Майка ми дели децата

• 8 994
  • 195
  •   1
Отговори
# 60
  • София
И нашата баба си имаше любимка (най-голямата от 3 внучки). Точно "делене" не е имало, жената си обичаше всички и се грижеше за нас всеотдайно, но се усещаше, че първата внучка ѝ е особена слабост и все "върхът" във всичко. Не ме е травмирало, нищо ми няма и с братовчедката сме изключително близки - дори нашите отношения не са се развалили, какво остава за тежки психотравми. Майка ми (снаха), естетсвено, не пропускаше да вмята наблюденията си по въпроса, но аз и без нея бих усетила Simple Smile И естествено, че НЕ бих предпочела да се беше фръцнала и да ме беше лишила от баба! Излишно драматизиране.

# 61
Излишно за теб, за друг - не.
Аз съм била и любима внучка и не любима. На тези, на които бях нелюбима, много им беше обидно, че предпочитам другите баба и дядо. Ти да видиш, двойни стандарти.

# 62
Аз не бих могла да кажа за бебе, че не е сладко,  те и новородените котенца не са супер красиви, но пак са сладки. Разбира се има и някакви особено красиви - и от двата вида - които ги снимат по реклами, но общо взето всички са милички.

И въобще, би трябвало такава чак обективност да не е на преден план, или ако пък толкова ти се хвърля в очи, да не го споделяш гласно, особено за собствено дете, или внуче.

# 63
Интересно ми е, любимото внуче винаги ли е на любимото дете, или може да има любимо внуче от не-любимо дете?

# 64
  • Melmak
Новородените съвсем като прясно се родят понякога са грознички, едни странни на цвят. Съгласна съм. Обаче кое дете иска да чуе, че не е било хубаво?

Даже майка ми е казвала как брат ми видиш ли, родил се светличък, с русо мъхче, ама такъв бил, ама сладък бил. А аз като съм се родила с черна коса… и майка ми не ме харесала, обадила се на баща ми да каже, че съм се родила и му подчертала, че съм с голям нос и черна коса… ужас на ужаса, нали.. сега нито съм с голям нос, нито косата ми е тъмна, даже съм доста светла като тип. Ама мамето от ден 1 не ме е одобрила, та и нямаше свян да го сподели. Еми.. гадно е!

# 65
  • София
Третата ни дъщеря пък до ден днешен се забавлява, когато ѝ разказваме как приличаше на извънземно след раждането си и се оформи чак след няколко седмици. Даже си държи една своя "извънземна" снимка в портфейла. Когато ѝ се карай навремето, все се оправдаваше, че е извънземна и затова е направила някаква беля. Simple Smile
Според мен отношението на родителите определя как се възприема детето. Не какво, а как му е казвано.

# 66
Третата ни дъщеря пък до ден днешен се забавлява, когато ѝ разказваме как приличаше на извънземно след раждането си и се оформи чак след няколко седмици. Даже си държи една своя "извънземна" снимка в портфейла. Когато ѝ се карай навремето, все се оправдаваше, че е извънземна и затова е направила някаква беля. Simple Smile
Според мен отношението на родителите определя как се възприема детето. Не какво, а как му е казвано.

Абсолютно вярно. И по-напред казах същото - от майката зависи как децата ще възприемат реалността. Ние също сме разказвали на дъщеря ми, че е била червена като домат и се е възприемало на майтап, не като обида.

# 67
Само, че тук става дума, за това, че едното е по-, по-, най- от другото, според бабата, и то случайно това дете, което е кръстено на нея. Съвсем различно е от примерите, които давате.

# 68
Само, че тук става дума, за това, че едното е по-, по-, най- от другото, според бабата, и то случайно това дете, което е кръстено на нея. Съвсем различно е от примерите, които давате.

Защо? Пак майката може да влезе в роля и да им каже, че бабата може да си мисли каквото иска, защото .... избира си причина според своето виждане, но те са еднакви и всяко си има силните и слаби страни, а бабата да си гледа работата.

# 69
  • София
Даже не е сигурно за какво точно става дума.
Може бабата просто да предпочита на този етап да се занимава с голямото дете, вместо с бебето, защото с голямото наистина вече може да се общува, а бебето не разбира.
Или пък си мисли, че така голямото няма да се чувства пренебрегнато, което е често срещано при появата на бебе.
Може майката да вижда неправилно действията на бабата.
Тя не се е включвала повече, за да каже дали е разговаряла сериозно с бабата за усещането си и да чуе и нейната гледна точка.
Пък може и наистина да ги дели, но надали не ги обича и не им се радва. Нима децата трябва да бъдат лишени от бабина обич, заради тази слабост на бабата? Майката е тази, която има как да тушира детското възприятие и да им обясни на децата, когато и двете са на възраст да разбират и ако тогава още бабата демонстрира предпочитания.

# 70
Възрастните хора понякога са доста нетактични. И аз като млада майка много се впрягах на разни изказвания на майка ми на свекървата, ама сега гледам да ги подминавам, а ти се закротиха вече. 😀
Да направи забележка на майка си за начало. Чак да спира достъп до детето ми е крайно.

# 71
  • София

Ами защо, подобно е. Аз не разбрах бабата да нагрубява или обижда по-малкото дете, просто има любимка (засега; това може да се промени, когато бебето порасне). Не че е супер, но не е нещо необичайно и стига жената да е добра и грижовна и към двете внучета, то точно си е като в моя пример.

Пък може и наистина да ги дели, но надали не ги обича и не им се радва. Нима децата трябва да бъдат лишени от бабина обич, заради тази слабост на бабата?

Ама Фивър, тука е така, нали знаеш. Режат се с лекота родители, свекита, при нужда - бащи, изобщо всеки, който застраши психическото добруване на крехкото същество, бива зачеркнат веднага. Най-добре мама и тати (ако е заслужил) да го затворят в буркан това дете, да не му стане някоя травма. Но какво става после, в градина и училище, сред гаджета и компании, на работа, когато се окаже, че на света има любимци и пренебрегнати, че за някого Марийка ще е по-хубава от нас или Гошко ще е по-талантлив, когато колега получава незаслужено (според нас) повишение или състудент - по-висока оценка? Има ситуации, които човек трябва да може да обработва отрано, за да не порасне мрънкащ неуверен инфантил.

# 72
Обичаните и харесвани деца в семейството, много по-лесно се справят в живота после. Съвсем друго самочувствие имат. На мен ми е много важно, поне близките ни хора, да не се опитват да ни делят децата. За щастие, не са го правили, поне видимо.

# 73
Абе, бабата ако си коригира поведението пред децата няма да има драма, когото и да харесва повече.

Но за травмите, още помня как баба купуваше на братовчедка ми играчка и сладолед, като я водеше на зъболекар, а аз нищо не получавах,  и дълго време таях тъжна завист как се грижи повече за нея.

# 74
Аз съм от нелюбимите дъщери, а брат ми беше фаворита. Делени сме с него от собствената ни майка и много добре знам какви са последиците и травмите във времето. И за двамата, не само за мен.
За такива простотии каквито майка ти ти е наговорила, аз бих й спряла достъпа до децата ми моментално без дори да се обяснявам. Не виждам нужда да обяснявам на човек с нормални когнитивни способности очевидни неща. Също не виждам нужда да вкарвам троянски кон в семейството ми да ми травмира децата и да създава проблеми с мъжа ми.
Ако се усети и извини и престане да се държи неадекватно, може и да позволя ограничен достъп под мой надзор. Ако ли не - прав й път!

Моята собствена майка отдавна съм я отрязала от живота си, тя не познава внука си заради неадекватно поведение към мен през цялото ми детство и юношество, така че не говоря празни приказки, а от опит.

Общи условия

Активация на акаунт