Термин Август 2026

• 7 727
  • 228
  •   1
Отговори
# 165
Да ви попитам,
 Ориентирали ли сте се към неинвазивен пренатален тест? С първата ми бременност правих само БХС, но сякаш, като се замислих в последствие, той не дава гаранции, а и информацията, която получаваме е доста ограничена.

# 166
Аз се колебая дали пак да направя VeraGene(по-малкият пакет е Verasity) в Синево или този път да се насоча към NIPT Venador (по-малкият пакет е NIFTY pro) в Genica.

Геника са доста по-сериозна лаборатория и за всичко генетично там пращат всички лекари.

# 167
Аз не съм правила такъв тест през първата ми бременност и може би сега също няма да правя,но задължително мисля да пусна за тромбофилия,защото вече се плаша колко много жени имат без да знаят Sad

# 168
Споделям лично мнение по пренаталните, не искам да подвеждам или наранявам никого.

А по повод тромбофилията - аз се оказах с няколко мутации, но честно казано те се оказаха по-скоро сочещи за риск, а не за диагноза. При първата ми бременност така и не настъпи нито един от евентуалните проблеми, които са характерни за моите мутации. Например, че моят организъм уж не може да усвоява не-метилирана форма на витамин Б12. Пуснах си изследвания и даже беше малко над горната граница (бухам яко зеленолистни салати, които го съдържат богато). Друга сериозна мутация ми беше тази за сгъстяване на кръвта. При мен нямаше такова, всеки месец си го пусках по веднъж и винаги беше в норма. Говоря за хомозиготна мутация, а не просто хетерозиготна. При консултация с биолог-генетик в Александровска болница ми обясни възмутена, че масово се внася паника от тази тромбофилия с цел продажби на тестове, а реалността е, че всяка 4-та жена има някаква мутация и това не е имало никакво отношение на бременността ѝ. Факт, като не съм имала проблем ми се струва безсмислено, може би нямаше да съм на това мнение, ако имаше проблем.

Скрит текст:
Пренаталните тестове според мен са задължителни за родители над 35 години (да, дори от мъжа може да е причината за мутация). За по-младите родители може би само за тези по Инвитро си заслужава. Моята логика е, че все пак природата щом не одобрява дадено събитие, има някаква причина или поне по-висок риск от липса на естествен подбор.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 15:54 от shishar4e

# 169
И двете ми бременности са нормално заченати, аз съм на 28 години.
Според АГ не си заслужава, защото изследвали за неща, които те така или иначе били сигурни, че нямаме, имало смисъл само от най-разширените пакети защото хващали редки делации.

# 170
Споделям лично мнение по пренаталните, не искам да подвеждам или наранявам никого.

А по повод тромбофилията - аз се оказах с няколко мутации, но честно казано те се оказаха по-скоро сочещи за риск, а не за диагноза. При първата ми бременност така и не настъпи нито един от евентуалните проблеми, които са характерни за моите мутации. Например, че моят организъм уж не може да усвоява не-метилирана форма на витамин Б12. Пуснах си изследвания и даже беше малко над горната граница (бухам яко зеленолистни салати, които го съдържат богато). Друга сериозна мутация ми беше тази за сгъстяване на кръвта. При мен нямаше такова, всеки месец си го пусках по веднъж и винаги беше в норма. Говоря за хомозиготна мутация, а не просто хетерозиготна. При консултация с биолог-генетик в Александровска болница ми обясни възмутена, че масово се внася паника от тази тромбофилия с цел продажби на тестове, а реалността е, че всяка 4-та жена има някаква мутация и това не е имало никакво отношение на бременността ѝ. Факт, като не съм имала проблем ми се струва безсмислено, може би нямаше да съм на това мнение, ако имаше проблем.

Скрит текст:
Пренаталните тестове според мен са задължителни за родители над 35 години (да, дори от мъжа може да е причината за мутация). За по-младите родители може би само за тези по Инвитро си заслужава. Моята логика е, че все пак природата щом не одобрява дадено събитие, има някаква причина или поне по-висок риск от липса на естествен подбор.
Скрит текст:

Напълно подкрепям решението за пренатален тест. С мъжа ми сме под 30, но също избрахме да го направим, всъщност така си купуваш спокойствие, вместо да трепериш до края дали всичко е наред. Масовото схващане за "естествения подбор" невинаги работи на практика. Познавам млади родители, под 30 години, чиито деца се родиха с тежки аномалии. Беше огромна трагедия за тях, а дечицата дори не доживяха 5-годишна възраст. За мен рискът не си заслужава, когато има как да получиш яснота навреме.

# 171
Нир направихме вече НИПТ. Идеални са резултатите. Направихме го защото сюе наф 35 вече и двамата. С миналите бременности не съм правила.
За тромбофилията според мен има смисъл, първата ми бременност приключи около 7г.с. точно заради тромбофилията, но теста го пуснахме след аборта. Бях на 26год. И мутациите ми уж не са кой знае какеи, обаче аз без терапия и то сериозна ме мога. Иначе на това гъсто население, няюа как масово да нямаме подобни проблеми.

# 172
Ние сме под 30, но с кофти история и също ще правим тест. Май за сега съм се спряла на Niptify на Cell genetics. Чудех се и за този на Геника и този в Синево. Чакам да мине прегледът другата седмица и да решим официално, но имаме още 3 седмици до 10 седмица, та се чувствам сякаш имам време.
Повечето ми познати не са правили такъв тест и лично аз не го смятам за задължителен без индикации за проблем, особено предвид сумата, но ако имаш възможност със сигурност е нещо полезно.

# 173
Аз съм на 32, засега не мисля да правим, наистина е много скъп, ако имахме повече средства вероятно щях да пусна, надявам се на феталните морфологии.

# 174
Записвам се и аз 🤍
Днес официално влязох в 11-та седмица! ✨ Терминът ми е 4 август.

Сигурна съм, че за всички бъдещи майки тук моментът, в който сте разбрали за първи път, е бил изключително емоционален. 💓 При нас също беше невероятна, но напълно неочаквана новина, защото вече две години правим опити без успех. Дори през януари трябваше да започнем изследвания и подготовка за инвитро.
Разбрах съвсем случайно след една командировка в чужбина (в края на ноември). Цикълът ми закъсняваше с три дни, но го отдадох на пътуването. Все пак, след като се прибрах вкъщи, докато си седях на дивана, нещо вътрешно ме накара да отида до банята и да си направя тест. Напълно убедена, че отново ще е отрицателен, отидох да свърша нещо друго… Върнах се просто да видя обичайния резултат. 😅
И тогава… не можех да повярвам, че този път е различно. Най-красивата емоция, която съм изпитвала (заедно със сърцебиенето 🤍).
Първият триместър при мен върви страхотно – почти без оплаквания, освен умората и това, че от около две седмици ме мъчи силна мигрена (моето слабо място). Апетитът ми също не е особено голям, но като цяло се чувствам много спокойна и вярвам, че всичко е и ще бъде наред.

В понеделник ни предстои преглед и NIPT – надявам се всичко да е наред! Тук можеш да си пуснеш тест в лаборатория, но е предпочитано да отидеш в болница на преглед и там да изговорите и пуснете всичко.
Нямам търпение 🤍

Пожелавам на всички лека и спокойна бременност! 🌸

добавям, че съм с хипотироидитизъм и ИР, както и че живеем в Италия. Ще ми бъде много интересно да правя сравнения между това, как се случват нещата в двете държави.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 18:34 от ReniDB

# 175
  • София
Ще правим със сигурност,  но още ме съм се спряла на конкретен.

# 176
За мен като "по-голяма" този тест е задължителен. Моята лекарка ми препоръча теста Vision в Афродита. Сумата хич не е малка, но ако сте решили да го правите, не гледайте къде е най-ефтино.
Не знам дали сте забелязали, но аз на който и лекар да попадна, всички ми казват - никакви изслесвания в Рамус и Синево.
Знам, че този тип тестове се пращат в чужбина, но така или иначе ние не сме запознати с лабораториите там.
Може би е най-добре да попитате за мнение лекаря си.

# 177
Здравейте момичета,мина моя най дългоочакван преглед иии се видя вече бебчето и тупкащо сърчице 🤍 Термина се изчислява за 05.09.26 заради късната овулация та съм във 7 гс 🤍

# 178
Здравейте, момичета, честита бременност на всички ви!
Аз съм в 9с+2д в момента, бях на преглед преди 3 дни, тогава ембриончето беше с размери като за 9г.с. и пулс 176 Simple Smile
Имам момиченце на 2 години и 7 месеца и една загуба в края на септември 2025, в 8г.с. Съответно, съм на тръни този път. С тромбофилия и Хашимото съм, и слагам допълнително Утрогестан сутрин и вечер по 100, както и Фраксипарин 0.4 по една инжекция на ден. Надявам се след консултация с хематолог след края на 12 г.с. да заключат, че няма нужда от продължаване на инжекциите, защото ми е много трудно и неприятно това изживяване.
С първата бременност правих тест Vision най-разширен вариант (всички хромозоми и микроделеции) и сега пак него ще направим в 10г.с.+5д. Надявам се кръвта да е достатъчно окей за изследването и да не се наложи повтаряне заради Фраксипарина. С първата ми бременност знаехме само за Хашимотото, не съм имала проблеми, освен леко отделяне на сака в ранна бременност и крампи - тогава взимах само Утрогестан и Нош-па.
При мен гаденето е почти постоянно, и на моменти доста силно. Когато хапна, за малко ми е по-добре. Умората също е много силно изразена.
На 29.01 сме на феталната морфология при д-р Калев в Щерев, при него правихме и феталните морфологии преди и сме доволни.

Добре дошла, Clementine!
С теб май се движим точно заедно, и терапиите ни са много подобни.
Успешна и лека бременност ти пожелавам!
На мен на фраксипарина игличките ми идват много тъпи. Не знам в тях ли е проблема, или в мен Grinning
Докторът вчера ми разреши да ги сменя с клексан. Дано да е по-добре.

Малко късно отговарям, но - благодаря, подобно и за всички вас, лека и безпроблемна бременност, по-малко тревоги и повече спокойствие!

Моят термин е 12.08.2026, сега съм в 10с.+1д. Засега от Фраксипарина са ми се получавали само синини и кръвоизливчета на мястото на убождане. Но почти всеки път ме боли, някои пъти доста Sad Това, което ме притеснява тези дни е изместването на часа за слагане на инжекцията - сега съпругът ми я слага към 22:15ч., а за кръвните изследвания при хематолог (към проф. Паскалева ме насочи АГ-то) за преценка дали има нужда от продължаване на терапията след 12г.с. е нужно часът да се измести 4 часа преди лекарската консултация и съответно взимането на кръв.  За да е възможно това, съпругът ми трябва в 6ч. сутринта да ми я бие, тъй като той тръгва много рано за работа. Вариант аз да я бия сама няма - не мога да се отпусна, за да вкарам сама иглата в тялото си. Хубаво, да речем, че за 5 дни преди изследванията ще действаме с инжекция в 6 сутринта, но ако не отпадне нуждата от терапия, не е окей да я бием всеки ден в този час с месеци, можем ли да върнем пак на стария час? Предполагам ще има пак някакви изследвания за преценка и проследяване напред във времето в този случай и пак ще имаме същия казус и нз до колко е окей n- на брой пъти да се сменя часът. Ако някоя от вас е имала опит с това, ще съм благодарна ако сподели.

За NIPT теста - определено с две ръце за Vision, най-разширения вариант, на МЦ Афродита! Най-разширеното/пълно изследване, на което аз съм попадала.

# 179
Момичета аз да питам някоя от вас започна ли да приема витамини за бременни? Моя Аг каза да продължа с фолиевата киселина само но аз забравих да го питам за другите витамини 🙄

Общи условия

Активация на акаунт