ММ се вижда с нея - ходи у тях, излизат на кафе. Не водя статистика колко често, както те си решат. Говорят по телефона поне веднъж на ден, обикновено по-често. Не е изоставена.
И у нас може да идва, ако иска и през ден. Дори не трябва да я кани някой, а само да се обади предния ден, поне в работните дни. Не го прави от инат - смята, че основно право на свекървата е да идва без да се обажда. Не че има голямо значение, но е родена и израстнала в центъра на София.
Основният проблем е, че аз не искам да общувам с нея, не искам да се засичаме в дома си. Тя е голямата уста - дразни близките си (не само мен). Най-много дразни ММ, редовно с висок и раздразнен глас й казва да престане да говори (нещо си) и й затваря телефона или й се цупи. Но са майка и син, най-късно на другия ден са забравили всичко. Обаче 30+ години се очаква, че снахата (аз) нямам право да реагирам, когато ме дразни, а трябва да мълча. Според ММ не трябва да се връзвам, защото никой не взема мнението сериозно. И това е вярно, нейните съвети никой не ги слуша. Опитах и постигнах напредък. По повечето теми не само не се дразня, а дори се забавлявам от съвети й (в стил добрите майки, съпруги, жени не правят като теб). Но по 2 теми продължава да ми пука. И дори не е важно какви са тези теми.
Според ММ няма какво да се напрви, защото тя няма да се промени. Но и аз няма да се променя. Просто исках, когато й кажа, спри да говориш, защото ме нараняваш, тя да спре. Не го прави, а обратното, казва, че е свекърва и тя ще говори, а аз ще слушам и това у нас. Не, благодаря. Искам, когато съм в дома ми, свекървата да зачита моите граници.
Моят компромис е - тя може да идва в дома ни, когато тя или синът й решат, но аз трябва да знам, за да изляза и да си правя мои неща.
Проблемът не е в посещенията на свекърватав дома на сина Й. Проблемът е, че снахата оспорва 2 свекървенски права - 1. Свекървата командва в дома на сина си, вкл. снахата не може да излиза, когато идва свекървата (никога не е командвала у нас, освен в мечтите й). 2. Когато свекървата говори, снахата е длъжна да мълчи и да слуша.
Сигурно трябва да се срещате някъде навън, обаче ако и тя иска да дойде? Или пък да идва у вас, обаче дали му е позволено без нея?