Къде да разположа леглото?

• 1 595
  • 30
  •   1
Отговори
Пак опирам до вас за съдействие и съвети Simple Smile
На тези диаграмки съм начертал бъдещата ни спалня
С белия правоъгълник съм указал посоката на хубава гледка. Прозореца е френски
И тук въпросът ми е. Дали да избера вариант 1:

Да разположа леглото така че да се вижда гледката от там, но по този начин ще се намира точно до вратата и човекът до прозореца ще трябва да обикаля
Или вариант 2:

Който е най-логичния но е свързан и със местенето на вратата с ~40см за да се направи място за гардероба
Може и 3 вариант ако се сещате Grinning

# 1
  • До хладилника, който обичам
Вариант 3 е гардеробът където е на вариант 2, а леглото е на стената на вратата и с гледка към прозореца и за двамата.

# 2
  • София
Моята спалня е толкова. Забила съм леглото до прозореца, вратата е откъм краката. Едно нощно шкафче. Лиших се от голям гардероб в спалнята. Имам скрин и нещо като гардеробче 100/100.

# 3
Втори вариант, а и според фън шуй бил най-правилен:

То хубаво искаш хубава гледка, но не се знае колко ще се вижда от нея, когато сте легнали. А и като сложите пердета/щори на прозорците, съвсем. Какво е изложението? Ако е изток/запад, без засенчване няма да минете.
Дано и по някое време не построят нещо високо, което да ви закрие гледката... Пиша го от опит, защото и при нас имаше хубав изглед към планината, от който не остана почти нищо през годините. Sad

ПП При втори вариант, може да вземете гардероб с огледални врати и да гледате отражението на гледката. Simple Smile

# 4
  • София
Тъй като човек се преоблича в спалнята, обикновено трябва да е на пуснати пердета и трябва да има място да се завърти, без да си удря лактите в нещо.
Отстрани на леглото остава по около 50 см, тъй че наистина е добре да го залепиш за две стени.

# 5
  • София

Нещо такова. Заложил съм легло 1,80. При 1,60 ще изглежда по-добре. Ще имате телевизор по този начин и гледката няма да ви вълнува особено. Под телевизора скрин, в ъгъла до прозореза или скрин или тоалетка или бюро. Гардероба с плъзгащи врати и лично бих сложил огледални.
А може да сложите и легло с гардероб:
Но за мен телевизорът е задължителен в спалнята. Много е хубаво неделя сутрин да се излежаваш с половинката в леглото и да гледате някой филм.
Спестявате къртене и много прахоляк. Зад вратата може да седи дъската за гладене или прахосмукачка, ако е достатъчно мястото, или закачалка на стената за дрехи.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 14:53 от чурек

# 6
Какво и изложението? Ако слънцето сутрин ще ви свети в очите кога ще се насладите на гледката и за колко време?

# 7
  • София
Нещо на някой му бяха математиката. Стаята реално е широка 254. 254-180=74. Не стига и за едно нощно шкафче!
Моята спалня е 250 и съм сложила легло 140, та да имам един метър да мина отстрани.
На проект е едно, като сглобите леглото и стаята внезапно се смалява. 🤣

# 8
  • До хладилника, който обичам
Нощните шкафчета са надценени. Може спокойно да се замени с дървена скара и рафт или рафтчета над главата, и така да остане място за минаване.

# 9
  • София
Нещо на някой му бяха математиката. Стаята реално е широка 254. 254-180=74. Не стига и за едно нощно шкафче!
Моята спалня е 250 и съм сложила легло 140, та да имам един метър да мина отстрани.
На проект е едно, като сглобите леглото и стаята внезапно се смалява. 🤣
Стаята е 3,28м на 3,78м при легло 1,80 +0,6м гардероб остават почти по половин метър от всяка страна на леглото.
Нощните шкафчета може да са рафчета, на които да си оставяш телефона и нощна лампа

# 10
Почти половин метър -44см. не са достатъчни за свободно минаване.
Тази малка стая изобщо не е за легло 180см.

# 11
Какво и изложението? Ако слънцето сутрин ще ви свети в очите кога ще се насладите на гледката и за колко време?
Запад е изложението

Нещо такова. Заложил съм легло 1,80. При 1,60 ще изглежда по-добре. Ще имате телевизор по този начин и гледката няма да ви вълнува особено. Под телевизора скрин, в ъгъла до прозореза или скрин или тоалетка или бюро. Гардероба с плъзгащи врати и лично бих сложил огледални.
Но за мен телевизорът е задължителен в спалнята. Много е хубаво неделя сутрин да се излежаваш с половинката в леглото и да гледате някой филм.
Спестявате къртене и много прахоляк. Зад вратата може да седи дъската за гладене или прахосмукачка, ако е достатъчно мястото, или закачалка на стената за дрехи.
Супер, дори не се бях замислял за такъв вариант, благодаря на всички за полезните съвети

Нещо което пропуснах, не знам дали има значение, при вариант 2, гърба на леглото ще е опрян в стена граничеща със съседите, докато при 1 е с детската. Не знам дали това ще има значение върху шума

# 12
  • София
Почти половин метър -44см. не са достатъчни за свободно минаване.
Тази малка стая изобщо не е за легло 180см.
За някой и 51 см да е, няма да е почти половин метър. Около леглото е слабо натоварена зона т.е. не минаваш постоянно там. Може странично да се минава. Все пак от едната страна е легло високо 40см а не стена до тавана. Пак казвам, не минаваш по 20 пъти(примерно) покрай леглото на ден. Може да се поиграе с гардероба. Заложил съм стандартно 60см. Може да е 55см примерно, ако го прави дърводелец. Но и тогава сигурно няма да е почти половин метър според някой. А и спокойно може да се сложи спалня 1,60. Тогава става широко почти като врата за баня или тоалетна. Което ми напомня, че има тоалетни(в панелка), в които се влиза и излиза със специални движения и обикаляния на тоалетната чиния за да се затвори/отвори вратата. Там е доста по-натоварено и доста по-спешно положението.
Скрит текст:
Запад е изложението

Супер, дори не се бях замислял за такъв вариант, благодаря на всички за полезните съвети

Нещо което пропуснах, не знам дали има значение, при вариант 2, гърба на леглото ще е опрян в стена граничеща със съседите, докато при 1 е с детската. Не знам дали това ще има значение върху шума
По правило стената към съседен апартамент е по-дебела(25см), докато стена вътрешна за апартамент се прави 15см. Ако се слага телевизор "по-добре" е да шуми на детето, отколкото на съседа.

# 13
  • София
Да не забравяме, че и таблата на леглото дава поне 10 см и по 5 см в обиколката. 160 чисто е матракът.
Дизайнерски трик е да налепите по пода хартиено тиксо с размера на мебелите и да видите кое как ще е.
Стаята има ли комин или някоя чупка?

# 14
чурек, разбира се, че може странично да се минава около леглото. То и с плонж директно от вратата може да се ляга😆
Всичко може, въпросът е кое е нормално, практично и удобно.

Общи условия

Активация на акаунт