Джобните пари на децата

• 783
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте, мами! Бих искала да ви попитам колко пари и на каква база давате на своите деца? Според вас основателно ли е на петнадесетгодишен да давам по 10 лева на ден?

# 1
  • София
Съвсем нормално, ако яде навън.

# 2
Даваме седмични пари защото с тях си купува закуска в училище и два пъти в седмицата трябва да си купи и обяд, понеже училището продължава до късно. Отделно излизат с приятелки, купуват си по нещо, пият горещ шоколад. На едно момче на 15 години все си мисля, че даже повече храна му трябва от на едно момиче.

# 3
Джобните пари зависят от възрастта на детето, както и от това колко пъти и в какви количества яде навън, излиза ли самостоятелно с връстници, трябва ли да иска разрешение и пари за едно кино или едно кафе, парите за път и за закуска вие ли осигурявате отделно?
Ако петнайсетгодишното пътува и с тези пари трябва и път да покрие + едно ядене навън, ок са и даже са малко - не остава за кино, кафе или някакви други лични разходи (фонд "И аз съм човек").
На 11 годишния от година-две давам на седмична база, към момента получава по 30 лева на седмица. От години сам управлява парите, които получава за Коледа и РД, с мое одобрение за какво ги харчи - телефон, колело, тротинетка и разните му ремонти по тях, геймърска клавиатура, ... понякога за покупка в игра...

# 4
Даваме по 10 лв. на ден за училище и на двамата (11 и 14). Реално обаче джобните са повече,защото тя сега е втора смяна,но другия срок ще излиза повече и ще ни иска още 5-10лв. Той почти не излиза,но му даваме допълнително,защото понякога като се прибира от тренировки минават през мола с едно дете,или понеже е капризен и казва,че няма какво да яде,защото не иска готвено да има в него някакви пари(20-30лв седмично).

# 5
  • София
Даваме 250 на месец (тези са в карта) и малко в брой за всеки случай. На 14 е.

# 6
  • София
Как се прави карта на 14 г? Във всяка банка ли става?

# 7
  • София
Би трябвало във всяка, отиди в твоята и питай. Ние бяхме направили още от преди, беше "прикачена" към сметката на мъжа ми и беше с доста ограничения, но като навърши 14 отидохме и я сменихме. Трябва и детето да присъства. Той си я вкара в телефона, въобще не носи пластиката и така му е най-лесно.

# 8
Как се прави карта на 14 г? Във всяка банка ли става?
Аз направих в ДСК - не изискват родителят да има сметка при тях и предлагат и карти за деца 10-14. Иначе и в ЦКБ можеше, май и в ОББ, но само 14+.

# 9
  • София
По принцип тази информация може да се открие на сайта на всяка банка.

# 10
  • Пловдив
11-годишна, 10 лева на поискване до свършване. Някъде веднъж на седмица идват, грубо, при условие, че отказа занималнята, прибира се на обяд и яде вкъщи.
Има си отделно събрани нейни от баба и прадядо и от деца по празници вместо подарък, но не ги ползва за всекидневни нужди, а за покупки прищевки. Рядко, струва ми се, харчи от тях. Брат и, който е първокласник, неговите ги избумква за нула време за шоколадчета и подсладени напитки. На него джобни не му даваме, плащаме директно храна в стола, той е на занималня (и много яде Wink).
Ако детето обядва в училище, е друго. В старото училище, където каката беше на занималня, давах по 4 лева на ден в четвърти клас.

# 11
14-годишен - около 10 лв. на ден. Понякога по-малко, понякога малко повече. Горе-долу са разделени така - 5 лв. за училище и 5 лв., ако излиза след това. Т.е. не е съвсем твърда сумата. Когато му трябват - взима, когато не му трябват - не взима. Сам поиска да е по тази система, а не на твърда дневна или месечна сума. Не знам дали е добре или зле в дългосрочен план, но засега нещата са спокойни в това отношение. Не злоупотребява, не се лакоми, напротив, вижда ми се доста по-скромен финансово от доста негови връстници. Случвало се е и с 3 лв.да изкара, колкото за една закуска в училище (обядва си вкъщи).

# 12
Има една стара формула за джобните според възрастта на детето. Говорим за джобни, а не за пари за закуска, защото дали е на 9 или 11 закуската в училище е на една цена. В момента и до 14 пътуват безплатно, така че и този разход на е в сметките.
Та джобни (фонд "И аз съм човек") - пари за сладолед, сокче, кино с приятели, електронни игри и прочие благинки - *0,50 лева на всяка навършена година. Т.е за 10-годишно по 5 лева на ден. На 15-годишно - по 7,50 на ден. И това е минимум. Всъщност в тази пари може да се включи и закуската. Като не иска да харчи от парите за закуска си носи от вкъщи. Картата за ГТ си е разход, който се поема от родителите, както и всякакви училищни разходи, телефон...
Все пак зависи и от възможностите на родителите. Самотен родител с дете на 14 години и заплата от 1200-1500 едва ли ще си позволи да дава по 10 лева на ден, може би дори 7 лева ще са му много. Двама родителите с по 2500-3000 лева на човек месечно ще могат да си позволят сигурно и повече от 10 лева на ден за гимназист. Като цяло за мен 10 лева на ден са ок, ако детето не пътува от друго населено място или не е на общежитие.

# 13
Дъщеря ми е на 16г. и разполага с месечен бюджет.
Не бих сравнявала с други родители. За един 10лв ще са малко, за друг много. За мен джобни пари са за глезотии(кино, заведение)не за училище.

# 14
Ние също даваме по 250 лева на месец, но не пътува до друго населено място, сутрин закусва вкъщи, понякога и обядва у нас, но то е рядко, защото обикновено е до по-късно навън и огладнява. Стигат му, даже му остават, но то това вече много зависи от детето Laughing Ако ходи на рожден ден или на кино, или на някакво друго мероприятие даваме отделно

Общи условия

Активация на акаунт