Априлски бебета 2026 ❤️ (Тема 3)

• 16 428
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
  • Melmak
Мен ме отрязаха за направление за очен от женската консултация по ЗК. Нямало направления Sad
Ще ходя вторник да се моля на личната, дано да се смили над мен, защото ходя при нея веднъж на високосна година. Ще ползвам случая да се примоля да запишем нероден Петко.
Свекърва ми й е правила услуги в миналото, дано се съгласи. Педиатър е, каза свеки.

Аз тази седмица съм на преглед за очите, на фетална и на.. Дон Жуан. Купила съм билети преди да забременея. Сега се чудя как ще издържа на стола в залата толкова време. 😄😄😄😄

# 721
Е, как може да не дадат направление за очен при проблем с очите??? На мен ЛЛ ми даде, така че ходи направо при твоя
Това просто е безумно... Тази ЖК по ЗК изобщо включва ли нещо 😂 Защото нали уж плащаме здравни осигуровки, които уж би трябвало да ни предоставят уж безплатни грижи, а доколкото разбирам, само мечтите за такива са безплатни 🤣🤣🤣
Добре, че отначало ме разубедиха за ЗК, защото аз лично щях да си късам нервите по 25191 пъти на месец и не хипертония, а не знам какво щях да получа...
Това са ужасни условия за хора, които не могат да си позволят всеки месец да броят определена сума... Думи нямам.

# 722
  • Melmak
Права си, Дарби, но в една друга тема как не ме разкостиха за това мое мнение! Първо, че по ЗК се полагат 3-4 ехографа за цялата бременност, такива неща като фм не знам да се покриват. Май само бхс ако идеш в Мд. Поправете ме ако греша.
Получих направление за ендокринолог от АГ, защото съм с инсулинова резистентност и риск от ГД. Това поне ми спести едни 200-300 лв за първичен и вторичен преглед при ендо.
От там нататък нищо, кръвни чат пат и това е.
Поисках им за очен, защото съм с операция, цял живот с миопия, не съм ги измислила тия неща. А лекарката, която ме оперира работи и с направление и преглежда по здравна каса. И сега може с направление при нея, ама.. не. Нямало. Даже АГ ми пуска ехографа безплатно всеки месец колкото да видя бебето, без да прави измерване и кой знае какво, това е на добра воля!
Мисля, че майчиното здравеопазване е на много ниско ниво ако говорим за безплатното. Съжалявам, но не се чувствам особено следена и обгрижена ако разчитам само на ЗК. Ходех колкото да виждам бебето два пъти месечно, но друга полза- няма. Това е!
Абсолютно не смятам, че касата отпуска достатъчно пари за изследвания и прегледи на бъдещите майки.
Ще се примоля на личната, надявам се да се съгласи, но това пак е дупка в системата, защото би трябвало АГ да ми даде, а не да прехвърля на личния. Все пак ако имам проблем с очите, това е равносилно на секцио и не е като да си измислям симптоми или да наглея!

# 723
Разбира се, че не е. Не вярвам ЛЛ да не даде. Моята ми даде, а я смених декември месец, т.е. още не се познаваме, както се казва 😂
Като знам по колко пари здравни плащам на месец и взимам максимум по 2 направления годишно, лошо ми става. 😂
С мм си говорим, че от цялата работа по време на бременността + раждането, щяхме да спестим максимум 2000 лв., които не са никак малко, но като сложим и кофти апаратура и отношение понякога + че ме следи човекът, който ще ме изражда и е наясно със всичко, еми не са и чак толкова пари.
Да не говорим, че в болницата кардиологът и ендокринологът са ми под ръка и след като минах веднъж на преглед, вече общуваме във вайбър, на място (на крак) и не се налага и да записвам часове, съответно да плащам.
Просто държавата така е направила, че по никакъв начин да не се стимулира раждаемостта. Освен при малцинствата, разбира се. Simple Smile

# 724
  • София
По ЗК има много малко неща които се покриват. Веднъж месечно ехограф, два пъти кръвни изследвания и два пъти биохимия и цитонамазка. До колкото знам това е, може и друго да има.

Първия път имах допълнително здравно и то покриваше доста неща. 2 фетални, два кръвни, 900лв за избор на екип, 1000лв за екстри ( самостоятелна стая, меню храна ) , мисля че 3-4 прегледа ехографски. Имаше и още, но не помня всички.
Сега пак имам допълнителни здравно, но не и за бременност. Повече са бонусите за зъболекар.
По ЗК ходя общо взето само за болничен, там ме гледа ама апарата е от 89та и нищо особено не се вижда. Поне ме мерят на обиколка, килограми и размери на бебето.

# 725
Аз се замислих, че никога не съм мерила обиколката, но май и не искам 🤣 Преди бях с талия 73 см., сега.... Предпочитам да не знам 🤣 Как сте с кг.? Аз съм с 9 качени, но май основно на корем и  бедра малко 😁

# 726
  • Melmak
Даже по ЗК не са ехографии всеки месец, а едва 3-4.

Аз също знам какво плащам на държавата за тая здравна каса, която само бива източвана и ми писна.
Човек ще каже, че очаквам нещо уау, а аз просто искам съвременна апаратура и грижа.

Кръвни са ми пускани някакви стандартни, там хив, сифилис, пкк. Редно е ако бременната има нужда да се дават направления за ендокринолог, хематолог или друго според случая и състоянието.

Но.. такова е.
За това се изненадвам, че има жени, които едва ли не ти казват, ама много искаш.. не мисля, че искам много, особено като редовен платец на държавата.

Вече съм на кръгло месец от последния ми работен ден. След 4 седмици предавам щафетата, вече имам изграден план за прехвърляне.

Тази седмица съм на очен (ако нямам направление, ще платя), на фм също.
Междувременно купувам още неща, не за бебето, а за вкъщи.
Ужасно съм подута, хора, не мога да си закопчавам обувките. Не знам какво да правя.. не е само до кг. Въпросът е в задържаната вода и усещам как пръстите ми са двойни. Не е като да ям много сол, но и безсолно не ям, че пада кръвното…

# 727
И моите крака от един месец се подуват и мога да обуя едни обувки. Вчера се набутах и в още едни, които са по-отворени и по принцип са ми много големи.

# 728
Както е написано 4 прегледа са по ЗК. Пкк са мисля 3 пъти. Имаш право на още 2 прегледа по ЗК, ако си над 35, ИЛИ се водиш рискова. За определени специалисти, може АГ да ти даде направление - както сте написали. Откаже ли - молиш се на ЛЛ.

Реално прегледите не са малко. Навън доколкото помня са толкова горе долу по ЗК. А и те не плащат малко осигуровки.

С предната бременност се следях и по ЗК и на частно, но при един и същи лекар. Викаше ме на всеки 2 седмици от 10г.с., така че нямаше как.

За подуването е напълно нормално, както и да отичат краката. Всичко изчезва щом родите.

Кг не следя. Само питам дали съм в норма 😄 за сега уж съм - според АГ.

# 729
  • Melmak
При мен кг са 6-7 нагоре от старта на бременността. Колко е бебе, колко е води и колко е подуване, не знам. Ендокриноложката ме сяде, че е много. Вече не знам!

Май няма как да избегнем подуването..

# 730
Ако сравним с Англия, тук направо прегледите по ЗК са сууупер много. Не си спомням колко бяха за цялата бременност, но първият е за установяване на бременността, а вторият е в 12-та седмица. Изобщо не са дори през месец. И ако ЛЛ не каже, че имаш нужда от специалист, ще има да си почакаш за направление или трябва да ходиш и да досаждаш 10 пъти със симптоми докато накрая не му писне. Иначе си е кофти да се молиш за направление. Аз от няколко години съм при ЛЛ на мъжа ми и съм супер доволна - пуска ми болнични, направления и всичко, което може, по Вайбър, часове за нея могат да се запазват и през superdoc и най-вече работи с най-най-най-адекватната педиатърка, която ни е на разположение по телефона 24/7. В неработни дни и когато беше малко детето е идвала и до вкъщи да я преглежда.

Иначе аз след калкулация на разходите по прегледи и изследвания с предишната бременност, с тази реших да се презастраховам и съм с две допълнителни здравни. Като ми покритват всички прегледи и изследвания и от двете общо имам около 5000лв за раждане, престой, избор на екип и тн. Така че остава само да реша къде ще раждам Grinning

# 731
Пандора, относно Дон Жуан...
Ходихме на кино, филм за 2 часа. Еми не ми беше супер комфортно, щото се наложи два пъти да излизам от залата и да ходя до тоалетна. 🥲

# 732
В 30 г.с. съм с +9-10 кг, което според АГ и акушерките е в норма. С Хашимото съм, без инсулинова резистентност, но спазвам лек режим с изключени бързи въглехидрати. Май ще кача както и при предишната бременност.
Подуването при мен започна вечер, най-вече в краката. Препоръчаха ми по 5-10 минути на ден да стоя с вдигнати крака. Правя го от скоро и ще видя дали има ефект.
Като цяло проследяването на бременност и раждане не е особено добре организирано и в чужбина. На Запад често дори няма платена опция, докато у нас можеш да ходиш всяка седмица. В САЩ пък без застраховка разходите са огромни. Изглежда, че раждането не е приоритет в много държави, с изключение на някои азиатски страни с демографска криза, където майчиното здраве е на много добро ниво.
В Бъгария тази ниша за огромно съжаление се е превърнала в бизнес и злоупотреби. Недопустимо е да се налага да се молим за направления. Аз преминах през същото, когато исках за ендокринолог от личната. Добре, че моят ендокринолог е наистина човек и ми спести едни 200+ лв за прегледи всеки месец.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 16:37 от ilieva_i

# 733
И мен наблюдаващият АГ от ДКЦ-то ме прати при ЛЛ да се моля за направление за ендокринолог, но при мен има хронично ендокринологично заболяване и трябват изследвания на всеки 3-4 седмици, та може би затова. 🤔

С първата бременност изобщо не се регистрирах за следене по ЗК, а като наближи раждането, само отидох при рандъм АГ, работещ с НЗОК, за да ми издаде болничния преди раждането. Толкова време, нерви и чакане пред кабинети съм си спестила... Ако обстоятелствата позволяваха, и този път щях да подходя така.

Иначе, за направленията може би е умно да се ходи да се искат в първата десетдневка, защото съм чувала, към края на месеца понякога "свършвали". 😒 Безумно е, но засега в такава държава живеем. 😒

# 734
Аз съм +10кг. и утре влизам в 30г.с. Уж е в норма. Имам голяям корем вече, който ми тежи, а виждам че имам качени кг. в дупето и бедрата Sad. С първата бременност качих 16кг. и повечето изчезнаха в болницата веднага след раждането. Но така и не успях да си върна 50те кг. от преди първата бременност. Тази започнах 53кг. Sad Нямам отоци, поне за сега. Но се чувствам адски изморена. Усещам, че и често имам желание за сладко и по-точно шоколад. Кръвното винаги е било 90/60 и продължавам да го поддържам такова. Тонове ще започна в 34г.с. , като следващия ми преглед е в 32г.с. Аз се следя по ЗК, но АГ ми е колега и позната и съм изключително доволна. Отговаря ми 24/7 по телефона и винаги ако и пиша ще ме вмести в графика за УЗД или друго. Може би просто е въпрос на човещина.

Общи условия

Активация на акаунт