Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 3

• 2 035
  • 120
  •   1
Отговори
# 105
"Начален удар" с жените футболистки, се оказа много симпатичен филм, "Намасте-то" го довърших и него, хубава природа, показват живота на местните в едно непалско селце по време на пандемията, но да не е много в тематиката на МЕНАР.

# 106
Част от билетите ми, които съм използвала, очевидно не до края на последните надписи, стоят със статус "Използвай билет", вероятно защото се водят недовършени. Пробвах и успях да изгледам отново част от късометражните. Значи не затварят след 48 часа.
Не затварят за тези, които имат пълен абонамент. Ако си с абонамент за 3 или 10 филма,  на 48-мия час... финитo Grinning Питай патило Grinning Grinning Grinning

Ръмжи, реви.... Мерием и др., са били част и от предишни издания на МЕНАР.

Предни години пък са повтаряли ирански филми, с фокус на конкретни режисьори. Сега пък повтарят германски на Фатиx Акън.

Аз xодя от първата година (2008) на МЕНАР, още като се казваше "Цветята на Корана" и бяxa предимно ирански филми. После го разшириxa. Повтаряли са филми от първите издания на фестивала. Но те са като бонус. Основната програма винаги си е била с премиери.

# 107
  • София
Ами аз взех пълен абонамент по спомен и ми се наложи да използвам втори билет за "Лято" след 48-мия час.

# 108
  • София, Лагера
Не можах да изгледам "Боклук и кукли", нещо не ми понесе мизерията.

Изгледах и "Начален удар". Да е интересен - не е, но на мен ми хареса, най-вече да наблюдавам бита на хората и природата - планините и тополите, много тополи, това ми остана като ярък спомен от Киргизстан. А, и колите им! Такива отдавна няма в България. Част то жените ми се сториха доста забулени жените, аз нямам спомен чак така да са се носели.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 19:23 от Ноеми

# 109
Мен вече адски ме потиска да гледам мизерия, на фона на целия стрес от ежедневието, искам малко хубави гледки, не допълнително да гледам как някой мизерства и страда.
И на този фон, нова статия за Афганистан...
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/talibanite-a … reshiha-robstvoto

# 110
В "Начален Удар" и аз гледах основно бита на хората в това селце, занаятите, храната, дрехите. Природата допълнително носи едно спокойствие, а мачът между женските отбори и тренировките бяха забавни (не смешни), наистина играеха с желание.

# 111
Подарявам двойна покана за филма "Всичко, което остана от теб" за днес от 14ч в дома на киното, София

# 112
  • София, Лагера
Изгледах "Фес: лятото на 55та." Приятен филм, нещо смесено като политически-екшън-романтичен.

# 113
С триста зора догледаx узбекистанския "Песен за дъжд". Не ми xaреса особено. Мудна история, но... заради гледките и природата гледax (не, че не съм ошетал Узбекистан на шир и длъж). На три части изгледаx и този филм. Снощи половин час, тази сутрин половин час и сега по нощите половин час. Масово така ги гледам. Разсейвам се, губя нишката и после ми е скучно.

# 114
"Фес: лятото на 55 година", го изгледах и аз. Със смесено впечатление съм, хареса ми кинематографията - как  е заснет Фес, с малките тесни улички на медината, покривите със стълбите, риядите с вътрешния двор и китни фонтанчета, мозайките и дървените прозорци с красиви орнаменти. Образът на Камал също бе добре изграден, въпреки детската наивност на моменти. Саундтракът на филма също се отличава, на моменти модернистичен, на моменти традиционен. Не ми хареса цялостно как бе представена съпротивата и персонажът на момичето Айша. Но като цяло филмът става и бих го препоръчала, още повече че тази година онлайн той и един от късометражните "Пътят на портокалите" са единствените арабски филми.

Последната изненада "Еджанла", нигерийски филм, според мен доста нишов и не е за масова публика, не сме свикнали да гледаме такива филми, не съм го довършила още, но не мисля, че много ще се промени до края.
Честно казано, се надявах последната изненада да е йорданския филм, но явно са го договорили само за кинопрожекция.

# 115
  • София
Аз изгледах "Начален удар". Имах май по-големи очаквания към филма. Беше ми интересен най-вече заради бита на хората и гледките от Киргизстан.

# 116
  • София, Лагера
Леле, леле, нигерийския филм е... не знам кой е дал пари да се направи такова абсурдно нещо. Пък е 2 часа! Ни сюжета, ни актьорската игра стават. Голямо безумие, чак смешно да ти стане.

# 117
  • София
От късометражни те 3 ли е най-добре?
Времето намалява, а имам още доста неизгледани неща. Вчера почнах "В края на деня", но нещо не мога да оразлича част от героините изобщо 😬, нито пък да ме грабнат.

# 118
Аз на нигерийския филм цял час му отделих и май това ще му е, така и така утре ми изгаря билета за него, а втори няма да хабя, имам още билети, но и времето ми е кът все пак.

zazu, за късометражните и в трите лично на мен някои от филмите ми харесаха повече, други не толкова, а в 2 имаше някои неприятни моменти, които бих си ги спестила ( За "План Б" и "Добро утро, мамо" става въпрос).
Да "В края на деня" е объркано с героините и техните истории, аз писах вече че мислех, че са повече жените, които проследяват.

# 119
  • София
Ами в ревюто пише историите на три жени, а във филма има и мъже и жените са повече от три, но някои са като едни и същи. Абе странно е.

Общи условия

Активация на акаунт