Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 9

• 4 255
  • 75
  •   2
Отговори
# 30
Аз ползвам точно такъв комплект вече 5 години и забелязах следното: докато миех съдовете в СМ с капсули и гел Fairy, не съм виждала никакви петна, чак се чудех за какви оцветявания на стоманени съдове изобщо (не само на тази марка или серия) говорят хората в темите тук. Преди месец реших да пробвам капсули Финиш - е, от първо миене на стоманен съд на дъното се появиха цветни петна и оттогава ги забелязвам абсолютно на всички стоманени съдове, без оглед на марката - имам и на други марки, не само на WMF. Вчера ползвах последната капсула на Финиш и няма да повторя. Та, според мен е реакция с някои измиващи препарати, а не въпрос на качество на стоманата.

# 31
  • София
И аз съм ги чела тези ревюта и съм гледала снимките, но те са малък процент от всички коментари. Според мен, голяма част от коментиращите нямат опит с неръждаема стомана и не знаят какво да очакват.

Аз отскоро имам WMF, но ползвам неръждаема стомана от много години. Разлика в оцветяването може и да има малка, но разликата в работата на тенджерите е много по-голяма, в полза на WMF, разбира се.

Това оцветяване е временно и се премахва много лесно, така че няма от какво да се притеснявате.

Оцветяването от прегряване е друго нещо, то е от външната страна на съда. При мен се е получавало с годините, но на новите тенджери нямам такова.

Аз също държа храната в тенджерата, а като намалее, прехвърлям в по-малка. Това не ми е създавало проблем нито с предишните (куче марка) съдове, нито с новите. Все пак зависи какво е съдържанието, предполагам, че нещо течно с повече домати има по-голяма вероятност да направи реакция, отколкото нещо без киселина или нещо не съвсем течно.

# 32
Аз ползвам точно такъв комплект вече 5 години и забелязах следното: докато миех съдовете в СМ с капсули и гел Fairy, не съм виждала никакви петна, чак се чудех за какви оцветявания на стоманени съдове изобщо (не само на тази марка или серия) говорят хората в темите тук. Преди месец реших да пробвам капсули Финиш - е, от първо миене на стоманен съд на дъното се появиха цветни петна и оттогава ги забелязвам абсолютно на всички стоманени съдове, без оглед на марката - имам и на други марки, не само на WMF. Вчера ползвах последната капсула на Финиш и няма да повторя. Та, според мен е реакция с някои измиващи препарати, а не въпрос на качество на стоманата.

Само на ръка мия тенджерите така съм свикнала и от години ползвам един и същ измиващ препарат и преди не съм забелязвала толкова да се оцветява , но може да е просто реакция от друг фактор или е време да сменя препарата Simple Smile

И аз съм ги чела тези ревюта и съм гледала снимките, но те са малък процент от всички коментари. Според мен, голяма част от коментиращите нямат опит с неръждаема стомана и не знаят какво да очакват.

Аз отскоро имам WMF, но ползвам неръждаема стомана от много години. Разлика в оцветяването може и да има малка, но разликата в работата на тенджерите е много по-голяма, в полза на WMF, разбира се.

Това оцветяване е временно и се премахва много лесно, така че няма от какво да се притеснявате.

Оцветяването от прегряване е друго нещо, то е от външната страна на съда. При мен се е получавало с годините, но на новите тенджери нямам такова.

Аз също държа храната в тенджерата, а като намалее, прехвърлям в по-малка. Това не ми е създавало проблем нито с предишните (куче марка) съдове, нито с новите. Все пак зависи какво е съдържанието, предполагам, че нещо течно с повече домати има по-голяма вероятност да направи реакция, отколкото нещо без киселина или нещо не съвсем течно.

Да си призная чак сега след като реших да си потърся нова посуда се зачетох в детайли за неръждаемите съдове (благодарение на вашите знания и съвети) и не претендирам че съм веща по темата , но се опитвам да се науча , за да мога да запазя посудата поне за дълъг период . А и като не знам нещо предпочитам да питам , както сега с вътрешното оцветяването и това колко често може да се премахва с оцет каквото има за махане, ако се наложи Simple Smile . Благодаря за коментарите ви , оценявам ги

И още нещо да попитам за серията Quality one , тя съдържа ли алуминии , че видях в един сайт че има и да попитам преди да я взема

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 22:38 от Lily12

# 33
Вилемина ще каже по-точно, но дори и да има алуминий, то е по-скоро вложка в дъното, защото е добър топлопроводник. Не виждам обаче това с какво влияе на храната, той не е в досег с нея.
Иначе дъното е плътно и добре задържа топлината - въобще от конкретната серия съм много доволна и откъм начин на приготвяне на храната, и от почистване, дори прясно мляко варя в съдовете, сладкарски крем, домашно дулсе де лече и подобни - нищо не загаря.   

# 34
  • София
Вилемина ще каже по-точно, но дори и да има алуминий, то е по-скоро вложка в дъното, защото е добър топлопроводник. Не виждам обаче това с какво влияе на храната, той не е в досег с нея.

Да, почти всички неръждаеми тенджери имат алуминиев пласт в дъното, който обаче е от външната страна на съда и няма как да влезе в контакт с храната.

# 35
  • София
Имам друг модел WMF (https://amzn.eu/d/atXcdWE), при мен няма оцветяване на метала от Финиша - 3 вида съм ползвала, но пък при 2 от тях имах проблем с миризмата. Оставаше аромат не само по пластмасата (кутии за храна), но и по порцелана, стъклото, метал (кутии за храна, съдове за готвене), блах.

Барбалена, със здрав да ги ползваш. Моята чака Коледните празници за първа употреба Joy
И аз харесах много правоъгълните модели, но се отказах, тъй като имам стъклена.
Обмислям разкопчаващата се 26 см с двата вида дъно, но ми е малко голяма, а и имам този размер силиконова със стъклено равно дъно.

# 36
Идвам да си потвърдя наблюденията от горния пост - пак се върнах към капсулите на Фейри - вече няколко стоманени съда мия в последните 2 дни и няма помен от петна - излизат си абсолютно блестящи съдове, както преди.  Значи ще взема Финиш, единствено ако алтернативата ми е да мия на ръка, инак не бих помислила Simple Smile
Този съм ползвала:
https://www.emag.bg/kapsuli-za-sydomijalna-finish-ultimate-plus- … 812/pd/DNNFGGMBM/

# 37
А какво е мнението ви за титаниевите тигани? Ето към този съм се насочила аз:

88 евро е с капак и бъркалка.

# 38
  • София
Да, Кубратова, имаме съвпадение с нехаресването  
Скрит текст:
https://amzn.eu/d/2xr2Z5A - миризливите
Това са другите:
https://amzn.eu/d/0yyMB4q
https://amzn.eu/d/ebmaoxH
Дълго време ползвам ДМ-таблетки от съображение, че могат да се делят за 1/2 пълна миялна (45 см), но реших да се доверя на масовата/агресивната реклама/"препоръка" от повечето производители ..., а и хванах някаква Дивна промоция та се заредих като за последно
Сега съм на принципа "пениш се, не пениш се, ще те ям, пари съм дАвал", че и детето ми върна неговата част Joy

мама-ени,
Може ли линк към тигана? Харесах бъркалката/шпатулата.

# 39
# 40
А какво е мнението ви за титаниевите тигани? Ето към този съм се насочила аз:
Титания издържа на много висока температура, не реагира с храни, не ръждясва, лек е. Има много лоша топлопроводимост и предполагам че дъното е сандич с алуминий. Общо взето няма някакви практични предимства в сравнение с неръждавейката когато става дума за тигани.

# 41
  • София
Някой има ли инд.котлон от 70лв в момента в Лидл?
Ø 10–22 cm  Induktionskochplatte »SIKP 2200 A1«, 2200 W
Мисля да пробвам такъв тип, понеже за новите тигани (поне тези 24см мисля че ще е идеален, имам и 28см)
Иначе и двата модела забелязах че са с хлътване 1-2мм повече - сякаш е нагряван на сухо при висока температура... а са чисто нови. При стоманения (дъно 17,5см) е почти 1,5-2мм (на око, с права линия):
Jamie Oliver by Tefal Cook's Direct On Pan Set 24/28 cm
Tefal C38804 Frying Pan 24 cm, Non-Stick Coating with Titanium Particles, (дъно 18,5см)  тук около 1мм

Предполагам с хартия няма да се нарани повърхността му (ако реша че не ми допада крайния резултат, с индукцията)? И дали е плавен, т.е. не е на принципа включено-изключено, при настройка на желана температура?
План Б, от понеделник, но голямата плоча е само 1500W. Трябва ми поне 18-19см керамична или бързо нагряваща. Сегашния е керамичен (активна нагревна зона 14-15см) е с прост термостат (понякога става супер горещ ако го изпуснеш от поглед) от който си мисля че ще станат дъната, като лупа след 3тото пържене
Скрит текст:

# 42
  • София
Мисля, че всички нови съдове стават за индукция.
Бих избрала индукцията, но аз съм свикнала с малко на брой плочи. Изключително рядко ползвам двата едновременно и то защото обичайно ядем различни неща в къщи.
Проблемът с изкривяването е от тигана, изхвърлих последния незалепващ (на около година), а уж бе с по-дебело дъно и пак се изкриви (не на Тефал, но явно със същото качество)

# 43
Здравейте, много искам да си закупя air fryer. Притеснява ме, че всички са с незалепващо покритие. Някоя от вас дали е открила фраер с безвредно покритие?

# 44
Купата на Нинджа криспи е от стъкло.
Здравейте, много искам да си закупя air fryer. Притеснява ме, че всички са с незалепващо покритие. Някоя от вас дали е открила фраер с безвредно покритие?

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 19:12 от мама-ени

Общи условия

Активация на акаунт