254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 9 888
  • 415
  •   4
Отговори
# 345
  • Немция
Мисия "Какао" завърши, има чисто какао няколко вида в Едека. Smile
Рейна, споко, без какао няма да останеш..Grinning

Мария, след няколко минавания през подземния паркинг сигурно ще свикнеш. Когато му се налага, човек може да върви срещу страховете си и да ги притъпи.

Аз получих лека клаустрофобия на подземния паркинг на франкфуртското летище. Спускахме се по една спирала надолу и сякаш нямаше край това чудо. Може би, защото не очаквах, че ще е толкова голямо и ме изненада.

# 346
Какво беше решението Мария? Местене в друг клас?
А за оценките не разбрах къде и по какъв начин е описано как се оценява. Би ли споделира на какво сте се опрели? Източник?
Бибит 😆

# 347
При мен рязко се запролети след снежния катаклизъм миналата седмица. Слънце, зайчета, фазани. Днес видях първата пчела, не мога да си представя с какво ще се храни, но си летеше бодро.

И аз помня кога се обсъждаха раници за първолаци, пък не се чувствам чак толкова много остаряла. Трябва да има някаква грешка тука GrinningGrinningGrinning

# 348
И при нас вчера и днес беше пролет. И аз видях пчела, нахълта през кухненския прозорец. Ходих да тичам даже, да използвам хубавото време, че от утре пак ще е по-студено, а аз си тичам за кеф и хич не обичам да ми замръзва дъхът. А, мечият лук в градинката ми е тръгнал. Simple Smile Съвсем, съвсем мъничък е, но се е показал.

И аз си помислих същото като Moni. Обаче не знам за какво бих тръгнала да се разправям, досега не са ни сполитали някакви големи училищни несправедливости.

Аз през такъв паркинг не бих минала не заради клаустрофобия или подобни, а поради страх от злонамерени двукраки.

bella-ciao, аз съм от по-бавничките. Stuck Out Tongue Winking Eye Не, просто напоследък ми дойдоха в повече разни негативности.

# 349
  • Germany
Аз също ти се радвам Мария. Не съм се сблъсквала с някакви училищни несправедливости (а и ми се е паднало кротко и ученолюбиво дете), не съм и сигурна, че самата аз бих се занимавала с такива разправии (мъжът ми по се пали, винаги е готов да пише имейли 😆), но ти се кефя на усилията👍🏼

# 350
И при нас се затопли, но не  съм видяла никакви други признаци като пчели и т.н. Обаче катерицата продължава да обикаля терасата ни. Съвсем като у дома си се чувства. То и ние сме виновни, че и оставяме орехчета, лешници и кестени, но ни е жал в тия студове да я оставим гладна. А тя със сигурност не е! Последно си зарови лешник в една от саксиите на терасата, заклевам се. И непрекъснато носи нещо отнякъде в устата си. Днес беше огромен орех. Кой знае колко комшийски тераси е претършувала Laughing

# 351
  • Germany
И при нас два дни беше пролетно и от днес пак е около нулата, а следващите 2 седмици го дават пак минусови температури.
Има ли тази година пак повишение на данъка за имоти? Вчера ни дойде писмото и ми се струва доста по висок, ама може миналата година да съм го пропуснала.

# 352
Pipi,
Началното училище дъщеря ми учеха за катерицата: запомнила съм, че много се запасяват уж, но като се събудят зимата, често са забравили, къде са им запасите и някои умирали от глад. Та щом я храните, не е лошо.

# 353
Катериците събират така усърдно, защото не могат да си намерят отново около 70% !!!  от скритите запаси. И така залесяват гората и са горските “градинари” 🤣
Ние пък имаме от тези дивите гълъби - гривяк. Така хубаво пеят, но единия много лошо 💩💩💩 на балкона 🤣

# 354
Отговарям, оценките трябва да са конкретни върху конкретни представяния и учителката е длъжна да може да даде конкретни примери за твърденията си, донякъде трябва да е документирано. Забранено е да се оценява върху общи впечатления.
При нас промениха две от оценките за умения, ние оспорвахме 4, тъй като нямаше нито едно ама нито едно маркирано нещо  от учителката в работните тетрадки  (по геометрия примерно, както и по това с парите/времето), които той беше попълнил. За другите 2 също не е права и там нямаше никакви аргументи и нито един пример, но не сме натискали там, защото и 2 от 4 ни е ок, а и ни беше важно да сменим класа,  което става бързо с решение на директорката.
Ако не искахме да сменим класа, а бяхме продължили със Шулауфсихт и тн, съм почти сигурна, че щяха да сменят и другите две, които оспорвахме, защото буквално няма никакъв документиран аргумент, жената не можеше нищо конкретно да каже, а ние имаме на наша страна много добре попълнени тетрадки и тн, както и мн добро представяне на външните тестове. Почна с типичното, че не се е мелдвал, но мъжът ми веднага я отряза, че дали активно участва в час  не играе при оценка на умение (в първи клас е оценка на умение, а не на предмет).  Та личи с, че са свикнали директно да отиват към мелдване, за да могат да си аргументират произвола и като им се вземе този аргумент, издиша женицата и си личи, че  ги е писала ей така на общи впечатления и основания. Даже СЛЕД видършпруха ни тя беше най-после почнала да им събира тетрадките и все пак да преглежда кой какво е направил, нещо, което миналата година за цяла година не направи.
Сега имаме среща с РеББЦ и директорката, за да се "сработим", ама и там изрично ще кажа, че се надявам оценките лятото да са с конкретни примери и обяснения.
Всъщност, поне в Хамбург те са длъжни да дадат писмен отговор на Видършпрух за оценки. И там са длъжни да ги обяснят.  Ние казахме на адвоката да не праща засега писмото, в което изисква писмен отговор, защото за нас е много важно това преместване в друг клас, а директорката ясно ни каза да "гледаме напред". Но обмисляме все пак да изискаме писмен отговор, както те са длъжни да ни предоставят. Все пак не знам дали ще го правим, защото много нерви скъсахме, а все пак за тях това е работа, а за нас извънкласно занимание, което струва доп. време и пари...
Аз сега основно се тревожа за социалния аспект, ако тр да съм честна, защото в предишния клас все пак се беше понапаснал с децата, нямаше някакви конфликти, имаше си другарчета. Миналата година едно по-доминантно момче се опитваше да го тормози, криеше му шапка, яке, но се отказа, защото моят е мн спокоен и не е4ава...сега пак ще тр да се вписва...
Директорката ми каза, че няколко деца идват втория семестър в тяхното училище, а и някои деца се местят от нашето, та явно не е толкова рядко. Тя, милата, много искаше да сменим училището и да й се махнем от главата, щеше да ни съдейства да се махнем Simple Smile) При всяка среща с това започваше и с това приключваше, но мен не ме устройва, защото и малкият е там, много много ни е близо и е познато за децата, няма стрес от новото и то по средата на семестъра. Така си отиваме в съседния клас, при учителка, която вече преподава на сина ни, познава го, добре го е оценила миналата година и поне хем не е от нулата, хем не е натоварено като тази.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:58 от MariyaHris

# 355
Мони при нас да видиш увеличението на общинските разноски ...

# 356
  • Немция
Мони, не съм забелязала да са се качили имотните данъци.
Но пък на колите всяка година лека-полека вървят нагоре. Smirk

Нямам впечатление катеричките да спят зимен сън, около нас все си бродят в търсене на храна, а храна наоколо има много - жълъди, лешничета.

# 357
  • Germany
Явно съм го пропуснала миналата година. Тази със сигурност за кучето данъка дигнаха и здравната, а е още януари.

# 358
Ние нямаме кола, но имаме много катерички и там мога да споделя впечатления -- и нашите не спят Simple Smile).
След години отлагане, най-после ще си купувам колело. В Бодензе много колела ми откраднаха и то все нови, накрая бях с едно много старо, което никой не го крадеше, но ме домързя да го пренасям в Хамбург. Понякога си го ползвам в Бодензе, когато ходя, тъй като още не е откраднато. Сега най-после ме убеди мъжът ми да си купя колело и ще си купя, но пак старо Simple Smile). Много трудно преживях кражбите предните пъти.

Мони, вие сте на финалната права с училището, желая ви голям успех, късмет и справедливо отношение!

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:35 от MariyaHris

# 359
  • Немция
Мария, купи си колело и с децата, със семейството ще може да си правите хубави маршрути. Особено сред природата е много зареждащо, това са ми любими моменти.

Общи условия

Активация на акаунт