Изследване на ХОРМОНИ – 29 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 1 598
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, не успявам да намеря скорошна тема за прогестерона и пиша тук. На 38г. съм, не целя забременяване, имам история с нисък прогестерон по време на бременност (зацапвания и последвала терапия с дуфастон/утрогестан), но оттогава не ми е изследван. Убедена съм обаче, че все още ми е нисък, тъй като имам: цикъл 25-26 дни с къса лутеална фаза, изразен ПМС с изявени болки в гърдите напоследък, и кафеникаво зацапване в края на МЦ.
Питането ми е: удачно ли е да пробвам Агнес - Витекс? Според мен оплакванията ми са “по учебник” и няма смисъл да изследвам прогестерона, 100% ще е нисък, пък и нали изследването е относително сложно - само след доказана овулация.

# 46
  • София
Здравейте, не успявам да намеря
Скрит текст:
скорошна тема за прогестерона и пиша тук. На 38г. съм, не целя забременяване, имам история с нисък прогестерон по време на бременност (зацапвания и последвала терапия с дуфастон/утрогестан), но оттогава не ми е изследван. Убедена съм обаче, че все още ми е нисък, тъй като имам: цикъл 25-26 дни с къса лутеална фаза, изразен ПМС с изявени болки в гърдите напоследък, и кафеникаво зацапване в края на МЦ.
Питането ми е: удачно ли е да пробвам Агнес - Витекс? Според мен оплакванията ми са “по учебник” и няма смисъл да изследвам прогестерона, 100% ще е нисък, пък и нали изследването е относително сложно - само след доказана овулация.
Здравей!
Не виждам проблем, който иска, да пробва, каквато си иска добавка, ако мисли, че може да му помогне?!
Витекс се приема от М до М или постоянно - подпомага МЦ и О., но не действа пряко на нивата на прогестерон... т.е. ако има О., тогава твоето тяло ще синтезира прогестерон.
Друг начин на действие на тази добавка е, чрез Пролактина - ако са високи нивата му, може да ги потисне/ понижи и от там, нивата на прогестерона, естествено, да се повишават... защото високите нива на пролактина, потискат синтеза на прогестерон, но пак трябва да има О.
Ако няма О. - няма Прогестерон, най-общо казано.
Див ям/-с е добавката която влияе на нивата на прогестерон - т.е. може да ги повиши допълнително. Приема се от предполагаемата О. до М ., или само през ЛФ.
Може да се включи също МВИ, вит. А и Е... Омега 7...

# 47
Здравей, Денис! Направих си контрола на вит. Д И Б12, като долу вдясно са старите резултати от юни месец. Има ли нужда да продължавам да ги приемам, цели се бременност?

# 48
  • София
Здравей, Денис! Направих си контрола на вит. Д И Б12, като долу вдясно са старите резултати от юни месец. Има ли
Скрит текст:
нужда да продължавам да ги приемам, цели се бременност?
Здравей!
Трябва да продължиш приема докато:
В12 достигне горна граница, а Д3 около 70ng/ml.... тогава минаваш на поддържаща доза.
В12 контролира Хомоцистеин-а, а той носи риск при бременност... освен другите му ползи за плода - нервна с-ма ( неврони, аксони...),  за развитието на мозъка и гръбначния стълб, синтез на ДНК, генни мутации и т.н.
Д3 също е важен за бременността и нормалното развитие на плода - костите /рахит,  имунната с-ма, ... предотвратяване на прееклампсия, гестационен диабет и т.н.

# 49
Благодаря за отговора! Аз приемах вит. Д по 5000IU, може би трябва да ги увелича докато достигна този резултат, а б12 приемах по 1000mcg, но вмомента съм си взела б комплекс, който е 500mcg. Достатъчни ли са дозите за покриване на дефицита?

# 50
  • Бургас
Здравейте! Може ли мнение, за анемия ли става въпрос? Раждала съм секцио на 08.12.25г.

# 51
  • София
Благодаря за отговора! Аз приемах вит. Д по 5000IU, може би трябва да ги увелича докато достигна този резултат, а б12 приемах по 1000mcg, но вмомента съм си взела б комплекс, който е 500mcg. Достатъчни ли са дозите за покриване на дефицита?
По-добре е оптималните нива да се достигнат преди зачеване, затова е желателно, приеманите дози да се увеличат сега, а след това да си продължиш с поддържащи дози... дори от МВ за бременни са достатъчни, в повечето случаи.

Здравейте! Може ли мнение, за анемия ли става въпрос?
Скрит текст:
Раждала съм секцио на 08.12.25г.

Здравей!
Да, показват че има ЖДА, но е възможно да има и други дефицити - В12, вит. Д и т.н.
Пий повече вода - показват, че си доста дехидратирана, вкл. имаш и по-концентрирана урина. Възможно е да е и от самото секцио, но това лекар го преценява.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 18:47 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт