Кралски работи и клюки - декември 2025

• 74 879
  • 1 247
  •   1
Отговори
# 1 200
Савана Филипс на 15 години

това е AI , но е много добре направено!
Тук Уилям едва се сдържа да не ги "ошамари", тъй да се каже 😆

И вече пораснала

И една снимка на кралското семейство от 1982г.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 00:02 от MoSt new

# 1 201
Кога порастна Савана Филипс, че вече и на 16, времето лети, да е жива и здрава.

Дикцията и изобщо ораторството на Чарлз са съвсем друго ниво. Изключително увлекателен глас, хубав тембър, много красив изказ. Личи си страстта му към книгите. Удоволствие е човек да слуша речите му. Наслада за ушите както биха казали някои хора. Кралицата също имаше много хубав и звънлив глас. Уилям пък има много хубав тембър, ясна дикция и страхотен изказ.

# 1 202
  • Бургас
Много сладък Уилям,как ги гледа отгоре двамата пакостници.

# 1 203
След толкова хвалебствия реших да изслушам коледната реч на Чарлз.
Добър оратор е, определено младите от семейството могат много да научат от него.
Тембърът му не е моят определено, но човекът говори свободно и успява да излъчва лекота докато го прави, което е завидно.
Самата реч не ме впечатли особено, песента накрая беше най-доброто в нея. Имат нужда пишещите я малко да ги осъвременят и пренесат в настоящето.

# 1 204
Чарлз ме впечатли с мекотата и човешката топлота в гласа си в изявлението, което направи след смъртта на  баща си. Без излишен патос, с малко думи и интонация успя да предаде обичта към баща си и скръбта от загубата м

# 1 205
Мария Тереза Турион Борало, дългогодишната бавачка на принц Уилям и Катрин, е отличена с Кралски викториански медал (сребърен) в рамките на новогодишните почести за 2026 г.

# 1 206
  • Deutschland/HE
Даваш орден на бавачката? Други на такава длъжност получавали ли са ордени? Малко странно ми е това, но явно сега ордените не са това, което са били в миналото.

# 1 207
Това не е държавно отличие, а лично признание от Короната, което представлява благодарност от страна на монарха, често за служители, работещи в кралския двор.
Т.е. дава се за лична служба и може да го получат и икономи, шофьори и пр.

# 1 208
  • Deutschland/HE
Нещо като часовниците при пенсиониране преди 1989г., благодарност за вярна служба. Странно ми е.

Други монархии дали имат и те такава практика?

# 1 209
Според AI подобни отличия имат в Дания, Норвегия, Швеция и Нидерландия - кралски семейни ордени, личен подарък. Зависят от личната преценка на монарха за връзката и службата в кралския двор.

# 1 210
  • София
Ако някой има възможност да отиде на тази изложба в Лондон и да качи снимки тук, ще е много интересно

https://www.vam.ac.uk/exhibitions/marie-antoinette?srsltid=AfmBO … DKUjZd_F348Bpd_TP

# 1 211
  • Glasgow
Аз гледах снимки в ИГ, от роклите се впечатлих, нямам идея как са се движили в пространството, те са огромни на ширина🤐

# 1 212
2025 година за принцесата на Уелс в няколко снимки

И всички официални семейни портрети за тази година

# 1 213
Катрин и Уилям публикуваха някои невиждани снимки фаворити от 2025 г.📸✨

# 1 214
  • Някъде там
Почитта на Максима към фотографа който е направил тази снимка.
Страхотна е снимката..Heart Eyes
Много красиво изглежда с отражението му в зеницата на Максима

„Холандия има много добри фотографи, но аз бих искала да спомена Ервин Олаф, защото той направи няколко уникални портрета за нас като семейство. С това той последва стъпките на поколения портретисти в двора и им придаде свой собствен характер. Аз много се възхищавах на Ервин, както и съпругът ми, който го отличи с почетна медал за изкуство и наука от Ордена на Оранж. Заради неговите изключителни заслуги за изкуството и културата в Нидерландия и заради нашата взаимна връзка. След смъртта си той ни остави лично произведение, което ми е много скъпо. Това е детайл от портрета, който той направи на мен, който беше подарък за съпруга ми и който сега може да се види в Столичния музей. Детайлът е фокусиран върху моето око, в което се отразява самият Олаф. Портрет в портрет; снимка на него, докато работи, видяна през моето око. Докато моят портрет, разбира се, е снимка на мен, видяна през неговото око. Всичко е в очите на наблюдателя, портретът на лос е перцепция. Липсата на Ервин е голяма загуба.

Много ми хареса интервюто за кралските колекции и всичко за което разказва Максима за работата си за фондацията .
Цялото интервю и снимки :
Скрит текст:
Кралица Максима е нетърпелива да сподели всички красиви произведения от Кралските колекции с възможно най-широка аудитория. И да, затова тя е щастлива да бъде наш гид този уикенд. „Фантастично е да се чувстваш сякаш носиш история със себе си.“
Ейми Кийн

Кралица Максима гледа нагоре в горната стая на Кралския архив в Хага, точно до двореца Нордейнде. Тази сграда от 19-ти век, с под във формата на рибена кост, червен килим на мраморното стълбище и витражи („Управлението гледа напред“, гласи един от тях), е помещавала всички архиви и предмети от обширната колекция на кралското семейство от 1896 г. насам. Тази сряда сутринта кралицата стои точно до люлките с балдахин от 1909 г., в които някога са лежали свекърва ѝ, съпругът ѝ и дъщерите ѝ.
Но днес кралицата гледа на въпроса с професионално око. Като председател на Фондацията за исторически колекции на династията Орански-Насау, тя одобрява наскоро завършената реставрация на тавана, някога изрисуван от художника Вили Мартенс. „Това е голям успех“, казва тя на Клаудия Хьорстер, директор на Кралските колекции.

Разговор с кралица Максима; това беше дългоочаквано желание на редакторите  на списание Volkskrant  . Отправихме молбата преди повече от година и половина, около 25-ата ни годишнина. Тогава не се проведе интервю, но наскоро получихме обаждане от Правителствената информационна служба: Кралските колекции празнуват своята 200-годишнина. И като председател на фондацията, кралица Максима би искала да бъде наш гид този уикенд. Така че сега сме в Хага, за да говорим за Кралските колекции. Кралицата ще ни преведе и през огромната колекция и ще обясни защо произведенията са важни за нея.
На маса в библиотеката кралица Максима казва: „Това не трябва да бъде просто красива историческа сграда. Всички снимки, хартия, текстил – всичко тук – трябва да бъде запазено. Така че сградата трябва да бъде добре поддържана, точно както предметите. Срещаме се с фондацията, за да обсъдим температурата, влажността и пожарната безопасност. Това също е важна част от моята работа.“

Кралският архив е основан през 19-ти век от кралица Ема, която смятала за важно да има място за съхранение на всички предмети, снимки, подаръци и прибори за хранене. През 1998 г. е добавено модерно подземно хранилище. Значителна част от колекцията вече може да бъде разгледана дигитално, а много предмети са предоставени на музеи за публично разглеждане.
Но това, което е особено завладяващо в тази обширна колекция, е, че голяма част от предметите все още играят роля в кралския кабинет. Картините, висящи в двореца Хюйс тен Бош, приборите за хранене, кръщелните рокли на принцесите: колекцията е запазема здрава, като непрекъснато се допълва от следващото поколение на Оранската династия. Постоянно възниква въпросът (дори по отношение на предметите от бита, използвани от членовете на кралското семейство): какво ще бъде запазено? И кога ще бъде архивирано?
Кралица Максима: „Това е труден въпрос. Какво смятаме за важно да запазим в бъдеще? Ето защо се опитвам да запазя повече, отколкото обикновено, за да мога да направя правилния избор накрая. Моята рокля за встъпване в длъжност, например, все още не виси тук, защото все още я нося. Наскоро дъщеря ми Амалия носеше зелена рокля от модния дизайнер Терезия Вройгденхил, която аз и свекърва ми също носехме. Така че все още виси в гардероба ни.“
„Ако никой в ​​семейството вече не използва дадена вещ, това е логичен момент да се обмисли дали тя трябва да бъде дарена на фондацията. Понякога поводът, по който сме носили роклята, е значим; понякога не е бил значим повод, но дизайнерът все пак е означавал много за света на модата. Това също е критерий.“
Вече повече от двадесет години съм в семейството, така че съм виждала и имала работа с много неща. Като например красивата рокля за кръщене от 1880 г. (Вилхелмина, Джулиана, Беатрикс, Кристина, Вилем-Александър и трите им дъщери са кръстени в нея,  бел  . ред .), която е напълно почистена и реставрирана. Кралица Ема е била истински специалист по дантели; това се вижда в тази рокля. Когато децата ви я носят, чувствате, че носите история със себе си. Фантастично чувство. Привилегия е да държите такива специални, исторически предмети в ръцете си или да ги използвате в хола или офиса си. Но това е свързано и с огромна отговорност.
Да, наше е, но трябва да го предадем на следващото поколение в добро състояние. И по този начин винаги добавяме нов слой. Можете да видите това в двореца Хюйс тен Бош, където живеем. Със съпруга ми добавихме модерно холандско изкуство и дизайн към интериора. Не е толкова за показност, нито за да е красиво или приятно да се има; трябва да е функционално, за да изпълнява функциите на офиса.

Например, имаме две картини от Ван Хонтхорст, портрети на Амалия ван Солмс и щатхалтера Фредерик Хендрик, които висят на входа на Оранжезаал (Оранжевата зала) в двореца Хюйс тен Бош, за които ще говорим по-късно. Всички гости, които приемаме, като президенти, крале и държавни глави, виждат тези специални портрети при пристигането си. Те изпълняват определена цел. И ние възложихме на дизайнерската агенция Studio Drift да създаде осветителна инсталация за тази приемна. По този начин добавяме нещо наистина съвременно, наследството на бъдещето.
Така че да, собственият вкус и стил на кралицата може би ще повлияят на избора на изкуство или дизайн. „Ще видите“, казва Максима, „Ана Пауловна (съпругата на крал Вилем II,  бел. ред.  ) имаше свой собствен стил и можете да видите това отразено в нейната част от колекцията. Кралица Ема имаше предпочитание към дантелата, това също може да се види. Свекърва ми има голям интерес към изкуството и това от своя страна повлия на избора ѝ. Моят собствен интерес към холандския дизайн е силно застъпен в нашата колекция и това ще продължи в обозримо бъдеще.“
Кралицата държи да подчертае, че почти всички предмети, които е избрала за нашия пътеводител за уикенда, могат да се видят някъде в Холандия. „Имаме фантастични музеи и препоръчвам на всички да посетят тези изложби. Историческите предмети, но също така и съвременното изкуство и модата: всички те са наистина специални.“

Приборите за хранене тук се използват за официални вечери. И както е при приборите за хранене, за съжаление, понякога нещата се чупят. Всичко се съхранява внимателно и ние го реставрираме, където е възможно, но понякога това вече не е възможно. Видях работата на художника Буке дьо Врис преди много време; тя продължаваше да ме интригува и затова ние, като Фондация за исторически колекции на Дома на Оранските-Насау, го помолихме да проектира нов централен елемент от парчетата от приборите за хранене на Анна Пауловна (съпругата на крал Уилям II, бел. ред  .  ). Дьо Врис не само поправя счупеното, но и го издига, създавайки нещо ново. Той често използва злато, за да залепи парчетата. Самата връзка се превръща в най-ценния елемент. Мисля, че това е красиво представяне на процеса на реставрация. В исторически план, централният елемент се използва за празнични или церемониални поводи. Той служи като декорация, но също така служи и като  тема за разговор  . Дори днес все още използваме централни елементи за неща като държавни банкети.

Bouke de Vries: Unbroken  може да се види до 16/8 2026 г. в музея на керамиката Princessehof в Леуварден.

Холандия има много отлични фотографи, но аз обичам да споменавам Ервин Олаф, защото той създаде някои уникални портрети за нас като семейство. Той следваше стъпките на поколения придворни портретисти и им даде своя собствена отличителна интерпретация. Възхищавах се изключително много на Ервин, както и съпругът ми, който му награди с почетен медал за изкуство и наука от Ордена на Оранския дом. Това се дължеше на изключителния му принос към изкуството и културата в Холандия и на взаимната ни връзка. След смъртта си той ни остави лична творба, която ми е много скъпа. Това е детайл от портрета, който той ми направи, който беше подарък за съпруга ми и сега е изложен в музея „Стеделийк“. Детайлът се фокусира върху моето око, в което се отразява самият Олаф. Портрет в портрет; снимка на него по време на работа, видяна през моето око. Докато моят портрет, разбира се, е снимка на мен през неговото око.  Всичко е в очите на гледащия  ; всеки портрет е въпрос на възприятие. Голяма загуба е, че Ервин вече не е сред нас.
Пълният портрет на кралица Максима (не детайлът, показан тук) може да бъде видян в изложбата „Свобода“ в музея „Стеделийк“ в Амстердам до 1 март 2026 г.

Jan Taminiau - Япония, вдъхновена от японската зала в Huis ten Bosch
Ян Таминиау, Япония, вдъхновена от Японската стая в Huis ten Bosch, снимка на заден план от Ервин Олаф.

В тази рокля на Jan Taminiau изкуство, наследство, история, мода и майсторство се съчетават по прекрасен начин. Дизайнът е базиран на стенния декор от края на 18-ти век в Японската стая в двореца Huis ten Bosch, който съчетава японски и холандски елементи: птици и митични същества, цветя, растения и камъни. Бродерията и апликациите са с изключителна майсторска изработка; те са триизмерни. Винаги е невероятно специално да носиш толкова красиви изделия. Също така съм наясно с посланието, което мога да предам чрез дрехите. Например, мога да отдам почит на гостуваща страна като част от насърчаването на близки връзки. Често каня холандски дизайнери да участват в тези проекти, надявайки се да допринеса за тяхната международна видимост. Споменавам Taminiau тук заради специалната връзка с изкуството и наследството в тази рокля, но това важи и за други холандски дизайнери като Клаес Иверсен и Ирис ван Херпен.
Няколко от роклите на кралица Максима ще бъдат изложени в изложбата „Дрес код: От изявление до стилна икона“ в музея Paleis Het Loo до 8 март 2026 г. Кунстхал излага „Скулптура на сетивата“ до 1 март 2026 г., представяйки творби на Ирис ван Херпен, включително модели, носени от кралица Максима.

Аерт Шуман - Картини за стая с птици

Фондацията за исторически колекции на династията Орански-Насау също придобива нови произведения или реставрира произведения. Това е отличен пример. В нашата черна трапезария в двореца Хюйс тен Бош големи платна изобразяват животни от цял ​​свят в типичен холандски пейзаж, като Хюйс тен Бош едва се вижда на заден план. Художникът е Аерт Шуман, известен художник и илюстратор на птици през 18 век. Той рисува пейзаж с екзотични животни от менажерията на щатхолдера Вилхелм V, редом с местни видове, сякаш стоите точно по средата му. Двете произведения, които частично изобразяват същите птици от менажерията на щатхолдера като произведенията в черната трапезария, бяха придобити в Париж през 2020 г. Те бяха силно замърсени и първо се нуждаеха от реставрация. Успях да проследя този процес, като от време на време надничах, и едва можех да повярвам на трансформацията. Беше магическо да видя как цветовете се появяват отново изпод мръсотията и пожълтелия лак, връщайки природата и птиците към живот.
Изложена в  „Royal Birds“  до 12 април 2026 г. в музея в Дордрехт.

Жерар ван Хонтхорст – Портрети на Фредерик Хендрик и Амалия ван Солмс

Тези портрети на Фредерик Хендрик и Амалия ван Солмс заемат постоянно място във вестибюла на двореца Хюйс тен Бош. Те посрещат всички наши гости и по този начин изпълняват важна представителна функция. Ван Хонтхорст е бил известен холандски художник и придворен художник през 17-ти век. Тези произведения висят на видно място, отдясно и отляво на вратите към Оранжезаал (Домът на Оранж). Те са повод за разговор, както често е изкуството; можете да потопите гостите в историята и контекста на двореца и Оранжезаал, който е проектиран от и за Амалия ван Солмс в памет на покойния ѝ съпруг. Хонтхорст е допринесла значително за това. Портретът на съпруга ѝ, показан тук, също е висял в двореца Хюйс тен Бош по това време, в личните покои на Амалия ван Солмс. Наскоро той беше изложен в Дордрехт, а догодина и двата портрета ще бъдат изложени в Централния музей в Утрехт, защото обичаме да споделяме произведения с публиката, дори това понякога да е трудно, защото те играят толкова ключова роля в нашата къща.
Портретите ще бъдат изложени от 25 април до 13 септември 2026 г. в „  Светът на Герард ван Хонтхорст“  в Централния музей в Утрехт.

Георг Фридрих Хендел - ноти

Израснах с музика. Музиката е толкова голям източник на радост и развитие за децата. Исках да предам това на моите деца и като почетен председател на фондация „Повече музика в класната стая“ се надявам, че много деца в Холандия – всъщност се надявам всички деца – ще се запознаят с музиката. А музиката е и важна част от културното наследство. Този ръкопис от колекцията с ноти на Кралските колекции съдържа седем арии от различни опери на Хендел, включително такива за блокфлейта, популярен инструмент в хола по онова време. Георг Фридрих Хендел е написал тази музика някъде между 1720 и 1736 г., по времето, когато е обучавал Ана Хановерска. Тя е била съпруга на щатхолдера Вилхелм IV и талантлива певица и клавесинистка. Напълно е възможно тези аранжименти да са от нейните колекции.
Ноти на Хендел и много други предмети могат да бъдат разгледани онлайн на royalcollections.nl и по време на обиколка при поискване в музея на Кралския дом в Хага.

Индийската зала на двореца Нордейнде.
Преграда за стаи от залата на Източните Индии (инженер Луи Жан Кретиен ван Ес; подарък от народа на тогавашните холандски Източни Индии по случай сватбата на кралица Вилхелмина с принц Хендрик фон Мекленбург-Шверин през 1901 г.)

Дворецът Нордейнде се гордее с много впечатляващи стаи, но една се откроява по отношение на стила си: Индише Заал (Индонезийската зала). Тази изцяло декорирана с дърво стая е подарък от народа на тогавашните холандски Източни Индии по случай сватбата на кралица Вилхелмина с принц Хендрик от Мекленбург-Шверин през 1901 г. Петдесет и осем явански дърворезбари прекарват две години в работа по богато украсените ламперии. Само таванът се състои от над хиляда отделни части. Не е използван нито един пирон. Умението и детайлите на тази стая са невероятни. Но защо искам да я спомена, е защото споделеното минало на Нидерландия и нейните бивши колониални територии също е отразено в колекцията. Трябва да се отнасяме отговорно към културното наследство от този период.
Със съпруга ми вярваме, че е изключително важно произходът на нашите колекции да бъде независимо разследван. Такива изследвания са от съществено значение за отговора на въпроса за легитимността на присъствието на тези предмети в нашите колекции. Поради това, управителният съвет на Фондацията за историческите колекции на Дома Орански-Насау е възложил независимо проучване на предмети с възможен колониален произход. Очакваме резултатите от това проучване през 2026 г.
Индийската зала може да бъде видяна всяко лято по време на работното време на двореца Нордейнде.

Парче от камъка, върху който крал-градхолдер Уилям III е стъпил на земя в Англия през 1688 г.

Преди двадесет и пет години пристигнах в тази изцяло нова страна, буквално стъпвайки на земята тук. Трябваше да се потопя в нидерландската история и по-специално в историята на семейството на съпруга ми. Крал-градът Уилям III стъпва в Англия през 1688 г., където, отчасти чрез брака си с Мария II Стюарт, може да стане крал. Разбира се, не искам да правя буквален паралел между себе си и Уилям III, който впоследствие става държавен глава на Англия, но този камък ми напомня: какво е било за него да пристигне там, в страната на съпругата си, която по това време преживява толкова много вълнения, с несигурно бъдеще?
Този камък е част от постоянната експозиция в Райксмузеум в Амстердам.

Studio Drift - Fragile Future , виси във вестибюла на двореца Huis ten Bosch

Преди много години, по време на едно от посещенията ми при холандски дизайнери, се запознах със Studio Drift и тяхната работа. Видях онази малка лампа с форма на глухарче и пух,  Dandelight  , и веднага си помислих, че е феноменално замислена и изпълнена. Така се разви идеята за голяма светлинна скулптура. Тя беше създадена специално за вестибюла на двореца Huis ten Bosch, което я прави неразделна част от интериорния дизайн на двореца. Тя демонстрира как всяко поколение добавя съвременен щрих към дворците; дълга традиция, която едновременно отразява духа на времето на неговите обитатели. По време на реставрацията на двореца Huis ten Bosch си сътрудничихме с Централната правителствена агенция за недвижими имоти, за да дадем на холандските дизайнери видно място. Всички произведения, включително  „Крехко бъдеще“  , са веднага видими за гости от цял ​​свят и често се виждат на снимки. Почит към холандските дизайнери.

Лисбет Стинисен - Завеси на китайската зала в двореца Хуис тен Бош

Завесите в Китайската зала също са ода на съвременния холандски дизайн и пример за това, което ние, заедно с Агенцията за недвижими имоти на Централното правителство, добавихме към двореца Huis ten Bosch. Или по-скоро, подменихме, защото старите завеси бяха толкова износени, че бяха твърде крехки, за да се използват повече в пространството. След това художничката Лизбет Стинисен създаде красив дизайн, който почита старите завеси, но със съвременен привкус.
Оригиналната бродирана копринена тъкан изобразява сцени от ежедневието в Китай през 18-ти век. Играещи деца, соколари, дами, разхождащи се с чадъри, но също така къщи, мостове и кораби. Новият дизайн изобразява подобни сцени от холандското ежедневие. Завесите са изработени в сътрудничество с TextielMuseum/Textiellab Tilburg и над 150 занаятчии от цяла Холандия, под ръководството на експерта по бродерия от висша класика Анна Болк. Имах и възможността да бродирам едно произведение с тях и изпитах свързващия ефект на този проект.

Общи условия

Активация на акаунт