254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 10 039
  • 423
  •   4
Отговори
# 330
Скоро ми попаднаха снимките от срещата в Карлсруе от преди мноооого години. Синът ми беше още бебе тогава, а сега го чакат матури. Голямата пък живее с приятеля си вече почти две години, а са заедно от цели 7. А малката щерка беше още блясък в очите на баща си. 🤣

Да са ни здрави и щастливи и малките, и порасналите деца в темата!

# 331
  • Немция
Май наближава време за внучета, като ви чета. Grinning Grinning

# 332
Струва ми се, че в скоро време в темата ще се появят новини за внуци. Grin

Моят синковец се беше за затюхкал по Коледа/Нова Година, че времето минавало много бързо, не можело толкова скоро пак да идва нова година. Не може, но идва. Simple Smile Казах му да свиква.

Хаха, с Бибит едновременно сме си помислили едно и също. Simple Smile

# 333
  • Немция
Темата с бързо отминаващото време е любима на малкия син. Отчита времето до различни събития(брои дни, седмици, месеци- според зависи), чак не ни се слуша понякога. Grinning И друг път съм го споменавала.

Между другото видях чисто какао по магазините, не забелязах липса.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 15:00 от Бибит

# 334

Рождени дни с целите класове съм чувала , че се практикува в България, за Германия сякаш не е обичайно.

Цял клас не, но половината, това при малкия ми син. Но той с рождените дни беше като  оплаквачките по погребения, нали сте чували за тях. Така ходеше на рожден ден -  който го покани, той веднага се отзовава. Независимо дали му е близък приятел или просто някой, с който са ритали топка заедно. Та, после канеше всички и на неговия рожден ден. Laughing
Впрочем, ченето ми увисна, като разбрах, че за рождения ден на внука ми, в детски клуб сина и снахата са платили 800 лева. За 5 деца. Не знам какво толкова се предлага за тия пари, но ми изглежда нереална цена.
П.П. Само аз ли съм баба в темата? Smiley

# 335
За дете в ДГ преди години в България на клуб се канеха и родителите, като се поръчваше храна за децата, храна за родителите и отделно торта можеш да си внесеш. Цената беше пакет до 10 деца. Ако искаш покани 2, ако искаш 10. Толкова ги мразех. Като позволиха внасянето на торти в ДГ, това беше празникът с децата и ходенето по клубчета го прекратих. В Германия си отдъхнах. Родителите "стоварваха" децата и след 2 часа си ги прибирах.

# 336
Pippi_, имали - дали. Wink На мен са ми непонятни такива празнувания, но явно има хора, на които им харесват и могат да си ги позволят. Няма други баби в темата или поне не са си признали.

На мен ми е рано за баба. Е, ако бях родила млада-млада, можеше и аз да съм баба теоритично. Аз само с едно дете не вярвам да стана баба, не се и натискам. Нещо хич не ми харесва накъде върви светът. В момента ме е страх да пусна новините направо. Ужас след ужас, абсурд след абсурд.

# 337
. Нещо хич не ми харесва накъде върви светът. В момента ме е страх да пусна новините направо. Ужас след ужас, абсурд след абсурд.

+1. И на мен не ми харесва и все повече се радвам, че съм изживяла детството и младостта си във времена, в които всичко беше естествено и нормално. Всички бяхме истински, без корекции, без западни дрехи и лъскава козметика. Четяхме книги и в компания ги обсъждахме и спорехме. Слушахме истинска музика. И още, и още.
Не искам да засягам темата, че детството и една част от младостта ми минаха в ония години, преди да избухне демокрацията.
Да, имаше ограничения и несправедливости, но мигар в днешно време ги няма? Това за България. Пък ако щете и за Германия.

# 338
Темата с бързо отминаващото време е любима на малкия син. Отчита времето до различни събития(брои дни, седмици, месеци- според зависи), чак не ни се слуша понякога. Grinning И друг път съм го споменавала.

Между другото видях чисто какао по магазините, не забелязах липса.
Кои магазини Бибит?
Аз още издирвам, ще докладвам като намеря.
Аз бях купила от Бг една книга "Времето", стори ми се много интересна, но явно му е сложна за четене на моето дете и все ще я четем заедно..ще я изарам тези дни.

# 339
  • Немция
Рейна, днес видях какао в Нетто, днес се сетих за какаото и погледнах специално за него. Grinning
Ако се сетя, ще проверя и другаде тези дни.

Пипи, това е носталгия по младостта. Човек има ли спокойно и щастливо детство и младост, животът му се струва песен.
В онова време много неща бяха естествени и нормални сред близки и приятели, но извън тази защитена среда здраво гниеше. Имаше и строго охранявани телени огради на границата- да не бягаме от хубавото Grin.
Израснахме в еднородно, традиционно, бедничко и сравнително затворено общество.
Уцелихме мирен и спокоен период, това не е за подценяване.
Сега и аз съм притеснена накъде върви светът, имаше индикации за това преди години, но сега .. не вярвам на очите и ушите си, наистина абсурдни времена.

Моя приятелка и братовчедка в БГ правеха детски рождени дни за по 20-30 човека Astonished Laughing -когато децата им бяха по-малки- и беше масово в техния кръг. Например под формата на детска дискотека.
Тук и аз съм канила родители, но беше възможност да се опознаем по-добре, харесваше ми така.
В немските детски клубове може да се внася и храна, допълнителни напитки. Мисля, че е България не е така. Определено не сме правили сметки по 400 евро с 5-6-7 деца.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 09:05 от Бибит

# 340
Рейна, днес видях какао в Нетто, днес се сетих за какаото и погледнах специално за него.
Израснахме в еднородно, традиционно, бедничко и сравнително затворено общество.
Това е точно така, хем тъповато, хем мило колко простичко беше. А генерацията на родителите ми пък съвсем им беше добре.
В Нето от година, две не съм била, нямам по път.

# 341
Pippi_ обясниха ти как е правилно да мислиш Simple Smile

Синьo ти сега ли взе да се плашиш ? А аз престанах . Аз се плаших когато започвше , защото то беше ясно че няма да може да се спре . Както се казва да не се отварят врати или да не се сеят ветрове или каквото повикало ... Сега вече няма връщане назад и нова възможност да решим дали ще тръгваме по този път и по този начин. И вече не ме е страх. Гледам какво става.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 08:58 от bella-ciao

# 342
Pippi_ обясниха ти как е правилно да мислиш Simple Smile

Не, приемам всичко дискусия, не като налагане на мнение.

# 343
ами при нас баткото е по-екстровертен сякаш, има повече контакти и деца, с които играе, въпреки, че най-добрият приятел винаги е един. Но той в България е празнувал с цялата градинска група много рожденни дни и това е повлияло. Малкият е и по-малък де, той наскоро почна форшуле и си играе с това момченце основно, други симпатии няма. Той е по-интензивно социален, но по-концентрирано. Сега си действа само с това детенце. Единствено е малко куцо, че точно един супер як филм в планетариума почва чак след уикенда, който ще празнуваме, с песните на Ролф Цуковски, когото децата обожават. И ме е яд малко, че няма да е този филм за рождения ден...

Аз разбирам, че ви е неприятно, заради това и не споделям на тази тема Simple Smile) Само ще кажа, че с много натиск, време, рисърч и нерви от наша страна проблемът със сина ни частично се разреши по добър за нас начин и поне при нашата директорка това проработи. Писна им от нас и писмата ни накрая Simple Smile). Забелязала съм, че на доста хора им писва да се занимават с луди, ако могат да го избегнат ...  Хубавото в цялата ситуация е, че се надявам това да помогне и на други деца от класа и вярвам, че учителката доста ще се замисли. Общо взето, трябва остро да се действа в някои ситуации, а от претенциите си и адвокатите си не се отказвам Simple Smile)). Всеки сам преценява как ще се вписва в тукашната система на образование, аз лично нямам намерение да позволявам несправедливо отношение. Колкото и да повтарят, че това е практиката, поне в Хамбург има черно на бяло как трябва да бъдат писани оценки. Ние сменяме и класа, но не и училището, което се надявам да даде нов шанс на сина ни, но без да откъсваме детето от познатата му среда.  Сега наред идва кауционът...

За гаражите, просто не мога да минавам от там, аз на мъжа си съм казала при ядрена война/бомбардировки и тн да ме отписва Simple Smile) На другите входове сложиха нещо като покривчета със скелета, надявам се и при нас да стане скоро, но дотогава в нелегалност ще го ползвам. Тук рязко се запролети Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 09:58 от MariyaHris

# 344
  • Germany
Браво, Мария! Аз пък много ти се радвам и се надявам все повече хора, като вас да има тук, та да им поразтъсят малко статуквото на учителите. Аз, ако не беше синът ми в 11клас, до сега да съм ги попиляла, но сега се налага да си мълча и кипя вътрешно...

Общи условия

Активация на акаунт