ТОММ, методът на организираната майка - как да поддържаме и почистваме дома без стрес

• 3 892
  • 79
  •   1
Отговори
# 60
  • До хладилника, който обичам
Fever Ray, не всички имат достъп до почистваща техника. Но пък с редовно и по малко има положителна промяна даже в жилища с повече вещи и хора. В крайна сметка далеч не всеки е минималист и всеки човек има различни цели и представи за добре подредено - важното е на всеки по неговите си критерии да му харесва.

Little Queen, но защо трябва да изчистиш цялата къща за 30 минути? В горните мнения говорим по принцип - и аз не мога да се вместя в това време. Ако се пробваш по тоя метод, за 30 минути се фокусираш над една стая/зона от дома всеки ден, и отделяш 15 минути за 2-5 минути за бързо минаване на централните зони (т.е. коридор, дневна или кухня там, където най-често се върви, без бъркане под мебели и такива), 2-3 минути в баня/тоалетна със задача по избор/нужда, 2-3 минути за събиране на неща не на мястото си по пътя (извън стаята на фокус за деня) и зареждане на една пералня. Целта е с всеки ден по малко да се достигне моментът, в който всичко става бързо и лесно, защото всяка седмица всяка стая/зона получава внимание и постепенно е оправена все повече.

# 61
  • София
Fever Ray, не всички имат достъп до почистваща техника.

Предполагам, но пък вече я има навсякъде, вкл. на ниски цени, но пък пестят време, здраве и неприятни емоции.

# 62
За теб ✌️ Имала съм робот с малки деца и ми беше мъчение. Ходех пред него повече, отколкото след децата. Сега, с по-големи деца ако живеех на същото място, щеше да е ок с робот. Сегашният ми дом пък е с такова разположение, че робот е супер непрактичен. С ръчния дайсън минавам за нула време.

Little queen, нямам представа колко й е бил голям дома на създателката към момента на измислянето, предполагам стандартна английска къща с хол, дневна/кухня и три спални.

# 63
Благодаря за темата ! Отдавна търся система за поддръжка ! Ще пиша как върви !

# 64
При нас са доста помещения, но повечето (почти) не ги ползваме, не са обзаведени и там държим нещата, които ползваме рядко. Аз също съм голям фен на минимализма, но мъжа ми за съжаление не е. Надявам се в един бъдещ момент да успея да прибера всичко по витрини и шкафове.

Днес минах основните зони и разчиствах в една от стаите. Темата и тонът в нея много ме мотивират, радвам се, че ви открих.

# 65
  • София
За теб ✌️ Имала съм робот с малки деца и ми беше мъчение. Ходех пред него повече, отколкото след децата. Сега, с по-големи деца ако живеех на същото място, щеше да е ок с робот. Сегашният ми дом пък е с такова разположение, че робот е супер непрактичен. С ръчния дайсън минавам за нула време.

Разбира се, че зависи и от разположението, и от мебелировката, и от настилките.
За да се улесня, с времето махнах всичко, което пречи - килими, прагове. Всичко е равно и не се налага да го гоня.
Главките и празни настилки са също голям плюс за по-лесна организация на поддръжката.

# 66
  • София
В детската стая е имало случаи по месец и половина да не чистим, защото не можем да разчистим. Децата си правят оглушки, ние казваме мирно, после ядосано..караници и пак не се почиства и се изморяваш да говориш, да говориш...Последната седмица върши работа това, че идва жената, която ни чисти и им казвам, че тя ще влезе с чувала и ще събере каквото е по земята. Макар, че аз съм влизала също с чувал и съм с еправила, че хвърлям, но е имало случаи и наистина да хвърля Satisfied Не им пукаше, но явно като е чужд човек се впечатляват. Поне засега.
Та пускаме робота най-често в кухня, хол, коридор и спалнята.
С Дайсъна минаваме най-често в хола и коридора. В коридора е тоалетната на котката и често има разхвърляни пелетки, макар да има килимче пред нея.
Не знам дали писах назад, но си продадох супер мощната Ровента, която беше и супер тежка обаче...Дайсън не дърпа толкова, но чистим много по-често с него. С Ровентата няма да ви казвам какви паузи сме имали, защото не ни се е разправяло да я вадим и да я мъкнем по стаите.
На мен този уикенд ще ми е първият от началото на годината, в който съм си вкъщи и свободна, та мисля да седна, да си принтирам графиците от сайта на тази жена и да си направя някакъв план. Или пък няма д апринтирам, може да си наглася в Трело и да отмятам свършените неща. Ще пиша после как съм адаптирала към нашето ежедневие.

# 67
  • София
Дези, децата рядко се впечатляват от викове и караници.
Аз казвам веднъж тихо, после следват определени санкции, които са повече от закон и не се отменят, дори да извършат необходимото действие.
Санкциите са под формата на любимо занимание, от което биват лишени. Много рядко се случва, защото знаят, че не се майтапя.
Ти каза, че постоянно ходите по разни детски тържества и т.н. Ето решение - докато не се оправи нещо, няма да посещават такива и става с натрупване. Те продължават да не подреждат, ти продължаваш да не ги водиш на кино или не ги пускаш да играят с приятели. Когато всичко е ок, преценяваш дали заслужават отмяна на санкцията или не.
Честно казано, с 5-те деца (през август най-голямата ще стане на 27, а най-малкият на 3), подобни действия ми се е случвало да прилагам сумарно не повече от 10-тина пъти, но пък малките си вадят изводи от големите, защото са им разказвали.

# 68
Общо взето, нужно е само едно - да не те е страх да си майка!

Fever Ray, подкрепям 100% .
Трябва да си знаеш приоритетите- подредени и организирани деца, означава спокойни и ведри тийнове, и може би , по- осъзнати възрастни!

# 69
Всеки си намира стила в родителството рано или късно. Важното е да работи в семейството.
Разболях се, едва си направих ниво 1, до спалните въобще не стигнах за 2. Наваксах си със сериала под одеяло. Пиша го дъждовен деня.

# 70
Интересен метод. Ще се опитам да го приложа. Предполагам с времето всичко ще се върши за по- кратко време.
Ще приложа разпределение на задълженията. Примерно аз сутрин по 15 Мин, а вечер като всички са в къщи, да се довърши каквото е останало- отново 15 Мин.
Изпуснах като сте започнали седмица 1, но ще ви следвам 🙂

# 71
  • нейде там, където ....
Харесах си и аз този метод. Доразпределих задълженията, добавих и други, от себе си и сякаш се получи. Като кажа да се свърши нещо, иначе ще има санкция - то е отлагане и чудо. Сега казах -  15 минути, пък каквото свършиш, това ще е. Получава се добре. Дори ми остана време за планиране на лятната почивка.

# 72
Изпуснах като сте започнали седмица 1, но ще ви следвам 🙂
Всеки ден се повтаря всяка седмица, освен фокусът в петък, тоест всеки петък 15 минути са както всеки ден, а 30-те са фокусирани върху стая, като се въртят на 8 седмици. Така че спокойно можеш да почнеш по което и да е време.

# 73
Чудесни идеи! Отдавна търсех нещо добре систематизирано относно подреждането и почистването у дома.

# 74
Смятам да се пробвам аз 😁 Да видим дали ще успея да си организирам по-добре домакинството.

Общи условия

Активация на акаунт