Колко пари да държим в дебитната си карта?

• 2 301
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
В случай на загуба или кражба няма как да злоупотребят с нея без пин код.

Има как - онлайн плащания. Плюс няколко безконтактни плащания на пос терминал, докато се стигне лимита на съответната банка за безконтактни плащания без пин код..

Онлайн плащанията винаги водят до страница за потвърждение с код, изпратен на телефона ми, плюс статичен пин, който е различен от този на картата и също само аз го знам. Няма как да стане.
А при плащане на постерминал трябва да се въведе пин за съществени суми. Ако някой свари и ме превари да си плати бирата и цигарите преди да съм си блокирала картата... да му е сладко.

# 31

Има как - онлайн плащания. Плюс няколко безконтактни плащания на пос терминал, докато се стигне лимита на съответната банка за безконтактни плащания без пин код..

Онлайн плащанията винаги водят до страница за потвърждение с код, изпратен на телефона ми, плюс статичен пин, който е различен от този на картата и също само аз го знам. Няма как да стане.

Това е така само ако съответния сайт участва в програмите на Visa/MasterCard за 3D парола. Ако не участва - плащането си минава без проблем само с правилно въведени данни от картата.

# 32

А при плащане на постерминал трябва да се въведе пин за съществени суми. Ако някой свари и ме превари да си плати бирата и цигарите преди да съм си блокирала картата... да му е сладко.

Вече има толкова варианти. Примерно дигитална карта ,  спестовна сметка, през  мобилното банкиране си прехвърляш когато и колкото искаш(имаш)
Друга опция е Revolut, там можеш да си прехвърляш пари в направени от теб "джобове",  без да ги държиш в основната си сметка.
 Въпрос на избор и нагласа.

# 33
Какво правите ако банкомат ви глътне картата или не пусне пари?

# 34
Отиваш в банката на която е банкомата и си искаш картата обратно, естествено (или искаш нова от банката). Междувременно винаги е добра идея да имаш поне 2 карти. Аз имам дебитна, която ползвам изключително рядко и предимно за теглене на пари и плащане на сметки, и кредитна, която ползвам за плащания постоянно. С кредитна карта не се тегли кеш от банкомат, защото има големи такси, за това се ползва дебитна. За почти всичко останало - кредитна.

Всъщност на повечето места, където съм пробвал последните години картата не влиза в банкомата, така че няма как да я глътне.

# 35
Какво правите ако банкомат ви глътне картата или не пусне пари?
За тази цел има Google wallet,  картата се вкарва там и физически не я използваш(не я пъхаш) в банкомата. На всеки съвременен банкомат e безконтактен, доближаваш телефона(Трябва да имаш активирано NFC)  и  си вършиш операцията която желаеш. Няма как да ти глътне картата.

# 36

За тази цел има Google wallet,  картата се вкарва там и физически не я използваш(не я пъхаш) в банкомата. На всеки съвременен банкомат e безконтактен, доближаваш телефона(Трябва да имаш активирано NFC)  и  си вършиш операцията която желаеш. Няма как да ти глътне картата.

Ако банкомата e безконтактен можеш и картата да доближиш, без да я пъхаш във флопито.
Така си взимам пратките от изибокс- само я доближавам, картата има NFC

Някои банки ползват банкомати без NFC с което усложняват ползването им от клиентите си.

# 37
А има и банкомати с NFC, което "още" не работи. Кавичките са, защото минават месеци.

# 38
А има и банкомати с NFC, което "още" не работи. Кавичките са, защото минават месеци.

На коя банка?

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 04:19 от dsfds

Общи условия

Активация на акаунт