Какво мислите за изкуствения интелект? (анкета)

• 1 799
  • 52
  •   1
Отговори
❓ Всеки има мнение по тази тема, споделете вашето в кратка анкета!

❓ Изкуственият интелект е неоправдан медиен шум или големият фактор, който ще промени бъдещето ни като вид? Ще отвори невероятни възможности пред хората, или ще превърне света в дигитален концлагер? Вашето мнение е изключително важно и ще съм благодарен от сърце, ако го споделите!

❓ Всяко попълване, всяко споделяне е безценна помощ за това да видим как се отнасяме към голямата технологична тема на нашето време!

❓Отговорите се събират до 31 декември. Можете да отговорите само на въпросите, които прецените. Анкетата е анонимна.

Можете да я попълните тук.

# 1
  • София
Колко пък да е анонимна анкета, която изисква влизане само с профила в Гугъл?
Че и се обещават награди уж на анонимни потребители.

Съгласувана ли е с администраторите на форума?

# 2

Ако някъде и по някаква причина анкетата ви изисква логване с профил в Гугъл, това определено не е нещо, което мога да допусна. Ще съм благодарен, ако покажете къде и как, за да го отстраня. Сайтът ми неслучайно носи името ми, лесно може да се проследи, че той е напълно некомерсиален, създаван само заради нуждата от такъв диалог.

В различни анкети и експерименти, които съм правил, вече се включиха немалко хора и досега не съм имал подобен проблем, ще съм благодарен от сърце, ако ми помогнете да го решим. И, да, ще се радвам и да ви подаря книга, наградите също осигурявам лично, защото бих се радвал да се включат повече хора, темата е важна.

# 3
Темата е важна, съгласна съм. Но с какво ще допринесе тази анкета ? Не мисля, че е в състояние да повлияе.
Освен това, мисля, че преобладаващите отговори ще бъдат в стил "Уау, колко велико, полезно и забавно нещо е ИИ". И дори няма да се замислят до какво ще доведе масовото му използване - до деградация на естествения интелект. Освен това и до използването му не само за градивни цели.  И не на последно място, до преразход на ценни ресурси - енергия, вода, редки елементи. И заради тях - войни. Вече ги виждаме всичките тези ефекти.

# 4
Темата е важна, съгласна съм. Но с какво ще допринесе тази анкета ? Не мисля, че е в състояние да повлияе.

Вече 5 години се опитвам да провокирам този разговор на сайта ми, много преди ИИ да се превърне в модерна тема. Събирам доста разнообразни гледни точки към нея (включително и към проблемите, които споменавате) и смятам, че трябва да се чуват все повече гласове. Според мен в разговора доминират крайните клишета. Затова смятам, че си струва да проверим какво имат да кажат повече хора извън клишетата, резултатите от предишния подобен експеримент, поне за мен, бяха особено интересни. Всякакви други добри идеи как да продължим разговора – и за ресурсите, и за останалите промени, идващи с технологиите, са особено добре дошли.

# 5
  • София
При първоначалния опит да попълня анкетата поиска да се логна с профила ми в Гугъл. След отказа ми вече излиза само тъжно човече и никакви опции на мястото на анкетата.
Вероятно ще опитам през друг браузър, но по-късно.
Иначе сайтът Ви е интересен. Попадала съм и друг път на него и Ви желая успех!

# 6

Анкетата работи и без да влизаш в профила. Пробвай от анонимен прозорец.

# 7
Събирам доста разнообразни гледни точки към нея (включително и към проблемите, които споменавате) и смятам, че трябва да се чуват все повече гласове. Според мен в разговора доминират крайните клишета.
Г-н Караманев,
Виждам, че сте отворен за конструктивна критика и затова ще си позволя коментар след като вече попълних анкетата. Има много силни страни, но аз ще наблегна на "негативите". Нарочно го слагам в кавички. Така...
Не забелязвате ли ярко изразеният self-selection bias? Етичнотч подхождане с "може да отговорите само на въпроси които прецените", но това моментално води до пристрастен избор. Отделно книгата като морков допълнително ще изкриви резултатите като се самоизберат тези със склонност за четене или по-високо образование. Наистина е важно да знаем какво мислят българите, но в този вид анкетата не покрива "средностатистически българин" Simple Smile
Нямам представа за какво ще се използват данните, но веднага ми прави впечатление липсата на демографски данни. Това само го отбелязвам. Обаче, "впечатлен съм", "чувствам се информиран", "предела на възможностите" е субективно и, извинявам се предварително, податливо на Дънинг-Крюгер. Дори сега като го пиша, добре би било да има въпрос за самооценка или някаква елементарна задачка за да се придобие някаква представа за базово ниво без субективизъм. И сляпото смесване на обобщени страхове като под голям чадър, примврно "ИИ може да се превърне в опасност за човечеството" или това ми хареса особено много "цели по-голям контрол на населението". Има и още примери. И проследено...твърденията, повечето твърдения са много емоционално натоварени и водещи. "Дигитален концлагер", "манипулация"... направо си бият селелеция на конспиративно мислене и, тук определно смекулирам,  ще има доста отговори "напук"

П.с. "Регулацията трябва да е по-строга, дори тогава когато спира прогреса" май так беше твърдението. Има смесване на факт с ценност. Кое точно очаквате да оценим под формата на съгласие или несъгласие? Забавянето заради регулациите или регулациите като строгост? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 8
Виждам, че сте отворен за конструктивна критика и затова ще си позволя коментар след като вече попълних анкетата. Има много силни страни, но аз ще наблегна на "негативите". Нарочно го слагам в кавички. Така...

Благодаря от сърце за ценното мнение! В движение няма как да променям нещата, след като вече имам доста отговори, но определено съм съгласен с много от нещата, които пишете и ще ги имам предвид на следващи стъпки. Нямам никакви претенции за социологическо проучване, нито за нещо, което се доближава до научно изследване на сайта ми като цяло. По-скоро приемам и този, и останалите си опити като чисто журналистически експеримент. Начин да се замислим и най-сетне да започнем по-пълноценно този разговор за бъдещето.

Със сигурност и въпросите, и организацията, и популяризирането ми биха могли да бъдат по-добри – уви, ресурсите ми са ограничени до начинание, което правя сам и то в свободното си време. Разбира се, в случая няма как да говорим и за представителност – със сигурност хората, които биха попълнили доброволно дълга анкета не могат да представляват цялото общество и дори извадка от него. И все пак, поне за мен, гледната точка на хората, които биха го направили, е ценна, важна, полезна – и за това къде сме днес, и как се променят възгледите с напредъка на технологиите – преди две години 750 души попълниха теста, мисля, че е полезно да видим има ли забележима промяна. А следващия път някои от твърденията ще бъдат прецезирани, обещавам, обратната ви връзка е изключително полезна! Всякакви идеи за интересни теми и експерименти също винаги са добре дошли (например тук), подарявам и скромна книга за всяка, която се превърне в текст. Благодаря!

# 9
Изкуственият интелект е направен, за да го ползвате за нещо полезно, а не за да мислите за него.

# 10
Възниква въпроса дали авторът е внук на някогашния министър.

Не ползвам изкуствен интелект и нямам мнение за него. Виждам, че естественият липсва много често, а стигнахме до изкуствен! Празните глави непрекъснато търсят информация в интернет и смятат, че това им е достатъчно.

# 11
То преди интернет такива са се смятали за експерти след четене на енциклопедията, та не е нещо ново това.

...❓ Изкуственият интелект е неоправдан медиен шум или големият фактор, който ще промени бъдещето ни като вид? Ще отвори невероятни възможности пред хората, или ще превърне света в дигитален концлагер?...

Можете да я попълните тук.

Аз съм далеч професионално от тези неща, но вече много учени имат сериозни притеснения, че ако по-умен от хората AI бъде създаден докато човечеството е на това ниво бъдещето ни като вид може и да е "леко" проблематично. Говори се за 20 % риск нещата да се объркат катастрофално, което звучи като да идеш да плуваш с акула с надеждата, че ще те хареса. Така че се надявам да си останем с чат джипи и с другите 'чатчовци" и "обикновените" роботи, които са полезни и контролируеми и технологията да влезе в застой, докато пораснат по-умни поколения от нас. Това ще намали и натиска върху децата, които сега вече са във въртележката да се състезават за работа с нещо, измислено уж за улеснение.

# 12

Вече 5 години се опитвам да провокирам този разговор на сайта ми, много преди ИИ да се превърне в модерна тема. Събирам доста разнообразни гледни точки към нея (включително и към проблемите, които споменавате) и смятам, че трябва да се чуват все повече гласове. Според мен в разговора доминират крайните клишета. Затова смятам, че си струва да проверим какво имат да кажат повече хора извън клишетата, резултатите от предишния подобен експеримент, поне за мен, бяха особено интересни. Всякакви други добри идеи как да продължим разговора – и за ресурсите, и за останалите промени, идващи с технологиите, са особено добре дошли.
ИИ е просто инструмент. Все едно да правите проучване, как се използват ножовете.

# 13
В момента ИИ копира човешкия мозък или по-точно каквото знаем за него. Вместо синапси граф/невронна мрежа,вместо физически изменения,гъвкави алгоритми,вместо свързана памет,релационни,само-попълващи се бази с данни и т.н. Ние копираме себе си и докато го правим,няма да създадем изкуствен интелект. Винаги ще е базиран на нашите логически конструкции и ще бъде ограничен от тях.
За да се създаде ИИ,той трябва да е продукт на отделна независима "еволюция",която да се опосредства от външни сили (Бог) и някаква крайна цел. А такава "еволюция" в момента не се вижда дори да е започнала.
Което ни довежда до другия въпрос – кое ще мотивира този ИИ? Откъде и защо ще се появи емоционалната му интелигентност? Във фантастиката мотивите движещи ИИ са плод на фантазията на авторите. Обаче какви биха били мотивите и как биха се създали?

# 14
Accelerationism и singularity. Който се интересува - да прочете

Общи условия

Активация на акаунт