Не кастриран мъжки котарак

• 1 540
  • 64
  •   1
Отговори
Здравейте,
Моля , за мнения и личен опит от собственици с не кастрирани мъжки котараци , отглеждани в апартамент .
Сблъсквате ли с някакви по специфични проблеми , съжалявате ли , че не сте минали през кастрация , някакви съвети ?)
 Благодаря предварително за всеки споделен личен опит 🩵

P.s Моля , привържениците на кастрация да се въздържат от коментари , наясно съм с плюсовете за вашата позиция .
Благодаря .

# 1
  • София
Нямам некастриран мъжки котарак, но точно вчера роднина ми се оплакваше, че неговият виел непрекъснато от няколко дни - разгонил се е. Мъка за животинчето.

# 2
Не знам как е в апартамент (като дете имахме котараци вкъщи, но може би не съм обръщала внимание) но сега в квартала и из двора имаме доста котки, включително мъжки. Виенето не е чак такава драма, обаче маркирането...направо не се търпи, и маркират постоянно, особено единия, който си е "заплюл" нашия двор.

# 3
За пръв път гледам котарак вкъщи ( на 8 месеца е ), още не знам как и колко ще протече първото разгонване .
Чета различни информации , и не знам кое е вярно / задължително , кое не .
Като цяло не съм привърженик на външни намеси ( ваксини / кастрация ) , нито за хора, нито за животни .
Но за котарака конкретно , не бих искала той да се мъчи по никаква причина .( ако разгонването ще го мъчи бих кастрирала ) .
От друга страна , в детството ми сме имали много котки , не кастрирани , и не помня някой/ я да се е мъчила ..

# 4
Като дете имахме некастриран котарак. В разможителния сезон всячески се опитваше да избяга и скачаше през терасата. Нямаше го понякога седмица, връщаше се мръсен, с рани от бой с други котки. Тогава кастрирането не беше популярно. Принудихме се да го изпратим на село за да си живее свободен. Съседския мъжки котарак пък маркираше на всевъзможни места в жилището - по пердетата, в ъглите. Миришеше ужасно в тях. При нас не е имало миризма, може би защото бягаше.
Наемателката на приятели има некастриран - мирише ужасно, прекратиха ѝ договора. Имам приятелка с кастриран -
ами няма миризма в жилището и животното си е в прекрасна форма - живее в апартамент, но излиза на двора и се прибира после.

# 5
Не знам до колко се броя за собственик на некастриран котарак, ако е било само за един "сезон" на разгонване. Беше ужасно. Виенето - да, може да е досадно, по-силно е от нормалното мяукане, но маркирането и миризмата - това е просто нетърпимо.

Маркираше навсякъде, в един апартамент това е жестока смрад - заради затвореното пространсто. Колкото и да чистиш няма насмогване, то се просмуква във всичко. След като му мина се консултирахме с ветеринар и го кастрирахме. Сега кара 18та година, дядо котарак.

Съседите ни си взеха преди време мъжка котка, мина периодът на малко коте, разгони се за първи път, после за втори, после пак и така. Мъжът в семейството категорично отказва да се кастрира животното, той на мъжко същество нямало да причини такова нещо.... Жената, милата, не може да се справи да чисти. Така де, ти го чистиш, но миризмата трудно се маха (особено, ако, примерно, си по 8 часа на работа, котката е сама в апартамента и когато се прибереш маркирането вече е попило в меки мебели/килими и тн.)Те са много подредени и чисти хора, в тях винаги свети, ама това нещо не можеш току-така да го изчистиш. Като минаваш покрай входната им врата и се усеща...

Та това за некастриран котарак в апартамент - очаквайте миризми, шум и потенциални опити за бягство. Внимавайте да не се шмугне през вратата или да скочи през отворен прозорец, ако сте на ниските етажи. За животното също не е приятно, това е инстинкт, който те гонят, но не могат дастигнат, защото са затворени. Като да умираш от жажда, да виждаш чаша вода пред теб и никога да не можеш да я стигнеш. (разбира се, не буквално в такъв животозастрашаващ смисъл, но все пак си е мъчително за тях)

# 6
  • София
Ако не го кастрираш, ще се измъчва. Това е положението.

# 7
Благодаря на всички , които споделят лични наблюдения .
И ми се затвърждава личната класация по неприятности , маркиране и вой .
Мислех , че не е задължително , а евентуално при някои котараци .
Но явно / вероятно е без изключение .

# 8
Ами нашия никога не е маркирал и не е миришело, но пък си изчезваше.

# 9
Мъжките котараци, и изобщо мъжките животни не се разгонват, те са винаги готови. Така че имай си едно на ум, че ако наоколо има много улични котки може и да е вечно разгонен, което си е мъка за животинката. За възможността да хване рак на тестисите пък да не говорим.
Имах мъжко, некастрирано куче, което като остаря имаше тумор на тестиса и проблеми с простатата.

# 10
Ами нашия никога не е маркирал и не е миришело, но пък си изчезваше.

Това в апартамент или в къща ?
Аз не си представям да може да избяга от нас ( апартамент , максимално обезопасен ) .

# 11
Нисък етаж, скача от терасата, слиза по лозата. Преди много години не само кастрирането не беше популярно, ами и обезопасяването на балконите.

# 12
Мъжките котараци, и изобщо мъжките животни не се разгонват, те са винаги готови. Така че имай си едно на ум, че ако наоколо има много улични котки може и да е вечно разгонен, което си е мъка за животинката. За възможността да хване рак на тестисите пък да не говорим.
Имах мъжко, некастрирано куче, което като остаря имаше тумор на тестиса и проблеми с простатата.
На 8 месеца е моя , не съм забелязала признаци на разгонване към момента , все още . И изобщо даже се чуде все още за евентуално , най подходящо време за кастрация .
Мненията лавират от между 6-8 месеца , до твърдо след навършване на годинка .

# 13
Съдейки по котките около нас - да кажем, че ако не са постоянно разгонени (в пълния смисъл пощурели), маркирането е всесезонно и пистоянно, на моменти е по-често. Боят с другите котараци е също постоянен, не зависи от нищо и постоянно се "шамарят". В по-честия случай само се плашат и по-страшно виещият е победител. На приятели котката избяга от тях точно преди или по време на първото си разгонване (мъжка) и така и не се върна. В къща живеят.

# 14
Съдейки по котките около нас - да кажем, че ако не са постоянно разгонени (в пълния смисъл пощурели), маркирането е всесезонно и пистоянно, на моменти е по-често. Боят с другите котараци е също постоянен, не зависи от нищо и постоянно се "шамарят". В по-честия случай само се плашат и по-страшно виещият е победител. На приятели котката избяга от тях точно преди или по време на първото си разгонване (мъжка) и така и не се върна. В къща живеят.

Това с бягствата ми изглежда най страшно .

Общи условия

Активация на акаунт