Нашите цветя - тема 30

• 1 257
  • 30
  •   2
Отговори
Старата тема
https://bg-mamma.com/?topic=1799062.new#new

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 19:12 от Phloxx

# 1
Не знам дали влиза в темата, но според мен тук е мястото. То не че имам какво толкова да питам.. ама, не много отдавна, купихме в саксия от Кауфланд сорт люта чушка Капсикум, която се оказа неядлива. Тя си е едногодишна. Интересно ми е за какво реално я продават? Знам че правят някакви хомеопатични добавки от нея, но иначе?

# 2
  • София
За красота?

# 3
Аз също нямам въпрос на тоя етап, но искам да следя темата.
А, сетих се. Използвате ли поне част от пръстта на старите сандъчета, в които сте садили петунии, сакъзчета, мушкато и т.н. Мъжа ми ми направи забележка, че всичко изхвърлям. Можело една част да оставя за другата година. Да, ама то корени останали вътре - не знам дали е редно.

# 4
  • In transit
Благодаря за темата!

Пипи, оставям. Почва хвърлям само ако е била заразена и не ми се занимава да я почиствам и пръскам. Обикновено ползвана почва слагам на пролетните цветя, поизчиствам малко корени, ако има.

Като каза петунии, сетих се за твоите, които бяха изсъхнали. Моето също поизсъхна, стана едно пършиво и към края на лятото го орязах почти до дъно. Преместих го в по-малка саксия и сега почна да цъфти отново. Утре ще го снимам да ти го покажа.

# 5
  • Бургас
Пипи, няма никакъв проблем да използваш почвата пак и пак....
Аз всяка пролет събирам от празните саксии пръстта в голяма кофа. Смесвам я с един чувал нова почва. Сега съм насъбрала яйчени черупки от домашни яйца, които ще стрия и ще сложа към пръстта.
После засаждам празните саксии.

# 6
  • София
Проблем казват, че е че може да е изтощена почвата... Но ако се смеси с нова, с малко тор, компост, би трябвало да е ок вс.

# 7
Ейнджъл, разбира се, че ще я смеся с нова. Притесняват ме само разните там остатъци от корени и евентуално - както някой отбеляза - зарази.

# 8
  • Бургас
Хммм,зачудих се,...дали има някакъв препарат против тези зарази?

# 9
  • In transit
Karzz, в една агроаптека ми обясниха, че мога да полея заразената почва с някой от препаратите, които ползвам за обеззаразяване.
Друг вариант е да се изпече почвата, но това няма шанс да го направя вкъщи. Миризмата е брутална. Grinning

# 10
  • Бургас
Това и аз не бих си го причинила. Ако не забравя напролет ще ръсна нещо и против паразити, ей така профилактично!
Да ми напомните, ей! ")

# 11
  • София
По пътя на логиката ще е заразена, ако са боледували растенията, които са били вътре, ако са били здрави, не виждам от какво да е заразена.остатъците от корени ще се разложат, даже вероятно са плюс.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 09:15 от Angel_Dust

# 12
Флоксче, благодарности за темата от мен, а и от моя алисум Simple Smile!
Аз съм изхвърляла почва от саксиите по две причини - или когато съм купила некачествена почва и след известна употреба виждам, че не реагира добре при поливане, мирише лошо, не поема вода и т.н., или когато почвата в саксиите с купени растения се окаже заразена с мушички или белокрилки - тогава изхвърлям всичко, почва, растение и саксия. Във всички останали случаи само допълвам. Това се отнася и за контейнерите ми за зеленчуци на терасата. При тях дори там, където е имало корени, почвата е по-добра и по-пореста от тази, която качвам от двора, за да допълвам изразходваната. Добавям и гранулиран органичен тор. За обеззаразяване може да се използва калиев перманганат, но той не щади и полезните бактерии, затова предпочитам да поливам с някой продукт от типа "Байкал", предназначен за пълното и бързо разтваряне на органичните вещества (още си имам от 1 литър, купен преди над 8 години, но още действа, а когато ми трябва в по-големи количества, си правя мой чрез ферментация на трева с малко добавка от оригиналния).

# 13

Сред последните оцелели в градинката...
Благодаря за новата тема! Heart

# 14
  • In transit
Маргарита, много кичест и голям цвят. Heart Eyes

Показвам петунията. Днес една приятелка я видя и попита да не идва лятото. Blush

Откъснах последните хризантеми, защото бяха поналягали.

Общи условия

Активация на акаунт