Натурални начини за намаляване на тревожността

• 730
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте, бих искала съвет за билки или натурални средства за успокояване на нервната система и тревожност. На 24 години съм, тренирам редовно и се старая да не се фиксирам върху симптомите си, но въпреки това имам периоди на по-силно напрежение. Иска ми се по естествен начин да „успя“ нервната си система и да се почувствам по-спокойна, без да прибягвам до антидепресанти или силни лекарства. Търся нещо леко, натурално и подходящо за по-дългосрочен прием. Нещо което е помогнало на вас билки, чайове, хранителни добавки. От 5 дни приемам алора.Благодаря предварително.

# 1
Цветотерапия на д-р Бах, има тема във форума и много информация в интернет.

Иначе е хубаво да се провериш за чисто физически проблем - дефицити на витамини(Д, В12) , щитовидна жлеза. От тях може да има повишена тревожност, която няма как да "оправиш" без да отстраниш причината.

# 2
Пробвай сиропче валериан-глог-мента-маточина. Има го и на таблетки. При мен сиропът действа много добре.

# 3
Единствените билки за лека тревожност са маточина, лайка, мента и лавандула, искам да подчертая, че действат само на хора с лека тревожност, без паническо разтройство и другите палитри симптоми.

Ако говорим за химия, алора и валидол, другите лекарства вече са за екстремна тревожност.

Авторе, вземи си магнезиев бисглицинат, скъп е но е перфектен за стрес, напрежение, успокоява психиката и подобрява съня.

Много хора бъркат магнезия (има много видове), после се чудят защо няма ефект, също да добавя бисглицината е и най щадящ за стомаха, т.е не го дразни, като цитрат или оксид примерно.

Желая здраве!

# 4
Витамин Д големи дози лекува депресивни състояния.

# 5
Единствените билки за лека тревожност са маточина, лайка, мента и лавандула, искам да подчертая, че действат само на хора с лека тревожност, без паническо разтройство и другите палитри симптоми.

Ако говорим за химия, алора и валидол, другите лекарства вече са за екстремна тревожност.

Авторе, вземи си магнезиев бисглицинат, скъп е но е перфектен за стрес, напрежение, успокоява психиката и подобрява съня.

Много хора бъркат магнезия (има много видове), после се чудят защо няма ефект, също да добавя бисглицината е и най щадящ за стомаха, т.е не го дразни, като цитрат или оксид примерно.

Желая здраве!
Пия магнезиев бисглицинат от 1 месец накъде и мога да кажа че усещам разликата наистина, но някак си все нещо не ми достига

# 6
“Достигането” ще дойде дойде по друг начин, а не чрез медикаменти, било то някакви леки.
За да имаш тези симтоми, нещо вътре в теб не е наред. Има някакви неща в емоционално и психическото ти състояние, които не са в баланс.
Затова работи над тях - най-добре с терапевт.
Спортът е нещо чудесно, но освен това - разходки в природата, дихателни упражнения, медитация, по-малко екранно време, режим на хранене и сън, без цигари, алкохол и други вредни субстанции.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 20:50 от Mila1331

# 7
Витамин Д големи дози лекува депресивни състояния.

Първо Високите дози витамин Д са опасни. И второ определено не лекуват депресивни състояния. Трето тревожността и депресията са различни състояния..

Препоръки за медикаменти, хранителни добавки  и билки е по-добре да се вземат от фармацевт, билкар и/ или медицински специалисти, отколкото от  дивани
експерти в бг мама.

Неправилната употреба на горните има последици.

Виж може да пробва с хомеопатия. Това със сигурност е безвредно (освен за джоба). И доказано няма да навреди.

# 8
99процента от населението в България е в недостиг на Витамин Д.  Дефицитът  му дава огромни поражения на тялото, всеки може да си ги прочете.
Хомеопатията е Абсолютна Измама.
Лицето пуснало темата няма да си оправи тревожността с билки и измислени фитотерапии, защото най-вероятно има щитовидни проблеми и дори ходенето на фитнес ще повлияе зле.

Що не си седяхте на дивана, ми правите опити за изказване.

# 9
99процента от населението в България е в недостиг на Витамин Д.  Дефицитът  му дава огромни поражения на тялото, всеки може да си ги прочете.
Лицето пуснало темата няма да си оправи тревожността с билки и измислени фитотерапии, защото най-вероятно има щитовидни проблеми и дори ходенето на фитнес ще повлияе зле.

Всъщност не сте прави, защото лицето пуснало темата е било на изследване за щитовидни + ехограф на щитовидна и всичко е в норма единствено ТСХ ми варира от 1,73 до 3,16 но фт3 и фт4 са не само в референтните стойности, но и в оптималните. Затова и търся някакъв начин чрез който да намаля тревожността с билки. Когато съм сред хора или на работа нямам такива проблеми, но като остана сама и започват едни мисли ..
Също така фитнеса много ме разпуска това е мястото където се чувствам най-добре и най-пълноценна и нямам такива състояния там.

# 10
99процента от населението в България е в недостиг на Витамин Д.  Дефицитът  му дава огромни поражения на тялото, всеки може да си ги прочете.

Всъщност не сте прави, защото лицето пуснало темата е било на изследване за щитовидни + ехограф на щитовидна и всичко е в норма единствено ТСХ ми варира от 1,73 до 3,16 но фт3 и фт4 са не само в референтните стойности, но и в оптималните. Затова и търся някакъв начин чрез който да намаля тревожността с билки. Когато съм сред хора или на работа нямам такива проблеми, но като остана сама и започват едни мисли ..
Също така фитнеса много ме разпуска това е мястото където се чувствам най-добре и най-пълноценна и нямам такива състояния там.
Билките ти ги казах, ще те отпуснат, ако можеш гледай да намериш насипен не в филтър пакетчета, от филтъра само шипката действа, но тя е за друго. От тези които ти изброих, най-голям ефект ще имаш от Лавандулата, лично изпробвано. Но и другите действат много добре, пробвайте, няколко дни и пишете в темата, по една-две чаши на ден, междудругото съм билкар, за истински ефект, пий чая чист, не слагай захар, мед лимон и тем подобни, и без друго не горчат и са много приятни на вкус, аз съм пил Пелин най горчивата билка и пак е по добре отколкото, вкус на повръщано в устата от рефлукс, както е при мен. Успех!

# 11

Оптималното TSH  е до  1, в краен случай до 1,5. Няма начин Т3 и Т4 да са ви наред, а TSH да ви е високо.

# 12
За по-леки и моментни случаи, мента, глог, валериан (най-добре на капки), валидол, чай от маточина. Въпреки че аз не съм видяла ефект от тях, но много хора ги употребяват. Иначе за по-сериозен стрес, депресии, и развити неврози, трябва да се предприемат други мерки.

# 13
Метилирана филиева киселина
Перга и пчелни продукти, билкова кръв за възстановяване на кръвната картина
Витамин Д - суплементиране
Работа с вагус нерва
Дихателни практики

# 14

Желая здраве!

Магнезий бисглицинат вземам и аз и има ефект. Именно той е за тревожност и сън.

Общи условия

Активация на акаунт