Електронни четци – 30

• 4 373
  • 153
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря, Довлатов.
Не зная какво е  ЗКУ/ ПЕУ.  Няма да казвам какво ми излезе в гугъл. Joy

Корицата ми е твърда на HAMA , с магнит и не се отваря лесно случайно. Това е най-новия киндъл у нас, другите са на 10 години, не са мръднали.
Не зная как се изключва киндъл по този начин. Затварям калъфчето. Наскоро питах, при това затваряне заспива ли , или се изключва и доколкото разбрах, се изключвал. За включване след събуждането, иска плъзване по екрана.

# 121
Не съм сигурен, че може да се изключи Киндъл. При продължително натискане на единствения бутон се появява следното:

Т.е. няма опция power off. Само screen off.
На практика Киндълът заспива с изключен екран. Като затворя магнитния капак на калъфа (оригинален на Киндъл) и после пак го отворя, изключеният екран се включва и се появява началната страница с приканване да дръпна по екрана нагоре, за да се отключи.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 22:51 от Stilgar

# 122
Рестарирайте Киндъл-а. Дръжте бутона около 40 секунди и ще се рестартира. Тогава ще видите и съобщение, че Киндълът се стартира--онова с лентичката. Това е единственото, което помага при мен в странни ситуации (добре, че не са чести). Нямам други идеи.

Моят е Оазис, но предполагам и за другите модели е така.

За физическите бутони за прелистване: дискутирали сме, че е лично предпочитание. У дома имаме Нук, Киндъл Оазис, и Кобо Либра и всички са с физически бутони. Досега не сме имали проблеми с тях, но всичко е възможно с времето.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 23:45 от Cool_Cat

# 123
Аз написах, че опитах с рестарт от бутона на киндъл, доста дълго го държах, много повече от друг път за рестарт, но екранът само примигваше на моменти, не можа да се рестартира. Едва с включване за зареждане се оправи. После още два , три пъти направи същия проблем, но засега е кротнал, държи се добре.
Много ми е странно това. Дали е от софтуер, или от хардуер?
Дали е тръгнал да си заминава, че да се оглеждам за нов? И ако ще вземам нов, какъв да бъде този път. Пак ли киндъл, или друг. 
А точно мислех да си купя същото калъфче за резерва, докато се намира този модел, че много ми харесва.

Stilgar, точно затова се чудех, като дават съвети тук да се изключва. Не съм намирала такава опция на киндъл, а нямам друга марка четец да сравня.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 02:04 от Diorela

# 124
Аз поне досега не съм намерил начин да изключа напълно Киндъл. Той си остава в спящо състояние.
За разлика от Киндълите, всички четци на Покетбук и Boox се изключват напълно при продължително натискане на бутона On/Off. И по същия начин се включват. А в изключено състояние държат много дълго време заряда на батерията. За четците на Кобо - не съм много сигурен, но май и те можеха да се изключат.

# 125
Още един тип. За зла участ този път на Kindle. Май ще се окаже, че тия плъгини и програми работят само с Adobe DRM.

За сметка на това се намери този сайт:

https://dedrm.com/

Ако някой с Kindle желае да опита:

https://www.upload.ee/files/18939357/Oxford_Dictionary_of_Englis … _Oxford.mobi.html

и

https://mega.nz/file/DIxxwToJ#TqdCSp4iifMkV7UnIYjN0uV8Ttk7vUGHlcL1sXhs1qc

# 126
Доколкото имам представа, електронните книги (файлове) с Adobe DRM не могат да се четат от четците на Киндъл. Обикновено сайтовете, които предлагат такива книги, изброяват и моделите четци на Покетбук и Boox, които могат да четат такива книги ( след ъпдейт на фърмуера на четците до определена версия).

# 127
Доколкото имам представа, електронните книги (файлове) с Adobe DRM не могат да се четат от четците на Киндъл. Обикновено сайтовете, които предлагат такива книги, изброяват и моделите четци на Покетбук и Boox, които могат да четат такива книги ( след ъпдейт на фърмуера на четците до определена версия).
За много години!

Говорехме за друго - за сваляне на защитата и вече последващо четене на обработения файл, не за четене със защита. От емпиричния ми опит до момента: с наличните средства може да се свали защитата само на малка част от файловете, които не са в PDF формат (в него до момента не съм имал проблеми - сваля се на 100 процента). Имаше няколко MOBI-та, на които успях да сваля защитата и да ги конвертирам в StarDict (.IFO) формат, но с останалите - ядец...

Още веднъж весела и мирна нова година на всички!

# 128
Здравейте!
Имам четец Pocketbook touch lux 3 на около 8-9 години. Обожавам го, но от няколко месеца ми създаваше проблем кабелът за зареждане. Днес опитах да го свържа с лаптопа, но въобще не ми задаво въпрос дали да се свърже с PC. Явно нещо се случва и се оглеждам за нов. Спряла съм се на няколко вида и бих била щастлива да чуя и вашето мнение. Подчертавам, че чета предимно романи и не държа на цветен дисплей, но за разлика 50-100 лв защо пък не. Та, да си дойдем на думата:
1. Pocketbook inkpad color 3;
2. Pocketbook verse pro color;
3. Pocketbook inkpad 4;
4. Pocketbook verse pro.
Категорично InkPad 4! От цветен дисплей няма смисъл. Не заради цената, а защото бялото му не е толкова бяло, екранът сивее. А цветовете са само 4096, т.е. става само за комикси и за диаграми, не и за снимки. Разликата с Verse е в диагонала на екрана. Познавам много хора, които минаха от 6" на 7.8" модел, но нито един, който да е направил обратния преход Simple Smile 7.8" е идеалния размер - достатъчно голям, за да се чете като от хартиена книга и в същото време достатъчно компактен, за да влиза четецът във вътрешен джоб на палто или шлифер и да се държи комфортно с една ръка.

Ако му вземеш и еднa такaвa кoрица - просто ще се родиш! Позволява да го държиш без опасност от изпускане, както и да го поставиш под удобен за четене ъгъл на всяка равна повърхност без допълнителна стойка. Kорицата става и за InkPad Color 2 и 3, ако толкова държиш на цвят.

Относно стария ти Touch Lux 3 - не бързай да го отписваш. С вероятност поне 90% проблемът е в USB кабела. Пробвай с друг кабел и на друг USB порт на компютъра. Дори и да не се окаже това - във всеки добър сервиз за GSM-и ще ти сменят micro-USB порта на четеца за 50-60 лева.

Здравейте, момичета. Препоръчайте ми добър сервиз в София, в който се поставят нови батерии. Струва ми се, че моят Киндъл ще има нужда от това в скоро време. Купуван е от Plesio на "Ангел Кънчев", но имам резерви към него.
Не ти трябва сервиз, а обикновен кухненски нож Wink Отваряш капака, изключваш старата батерия, включваш новата, затваряш и готово. За няма и пет минути работа.
Благодаря за препоръката.
Оказа се кабелът-опитвала съм само с такива, които не са предназначени за данни (оригиналният съм го изгубила някъде). Прехвърлих си книги и започна неговата активна работа отново. На мен лично 6” ми е супер удобен, но никога не съм чела на по-голям. Не отричам тяхното удобство. За момента спестих една стабилна сума за четец.

# 129
Един смешен и изненадващ за мен факт: оказва се, че форматът .PRC = формата .MOBI. Ако срещнете някъде PRC, просто преименувайте разширението на MOBI и това е всичко.

https://superuser.com/questions/405365/are-prc-and-mobi-files-identical

Проверено - вярно е.

# 130
За много години на всички! Simple Smile

Някой ползва ли четец за Сторител (да чете конкретно)?
Искам да взема на майка ми за подарък PocketBook InkPad X. Пише в спецификациите, че има и приложения, изброено е така:
Book store (Книжарница), Library (Библиотека), Dictionary (Речник), Browser (Браузър), Audio player (Аудио плейър), Gallery (Галерия), Calculator (Калкулатор), Notes (Бележки), RSS News (Новини), Chess (Шах), Klondike (Клондайк), Scribble (Приложение за чертане), Sudoku (Судоку)

Това според вас дали значи, че ще може да се инсталират и допълнителни приложения или само с изброените работи?

Защото ако не може да се ползва  за Сторител, по-добре да и взема PocketBook PB970 InkPad Lite.

# 131
Pocketbook са електронни четци под управлението на операционна система Линукс или модифициран Линукс.
Сторител имат приложение, което се инсталира само на мобилни устройства с Android или IOS. Най-вече телефони и таблети. А това означава, че Сторител не е съвместим с Покетбук.
Предполагам, че приложението на Сторител ще може да се инсталира и на електронните четци Onyx Boox, които са с Android. Но ако се спрете на такъв четец, предварителното проверете дали има букса за слушалки или блутут, през който да се свърже с блутут слушалки.

# 132
Здравейте, днес пристигна моя киндъл и още го разучавам. Разбрах, че има сайт, от който директно мога да тегля на моби през читанка, обаче ми излиза тази грешка. Дали някой знае какъв е проблема?

# 133
Stilgar, благодаря!:hugs:
Ще проверя цените на 10 инчовите Onyx Boox и ще преценя дали си струва.

# 134
Мое лично мнение е, че не си струва да се купува 10-инчов екран за слушане на книги чрез Сторител или Audible, дори и по някакъв начин да е възможно. Тези платформи имат собствено приложение, и както Стилгар е обяснил, се инсталират най-често на телефон. То и целта е да имам нещо лесно преносимо и удобно за носене. Ако се разхождам навън и слушам книга от Audible, не искам да нося 10-инчов четец.

Аудио книги може да се слушат и на Киндъл, но не от Сторител, а от Амазон. Не съм го пробвала.

Виждам, че Покетбук също има функция за аудио книги, но не за книги от Сторител. Но нещо по-интересно, някои модели на Покетбук имат text to speech, kоето позволява да се слуша всяка книга на четеца без блутут. Имат вградени speakers. Чувала съм откъси само като демо. Не е много зле, но аз предпочитам книга четена от актьор вместо от ИИ. За дълго време, ще ме дразни.

С други думи, ако Сторител е целта, за предпочитане е на телефон. Ако искате да четете на четеца книга, която само от време на време да превлючвате на аудио, може би text to speech е най-удачно. (Не знам дали text to speech работи на български, обаче.)

Общи условия

Активация на акаунт