За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 14 989
  • 382
  •   2
Отговори
# 345
  • In transit
Барбалена, виж тук, ако ти е интересно: https://bg-mam.ma/p/1827963/50668575 Следващите няколко страници обсъждаме точно чийзкейка Сан Себастиян. Даже няколко момичета го направиха.

Скрит текст:
Разликата основно е в това, че се прави без брашно (аз слагам 1 с.л. нишесте, колкото да стабилизирам сместа) с 5-6 яйца, крема сирене и течна сметана. Заквасената + толкова брашно дават съвсем друг вкус и консистенция на сладкиша. Ето и една испанска рецепта: https://www.tiktok.com/@paula.minaqui/video/7570064232591510806? … &sender_device=pc

Може ли да дадете рецепта за картофена запеканка,огретен?

Картофен огретен със синьо сирене по френски

Картофи огретен

Картофи с гъби по лигурски

# 346
  • Sofia
Аз само да си кажа, че чийзкейкът според мен се получи, но на клипче изглеждаше по-вкусно отколкото приготвен Stuck Out Tongue Winking Eye Не бих повторила.
Сега видях рецептата на Станислав.  Ако го беше направила по някоя по-оригинална рецепта, в която няма заквасена сметана, толкова брашно и яйца, може би щеше да ти хареса повече. Това, което той е показал е всичко друго, но не и Сан Себастиян.

Ами аз не бях чувала за този чийзкейк, докато не ми попадна тази рецепта. После обаче я загубих, преглеждах и други рецепти, но на никоя снимка не изглеждаше така кремообразен и затова направих невъзможното да намеря първата рецепта. Но да, не ми допадна особено. Оригиналната рецепта не знам коя я.
Аз сега погледнах рецептата и се сетих, че съм правила нещо подобно преди време... А ти пече ли по кратко за повече кремообразност?
Брашното при Станислав ми изглежда нормално количество за всичките крема сирене и сметани.  Без да коментирам автентичнстта на рецептата му.

# 347
  • Русе
Барбалена, това е историята на чийзкейка на испански.
Слага се винаги брашно за стабилизиране на сместа. Количеството варира между 1 и 3  супени лъжици в зависимост от грамажа на другите продукти. Ти сама си решаваш на кого да се довериш за рецепта.

Скрит текст:
Може ли да дадете рецепта за картофена запеканка,огретен?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_24.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/04/blog-post_16.html
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_17.html

# 348
Здравейте, детето иска да направя торта с ванилови блатове, малини между тях и с бял крем. Имам голямо маскарпоне, малка заквасена сметана и голяма готварска сметана, малко кондензирано мляко също. Какъв крем да направя и да я покрия с него без да се разтече? Не искам да има шоколад.
ПС: Обикновено правя по-лесни торти, а сега искат да вдигам левела 😅

# 349
Ядох вкусна салата с поръска от карамелизирани орехи. Как да действам с орехите?

# 350
  • София
Здравейте, детето иска да направя торта с ванилови блатове, малини между тях и с бял крем. Имам голямо маскарпоне, малка заквасена сметана и голяма готварска сметана, малко кондензирано мляко също. Какъв крем да направя и да я покрия с него без да се разтече? Не искам да има шоколад.
Кростата с крем от маскарпоне и малини

# 351
  • In transit
Не слагай заквасената сметана, щом не искаш да се разтече кремът.

# 352
Мики, защо да се разтече? Вярно, че има някои редки заквасени сметани (като от Берьозката, например), но ако си е хубава твърда заквасена сметана (Данон е такава), тя се смесва много добре с маскарпонето.
За мен по-скоро неизвестното е каква е тази течна готварска сметана и дали въобще ще успее да се разбие. Ако не се разбие, това маскарпоне и малка заквасена сметана няма да стигнат като количество крем за голяма торта.
Принципът на сметановите кремове с маскарпоне е следният - тъй като маскарпонето е скъпо, а и по-твърдо, ако се иска по-плътен крем, се добавя заквасена сметана, ако се иска по-лек и въздушен крем - се добавя бита сметана.  Но нищо не пречи да се сложи и заквасена, и бита сметана, за повече количество. Заквасената сметана се разбива на ръка.

mariat, орехите, ако са купени белени, ги измиваш хубаво с вода. Слагаш ги на тиган на котлона, наблюдаваш ги и разбъркваш начесто. Като започнат да правят загар и са почти готови, слагаш 3-4 лъжици захар (може и повече) и вече бъркаш непрекъснато и енергично. В момента, в който се разтопи захарта - веднага изсипваш в друг съд (тава), в който оставяш да изстинат и да се стегне карамелът. След това слагаш карамелизираните орехи в чопър и ги блендираш. Това е идеалната поръска за торти, но щом казваш, че и за салати става ...

# 353
  • Русе
Скрит текст:

Не се притеснявай, можеш да използваш и заквасена сметана без да се разтече крема. Само малко желатин за стабилизация.
Крема от този чийзкейк с ванилови блатове и малини между тях.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/05/blog-post_2.html

# 354
Слагам маскарпонето, заквасената сметана и около 200-300 мл сметана за разбиване с поне 30% масленост в купа, захар на вкус и разбивам с миксера. Сгъстява си се и не се разтича. Не добавям желатин. Последната ми торта е точно с такъв крем. Блатовете са намазани с домашно сладко от малини и отгоре е крема.
Понякога съм слагала пресни малини или ягоди върху крема.
Скрит текст:

# 355
  • Sofia
И мисля, че няма да се разтича от заквасената сметана и за по сигурно бих добавила малко масло, не желатин.
Ето тази е с крема сирене (а маскарпонето е и по гъсто), заквасена сметана, масло и малко течна сметана 30%

# 356
  • In transit
GG*, за мен крем с добавена заквасена сметана не е добър за измазване.. Защото въпросът включваше "да покрие тортата с него", не само, като крем между блатовете. Много са условностите. Заквасената сметана лесно се втечнява, като се разбие и ако маскарпонето не е много твърдо, може да се компрометира. А зависи какво е маскарпонето, италианските не са толкова гъсти и твърди, като немските. То, ако ще се слага желатин, не виждам смисъл да се слага въпросната сметана. С добавяне на такава сметана се получава хубав крем, като за медена торта, например, там ще попие добре в блатовете. Но, заквасената сметана, както и крема сиренето дават един по-различен леко сиренен вкус на самия крем, затова не обичам да ги слагам навсякъде. Само със сметана, ванилия и евентуално малко кондензирано мляко(или захар), ще се получи много ефирен крем, с който може лесно да се покрие и тортата. То и пропорциите имат значение, но жената не е питала за рецепта, а какво да сложи в крема.
За течната сметана си права, не се замислих изобщо, че не е споменато каква е... аз по подразбиране приемам, че е с масленост над 30%, т.е става за разбиване. Grinning
Това си е мое мнение, не ангажирам никого с него. Hands V

# 357
  • Русе
Тя е написала, че има голяма готварска сметана, която не става за торта. Затова и предложих този крем, който има много малко желатин за стабилизация - комбинация от Маскарпоне, заквасена сметана и кондензирано мляко, без течната сметана.
Кремът с заквасената сметана и желатин става за покритие на торта, дори идеално я покрива /залива се и стяга/.

# 358
Не става ли готварската сметана за торти, нали си се разбива и става гъста? Май съм объркала, но в една рецепта гледах, че е посочени да е неподсладена и мислих, че е такава.. Не съм много по тортите, както се разбира. Сега забърквам блатовете, пък крема има време. Топли или изстинали е по-добре да ги нарежа?

# 359
iрене, готварска или не - трябва да е над 30% масленост. Каква марка е твоята? Пробвай първо да я разбиеш само нея, за да видиш дали ще стане.
Много зависи от конкретните продукти.
Забравих да спомена, че от голямо значение за консистенцията на крема е вида на сгущенката. Има много различни видове на пазара. Миналата година имаше едни на промоция в Берьозка, които бяха много течни. При една и съща доза, кремът ставаше направо чорба. Трябва да се слага по малко, внимателно и да се следи консистенцията.

Общи условия

Активация на акаунт