ТОММ, методът на организираната майка - как да поддържаме и почистваме дома без стрес

• 3 880
  • 79
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Аз мисля, че с малки деца пък си си вкъщи и има повече възможности да се свърши нещо. Като минала през 5 години майчинство-даже в най-трудните моменти с бебе и 3 годишно, някак си почивах повече от сега. Излизахме, имахме време да ходим насам-натам, да си измета, да трукна банята набързо. Това, че не трябваше да ставам много рано и ако не ми се излизаше в големия сняг, просто не пусках детето на ясла/градина.
В училищна възраст няма мърдане Unamused Тогава и работиш и да ви кажа, времето е ужасно, ужасно малко. Всеки си мисли, че като детето може да си маже филия, се занимаваш по-малко...истината е, че започваш да съчетаваш много повече неща.
А моите са и целодневно на училище. Но едното ходи 2 пъти на логопед, а доскоро и другото ходеше. На тренировка, на уроци(защото в нашата образователна система има 0 внимание към всяко дете и тези, които имат проблем или не успяват с желания темп, изпадат...ако нямаш пари за уроци). Навремето, когато бях в майчинство тези неща ги нямаше или поне си бях вкъщи и беше по-лесно. Сега броим минутите буквално.
Големият някой път ходи или с еприбира от училище сам, но е тъмно все още вечер и е малко рисковано.
А пък то ако чакам да станат на 16, да почна да подреждам Laughing Тогава поне сами ще ходят на някъде.

# 46
Дези, подкрепям мнението ти. С бебе и 3 годишно в къщи, имам много повече време за всичко. Отколкото сега с деца в градината и ходене на работа. Направо дъх не мога да си поема.

# 47
От любопитство надникнах в темата.
Правилно ли съм разбрала, че всеки ден от седмицата се отделят 30 минути на конкретна стая в дома?
Но така не се ли получава почистване веднъж седмично за тази стая? Което на мен ми се струва твърде недостатъчно.
Аз основно подреждам вкъщи сутрин преди работа за 15 минути, като това включва оправяне на легло, раздигане покрай мивката /ако вечерта не ми се е раздигало/. Почистване с прахосмукачка извършвам почти ежедневно, защото сме с куче. Правя го вечер след работа. Също ежедневно набързо измивам и пода в банята  /мивка, тоалетна чиния/ след измиване лапите на кучето.

# 48
  • Berlin
Понеже се чудех, докато четях темата... ТОММ е съкратено от The Organised Mum Method. На български може да е МОМ. Simple Smile

# 49
  • До хладилника, който обичам
Правилно ли съм разбрала, че всеки ден от седмицата се отделят 30 минути на конкретна стая в дома?
Но така не се ли получава почистване веднъж седмично за тази стая? Което на мен ми се струва твърде недостатъчно.
Да, но и всеки ден има бързо минаване на основните зони в дома, където има трафик, т.е. се ходи най-много. С методи или без, не чистя ежедневно спални, баня и т.н., а веднъж седмично. А пък зони с много употреба - кухня, хол - се налага по-често така или иначе (където влиза бързо минаване с тези 15 минути ежедневно)

Понеже се чудех, докато четях темата... ТОММ е съкратено от The Organised Mum Method. На български може да е МОМ. Simple Smile
Да ти кажа, чудех се доста дали да не го пиша МОМ, но реших да го оставя така, за да може който го интересува, да намери с гугъл повече за оригинала и всички свързани с него сайт, книга и т.н.

# 50
  • София
За който иска да почне днес със седмица 1, 30-те минути фокус на деня са в хола/дневната.
По стечение на обстоятелствата съм напред с измити прозорци от преди 2 седмици, така че моята цел е прахосмукачка навсякъде, прах, миене на пода и с малко късмет, поне частично подреждане, че детските играчки са превзели пода.
Е то как се чисти и мие пода ако първо не се съберат нещата и играчките от него? 30 минути ми се виждат недостатъчни за прахосмукачка, миене на под и прах. Simple SmileТо зависи и колко мебели имате де, и колко неща върху тях.

# 51
Е то как се чисти и мие пода ако първо не се съберат нещата и играчките от него? 30 минути ми се виждат недостатъчни за прахосмукачка, миене на под и прах. Simple SmileТо зависи и колко мебели имате де, и колко неща върху тях.
С поместване? Simple Smile Вкъщи става дума за конструктори и творения, построени на плоскост, част от които мисля да прибера по кутиите. А мебелите са ни малко, така че не е трудно.

# 52
  • София
При постоянна поддръжка в определен момент спокойно стигат 30 Мин за цялото жилище.
Още повече, че не всичко се прави всекидневно или дори ежеседмично.
Основното правило обаче у дома е всеки да си подреди нещата вечер преди лягане и да са в стаята му, а не навсякъде и не по земята и по мебелите.

# 53
На мен съвсем спокойно ми стигат 30 минути за цялото жилище: прахосмукачка, парочистачка и прах. Това 1 път в седмицата и обикновено го прави мъжът ми.

# 54
За цялата къща наведнъж, ако е щателно почистване, не мисля, че ще мога да се вместя в 30 минути с прахосмукачка, моп и прах навсякъде. Но така или иначе рядко минавам всичко наведнъж, освен понякога при нужда (примерно ще идват гости и искам да освежа).

# 55
За мен една от тайните на чистата и подредена къща е, да няма нищо излишно по пода.
Т.е. всички нещенца да си имат място в шкаф, по възможност без малки мебели тук и там, както и повечето мебели да са на крачета. Така и чистенето на пода е по-лесно, и просто изглежда по-подредена къщата. Ако ще трябва първо да разчиствам пода преди да пусна прахосмукачката, замина ми желанието.
Точно сега сме в ремонт и реорганизация, навсякъде стоят разни неща по ъглите на стаите, побъркват ме.

# 56
За мен една от тайните на чистата и подредена къща е, да няма нищо излишно по пода.
Т.е. всички нещенца да си имат място в шкаф, по възможност без малки мебели тук и там, както и повечето мебели да са на крачета.
Именно!
И без разни финтифлюшки, прахосъбирачки...

# 57
  • София
За цялата къща наведнъж, ако е щателно почистване, не мисля, че ще мога да се вместя в 30 минути с прахосмукачка, моп и прах навсякъде. Но така или иначе рядко минавам всичко наведнъж, освен понякога при нужда (примерно ще идват гости и искам да освежа).

Зависи на колко време е това чистене.
Ако е ежедневно, напълно е достатъчно. Още повече, че прахосмукачката може да е робот, дори и с функция моп може да е. Ако по мебелите няма нищо излишно, прах също се бърше за минути.
Същественото е да няма натурии и да не се прави всичко на ръка.

# 58
И аз се опитвам да напасна метода към моето жилище. За 30 минути абсурд да успея да мина цялата къща, само стълбите ми отнемат повече. Някой чел ли е някъде колко е голямо жилището на авторката? На сайта ѝ не открих такава информация.

# 59
  • София
Моето е 150 кв. При ежедневно поддържане по 30 мин., което включва съответната техника и поддържане на различни елементи в различни дни (един ден е ред на смяна на чаршафите в спалнята, друг ден в детските стаи, трети ден е почистване на прозорец в 1 стая, четвърти ден е почистване на печката, пети ден гладене и т.н. - не всеки ден се правят такива неща). Залагайки на добри уреди, които вършат основните неща сами (пералня, сушилня, миялна, робот за пода, евентуално робот за прозорците или парочистачка - тя е идеална за банята и подобни) , реално остава само да организираш и подредиш, а на ръка остават много малко неща.

Общи условия

Активация на акаунт