За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 15 155
  • 384
  •   3
Отговори
# 315
  • In transit
Моля за рецепта на пилешки дробчета за мезе или поне начин на приготвяне, че аз когато ги правя с лук стават като варени, а не запържени и лука става като варен.
Яла съм в Бенисимо пилешки дробчета с бекон, лук и гъби и са си запържени. Не мога да ги докарам.
Пилешки дробчета по марокански.

Може да замениш маслините с гъби и лук. Запържваш първо гъбите в малко мазнина, след това добавяш лука,запържваш го, вадиш ги и продължаваш с дробчетата. Накрая връщаш гъбите и лука, така няма да станат, като варени.

# 316
  • Sofia
Подариха ми пакет гръцка трахана, никога не съм яла и не знам как трябва да се приготви. Според съпруга ми било същото като арпа фиде/критираки/орзо, но се надявам на вас за съвет.
Не е едно и също. Траханата е на едри трохи.
Аз варя в прясно мляко, да изглежда като по гъста супа, сервирам и поливам с кафяво масло, ядем я със сирене крутони - и умираме за това ястие. Simple Smile
П.П. Благодаря, Пепчо, за подсещането, бях забравила сиренето. Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 21:20 от Morena

# 317
Подариха ми пакет гръцка трахана, никога не съм яла и не знам как трябва да се приготви. Според съпруга ми било същото като арпа фиде/критираки/орзо, но се надявам на вас за съвет.
Не е едно и също. Траханата е на едри трохи.
Аз варя в прясно мляко, да изглежда като по гъста супа, сервирам и поливам с кафяво масло, ядем я с крутони - и умираме за това ястие. Simple Smile
На чорбица, със сирене я обичам, но слагам понякога и в пилешка супа. https://pep-4o.blogspot.com/2019/09/blog-post_15.html?m=0 има снимка и на самата трахана, на трохи е

# 318
Баба ми правеше трахана едно време, стържеше тестото на ренде и го сушеше на чаршафи. Не беше лоша, но и не примирах за нея. Общо взето я ядяхме като кус кус, с препържено масло. Траханата на баба ми беше бяла, тя не й добавяше домати или черяен пипер. Вуйна ми я правеше с добавки и червенееше

# 319
  • София
Софийските мами,които са ходили в Green deli cafe са го опитвали сигурно тк винаги съм забелязала,че всички взимат от него.Кекс без захар(с мед е)без глутен с боровинки,тиква и орехи
Това трябва да се разгадае Bowtie
Чакам с нетърпение някой да ти отговори, дори и да не е софийска мама Blush

# 320
Моля за рецепта на пилешки дробчета за мезе или поне начин на приготвяне, че аз когато ги правя с лук стават като варени, а не запържени и лука става като варен.
Яла съм в Бенисимо пилешки дробчета с бекон, лук и гъби и са си запържени. Не мога да ги докарам.

Загрявам в тигана мазнина с подправки, като си пуснат аромата слагам нарязан на ивици лук, количество като да покрие добре дъното, и оставям да се задуши като разбърквам от време на време. Като е почти готов нареждам върху него суровите дробчета, посолявам покривам с капак и готвя докато побелеят. После внимателно ги обръщам да се сготвят и от другата страна. Накрая леко разбърквам всичко и ги вадя. Стават като копринени и ги обичам само приготвени по този начин. Номерът е да лежат върху лука през цялото време, без да се допират до тигана.

# 321
Здравейте! Искам да направя чийзкейк Сан Себастиан по тази рецепта:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=122141686640931972 … id=61577959165481

Но нямам заквасена сметана. Дали ще стане, ако го заменя с цедено кисело мляко или маскарпоне?

# 322
  • Sofia
Барбалена, най добре е да си набавиш заквасена  сметана, иначе по добре ползвай цеденото мляко, не още едно сирене в този случай и добави 20-30г меко масло.

# 323
Благодаря, Морена Hug Тъкмо идвах да затрия поста, че го забърках с цедено мляко. Дребното е вкъщи и докато аз се кумя, той заравняваше брашното в купата, искаше да сипе захарта и разни други такива. Ще пиша после дали се е получило Simple Smile

# 324
Здравейте и за много години! Да е здрава, вкусна и щастлива Новата година!

Купих си кисело зеле, за да си направя сарми, но няма да ги завивам, а просто ще объркам всичко заедно (зелето е нарязано). Забравих обаче праз, а магазинът ми е далеч. Имам лук и пресен лук, ще стане ли яденето с някой от тях или да изчакам няколко дни за праз? Благодаря предварително!

# 325
  • под тепетата
С лука ще станат.

# 326
  • Sofia
Аз с лук готвя  (а понякога и без) несбъднати сарми ( ако е кайма).  Simple Smile

# 327
Така сготвено, яденето се нарича "голи сърми", защото съдържа всички продукти на завитите такива. С лук ще стане, с праз е по-добре, но не е фатално. Не помня дали зелето не трябва предварително малко да се сготви/задуши. Може би в нета на "голи сърми" ще откриете някаква рецепта относно последователността. Отдавна не съм го готвила, защото ММ не обича много кисело зеле, но може да го сготвя за семейството на сина ми, те обичат.

# 328
Аз само да си кажа, че чийзкейкът според мен се получи, но на клипче изглеждаше по-вкусно отколкото приготвен Stuck Out Tongue Winking Eye Не бих повторила.

# 329
  • In transit
Аз само да си кажа, че чийзкейкът според мен се получи, но на клипче изглеждаше по-вкусно отколкото приготвен Stuck Out Tongue Winking Eye Не бих повторила.
Сега видях рецептата на Станислав.  Ако го беше направила по някоя по-оригинална рецепта, в която няма заквасена сметана, толкова брашно и яйца, може би щеше да ти хареса повече. Това, което той е показал е всичко друго, но не и Сан Себастиян.

Общи условия

Активация на акаунт