Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 9

  • 1 111
  • 22
  •   1
Отговори
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 363



Какво трябва да се гледа, когато се избира съд за готвене
Скрит текст:
1.   Производителят трябва да е посочил технологичния процес на производство и основните характеристики на изделието – срок на годност, температурна резистентност, сертификати, материали.

2.   По-безопасни материали:
Стъкло – (напр. Simax, Pyrex)
Стъклокерамика – (напр. Pyroflam - Pyrex (но залепва и трудно се мие), Visions  - неудобството е, че лесно се чупи (изключение прави серията Vitro Ceramic Pyroflam на Pyrex, които са с гаранция от -40° до +800° С), керамични със стъклена глазура BergHOFF - почистват се лесно, вкл. и в миална машина)
Глина – (напр. Römertorf) - има особеност в подготовката за употреба на неглазираното глинено изделие
Керамика – (напр. Staub, Emile Henry (залепва, но лесно се мие)
Качествена стомана 18/10 – (напр. Silit, WMF), ако съдържа никел, то той може да предизвика алергии. В стоманените съдове не е добре да се съхранява храна.
Металокерамика – (напр. Silargan – Silit (серията Silargan не съдържа никел)

3.   Безвредни повърхности:
(могат да бъдат върху стоманена, алуминиева или многопластова основа)
Керамични – незалепващи покрития, безвредна алтернатива на тефлоновите – (напр. Elo, Cera Protect - Silit, Ceratal - Fissler и др.)
(Внимание! Керамичното покритие на Delimano не е незалепващо!)
могат да бъдат произведени с/без нано- технология (напр. с – Beka),
могат да имат ниска/висока температурна резистентност,
могат да съдържат примеси от полимери и други вещества,
могат да бъдат със слаба устойчивост и здравина (напр. GreenPan)

Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)
емайлиран чугун – (напр.Le Creuset, Fissler, Chantal, Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub)
емайлирана стомана –  
въглеродна стомана с восъчно покритие – mineral B element – (напр. De Biyer)

Други повърхности:

Чугун с титан
Анодиран алуминий
Титаниево покритие –
съдържа Тефлон – (напр. Scanpan)
не съдържа Тефлон – (напр. Titanium 2000 Plus Non-stick  на SKK)

4.   Не толкова вредни, колкото неудобни съдове:
Неемайлиран чугун – тежък, лесно ръждясва, трябва да се омаслява, преминават железни йони в храната, непригоден за готвене на кисели храни – домати, и др.
Твърдо анодиран алуминий Hard-Anodized Aluminum – повърхността е обработена така, че върху алуминия е образуван свръхтвърд филм от алуминиев окис – по-твърд от неръждаемата стомана. Така алуминият се изолира от храната, за да не попадат в нея токсични съставки. Съдовете не са подходящи за ползване върху индукционни котлони и миене в съдомиални машини. При издраскване има вероятност алуминиеви йони да попаднат в храната.

На индукционни котлони се готви в съдове от феромагнитен материал. Mоже да се ползват съдове с ударно споено стоманено и алуминиево дъно impact-bonded stainless steel and aluminum base (напр. Circulon Infinite, също и Titanium 200 INDUCTION на SKK). Може да се ползват съдове със стоманена основа. При тест с магнит стоманата, която привлича магнита е годна за индукционен котлон.

5.   Съдовете не трябва да съдържат органични съединения, алуминий, мед, кадмий, олово, нано-частици.
Органични съединения
-Силикон – багрилата в некачествените силикони отделят вредни метали – зелените – хром, сините – кобалт, червените – кадмий. Некачественият силикон има полимерни пълнители (проба с огъване – не трябва да се появява белезникава линия по ръба)
-Флуоровъглеродни съединения:
   Polytetrafluorethylene PTFE – политетрафлуоретилен – тефлон - при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите – (напр. Tefal, Pensofal, Scanpan, Lumenflon, Hydrolon);
   Perfluorooctanoic acid PFOA – перфлуорооктанова киселина - синтетичен химикал, който се използва в производството на традиционни съдове за готвене с незалепващо покритие. Въпреки че PFOA не присъства в крайния тефлон, може да се формира като газ, когато покритието се подлага на висока температура и започва да се разгражда. Веществото е канцерогенно при животни, води до рак на тестисите, панкреаса, млечната и тумори на черния дроб, установени при опити с плъхове. Работниците, изложени на PFOA имат повишен риск от рак на задстомашната жлеза и мъжката полова система. Многобройни проучвания са показали, че PFOA променя репродуктивните хормони при мъжете, което води до повишени нива на естроген и тестостерон. Наличието на веществото увеличава с 25% нарушенията във функциите на щитовидната жлеза;
-Polyetherketone PEK – полиетеркетон -  ползва се в покрития  (напр. Durit – WMF)
-Пластмаси – PVC - поливинилхлорид, PS - полистирен, PC – поликарбонат и др.
Метали
-Алуминий – алуминият преминава в храната във вид на соли с органичните киселини, но и без да е в съединения алуминият е токсичен.
-Мед – при нарушение на калаения слой на калайдисаните медни съдове медта, съединена с киселините от храната образува токсични съединения.
-Кадмий – силно токсичен метал, абсолютно неприемлив за използване при направа на съдове за готвене.
-Олово – съдържа се в стъклени съдове (безоловното стъкло е скъп материал и няма как съдът да е евтин и да е от безоловно стъкло) и в някои глазури и/или багрила на керамичните и порцелановите съдове. В зависимост от вида им, оловни съединения могат да се отделят при досег с храната, както и под формата на изпарения при висока температура (над 600 градуса), която е доста над температурата при която се готви в кухнята.
Съдове, произведени с нано-технологии – не е доказано, но частици с нано- размери при високи температури биха могли да преминат в храната. Частици с подобни размери лесно преминават през кръвоносни съдове и тъкани и дори да променят структурата на ДНК.
Многопластови съдове – между пластовете на съдовете най-често се добавят вредни полимери за адхезия Titanium 2000 Plus Non-stick.

6.   Не трябва да съхраняваме сготвена храна в метални съдове, за да прекъснем възможмостта храната да взаимодейства с металните йони.

7.   Оригиналните съдове от добри марки винаги имат книжка с инструкция. Трябва да се чете инструкцията. Някои съдове след като се купят преди да започне редовната им употреба трябва да се свари оцет, други да се намасляват след първото или след всяко измиване и т.н.

How To Choose and Buy Cookware - Guide to Choosing Cookware

Cookware review

TOP 10 Stainless-Steel Cookware 2017

Дискусия за Stoneline

За керамиката

Как да направим тигана незалепващ

Ето тук може да намерите едно добро обобщение на препоръките в първата тема

Ревю на няколко марки съдове за готвене и резюме за производството на домакинска посуда

# 1
  • Мнения: 5 066
Да се запиша с това, че направих първото си готвене в тенджери wmf и съм супер доволна . Винаги ми кипяха ястия които варя , въпреки ,че и предните ми капаци имаха дупки като тези ,но с тези нямах този проблем.

# 2
  • Мнения: 8 027
Все пак имай едно наум, че и с тях, ако е висока температурата за етапа на приготвяне на ястието, пак може да кипи. Демек, не лежи на таз кълка Simple Smile  
Честито и със здраве да ги ползваш!
Аз също съм много доволна от тях, скоро препоръчах на приятелка и тя каза по този повод: "И аз съм мислила, че готвя!". Според нея и вкусът е различен. Не знам за последното, но вероятно се дължи на доброто разпределение на температурата и равномерното варене на бавен огън, предишните й сигурно са били много тънки.
Аз отдавна ги ползвам и вече не помня имало ли е разлика във вкуса в сравнение с предишните ми съдове или не. Чак тънки не съм имала и преди тях, с изключение на 1-2 алуминиеви незалепващи тенджери, които почти и не съм ползвала.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Оглеждам се за  хубава незалепваща тенджера около 6—8 литра на добра цена, по край намаленията около празниците дано намеря☺

# 4
  • София
  • Мнения: 9 096
Всъщност защо трябва да е "незалепваща"?
Хубава е тенджера е такава, която може да се ползва с години, без деформации или да се изхвърли, тъй като е наранена. Иноксът се чисти изключително лесно с малко вода, с която поливаш и захлупваш като е празна.
Никакъв проблем дори след ползване от децата, които още нямат опита при готвене да усещат каква да е температурата.

В края на миналата тема се обсъждаше Хром Силистра.
Имам тяхна тава (изостанала, чисто нова, соц) и комплект на Солинген. Съответно "дебела" и "тънки". Нямам проблем с печенето в българската, Солингените дрънчат на ламарина (изключително рядко ги ползвам, само, ако ми трябва специфичен размер). Предпочитам българската, но всъщност основно за тави ползвам стъкло, а и са квадратни, т.е. по-добре се вписват в шкафа

# 5
  • Мнения: 5 501
Някой може ли да сподели качествена кутия за обяд за дете?

Ще я пращам с някаква топла манджа, но тя може да е в отделна кутия с термо чанта, и други неща за хапване, примерно кексче, плод, зеленчук, ядки, сиреч е хубаво да има отделения (тип бенто бокс). Готова съм да отделя по-голям бюджет за нещо удобно и качествено.

# 6
  • Мнения: 390
Някой може ли да сподели качествена кутия за обяд за дете?

Ще я пращам с някаква топла манджа, но тя може да е в отделна кутия с термо чанта, и други неща за хапване, примерно кексче, плод, зеленчук, ядки, сиреч е хубаво да има отделения (тип бенто бокс). Готова съм да отделя по-голям бюджет за нещо удобно и качествено.

https://gush.bg/na-uchilishte-s-gush/?utm_source=google&utm_medi … Qyv4aAnUpEALw_wcB

Тук разгледайте

# 7
  • Мнения: 5 501
Гледах ги Гуш, но не това си представях. Поръчах в крайна сметка Lekkabox Grande с термокалъф и OmieBox Hot&Cold, като последната е компромисна, но ме привлече, че мога да сложа манджа в термо купа, която да остане топла, докато в пластмасовите отделения, които уж са нетоксични и BPA-free, мога да държа плодове. Дано са хубави, удобни и нетечащи, защото евтини не бяха хич.

# 8
  • Мнения: 3 139
Здравейте !
Търся уок тиган под 200 лв. Като гледам повечето препоръчвани са на сходни цени.
Ползвам тенджери на Тефал, също и тигани, но днес се зачетох в тази хубава и полезна тема, и реших да сменям.
Ще бъда благодарна за препоръка относно тиган. Предимно готвя сосове и пасна в уок тигана, задушавам.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 453
Здравейте !
Търся уок тиган под 200 лв. Като гледам повечето препоръчвани са на сходни цени.
Ползвам тенджери на Тефал, също и тигани, но днес се зачетох в тази хубава и полезна тема, и реших да сменям.
Ще бъда благодарна за препоръка относно тиган. Предимно готвя сосове и пасна в уок тигана, задушавам.

В Амазон намирам хубави уок-ове на доста по-прилични цени, ето:
с покритие: https://www.amazon.de/-/en/Induction-Stainless-Non-Stick-Coating … E30/dp/B0CZ4F1G89
без покритие: https://www.amazon.de/-/en/E49219-Virtuoso-High-Quality-Stainles … ion/dp/B09WMXY228

# 10
  • София
  • Мнения: 9 096
Макарон, виж термос тип буркан, но имай предвид че запазва, не е горещо, но ще е топличко.
Виж в Хоум дизайн, на Графа и в Парадайс имат магазини (поне там съм ги виждала)

# 11
  • Мнения: 4 343
Здравейте! Надрахме си тигана с незалепващо покритие и ще трябва да купуваме нов. Може ли мнение за следните модели?

Сегашният е този, Silit Calabria:
https://www.amazon.de/Calabria-Stainless-Induction-Suitable-Perf … sr=1-1&th=1&psc=1

Не знам пак ли да взимам такъв или някой от следните:
Zwilling: https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0845F3D8L/ref=ox_sc_act_imag … WKAKR8XB7XF&psc=1

Zwilling с керамично покритие:
https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0F9PHYYWF/ref=ox_sc_act_imag … WKAKR8XB7XF&psc=1

Рьосле:
https://www.amazon.de/Silence-ProCeraPlus-Frying-Diameter-Non-St … f=ast_sto_dp_puis

Поговорихме си с ChatGPT и май само се обърках.

Този тиган на Нинджа пък е много намален:
https://www.ninjakitchen.de/produkte/ninja-zerostick-classic-pfa … ffc8f6cb0e74de22c

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 21:07 от Барбалена

# 12
  • София
  • Мнения: 2 453
Здравейте! Надрахме си тигана с незалепващо покритие и ще трябва да купуваме нов. Може ли мнение за следните модели?

Скрит текст:
Сегашният е този, Silit Calabria:
https://www.amazon.de/Calabria-Stainless-Induction-Suitable-Perf … mp;th=1&psc=1

Не знам пак ли да взимам такъв или някой от следните:
Zwilling: https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0845F3D8L/ref=ox_sc_act_imag … R8XB7XF&psc=1

Zwilling с керамично покритие:
https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0F9PHYYWF/ref=ox_sc_act_imag … R8XB7XF&psc=1

Рьосле:
https://www.amazon.de/Silence-ProCeraPlus-Frying-Diameter-Non-St … f=ast_sto_dp_puis

Поговорихме си с ChatGPT и май само се обърках.

Този тиган на Нинджа пък е много намален:
https://www.ninjakitchen.de/produkte/ninja-zerostick-classic-pfa … ffc8f6cb0e74de22c

Нинджата изглежда е алуминиев, така че аз бих го изключила. Силитът си е добър, неслучайно е бестселър. Рьослето също ми харесва, но същият диаметър струва почти двойно повече.

Zwilling нямат 32 см, но серията на Корнелия Полето е със страхотно намаление и веднага бих грабнала един-два. Всъщност, трите тигана с намалението излизат около 170 лв. - почти колкото 32-сантиметровия Рьосле.

Все пак зависи за какво ще го използваш, моделите на Zwilling стават за фурна само при ниски температури, докато Силитът и Рьослето стават за температури до 260°C. Последните имат и по-евтин модел, също устойчив на висока температура:
https://www.amazon.de/-/en/Elegance-High-Quality-Universal-ProPl … 2-2447947-0880711

Ако не ти е важно да се ползва във фурната, серията на Полето ми се струва по-добър избор, защото е с висококачествено и здраво покритие.

# 13
  • Мнения: 4 343
Вилемина, благодаря ти много Hug Пуснах два 24см. тигана на Zwilling, че и за вилата ми трябва един. Много се чудих дали вторият да не е на Рьосле да ги видя и тях, но намалението не е за изпускане.

Всъщност, нашият Силит е такъв, дала съм грешен линк горе, 24 см е, не 32 см:
https://www.amazon.de/Calabria-Stainless-Induction-Suitable-Perf … sr=1-1&th=1&psc=1
Преди него бяхме с тиган на KitchenAid от Била. Страхотен, с дебели стени. И като получихме Силита, останахме малко разочаровани, защото беше с тънки стени.

Нямаме навика да запичаме нещо приготвено на котлона, така че не ми е важно да може да се ползва във фурната.

Имаме много хубав стоманен тиган от Икеа и последно време се стараем да ползваме него, когато е възможно, за да избягваме употребата на тези с покритията. Аз по навик посягам към незалепващия тиган дори за пържене на лук, а няма нужда.

Мисля да поръчам по-натам и тигана на De Buyer за палачинки, омлет и едни тиганички, които правя за децата. Много се надявам да си паснем.

Нямаме уок, но покрай едно китайско се замислихме дали да не си вземем. За какво се ползват тези тигани? Че и мястото ми е много ограничено, един долен шкаф 90 см на два реда за тигани, тенджери, тави, капаци

# 14
  • Мнения: 1 327
Здравейте,
Моля за малко помощ от по-опитните, т.к. съм абсолютен лаик в материалите. Знам, че ако отделя три месеца в проучване ще се ориентирам сама, но много бих се радвала, ако някой вече отделил ги, и с повече знания реши да ми помогне Hug
Искам изцяло да обновя съдовете, в които готвя с възможно най-безопасни, но все пак отговарящи на нуждите ми в кухнята, и които ще ме улесняват, а не да ме затрудняват. Цената не ми е фактор - мога да платя и повече.
Основно имам нужда от следните неща:
- тиган с капак, или т.н. сървинг пан, в който приготвям кърита.
- тиган с незалепващо покритие, който ползвам за пържоли, и да може да се слага във фурната за допичане, обикновено допичам на макс 180гр. За този ми е важно покритието да е най-безвредното възможно, но все пак да осигурява добра незалепваща функция. Тук съм объркана от хилядите опции - керамични, не керамични, с вредни, с безвредни съставки - този ми е най-сложният за избиране.
Ако горните две нужди могат да се съвместят в един тиган - идеално.
- Керамичен съд с капак за бавно готвене във фурна - тип гювеч. За тази цел не съм много наясно мога ли да взема дъч овън, съответно каква, но определено не обичам да слугувам на съда (не искам да омаслявам, да мия на ръка и тн). До скоро имах най-прост български глазиран гювеч, който се счупи и искам новото да е по-здравословно. В метро видях едни керамични съдове с капак, но не изглеждаха гледжосани и се отказах. И тук съм доста ненаясно с материалите ..
- Обикновена емайлирана тава за мусаки. Имам доста стъклени, и постепенно се отказвам от тях. Тежки са, бавно загряват и най-вече нямат хубаво ръбче, което да задържи алуминиевото фолио, когато ползвам.

Много силно ви благодаря предварително:hugs:

Общи условия

Активация на акаунт