Чисти български продукти “Алфатар” - за Коледа като от детството!

• 7 076
  • 522
  •   1
Отговори
# 450
На Коледа любима ми е питката!

# 451
  • София
На коледа без баклава не може.

# 452
Баница, сарми, погача са ни любими.

# 453
  • София
Зелеви сарми и баница

# 454
За Коледа задължително зелеви сърми, питка, баница, баклава и различни мезета

# 455
По традиция за Коледа гостуваме на  родителите и не участваме в приготвянето на коледната трапеза. Нашета си коледна традиция вече над 10 години е приготвяне и подаряване на коледни сладки.

# 456
Когато бях дете, руска и млечна салати се приготвяше само за Нова година. За съжаление Коледа не беше "популярна", само Бъдни вечер. Тогава майка ми правеше баклава, зелеви сарми, баница с тиква, зрял боб и ошав. Сега, когато аз съм майка, за Коледа е традиция да има няколко вида сладки и капама. Единият ми син е роден на Бъдни вечер, та по това време има и домашно приготвена торта. И подаръци, разбира се.

# 457
Обичам подготовката за празничната трапеза. Обожавам времето прекарано със семейството и подготвянето на вкусотии, с които знам, че ще ги зарадвам. Обичам да правя баница, сърми, руска салата и да подреждам празнично масата.

Обичам солените печива, затова ще ви споделя любимата ми рецепта за:
Питки със сирене
1/2 ч.ч. кисело мляко (125 г)
1/2 ч.л. сода за хляб (3 г)
1 яйце
1/2 ч.л. сол (2 г)
100 г сирене
200 г брашно
30 г масло
В купа се смесват киселото мляко и содата, разбърква се и когато сместа шупна, се добавят солта и яйцето и се разбърква отново. Добавя се по-голямата част от брашното и когато сместа се сгъсти, се прибавя натрошеното на дребно сирене и останалото брашно, замесвайки меко тесто. Може съвсем леко да лепне, но не добавяйте повече от указаното количество брашно. Тавата се покрива с хартия за печене и леко намазнена с масло. Тестото се разделя на 6 малки парченца, от които се оформят питки и които се разполагат в тавата на разстояние едно от друго, защото увеличават обема си при печене. С набрашнен пръст се натискат в средата  и в получената вдлъбнатина се поставя парченце масло.
Обикновено правя тази рецепта х2, защото се изяждат много бързо.
Поздрави!

# 458
  • София
За Коледа питка и баница. Другото - за каквото имаме настроение.

# 459
За Коледа и Нова Година- млечна салата, помня как цедяхме млякото с тензухени кърпи. И отгоре поръсена с орехи.

# 460
На Коледната трапеза залагаме на традиционните сармички, баница и домашна питка.

# 461
Традицията в нашето семейство е содената питка с пара. Независимо как се променят всички останали рецепти и колко души стоят около масата, това никога не се променя. Всеки я очаква с нетърпение да разбере кой ще е с най-голям късмет през годината, намирайка парата в своето парче. Винаги се изяжда до последната трохичка и дори не стига. Heart

# 462
Всичко, което съм научила и правила в детството ми, съм го предала и на децата. Традиционните постни ястия за Бъдни вечер, баницата с късмети, украсата и подаръците. Коледа е уют, топлина и споделеност. Весели празници!

# 463
На Коледа задължително има сарми, и коледни сладки.

# 464
  • Велико Търново
Коледата винаги я свързвам със сарми, тъй като едно време в къщи баба винаги ги приготвяше. Дори им казваше кълбета. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт