Има ли "епидемия на самотата"?

• 6 446
  • 206
  •   1
Отговори
# 195
За самотата при възрастните хора съм съгласна, те са и най-големите жертви на социални медии и подобни, вкл. поради настъпилите когнитивни изменения, затруднената способност да различават фейкове, дезинформация и пр. Дълга тема е това.

# 196
Абе не знам дали е осъзнат избор това общуване с малко хора, аз не съм го правила съзнателно, просто се получи като резултат от начина ми на живот.
Интересно ми е , дали все още има хора, които се движат в големи компании както навремето.
Забелязала съм, че преди винаги много хора излизаха лятото по градинките дори , всяка вече да социализират, а сега някак е доста по-пусто.
Сигурно точно социалните мрежи и интернета така се отразяват, защото преди за да поговоря с някого трябваше да ида до тях, а сега Месинджър, Инстаграм, Вайбър и това е.
Излизането стана организирано, от години не съм имала някой директно да пише "Хайде на кафе след малко", а се договара няколко дена преди това...

# 197
Струва ми се, че почнахте да смесвате липсата на приятели с липсата генерално на хора, с които да се комуникира. Аз лично смятам , приятелството от песните е малко абстрактна работа и не би ми пречило да нямам много близки. Обаче ако няма изобщо с кого да общувам, вече ще стане зле.

# 198
  • Somewhere far away
И в същото време, представете се какво им е на онези от манастирите, в които е забранено да се говори.  Joy

# 199
Лично за мен е мега извратено и психопатско да си говориш с чат джи пи ти като заместител на жив човек – приятел, приятелка. Освен, ако не си на Луната и нямаш контакт с никой жив човек.
В контекста на темата – епидемия на самотата не знам дали има, но има епидемия на общуване с ИИ. Тази мода последната 1-2 години с ИИ да си говориш за всичко, ИИ снимки, ИИ реалности, ИИ музика, не знам какво си е самоубийство за човешкия интелект и еволюция. Но – това е положението. Ще видим докъде ще стигне. Надявам се този моден бум да поспихне и да се ползва за трудоемките и прецизни дейности, а не за общуване и отношения.

Не бих го нарекла това поведение извратено и мода. Тъжно е по-скоро.

Има хора, които като се приберат от работа петък вечер, езикът им залепва за небцето до понеделник.
 Има хора, които имат само повърхностни контакти, понякога живеят съвсем сами.ИИ имитира много добре човешко общуване, не те осъжда, не се обижда, не те обвинява. "Слуша те", вместо да си чака само реда да отговори.Помни подробности за теб, съобразява тона и стила си с твоя вкус и стил. Направен е така, че да те ангажира максимално. И наистина "леко флиртува" с потребителя. Това е опасно. Също така е често срещано и тъжно.  И аз се подигравах в началото като чух, че някаква жена искала да се жени за своя чат бот, но като помислих разбрах, че е по-сложно и екстремен пример.
Трябва обаче самата технология да слага защита. Човешката психика е крехка.Може и да греша, но така ми се струва.

# 200
Simple Smile Има още големи компании, дори от хора над 20-25 г. възраст. Определен човешки типаж, който има нужда от общуване с много хора, по много теми, не го спират възраст, ковид, работа, деца.

Относно ИИ - бях пуснала тема за рисковете и ми направиха впечатление точно потребителите, които писаха колко са привързани към "своя" чатбот поради липса на реални хора, с които да разговарят, но в същото време бяха абсолютно убедени, че на тях не може да им се случи да минат границата на здравия разум.

# 201
  • София
Оооо, те планират Романтична  версия на Чат GPT ...Е тогава какво ще стане....Cry Даже айде ние уж сме по южен народ. Ами разни там северни нации, дето поначало малко контакти имат. Еми не ми се мисли...

# 202
Не бързайте да окайвате възрастните хора, имам предвид тези на 70+. По мои наблюдения имат много повече живи контакти в сравнение с по-младите от тях. Все още се събират по приятелски, по съседски, по роднински – на кафе, на чашка, на софра... Поводи винаги се намират и те се възползват охотно.
Напротив, точно техните потомци са/сме по-ощетени откъм живо общуване.

# 203
  • Somewhere far away
Стига с тия северни нации- знам как е там пътувала съм много пъти , че и съм живяла известно време там. Може да не се събират нон стоп може да не са куподжии, и може да се иска по рано да се каже ако ще ходиш на гости - което за мен е напълно нормално, но ако помолиш някой да гледа детето за 2  часа и да си играят с неговото дете на въпросния родител - няма никакъв проблем- винаги са на разположение да помогнат без драми, без анализи и без клюкарски истории , без цигании каквито тук ги има, визирам "ама аз така а тя онака ама аз и гледах детето сега тя трлябва да гледа моето" - това там го няма! Много им е уредено всичко и за мен си живеят много по -добре и по-хубаво от нашата нация. И живота без клюки и живота с чувството че си направил нещо добро , без да искаш нещо обратно е по -хубав.
Ттова са мойте пет стотинки по темата.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 20:03 от Deathcrush

# 204
  • София
Достатъчно хора са завързвали романтични отношения по интернет с Брад Пит и други знаменитости, и им изпращат парите си, Чатджипити е само версия на същите проблеми.

# 205
Точно така. Хората са вече толкова неадекватни и разпиляни ментално от толкова заливащо ги инфо, че смятат за ок да имат за интимен партньор бот и да са уверени, че наистина им пише Брад Пит и му трябва помощ. Този информационен шум и свръх импулсна информация  води до мозъчно затъмнение. Много хора се объркват кое е нормално и кое не, какво се случва и защо.
Затова адмирирам критичния ум още от бебешката люлка.
И нямам предвид тези с конспиративните теории, те са друг вид невротици.
А да можеш да махнеш с ръка при критично мислене и да кажеш – айде, моля, не на мен тези шитни, говорете си с роботите, не ми искайте лични данни и не ми кривете реалността.

# 206
  • Пловдив
Всички поддържаме с много хора контакт онлайн, но го правя само с хора, които познавам, не някакви случайни, които не съм ги виждал никога.

Точно това имах предвид и аз. А мисля, че моето изказване "не вярвам във виртуалното приятелство" отприщи цялата дискусия. Аз с най-най-добрия си приятел общувам предимно онлайн, просто защото човекът живее на другия край на света, но сме били почти неразделни в младостта си, та и до днес, колкото и рядко да се виждаме физически, ни е уютно и готино заедно. Не мога да съм толкова близка с някакъв непознат в интернет, колкото и приятен лаф да върви. То и с чат джипити върви добре, винаги ще те изслуша и всичко можеш да му споделиш, ако това е дефиницията на приятелството.
А аз имам предвид точно виртуално приятелство с хора, които сме се запознавли по интернет.

Общи условия

Активация на акаунт