Нашите цветя - тема 30

• 4 100
  • 100
  •   1
Отговори
# 45
Вчера прибрах мушкатите и сакъзите. За първа година гледам такива, защото до скоро ги имах за много обикновени Simple Smile  Обаче се оказаха много благодатни цветя - чудесни резултати при малко грижи. Сега забучих две резници /заедно с цвят и пъпки/ в саксийки, полях и сложих на прозореца в мазето. Ще действам на принципа проба-грешка... Ако изсъхнат - на пролет ще пробвам наново да вкореня.

# 46
  • Карлово
Дама Трефа, сакъзчетата как ги вкореняваш? Отчупваш клонче и после в пръст, вода или? Има ли особености какво да са клончетата?
Точно в саксийки или в сандъчетата при другите ги набождам. Срязвам се под възел, оставям ,няколко часа да завехнат, по съвети от тази тема, да засъхне мястото, после ги засаждам в тоефена смес. Така съм правила с клонки от съседки, които си прибират сандъчетата и ги окършват.
Във вода не съм пробвала.

Сега опитвам алба във вода, понеже ми се откърши един клон, като падна саксията. Никакви корени не виждам, а вече 3 седмици са потопени.

# 47
Залагаш ли резници цветове и пъпки се махат , защото те така или иначе ще пожълтеят . Не е нужно да се мъчи заради цвета . Да трябва да е под възел за да пусне корени . Сакъзите трябва да са на светло . Моя коридор не е много светъл и много изпърчаха , но нямам друго място . Местя ги за да не загинат .

# 48
Да споделя и аз опит с едно мушкато от преди много години. Майка ми ми беше дала чепка, която сложих във вода в отрязано пластмасово шише на терасата и така и не го посадих. Така си и презимува. Напролет се чудех какво да го правя, ама взех да го боднах в една малка саксийка. Взе, че се хвана. Че се наложи после да го местя в по-голяма.

# 49
Някой знае ли името на тази роза?
Знам само, че е храстовидна.

# 50
Момичета, здравейте! Имам две нови азалии - едната от цветарски магазин, другата от Lidl. Тази от цветарския започна да страда - постоянно изсъхва и започнаха да падат листенцата. Та, днес предприех действие - не ме убивайте, сложих ги в една кашпа двете (така или иначе съм решила да са двете в една саксия, защото са бяла и коралова, но нямам саксии 😬). И затова питам - колко време могат да седят в кашпа, защото знам, че обичат водичка, но не и да се задържа много. Много харесвам азалии,  не взимаме вкъщи, защото май харесват всички изложения, освен нашето - южно.

# 51
Памелитка, подобна роза е Акапела на Тантау, но ми се струва, че твоята е по-бяла. На акапела по-голямата част от листото е розово. Но на пъпка не може да се прецени точно.

За азалиите след много неуспешни опити установих, че обичат да са на хладно. Не понасят директно слънце, поне у нас. Пият много вода наистина, но според мен трябва да са в саксия с отцеждане, иначе не знаеш какво се случва на дъното на кашпата.

# 52
Памелитка, подобна роза е Акапела на Тантау, но ми се струва, че твоята е по-бяла. На акапела по-голямата част от листото е розово. Но на пъпка не може да се прецени точно.
Благодаряяя

# 53
Phloxx, сега съм оставила една на остъклен балкон, където вероятно падат и под 0°, за подарък ми е и се чудя дали да я вкарам вътре или да е там, докато я подаря, което ще е другата седмица, но е на балкона, защото много добре изглежда там. И аз мисля, че ги мъчи жегата вътре, но прочетох че обичат между 12-18°, какво да правя - да ги изкарам ли на балкона? Ще трябва да взема саксия тея дни.

# 54
Под препоръчаните температури не я дръж, че може да загине. На топло може да опадат листа и пъпки, но щом е само за няколко дни, може и да не опадат. Изобщо, ни така - ни иначе Confused трудно е да им се угоди.

# 55
Вкарах я вътре, че ми е тъпо да е на тоя студ, въпреки че е вече 2-3 денонощия и изглежда по-добре от тези вътре. Значи казвате - няма да ги бъде Sad Да се радвам, ако поне имат листа. На съседката азалиите са много красиви, но изложението им е изток (май и север) - всичко цъфти - орхидеи, азалии.

# 56
Момичета, трябва да мулчирам една градинка /без рози/. Каква е разликата между теза два мулча?
https://www.masterhaus.bg/bg/product/188977-mulch-za-rozi-50l
https://www.masterhaus.bg/bg/product/214322-mulchova-kora-70l

# 57
Не бих ги ползвала в градина и за двата мулча пише, че са от иглолистна дървесина. А тя прави почвата кисела, малко растения харесват кисели почви.

# 58

Бях се притеснила, че Бенджамин-ът окапва, явно е било нещо сезонно или сме го задушавали с листенцата, които му трупахме в саксията. Искам да похваля азалиите на Lidl - горе-долу по едно и също време взех една от там и една от цветарски, тази от цветарския не е стабилна, както Lidl-ската.

# 59
  • Пловдив
Взех луковици...на двора ли директно да ги слагам или така да ги държа?

Общи условия

Активация на акаунт