За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 15 027
  • 382
  •   2
Отговори
# 285
Пекох бъркана пица по рецептата с 1 яйце, 2 чаши топла вода, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 чаши брашно и се бърка с лъжица. Пекох на 220° на фурна с вентилатор. Тестото ми стана клисаво като се опече пицата и бая беше залепнало за стоманената ми тава. Къде може да съм сгрешила?

Маята добре ли беше? Преди да я сложиш във фурната, тестото беше ли увеличило обема си? 20 минути може и да не са достатъчни за втасването на пицата, особено сега през зимата. Трябва да видиш, че тестото тръгва стабилно да се надига и става на мехурчета.
Друг момент - пица се пече на долен реотан с вентилатор, ако няма такава опция - само долен реотан. Желателно е поне 250 градуса. Даже някои ги пекат направо на дъното на фурната, без скара и на максимални градуси. Само с вентилатор, може да не се е загряло добре дъното на тавата и да не се е изпекло тестото, докато отгоре продуктите са вече готови.
Самата тава също може да е проблем. По стоманата всичко залепва. Ако е някаква иноксова, те пък по-бавно се загряват и отдолу пици, баници направо могат да си останат сурови. Получават ли ти се в нея други тестени изделия? Аз лично за пици, баници, питки предпочитам емайлираните тави. Особено емайлираната тава на фурната ми е най-удобна за пица.
И още един съвет - пробвай да добавиш още една чаша брашно и да махнеш яйцето. Тестото пак ще е течно и няма да има нужда да се меси, но няма да е толкова шуплесто и ще има по-автентичен вкус на пица.

# 286
Как да съхраня нар,след като ММ го е изчистел?

# 287
"Изчистел" какво ще рече? Измит, с обелена кора, на зрънца?

# 288
  • Варна
Тоест, само зрънца нар? Като всеки плод -в кутия/торбичка и в хладилника.

# 289
Само зрънца са останали, без кората.
Благодаря.

# 290
Само зрънца са останали, без кората.
Благодаря.

Слагам ги в купа или кутия, стояли са и по седмица-две преди да ги направя на сок. Явно ципата им ги предпазва добре.

# 291
Благодаря ви, ще пробвам всички варианти.
Мики, твоите изглеждат много апетитни и ще ги пробвам и тях.
Аз само няколко пъти постни лозови сарми съм правила и всички пъти по спомен май съм имала проблеми с ориза - или ми хрупа или е разкашкан и се отказах.

Нашите ги правят с повече ориз и каймата е малко колкото за вкус дето се казва. С много кайма не съм яла, сигурно ще са ми тежки и няма да ми харесат.

Продават ли хубави лозови листа ? Тази година за Бъдни вечер не купих, а сега взеха, че такива сармички ми се преядоха.

# 292
  • Deutschland/HE
Тази година направих страхотни постни сарми по рецепта на Димитър Тончев, с гъби, орехи и ориз. Обрах овациите с тях и на другия ден питаха за тях.

# 293
Ооо... тези ще са разкошни наистина за хората любители на гъби.
И аз им слагам гъби на лозовите. Запържвам малко морков, ориз и гъби и това ми е плънката.

# 294
  • Бургас
Доматен спагетен сос с луканка и гъби може ли да стои една нощ в тефлонов тиган на терасата? Чувала съм сякаш, че се надувал тефлонът, обаче утре за обяд ще го стопля соса и хич не ми се играе на пресипване.
GG, направо ме изуми! Чудех се защо все ми остават сурови баниците в стоманената тава. И наистина в нея всичко залепва. Пекох пицата на 220°, с вентилатор, най-долу, но върху решетката. Маята беше суха, добре си беше. Тестото не втаса напълно. Почнаха да се появяват балончета и реших, че макар да не е удвоило обема си, е добре. Изобщо толкова много и важни отговори в отговора ти намерих! Много ти благодаря!🌷

# 295
  • Sofia
Ооо... тези ще са разкошни наистина за хората любители на гъби.
И аз им слагам гъби на лозовите. Запържвам малко морков, ориз и гъби и това ми е плънката.
Моите постни сарми с кисело звле от години са с ориз, моркови, праз и гъби - никак не им липсва месото и за Бъдни вечер приготвям доста, защото и следващите дни си ги ядем с голяма охота.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 08:35 от Morena

# 296
Аз не слагам гъби в лозовите сарми - ориз, праз/лук, морков, кедрови ядки и сушен касис. Страхотни стават.

# 297
Здравейте,прекрасни дами🎄🎄🎄Желая ви една страхотна година!
Готвя много,но не сме много по сладкото и съм влюбена в десерт,който бих искала да разгадая с ваша помощ.
Софийските мами,които са ходили в Green deli cafe са го опитвали сигурно тк винаги съм забелязала,че всички взимат от него.Кекс без захар(с мед е)без глутен с боровинки,тиква и орехи.Феноменален е.
Не хапвам често сладко,но това бих консумирала непрекъснато.Живея във вилна зона и не мога така често да си купувам а и искам да направя.
Пюрето от тиква,орехите,боровинките  и меда са ясни,но е изключително мек и пухкав.Повече отколкото ако е с бяло брашно.
Имате ли някоя хубава рецепта за безглутенов кекс,която да пробвам за да успея да напасна този уникален кекс

# 298
  • Бургас
Имам 1кг. филе от сьомга, нарязано на 8 порции. С кожа е. Имам и:
подправка за риба
сушен магданоз
чесън, лук
масло
готварска течна сметана
лимони
авокадо
червено малиново вино
Как да приготвя сьомгата, за предпочитане на тиган, но без панировка и пържене в много олио? Четох разни рецепти, в повечето от които има бяло вино, но аз нямам. Имам червено малиново вино.

# 299
  • Русе
Скрит текст:
Имам 1кг. филе от сьомга, нарязано на 8 порции. С кожа е. Имам и:
подправка за риба
сушен магданоз
чесън, лук
масло
готварска течна сметана
лимони
авокадо
червено малиново вино
Как да приготвя сьомгата, за предпочитане на тиган, но без панировка и пържене в много олио? Четох разни рецепти, в повечето от които има бяло вино, но аз нямам. Имам червено малиново вино.

https://www.patee.ru/recipes/fish/view/?id=60505

Общи условия

Активация на акаунт