Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 9

  • 1 107
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 343
Аз също имам стъклени, харесвам ги, че са безвредни, лесно се мият в съдомиялната, пазиш ги само да не се счупят. Но усещам, че ги избягвам заради бавното загряване... В по-тясната мариновам месо и риба, а по-широката я използвам за тестото на квасения хляб.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 451
Скрит текст:
Здравейте,
Моля за малко помощ от по-опитните, т.к. съм абсолютен лаик в материалите. Знам, че ако отделя три месеца в проучване ще се ориентирам сама, но много бих се радвала, ако някой вече отделил ги, и с повече знания реши да ми помогне Hug
Искам изцяло да обновя съдовете, в които готвя с възможно най-безопасни, но все пак отговарящи на нуждите ми в кухнята, и които ще ме улесняват, а не да ме затрудняват. Цената не ми е фактор - мога да платя и повече.
Основно имам нужда от следните неща:
- тиган с капак, или т.н. сървинг пан, в който приготвям кърита.

Ето два варианта, един по-плитък и един по-дълбок:
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0CHRXZRPC/
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0D14YRCQK/
Капаците и на двата се продават отделно, има линкове под описанията. Ако не ми е важна дълбочината, бих избрала Fissler, както заради марката и това, че е произведен в Германия, така и заради липсата на допълнителни силиконови елементи, които с годините понякога се повреждат.

- тиган с незалепващо покритие, който ползвам за пържоли, и да може да се слага във фурната за допичане, обикновено допичам на макс 180гр. За този ми е важно покритието да е най-безвредното възможно, но все пак да осигурява добра незалепваща функция. Тук съм объркана от хилядите опции - керамични, не керамични, с вредни, с безвредни съставки - този ми е най-сложният за избиране.
Ако горните две нужди могат да се съвместят в един тиган - идеално.

Опциите не са чак толкова много, все са някакви смеси с малко количество полимер и твърди частици, които дават името (керамично, титаниево, има даже и диамантено), но разликата между тях няма отношение към вредност/безвредност, а по-скоро се състои в съотношението между издръжливост и незалепване. Често, по-издръжливите са с по-слаба незалепваща функция. Така или иначе, всички покрития имат ограничен живот, затова аз не бих инвестирала много пари в такъв тиган, а бих взела някой достатъчно удобен и функционален, който да подменям, когато му дойде времето. За индукционен плот бих взела Тефал от серията на Джейми Оливър:
https://www.amazon.de/-/en/dp/B08GH6R477/

Това е най-продаваният тиган в Амазон и според мен той е с отлично съотношение цена/качество. Тефал са абсолютен лидер в незалепващите покрития, а в неръждаемите стомани черпят опит от сестринската си фирма WMF.

- Керамичен съд с капак за бавно готвене във фурна - тип гювеч. За тази цел не съм много наясно мога ли да взема дъч овън, съответно каква, но определено не обичам да слугувам на съда (не искам да омаслявам, да мия на ръка и тн). До скоро имах най-прост български глазиран гювеч, който се счупи и искам новото да е по-здравословно. В метро видях едни керамични съдове с капак, но не изглеждаха гледжосани и се отказах. И тук съм доста ненаясно с материалите ..

Да, можете да вземете емайлирана холандска фурна, тя е добра алтернатива, но има някои недостатъци в сравнение с керамичните съдове - при еднакъв размер, тя е много по-скъпа и много по-тежка, а и трудно се намират размери, по-големи от 5-6 литра. Предимствата са здравината и възможността да се ползва и на котлон. Аз готвя в един гледжосан глинен гювеч, който съм купувала преди много години и ми върши чудесна работа. Ще мисля за друго само, ако случайно се счупи.

- Обикновена емайлирана тава за мусаки. Имам доста стъклени, и постепенно се отказвам от тях. Тежки са, бавно загряват и най-вече нямат хубаво ръбче, което да задържи алуминиевото фолио, когато ползвам.

И аз не съм много доволна от стъклените тави и в момента ползвам керамична. Иначе, имам готовност да я заменя с емайлирана - ето такава:
https://www.amazon.de/-/en/dp/B00172D5ZW/

# 17
  • Мнения: 1 327
Много благодаря за отговорите. Да разбирам ли че бг гювечите са относително безопасни? Винаги съм се питала покритието им от какво е, дали е просто стъкло или нещо друго вредно се ползва, и никога не съм оставяла готвено ядене да се съхранява в гювеча, веднага след готвене в стъклен съд и в миалната.

# 18
  • Мнения: 14 498
За мусака ползвам керамична, бях я показвала в темата, много съм доволна.
https://www.ikea.bg/products/ikea-365-sad-za-furna/40286736/

# 19
  • София
  • Мнения: 2 451
Много благодаря за отговорите. Да разбирам ли че бг гювечите са относително безопасни? Винаги съм се питала покритието им от какво е, дали е просто стъкло или нещо друго вредно се ползва, и никога не съм оставяла готвено ядене да се съхранява в гювеча, веднага след готвене в стъклен съд и в миалната.

Гледжта за гювечите се прави от естествени материали (кварц, пясък, глина и др.) и се изпича при много висока температура. Получава се глазура, подобна на стъкло, здраво свързана с глинената основа. Технологията и съставът на тази глазура са подобни на тези при емайлирането на стоманени и чугунени съдове, в което пък се използва стрито на прах стъкло и/или порцелан. И двете покрития не влизат в реакция със съдържанието на съда, така че съхранението на храна в тях не е по-различно от съхранението в стъклени съдове.

Хората векове наред са съхранявали най-различни храни в гледжосани съдове, носели са и са пили вода в гледжосани стомни, сервирали са храна и напитки в гледжосани паници и чаши и т.н. В Германия, в такива съдове правят кисело зеле и туршии и ги съхраняват месеци наред. В Испания хората са съхранявали в глинени делви чоризо, потопено в мазнина, което е изкарвало цяла зима.

В днешно време, за вредно се счита наличието на оловен оксид, който може да се съдържа в стари и/или ръчно изработени гювечи, старовремски емайлирани съдове и стари кристални чаши. В такива съдове не бива да се съхраняват за дълго време храна и напитки с високо киселинно съдържание.

Съвременните фабрично произведени гювечи обаче не съдържат оловни съединения и са безопасни, особено продаваните в ЕС и САЩ. При ръчно изработените гювечи има известен риск глазурата да съдържа оловен оксид, но такива съдове вече рядко се намират. Ако някой държи да ползва такъв съд, може да попита майстора какво точно е използвал за гледжосването.

# 20
  • София
  • Мнения: 343
Здравейте,
заглеждам тави от емайлирана стомана на WMF.

Та въпроса ми е някой ползва ли такава, как е като качество и заслужава ли си закупуването на тава от такъв материал?
Благодаря!

# 21
  • София
  • Мнения: 2 451
Здравейте,
заглеждам тави от емайлирана стомана на WMF.

Та въпроса ми е някой ползва ли такава, как е като качество и заслужава ли си закупуването на тава от такъв материал?
Благодаря!

Аз не виждам вие коя тава гледате, може би е добре да дадете линк. Дали си заслужава е въпрос на субективна преценка, зависи какво вие очаквате от този съд. Материалът си е хубав - издръжлив и безвреден, но пък доста залепва и после тавата се чисти трудно, изисква се накисване. Тавите, които се продават в комплект с фурните, са от същия материал. За мен си заслужава, вече го казах по-горе, но за другиго може да не си заслужава - всеки си знае кои характеристики са му важни.

- Обикновена емайлирана тава за мусаки. Имам доста стъклени, и постепенно се отказвам от тях. Тежки са, бавно загряват и най-вече нямат хубаво ръбче, което да задържи алуминиевото фолио, когато ползвам.
И аз не съм много доволна от стъклените тави и в момента ползвам керамична. Иначе, имам готовност да я заменя с емайлирана - ето такава:
https://www.amazon.de/-/en/dp/B00172D5ZW/

# 22
  • Мнения: 28
Здравейте,
Търся си правоъгълна емайлирана тава. Досега ползвах Sapir, но я самопрецаках Simple Smile
Ако някой има мнение за тези марки, моля да сподели.
 

https://www.emag.bg/tava-emajlirana-cherven-bjal-37h25sm-10382/pd/D6458BYBM/

https://www.vivre.bg/p-8388902/tava-za-pechene-oliver-voltz-ov51 … ch_type=2&ch_id=1

Или ако имате други предложения, но държа вътре да е бяла.

Общи условия

Активация на акаунт