С какво ви дразнят свекървите? - 170

• 30 014
  • 637
  •   6
Отговори
# 480
По моя казус със свекървата, която си идваше през ден, съвсем объркахте нещата и почнаха измислиците.

ММ се вижда с нея - ходи у тях, излизат на кафе. Не водя статистика колко често, както те си решат. Говорят по телефона поне веднъж на ден, обикновено по-често. Не е изоставена.
И у нас може да идва, ако иска и през ден. Дори не трябва да я кани някой, а само да се обади предния ден, поне в работните дни. Не го прави от инат - смята, че основно право на свекървата е да идва без да се обажда. Не че има голямо значение, но е родена и израстнала в центъра на София.

Основният проблем е, че аз не искам да общувам с нея, не искам да се засичаме в дома си. Тя е голямата уста - дразни близките си (не само мен). Най-много дразни ММ, редовно с висок и раздразнен глас й казва да престане да говори (нещо си) и й затваря телефона или й се цупи. Но са майка и син, най-късно на другия ден са забравили всичко.  Обаче 30+ години се очаква, че снахата (аз) нямам право да реагирам, когато ме дразни, а трябва да мълча. Според ММ не трябва да се връзвам, защото никой не взема мнението сериозно. И това е вярно, нейните съвети никой не ги слуша. Опитах и постигнах напредък. По повечето теми не само не се дразня, а дори се забавлявам от съвети й (в стил добрите майки, съпруги, жени не правят като теб). Но по 2 теми продължава да ми пука. И дори не е важно какви са тези теми.  
Според ММ няма какво да се напрви, защото тя няма да се промени. Но и аз няма да се променя. Просто исках, когато й кажа, спри да говориш, защото ме нараняваш, тя да спре. Не го прави, а обратното, казва, че е свекърва и тя ще говори, а аз ще слушам и това у нас. Не, благодаря. Искам, когато съм в дома ми, свекървата да зачита моите граници.

Моят компромис е - тя може да идва в дома ни, когато тя или синът й решат, но аз трябва да знам, за да изляза и да си правя мои неща.  
Проблемът не е в посещенията на свекърватав дома на сина Й. Проблемът е, че снахата оспорва 2 свекървенски права - 1. Свекървата командва в дома на сина си, вкл. снахата не може да излиза, когато идва свекървата (никога не е командвала у нас, освен в мечтите й). 2. Когато свекървата говори, снахата е длъжна да мълчи и да слуша.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 15:43 от biborana

# 481
  • София
Леле... Close

# 482

В момента синът ми живее сам, но в мое жилище в същия вход. Така стоят нещата, че аз имам много вещи там, вкл и килер, какъвто аз нямам в другото жилище. Естествено, не му звъня, че ще ходя в жилището, което се случва два, три пъти в седмицата. Но въпреки че живее сам, винаги звъня на вратата, независимо че имам ключ.
Ако имаш възможност, освободи му жилището тотално. Не си е работа да не можеш да се отпуснеш с гаджето, защото не знаеш по кое време ще скимне на майка ти да си ползва килера. Същото като досадната свекърва, извинявай. Звъниш му на вратата и ако не отвори си влизаш до килера с ключа.

Абсолютно нищо общо, много е различна ситуацията, но не ми се коментира понататък.

# 483
Мен пък ме дразни, когато снахата се чувства длъжна да ми обръща внимание, когато съм се разбрала със сина ми да мина за нещо предварително. Не съм се самопоканила, минавам. За нещо. И снахата от добро възпитание и тя с нас. Сигурно така е възпитано. Но се чудя как да и кажа, че не е длъжна. Едно здрасти стига.

Ако я питам ти друга работа нямаш ли си, как ще се приеме 🤣

# 484
  • Бургас
Ако я питам ти друга работа нямаш ли си, как ще се приеме 🤣

Fight! Joy

# 485
Леле, колко сложен живот имат хората!
  В голяма част от казусите , според мен причината е в това, което самите ние допускаме да ни се случва.
  Биборана, аз на твое място не бих смятала, че съм "победила" свекървата, ако всеки път когато тя идва, аз трябва да изляза от дома си.

# 486
Аз съм в ступор, честно казано.

# 487
На мен лично ми е сложно да въвеждам снахата в истории, състояли се преди тя да се появи. Все пак, синът ми е живял 27 години преди това. Познава и е бил на екскурзии, почивки, и у нас са идвали приятели с деца, с които той е расъл. И като кажа Видях се с еди кой си, синът им еди какво си, половин час обясняваме на снахата що се хилим. Излишно е, и едва ли я интересува. Ама седи там.

# 488
  • В полите на Пирин планина
Ама за какво да излизаш? иди просто в другата стая...

# 489
Биборана, а не може ли просто да седиш в друга стая и да не говориш със свекърва си, когато идва. Има ли смисъл все да излизаш, всеки път излиза ли му се на човек. Ако тя не разбира от дума, че коментарите(препоръките, настояванията и каквото и да е) са неприемливи, по-добре въобще да няма комуникация. Нали със сина си горе-долу се разбират, с него да си говори.

Интересно, дали без да иска го прави или с някаква цел.
(едновременно сме писали с Lady Brinne)

# 490
Бибо е възпитана. И двете се измъчват.
Бибо, разреши ти нещата, като по- умна. Някои хора нямат сетивност. Ти последно добре ти се е получило , а тя си е тръгнала. Значи има усет, сепак

# 491
На мен лично ми е сложно да въвеждам снахата в истории, състояли се преди тя да се появи. Все пак, синът ми е живял 27 години преди това. Познава и е бил на екскурзии, почивки, и у нас са идвали приятели с деца, с които той е расъл. И като кажа Видях се с еди кой си, синът им еди какво си, половин час обясняваме на снахата що се хилим. Излишно е, и едва ли я интересува. Ама седи там.

Егати ужаса. Да не можеш да си видиш детето на спокойствие. Simple Smile Сигурно трябва да се срещате някъде навън, обаче ако и тя иска да дойде? Или пък да идва у вас, обаче дали му е позволено без нея?

# 492

В момента синът ми живее сам, но в мое жилище в същия вход. Така стоят нещата, че аз имам много вещи там, вкл и килер, какъвто аз нямам в другото жилище. Естествено, не му звъня, че ще ходя в жилището, което се случва два, три пъти в седмицата. Но въпреки че живее сам, винаги звъня на вратата, независимо че имам ключ.
Ако имаш възможност, освободи му жилището тотално. Не си е работа да не можеш да се отпуснеш с гаджето, защото не знаеш по кое време ще скимне на майка ти да си ползва килера. Същото като досадната свекърва, извинявай. Звъниш му на вратата и ако не отвори си влизаш до килера с ключа.

Абсолютно нищо общо, много е различна ситуацията, но не ми се коментира понататък.
Не коментирай, а само си представи, че реално не си пуснала сина си да е самостоятелен истински. Как да си доведе гадже в апартамента, като ти два-три пъти седмично си в дома му , пардон, в твоя апартамент.

# 493
Биборана, аз на твое място не бих смятала, че съм "победила" свекървата, ако всеки път когато тя идва, аз трябва да изляза от дома си.
Не искам победа (война, спорове и др). Искам само спокойствие - да не ме дразни. И аз (и тя) си имаме достатъчно други проблеми.
Биборана, а не може ли просто да седиш в друга стая и да не говориш със свекърва си, когато идва.
Зависи. В работен ден, често не мога да емигрирам в друга стая, защото съм хоум-офис. "Офис" и гостна са 1 помещение. И ако дойде внезапно, няма как по спешност да реорганизам всичко. Но при взаимно желание, може да идва, без да пречи на работата.
В почивен ден бих могла. Но вместо да се чувствам в затвор, предпочитам да изляза и да правя други неща. Желанието да прекарвам повече време навън, не е свързано със свекървата.

# 494
Биборана, твоето си е жив мазохизъм.

Общи условия

Активация на акаунт