ТОММ, методът на организираната майка - как да поддържаме и почистваме дома без стрес

• 3 879
  • 79
  •   1
Отговори
# 30
докато говоря по телефона....
... с майка ми, ако и народа го няма... Heart Eyes ... мога да свърша милион неща- сгъване и подреждане на дрехи по гардероби, миене на прозорци и терасата, са ми сред най-честите.

# 31
  • София
Аз се изнервям да ме държат на телефона и не мога да върша нищо през това време Satisfied Баща ми редовно ми звъни по времето, когато готвя и ми лази по нервите Sweat Smile
Иначе за вещите-не бих казала, че са чак толкова много. Ние много бавно се обзаведохме, доста време нямахме гардероби, шкафове. Та съм свикнала да нямам много багаж. Все още нямам никакво обзавеждане в коридора, например...10 години след нанасянето Sweat Smile
Обичам да хвърлях, само за някои неща съм плюшкин и редовно си прочиствам дрехите, както и на децата. Преди година и нещо прочистих основно играчки, но се трупат, макар че ние рядко им купуваме.
Имат рождени дни декември и след всеки декември е ад с броя играчки.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 13:49 от Дези.

# 32
  • До хладилника, който обичам
Трупат се, да. Скоро се хилехме, че в бараката още имаме един кашон неразопакован от последното местене... преди 8 години. Вътре се оказаха някакви маловажни кухненски натурии, явно не са ни трябвали и тогава, и заминаха по направление, ако човек се разсее и не ги оправи по-скоро, се натрупват, особено ако не са пред погледа.
Слушам аудиокниги, като правя неща също. Така даже открих, че с удоволствие правя неприятни ми неща, докато съм потънала в книгата. А понякога, макар рядко, пускам ръководствата на авторката в подкаст, има приятен глас и между говоренето пуска приятна музика.

# 33
Аз слушам музика или гледам филм, докато правя особено омразните за мен неща. Или си правя чести почивки с кафе, след всеки довършен етап - почивка.

# 34
  • София
Аз си правя кафеи го пия,докато правя нещо. Не мога да слушам аудио книги, музиката ме изнервя, аз не обичам много шумове да се смесват(деца, абсорбатор, тв, музика, робот-прахосмукачка).
По-скоро използвам да си мисля нещо, да планувам.

# 35
Аз минах и ми стана интересно, да попитам само, тази Джема Брей, по принцип домакиня ли е била или е ходела и на работа?
Защото от 9 до 17 и докато се прибере човек стане 18,30 ...
На мен ми идват в повече съветите ставай в 6 прави йога, списъци ..После чисти , готви, пери.
Мисля, че всички тези глупости са измислени от скучаещи домакини и инфлуенсърки, които се снимат да правят йога в 6 сутринта и после спят цял ден, докато ти се чудиш, какво не ти е наред, че ти не успяваш.
Вечер след работа - мисля за  вечерята най-вече.
Бог да благослови хората, които са измислили роботизираните прахосмукачки.

# 36
Ланарте, тези системи в никакъв случай не трябва да се следват дословно, или да се вземат на 100% сериозно Wink Не знам дали изобщо има човек, който да прави така.
Има някои полезни неща, пречупваш ги през твоето ежедневие и си вземаш само каквото ти е от полза.

# 37
Доколкото знам, е (била) с три малки деца и работа. Сега мисля, че само това работи, по метода си прави подкасти и т.н. Когато следвам метода, сутрин 15 и след работа или надвечер 30 минути работят вкъщи. Във фб групата чета хора, които правят всичко сутрин, но аз сутрин нямам време и енергия зимата; лятото ставам рано по биологичен часовник, но не съм се преодоляла още да върша активно неща рано. Но както и преди стана дума, номерът е веднъж като се влезе в ритъм и само се поддържа.

# 38
Аз сутрин ставам рано, по навик, поне 2 часа имам преди да изляза от къщи- гимнастика, душ, и чак тогава става народа. Аз освен закуска за 5 мин, понякога сортирам пранета по  лични панери, друг път слагам пералня, вадя миялна, според зависи, но за 15 мин много неща могат да се свършат

# 39
Ланарте, тези системи в никакъв случай не трябва да се следват дословно, или да се вземат на 100% сериозно Wink Не знам дали изобщо има човек, който да прави така.
Има някои полезни неща, пречупваш ги през твоето ежедневие и си вземаш само каквото ти е от полза.

Не ме разбирайте погрешно, на който му е полезно - напълно е ок.
Мисълта ми беше, можеш ли да забравиш да пуснеш прахосмукачка? Да изпереш пране? Да приготвиш храна на децата? Че чак график да ти трябва.
Другата ми чуденка е ако нямаше тикток, какво щеше за работи Джема, защото справките сочат, че печели по 650 хиляди брит.лири годишно от  постове и приложение за тел.
В смисъл намерила жената на хляба мекото, тя с тези пари може да си позволи за трите деца по една индивидуална прислужница. И от такъв човек акъл да ти дава как да свършиш нещо!

През последните няколко години съм попадала на какви ли не подобни "моди" и смело мога да кажа, че всеки средностатистически човек дори с по-ниско айкю може сам да си направи план, без някой инфлуенсър да му каква какво и как да прави.
Лично мнение.

# 40
Прави ръководства за чистене и подреждане, аз ги харесвам. Не знам дали точно от тикток си вади парите, защото има издадени няколко книги, приложение и тези guided cleans, от които пуска няколко седмично. Не виждам твърде голяма разлика с книгите от едно време, "Книга за всяка домакиня" и подобни. Във всяка къща имаше по няколко. Не разбирам и защо ако някой не харесва дадена идея, ще я обмисля 🤷‍♀️  Ясно е, че не всичко работи за всеки, но затова и има разнообразие от теми във форума, с всякакви системи, методи и свободен стил.
И разбира се, че не всеки пуска прахосмукачка и пералня всеки ден. Щом изкарва толкова пари като коуч за чистене, явно има пазар. Мари Кондо струва милиони със системата си "хвърляй наред", явно има пазар и за това.

# 41
  • София
Аз сутрин няма никакъв шанс да правя нещо такова. Ставам в 6 и 30 умряла за сън, правя закуска и приготвям 3 кутии с храна за училище и за офиса. Едва смогвам да го направя това за час и половина, затова и голямото дете чисти на котката, защото аз стоя в кухнята и готвя и редя в кутиите. Няма как да ги правя вечерта, рядко от вечеря остава порция, а ако остане я оставям на мъжа ми да обядва, като работи от вкъщи.
Нито аз, нито децата можем да вдем омекнали и пуснали сок зеленчуци и плодове, предпочитам да не ям. Ям само чери домати, защото не мога да ям нарязани престояли няколко часа. Направо ми се гади. Затова и не овкусявам, не режа. Трудно ми е да ям престояли храни и смесени няколко вида в едно. Не съм злояда, ям разнообразни неща, имам проблем с консистенциите. Отделно съм със стомашни проблеми и не мога да ям някои групи храни 😵💫 Та е сложно с моето хранене.
Нямам време да се гримирам, какво остава да чистя.
Всичко правя вечер или уикенд, но ако имам време.
От такива ръководства по-скоро си взимам списъци и методи за изчистване на излишен багаж, на последователност на чистене и подреждане.
Това ми набавя структура и става малко по-игрово. Например за определено време трябва да почистиш това и това, което добавя нещо забавно, да се състезаваш с времето.

# 42
Дези, е то няма как по цяла седмица да не пипваш нищо, и да не  е ад в края на седмицата Confused
Мен това би ме обезсърчило, да похвана каквото и да било.

# 43
Изглежда интересно, но ми се струва приложимо с по-големи деца. В къщи с 2 малки деца , детската и хола се подреждат ежедневно по няколко пъти. Робота не спира да чисти.

# 44
За който иска да почне днес със седмица 1, 30-те минути фокус на деня са в хола/дневната.
По стечение на обстоятелствата съм напред с измити прозорци от преди 2 седмици, така че моята цел е прахосмукачка навсякъде, прах, миене на пода и с малко късмет, поне частично подреждане, че детските играчки са превзели пода.

Общи условия

Активация на акаунт