За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 2 518
  • 74
  •   2
Отговори
# 30
Аз малко коледно трябва да се настроя - децата казаха, че ще идват за Коледа и мисля да им приготвя любими неща. Тиквеникът е ясен, снахата обаче си пада по греяно вино, онова, което продават по базарите. Някаква изпитана рецепта да предложите? Останала съм с впечатлението, че го харесва с повече подправки.

# 31
Продават се специални комплекти с подправки за греяно вино. Дори днес мярнах някъде онлайн, но къде?!?

Искам да попитам, какво свинско месо да купя за баница с кълцано свинско и праз? Имам уред за накълцване на месо.

# 32
evhen, свински гърди или врат. Трябва да е по-мазно. На киселото зеле не му върви сухо месо.

# 33
  • Sofia
Искам да попитам, какво свинско месо да купя за баница с кълцано свинско и праз? Имам уред за накълцване на месо.
Свински врат - обичайно с такова готвя. Гърдите са ми възмазни, та само ми мелят за кайма  с тел. плешка.

# 34
Чета ви с най-голямо удоволствие. Само да покажа една снимка на коментираните от вас софиянки. Преди години в Бургас имаше една уникална закусвалня в центъра , мисля , че още работи. Там правиха много вкусни още от соц-а неща. Наистина софиянката беше по-мазна от милинката  и вътре имаше сирене по спомен.

# 35
brillante, и аз като чуя за софиянки, се сещам за тази закусвалня (на "Александровска" и "Македония"), обаче тази снимка няма нищо общо с тях. Закусвалнята работи още, но майсторите отдавна не са същите, както и закуските.

# 36
Така е , но поне формата беше такава

# 37
  • Русе
Скрит текст:
Аз малко коледно трябва да се настроя - децата казаха, че ще идват за Коледа и мисля да им приготвя любими неща. Тиквеникът е ясен, снахата обаче си пада по греяно вино, онова, което продават по базарите. Някаква изпитана рецепта да предложите? Останала съм с впечатлението, че го харесва с повече подправки.

Греяно вино
½ портокал . резени, 1 парче смлян джинджифил, 2 карамфилчета, 2 звездовиден анасон (звезден анасон), ½ част кора на портокал, 250 г  кафява захар, 1,5 л червено вино ( Бордо, Бургундия или Пино Ноар), 1 с.л. кора от лимон, 2 пръчици канела, настъргано индийско орехче.
Смесете всички съставки директно в тенджерата, без резените портокал. Оставете да заври много леко и оставете да къкри 5 минути на слаб огън. Сервира се много горещо в чаши, като се прецежда през цедка.
Подредете резен портокал на чаша.

Това е моята чаша на коледния базар в Монте Карло /2023/.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 17:40 от peych

# 38
Ето тези софиянки са най-близкото нещо до онези едновремешните на бургаската фурна - и като вид, и като вкус.

https://zia.bg/produkt/%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b … 100-%d0%b3%d1%80/
Въпросната Пекарна Зиа е популярна верига закусвални в Бургас, но сега виждам, че е отворила и две закусвални в София, така че и софиянци могат да опитат софиянки Joy И другите закуски са им хубави, особено милинките и баничките, вкъщи сме им големи фенове.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 13:14 от GG*

# 39
Благодаря, peych! Да разбирам ли, че не всяко вино е подходящо?

# 40
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря, peych! Да разбирам ли, че не всяко вино е подходящо?

По принцип всяко червено вино /истинско/ става. Стига да не попаднеш на някой фалшификат.
Ето сайт, откъдето можеш да си купиш готови подправки за греяно вино. Хубаво е портокаловите и лимоновите корички да бъдат сухи. Аз от Франция си бях взел 5 пакета подправки, всеки за по 3 л вино на нищожната /коледна/ цена от 5 евра.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 13:56 от peych

# 41
  • София
Ето тези софиянки са най-близкото нещо до онези едновремешните на бургаската фурна - и като вид, и като вкус.

Въпросната Пекарна Зиа е популярна верига закусвални в Бургас, но сега виждам, че е отворила и две закусвални в София, така че и софиянци могат да опитат софиянки Joy И другите закуски са им хубави, особено милинките и баничките, вкъщи сме им големи фенове.
Понеже бургазлии си ги знаят, препоръчвам ги на софиянци с две ръце, най-вече заради уникалните милинки! А пекарните да открият повече закусвални в София, че "Младост" ми е далеч! Grinning

# 42
  • София
По повод преди страница ,за онзи ръчен чопър  с въженцето снощи в него си накълцах и краставиците за таратор, ето я, така че не си измислям, че всичко режа в него и въжето не ми се е скъсало, би се скъсало само при положение, че вече е остаряло и прекалено много съм го използвала, което е съвсем нормално. А накълцвам там и краставицата, защото не търпя да я кълцам на ръка, скачат ми едни кубчета и ми се разпиляват, мразя го. Не приемам краставица за таратор настъргана на ренде, а ако е настъргана това вече не е таратора нещо друго!
Скрит текст:

# 43
И аз цяло лято така си правих таратора - голямо улеснение, особено като трябва да нарежеш 2-3 краставици /за голяма купа/. В такъв чопър режа моркови и лук за супа /оставям ги малко по-едри/. Не е нещо Уау като улеснение, но все пак... Не знам как би се справил с тиква /за тиквеник/, но ММ не яде това, така че може би няма да разбера.

# 44
  • София
И аз цяло лято така си правих таратора - голямо улеснение, особено като трябва да нарежеш 2-3 краставици /за голяма купа/. В такъв чопър режа моркови и лук за супа /оставям ги малко по-едри/. Не е нещо Уау като улеснение, но все пак... Не знам как би се справил с тиква /за тиквеник/, но ММ не яде това, така че може би няма да разбера.
Справя се отлично, но да не е нарязана тиквата на големи парчета, пиша го от опит

Общи условия

Активация на акаунт