Ноемврийски бебета 2025

• 11 647
  • 530
  •   3
Отговори
# 525
Аз подадох с ПИК на НАП и също сработи.
Синята здравна книжка се издава от РЗОК, но тя ще ни трябва по-нататък, ако ходим на зъболекар по здравна каса.

# 526
Също не знам дали знаете, но всяка община мисля също имат еднократни помощи за раждане на дете. В Бургас се ходи в общината, подава се дипломи на родители , банкова сметка и декларация, като мисля че размера зависи от образованието на родителите. Информация ще намерите предполагам на уебсайта на общината.

За столче за храна на нас ни подариха столче на MoMi Luxuria. Удобно е, защото има функция да става на шезлонг и има изправена опция.

# 527
А някой знае ли синята здравна книжка на бебето от НЗОК или РЗОК се взима (за София)? Личния каза, че след 10-ти трябва да е готова, а все още не съм ходила. На нас ни попълват всичко в здравната карта и лепят стикерите от ваксините.

Аз дохранвам с мляко Hipp Combiotic и засега не сме пробвали друго. Избрахме го, защото е органик. Имаше период, в който връщаше малко, но сега няма проблем, така че май не е било от млякото. Иначе за изхождането - наистина при нея е веднъж на 2-3 дни и доста се напъва. Може би това вече е свързано с млякото, макар че четох, че кърмата се усвоява по-пълноценно и е нормално дори и 3 дни да не се изходи. И в тази връзка мога да ви се похваля, че си взех помпа за кърма Philips Avent Advanced Premium класическа, а не hands free, и съм много доволна. Много добре се усеща и вече изцеждам двойно повече количество от преди, макар и все още да не й стига напълно и да се налага да дохраня.

За столче сме си харесали дървен от Икеа - BLÅMES. Честно казано  не знам какво да гледам, освен това да има масичка и колани 😄

Ергономични раници съм си взела - Ergobaby embrace за сега и Tula Free to grow за малко по-нататък, макар че има други модели, които ги препоръчват като по-добри. Ergobaby съм я ползвала само 2-3 пъти, защото все е студено, но ми е удобна.

scalestone, и аз имам сколиоза от годините работа на компютър, но не знам каква е. При раждането не успяха да ни сложат хубаво епидуралната упойка и ме хвана само частично от дясната страна на тялото и беше доста странно.

Иначе бяхме на втора консултация тази седмица (утре прави 2 месеца) и най-накрая влязохме в категорията на 4те килограма - 4170гр. Дори забелязвам, че леко започват да й отесняват newborn дрешките 😄 Вече се усмихва, гука и издава много сладки звуци, опитва се да хваща разни играчки, но засега неуспешно 😄 Лекуваме и хемангиома и там засега всичко върви добре. Чакаме одобрение и от каса за сиропа. Само все се притеснявам за страничните ефекти и я следя да не спи прекомерно и как диша. От скоро е започнала страшно агресивно да маха с ръце като вентилатор. Все си натиска очите, дере си лицето и ме е страх да не разрани хемангиома, че ще стане страшно. 😬

Задължително ли е детето да има такава синя книжка?Каката няма.За какво служи?Водим децата при частен доктор който не е по НЗОК и консултации в надежда клиника.

# 528
Задължително ли е детето да има такава синя книжка?Каката няма.За какво служи?Водим децата при частен доктор който не е по НЗОК и консултации в надежда клиника.
Племенницата ми е на 8 години и още не й е притрябвала синята здравна книжка. Единствената й употреба в днешно време е ако се ходи на зъболекар по НЗОК. Не се изисква нито от педиатъра, нито от учебните заведения, тъй като на тях им трябва здравната карта, която е като нашия картон.

# 529
Здравейте и от мен Simple Smile
И при нас гукането и усмивките започнаха и вървят с пълни сили. Това са ни най-хубавите моменти от деня! Бебка продължава стабилно да наддава и да има добър апетит. Успяхме да минем от 7 на 5 хранения и с 6то през нощта към 3-4, което е с по-малкя порция и се надяваме да намаляваме поетапно.

За адаптираните млека (ние сме само на АМ) нямаме късмет. Млякото ни на Нестле Нан Сюприм беше от една от засегнатите партиди. Минахме на Аптамил, което като гледам е популярно и при други тук в темата. Днес ни попадна новина, че във Великобритания са изтеглили една партида от пазара, та решихме превантивно да го сменим (https://www.aptaclub.co.uk/products/important-product-informatio … UqQ6HVTwHHg3JJohO). Та сега се надяваме Лактана на Топфер да е нашето.

За столче - взехме Hauck Alpha (
https://www.hauck.de/en/products/alpha) с надстройка за новородено, та го ползваме от самото начало за хранене. Хареса ми много това, че столът има хубави надстройки и за игра (playtray).

Освен еднократна та помощ, може да се вземе и карта за градския транспорт в София за 10 лв на месец за всички линии. Нужна е служебна бележка от работодателя, че сте в отпуск по майчинство.

Имате ли препоръки за крем или друг лек за вече подсечено дупе?

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 20:38 от Puff718

# 530
Здравейте, влизам и аз това да споделя. Видях, че в чужбина има издърпване на Аптамил, Хедра също е качила на страницата си.

Общи условия

Активация на акаунт