ТОММ, методът на организираната майка - как да поддържаме и почистваме дома без стрес

• 3 072
  • 79
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
**Тази тема е посветена специфично на долуописания метод ТОММ. Ако вие ползвате други методи на почистване или не ви допада ТОММ, това няма да е подходяща тема за вас - може би обща тема за всякакви методи на чистене ще е по-удачна.**
--

Методът на организираната майка е проста (но изключително ефективна) рутина за домакинство, която ще поддържа дома ви да изглежда чудесно с минимални усилия. Той се съсредоточава около план, който се повтаря на всеки осем седмици, със само 30 минути почистване всеки ден от понеделник до петък (почивните дни са запазени без домакинска работа).

Абстрахирайте се от думата "майка" в името на метода - създателката му, Джема Брей, го е кръстила така, но той е приложим за всеки. В поддържането на дома с този метод могат да се включат всички членове на семейството и да разпределят задачите помежду си, да се заменят един друг. Деца над определена възраст също могат да участват активно, както в общите части на дома, така и в детската стая.

Преди да приложите метода на организираната майка, може да помислите за първоначално голямо разчистване на дома. Това ще улесни последващо прилагане на седмичната рутина. Но и да не го направите, а да започнете директно със седмичния план, ще постигнете по-добри резултати, отколкото ако почиствате и подреждате хаотично и на изблици.

Не са включени неща като готвене и миене на чинии, защото вероятно го правите така или иначе. Ваденето на прането и простирането му / сушенето също не са включени - зареждането на една пералня дневно цели да помогне с по-добра организация и да ви напомни да го свършите, вместо през уикенда да въртите 5 перални.

Методът е разделен на три нива. Ниво едно са ежедневни 15 минути, в които правите минимума, за да функционира домакинството. Това са ежедневни задачи, които трябва да изпълнявате, за да поддържате дома си. Те са леко различни за всяко домакинство, така че можете да ги модифицирате според нуждите си.
Ниво 1 се прави всеки ден и обичайно е еднакво. Тези задачи не трябва да отнемат повече от 15 минути и ги правите като минимум, така че не са включени в 30-те минути на Ниво 2.
Ниво 2: всеки ден от седмицата от понеделник до петък е посветен на стая (зона) в дома ви и отделяте 30 минути за почистването й. Не е нужно да правите всичко, защото ще се върнете отново към тази стая (стаи) следващата седмица и идеята е, че колкото по-дълго се придържате към това, толкова по-чиста е къщата ви и толкова по-лесно става да се поддържа.
Ниво 3: Всеки петък е запазен за фокусиране върху по-рядко срещани задачи, като почистване на фурната например. Това гарантира, че големите задачи по дълбоко почистване няма да бъдат пропуснати.

Първо започваме с първоначално голямо разчистване на дома (ако сте подредени хора по природа, можете да го прескочите). Голямото разчистване и почистване не е лесно и ще отнеме време, но отново забележете, че всеки ден има различен фокус и постижими цели. Това е единственото време (в идеалния случай) в метода, когато се вършат домакински работи и през уикенда.

Първоначално голямо разчистване на дома
Скрит текст:
Понеделник: дневна стая / хол
•   Подредете повърхностите / разчистете натуриите
•   Измийте прозорците и огледалата, ако имате такива в стаята
•   Изперете одеяла / шалтета / покривала
•   Избършете праха
•   Почистете первазите на пода (ако имате)
•   Минете с прахосмукачка под възглавниците на дивана
•   Минете с прахосмукачка под всички мебели
•   Измийте пода (ако е приложимо)

Вторник: спалня и детска стая
•   Махнете стари / излишни / счупени играчки / грим
•   Измийте прозорците и огледалата, ако имате такива в стаята
•   Минете с прахосмукачка матраците и от двете страни (ако е възможно)
•   Избършете праха
•   Минете с прахосмукачка пода
•   Сменете чаршафите

Сряда: входно антре / коридор / стълби
•   Махнете стари / излишни якета, шапки и обувки
•   Измийте прозорците и огледалата, ако имате такива
•   Избършете праха
•   Почистете первазите на пода и перилата на стълбите (ако имате)
•   Минете с прахосмукачка пода и под мебелите
•   Измийте пода (ако е приложимо)

Четвъртък: кухня
•   Почистете трохите от тостера
•   Разчистете излишните неща от чекмеджето за прибори
•   Почистете хладилника
•   Изперете пердета / почистете щори (ако имате)
•   Измийте прозорците
•   Почистете микровълновата печка
•   Измийте плочките / гърбовете над плота
•   Почистете котлоните и фурната
•   Разчистете и почистете всички плотове
•   Почистете вратичките на шкафовете (отвън)
•   Почистете и измийте пода (ако е приложимо)

Петък: баня и тоалетна
•   Почистете вентилатора
•   Почистете шкафчета и мебели в мокрите помещения
•   Почистете завесата на душа / стъклото на душ кабината
•   Измийте плочките / стените
•   Измийте прозорците и огледалата, ако имате такива
•   Почистете основно тоалетната чиния, мивката, ваната, душ кабината
•   Почистете пода (с повишено внимание за пода около тоалетната чиния)
•   Изперете постелки и т.н., ако имате

Почивни дни: стая по избор
Стая, която не е спомената горе (работен кабинет, гостна) или довършете стая, за която не е стигнал определеният ден.

И така, къщата ви е по-подредена и чиста от преди. Чудесно. Вече можете да започнете с ежеседмичната програма.

НИВО 1: ежедневни задачи за 15 минути.
Скрит текст:
НИВО 1: ежедневни задачи за 15 минути.
Бързо почистване на пода. Фокусиране само върху основните жилищни зони (където се минава най-много, средата на стаята и т.н.). Ако имате твърд под, стремете се да го минете с моп / парцал веднъж седмично.
Пускане на една пералня. Може да промените това в зависимост от нуждите на вашето семейство.
Бързо почистване на банята и тоалетната. Изберете от задачите си в банята, така че всяка зона да получава малко внимание всеки ден, включително миене на пода поне веднъж седмично. Например, един ден почистете мивката, другия - тоалетната и т.н.
Оправете леглата. Супер бързото изпъване на завивките върши чудеса.

НИВО 2: 30 минути фокус
Скрит текст:
Всеки ден има определен фокус, за да гарантира, че всяка част от вашия дом получава необходимото внимание. В скрития текст ще намерите персонализиран списък със задачи за всяка стая. Стремете се да отделите не повече от 30 минути за целия списък със задачи за този ден, не забравяйте, че ще почиствате това място отново по същото време следващата седмица. С течение на седмиците ще откриете, че домакинската ви работа става по-бърза и лесна за справяне.
Понеделник: всекидневна / хол. Вторник: спални. Сряда: коридор / антре и стълби. Четвъртък: кухня. Петък: стая на фокус.

Долу ще намерите задачите за Ниво 2. Може да искате да работите с таймер, за да не се изкушавате да правите повече от 30 минути - целта е друга. Вероятно няма да успеете да свършите всичко от списъка за половин час, следващата седмица направете задачите, които не сте успели, и пропуснете нещо друго - изцяло по ваше усмотрение и според нуждите ви, редувате през седмиците.

ПОНЕДЕЛНИК: ВСЕКИДНЕВНА / ХОЛ
•   Почистване на прозорците и огледалата
•   Бърсане на прах, вкл. по первазите
•   Подреждане
•   Пране на покривала и одеяла
•   Прахосмукачка, вкл. под мебелите
•   Прахосмукачка под възглавниците на дивана
•   Миене на пода (ако е приложимо)

ВТОРНИК: СПАЛНИ
•   Пускане на прахосмукачка
•   Бърсане на прах
•   Подреждане
•   Извадете нещата, попаднали под легла и шкафове
•   Смяна на чаршафите

СРЯДА: КОРИДОР / АНТРЕ / СТЪЛБИ
•   Подреждане
•   Пускане на прахосмукачка
•   Минаване под мебелите
•   Почистване на прозорци и огледала
•   Бърсане на прах, вкл. первази, парапети, закачалки

ЧЕТВЪРТЪК: КУХНЯ
•   Почистване на микровълновата печка
•   Миене на пода
•   Почистване на котлоните
•   Повистване на трохите от тостера
•   Почистване на плочки/гръб зад котлоните
•   Избърсване на вратичките на шкафовете
•   Почистване на прозорците
•   Бърсане на прах от щори / пране на пердета
•   Измиване на мивката и отцедника
•   Почистване на хладилника
•   Почистване на плотовете
•   Почистване на чекмеджетата / шкафовете (вътре)

НИВО 3: ПЕТЪЧЕН ФОКУС

Скрит текст:
Петъчният фокус над определена стая / зона (различна всяка седмица) е ключът към ТОММ, казва авторката на метода. Петъчният фокус се изпълнява отделно от Ниво 2, т.е. ако тази седмица наред е да се фокусирате над кухнята, просто го правите по-задълбочено в петък, без да прескачате задачите в кухнята в четвъртък. Петъчният фокус също трае само 30 минути.

СЕДМИЦА 1: ДЕТСКА СТАЯ
•   Разчистване на играчки (счупени, стари и т.н.)
•   Разчистване на дрехи, които са омалели
•   Оправяне на лавиците с книги и рафтове
•   Измиване на прозорци и огледала
•   Обиране на прах, вкл. первази (ако има)

СЕДМИЦА 2: ВСЕКИДНЕВНА / ХОЛ
•   Почистване на мокет / килим с препарат
•   Изпиране на калъфки на декоративни възглавници
•   Почистване / изпиране на калъфите на дивана, ако се свалят
•   Обърсване на праха, вкл. первази (ако има)

СЕДМИЦА 3: КУХНЯ
•   Почистване на фурната
•   2-3 шкафа, които да разчистите
•   Почистване на первазите под шкафовете
•   Почистване на абсорбатора над печката

СЕДМИЦА 4: БАНЯ И ТОАЛЕТНА
•   Основно почистване на пода
•   Почистване на котления камък
•   Почистване на фугите
•   Почистване и разчистване на шкафа

СЕДМИЦА 5: СПАЛНЯ
•   Прахосмукачка, вкл. под леглото / под мебелите
•   Обърнете матрака (ако е приложимо)
•   Бързо разчистване на дрехи / грим
•   Бърсане на прах, вкл. первази

СЕДМИЦА 6: КОРИДОР / АНТРЕ / СТЪЛБИ
•   Разчистване на връхни дрехи и обувки
•   Разчистване на натрупани хартии, документи, писма, сметки
•   Почистване на парапети / закачалки
•   Почистване на пътеки и килимчета с препарат
•   Прахосмукачка, вкл. под мебели

СЕДМИЦА 7: СТАЯ ПО ИЗБОР
•   Подредете и разчистете всичко, което не принадлежи в тази стая
•   Прахосмукачка, вкл. под мебели

СЕДМИЦА 8: ОТВЪН (ТЕРАСА, ДВОР)
•   Почистете входната врата
•   Засадете сезонни цветя в саксия / погрижете се за съществуващите цветя
•   Бързо скубане на бурени
•   Помитане / измиване

Накратко това е ТОММ. Тук можем да обсъждаме как (и дали) ни се получава да ползваме метода, да следим коя подред седмица е, да си помагаме с идеи и мнения. Методът не е чудодеен, но работи. Даже човек да няма време за ниво 2 в моменти на стрес, с 15 минути на ден се запазва някаква минимална подредба и чистота в дома.
Авторката има подкаст, книга, приложение и фейсбук група. Приложението дава възможност да модифицирате задачите според нуждите и дома си, но не е непременно нужно. Задачите за нивата (преведени по-горе) са достатъчни на повечето хора, но всеки се мотивира от различни неща - опитайте кое ви върши работа.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 19:20 от Бу

# 1
Чудесни идеи! Отдавна търсех нещо добре систематизирано относно подреждането и почистването у дома.

# 2
  • Португалия
СТРА-Ш-НА тема! Smiling Imp
Въпреки че съм дева, чак толкова подредена не съм, та ще си направя някои отметки в булет-календара, и ще видя, дали ще ми върви работата така...
Скрит текст:

# 3
При мен висят на хладилника, с идеята да се ползва от всички. Не е точно така, но поне се вижда лесно и сменям според седмицата, направила съм си го за нашите нужди. Децата ми изгубиха листа със седмица 1/2, не помня къде са ми оригиналните файлове и трябва да ги отпечатам наново.

# 4
  • Португалия
Аз такива мераци, за всеобщо ползване, нямам, ни ми трябват гюрултии , защото моя народ е всичкия със собствено мнение Triumph
Искам да следя списъци, с идеята да не забравя нещо твърде дълго несвършено, а кой го върши - естествено аз, но  смъмрям народа да ми помага ...това в общите помещения!
Лични стаи и бани не чистя , не подреждам, пранета всеки си сгъва сам/ мога евентуално, да ги оставя в леген в стаята/, чувствителни дрехи на ръка/имат и такива/- също всеки си пере сам.
Прахосмукачка всеки ден-имаме куче.
Перални-поне 2, всяка вечер.
В кухнята чистя всеки ден по нещо, доакто готвя, но хладилника ми е зор- като Ахилесова пета ми е Flushed - този списък ще го закача на хладилника, наистина Sweat Smile

# 5
  • София
Всякакви списъци и програми биха ме натоварили излишно. Виждам, че нещо има нужда от почистване - чистя го. Банята мия като се къпя. Прахосмукачка пускам като има нужда. В кухнята - плота на печката се забърсва след всяко ползване. Фурната само като има нужда. Животът е твърде кратък, за да го прекарвам с ежедневни занимания по почистване. Достатъчно ми е че имам работен график с различни ангажименти всеки ден, та да си усложнявам живота и с график вкъщи.

# 6
Достатъчно ми е че имам работен график с различни ангажименти всеки ден, та да си усложнявам живота и с график вкъщи.
Тогава това не е тема, която ще ти е полезна Hands Plus1 Темата е за специфичен метод на домакинство със структура, който може да е полезен за тези хора, които намират полза от график и организация на задачите.

# 7
  • Португалия
Достатъчно ми е че имам работен график с различни ангажименти всеки ден, та да си усложнявам живота и с график вкъщи.
Тогава това не е тема, която ще ти е полезна Hands Plus1 Темата е за специфичен метод на домакинство със структура, който може да е полезен за тези хора, които намират полза от график и организация на задачите.
..и, може ли да допълня?- за хората, които имат нужда от графици и планиране, по принцип.

# 8
И мен този график би ме натоварил. Маняци сме и се справяме със следните правила:
Всяко нещо се слага на мястото му. Т.е. ако инцидентно нещо е оставено не на мястото му се прибира възможно най-скоро. Пример - няколко платени фактури стоят на плота в дневната за да бъдат прибрани по папките им.
Хартия и неща за рециклиране се поставят вечер до вратата и се изнасят на излизане. Боклук се изхвърля при необходимост.
Всяка сутрин се оправят леглата.
Вечер и се зарежда и оправя миялната, оправя се кухнята.
След готвене се чисти котлона и се оправя кухнята.
Робота се пуска в сряда и в събота или неделя. Успоредно с това се почистват банята и тоалетната, огледала, прах. Междинно чистене при необходимост.
Дрехи за пране само в коша, сушилнята се оправя веднага след сушене.
Във всеки един момент някой може да дойде вкъщи и няма да завари нищо разхвърляно или нищо мръсно.
На кратко: всяко нещо на мястото му и всяко мръсно се почиства веднага.

# 9
Аз си имам моя работеща система. Започвам от избрана стая и първо почиствам едната "СТЕНА" - т.е. ако има мебели с рафтове, книги, декорации - подреждам, бърша прах, махам излишни предмети, следва втора "стена", трета, четвърта. През това време прахосмукачката чисти и мие пода. Вместо да се размотавам из цялата стая и да местя едно нещо от едно място на друго, действам по "стени". Става бързо и без губене на време. През останалото време си помагам, като слагам всичко на мястото му, когато го ползвам. Останалите от семейството също го спазват. Изключвам играчки, книжки, моливи с които аз явно не мога да се справя.
Всеки четвъртък или петък вечер, семейно чистим основно, за да сме свободни през уикенда. Това включва баня, тоалетна, мивки, смесители, огледала, врати, сменяне на чаршафи /странно, да/, подреждане на гардероби и шкафчета ако има нужда и отново упражнението със "стените". Става сравнително бързо, тъй като и през седмицата се отделя някакво време за тези неща. Пералня се пуска всеки ден. За гладенето съм пас... За миенето на прозорци всяка седмица също. Пердета и завеси през 2 месеца.

# 10
Тази система е едно към едно със системата Fly Lady на Marla Cilley. http://flylady.net/
Дословно изреченията са същите. Не знам кой от кого е преписвал,  FlyLady официално съществува от 2001. И всички ресурси от интернет страницата са безплатни.

# 11
Не мога да се съглася. Познавам Флай лейди системата, имаше във форума много активна тема преди време и се пробвах с тази система. Не са същите. На мен FlyLady ми се видя с много претенции, условия и като цяло не нещо, което да мога да вмествам в ежедневието си с деца и работа на пълен работен ден. Там фокусът е месечен и общо взето е за хора с много време и енергия за домакинство.

# 12
Не знам, аз тук не прочетох нищо, което вече да не го знам от там.
Няма значение, целта ми не беше да създавам полемика, отдавна вече всичко е измислено на този свят Grinning

# 13
Не, и аз нямам против, всеки да следва каквото му работи в дома. Всеки да прави каквото му се пие, както е казал класикът Grinning
Просто я помня тая система - разрових се за темата във форума, но не мога да я намеря, някъде 2006-2007 беше страшен хит и половината форум (тогава) я пробва. За мен не работеше - беше някаква супер детайлна, от типа на, сгъни си чорапите, приготви си дрехи за утре, измий си зъбите, докато слагаш прането в пералнята... Сигурно има немалко хора, на които им върши работа, но за мен беше затормозяващо да следвам толкова правила. ТОММ ми върши по-добре работа, може би защото насоките са доста по-общи.

# 14
Миналата година си бях направила подобна система, без да търся информация. Няколко пъти спирахме и я започвахме, но в крайна сметка не успяхме да я следваме.
Може би тук ще намеря отговора на нашия проблем. Случва се следното, например за петък сме оставили чистене на фурната, но в понеделник излиза мазнина от тавата и няма начин, чистим я основно, иначе пуши и мирише при следващите готвения. Или пак в деня за по-основно чистене сме предвидили прахосмукачка и пране на калъфите на дивана, но във вторник изливам чаша кафе отгоре и трябва да ги търкам на ръка, да пера самия диван и това ми изяжда определеното за деня време. В друг ден, в който бях предвидила да свалям и пера пердетата, ни наводниха съседите със зелев сок, слава богу току що сложено зеле и като изсъхна стъклата бяха на бели петна. Няма мърдане от чистенето, а бяха планирани за след 3 месеца. Или се разболеем и нямаме сили и т.н. Рядко имаше ден, в който всичко да е наред, затова губех много време за пренаписване и пренареждане на всичко.
Само ние ли сме такива каръци?

Сега сме на принципа - ден за ден. Ако сме по-свободни, към ежедневните задачи добавяме и по някоя по-голяма.

Общи условия

Активация на акаунт