Най-тъп и безполезен подарък, който сме получавали

• 45 116
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 975
Съседка от входа прави ремонт на апаратамента си.
Изнесе излишните книги в няколко картонени касетки във фоаето на входа с табелка, че се подаряват.
След няма и седмица бяха останали наполовина.
Аз, самата, си взех една книга от поредицата Галактика, която нямах.
Не съм я питала какво направи с останалите...

# 976
В парковете бяха направили къщички за книги, още оставиш и циганите ги вземат да си палят печките.

# 977
  • Melmak
За сватбите и кръщенетата не всеки подарява. Ние пратихме дигитална покана.
А подаръчетата прави свекърва ми, обаче не се трогвам ако някой не се е впечатлил. Подарявам го, пък каквото иска да прави с него. Виждала съм да се подаряват френски макарони с инициалите на младоженците. Може да се хапнат.

# 978
Относно книгите, не всичко, което е издадено на книжен носител има стойност.

Аз се освобождавам от излишните книги като ги слагам в къщичките за книги. От там магически изчезват.

Така процедирам и с новите книги, които купувам, но не желая да запазя.

Тези, които са ценни продавам. Продадох няколко кашона книги в специализиран сайт.

Книгите дори на вторични суровини не желаят да ги вземат за рециклиране, защото се изисква ръчно премахване на корицата от човек и сортиране. Изкупната цена е нищожна, ако въобще ги вземат.

Хората като купят някой стар апартамент, обичайно питат как да се освободят от книгите, които са наследили.

Част от книгите отиват за подпалки. И това е ок.
Другият вариант е да си основете читалище...Simple Smile

# 979
  • SF
Да, по-добре нещо да се хапне или да се използва - ароматна свещ, ветрило. Без украшения, шишенца  и от сорта.
Преди да стане популярна тук, тази традиция съм я виждала във Франция и в Гърция и бях много впечатлена. От първата гръцка сватба до ден днешен си пазя сребърна кутийка за бижута с инициалите на младоженците. Във Франция са ми подарявали малко парфюмче.
За друга сватба с българско участие по желание на младоженците занесохме дървени сувенирчета с розово масло и копринени кърпички с избродирани танцьори с имената и датата на сватбата. Французите не ги оцениха и ги бяха зарязали по масите.
Чак след това разбрах, че и тук е станало като традиция да се подари нещо за спомен на гостите.
От моминско парти съм получавала полензни неща - диадема, украшение за коса, огледалце за чанта, красив ключодържател с името си (персонализиран) и други наистина полезни предметчета, които и сама бих си купила.

За книгите си е мъка, да. Не ги искат читалищата, защото не са складове за книги. Не им трябват 15 издания на "Романът на Яворов" и 20 на "Том Сойер". Няма чак такова търсене. Биха оценили нещо по-съвременно. Стари издания си имат достатъчно, изхвърляни при тях от разни хора през годините.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 22:42 от Esmee

# 980
  • Някъде там
За абитуриентския бал на децата ми бях поръчала меденки с имената и датата. Който иска да си ги хапва, който иска да ги пази.
Харесаха се. Даже малките деца си ги хапваха.
За юбилея на майка ми направих хартиени рамки, в които поставих моментните снимки, които направихме на тържеството, и веднага ги подарих за спомен.
Фигурките от сватби и кръщенета държа в опакована с целофан голяма купа, за да не се прашат и във витрина.

# 981
  • София
Точно вчера коментирахме с приятелка от кога е тази мода - рожденикът да дава подаръци? Повод беше, че друга майка изкоментирала след РД на детето на приятелката ми (децата са на 6 години), че не била подготвила нищо за останалите дечица. 3 часа в клуб с атракциони и аниматори, почерпка - сандвичи, сокове и торта + почерпка за възрастните - явно са нищо, ако не дадеш пликче с подарък за всяко гостенче.

# 982
Точно вчера коментирахме с приятелка от кога е тази мода - рожденикът да дава подаръци? Повод беше, че друга майка изкоментирала след РД на детето на приятелката ми (децата са на 6 години), че не била подготвила нищо за останалите дечица. 3 часа в клуб с атракциони и аниматори, почерпка - сандвичи, сокове и торта + почерпка за възрастните - явно са нищо, ако не дадеш пликче с подарък за всяко гостенче.
Това е традиция във Великобритания и Северна Америка и явно е пренесено оттам. Аз не знаех, например, и на третия рожден ден на детето, който беше в Англия, не бях подготвила нищо. Ами да ми бяха казали! Нито мъжът ми, нито някой от семейството му ми каза за тази традиция. Явно не са предположили, че не е типична за нас. Това беше преди 20 години, явно някой родител, върнал се в България е започнал традицията и у нас.

# 983
Моето има рожден ден скоро и съм подготвила творчески материали за децата в градината. Изключително беше впечатлена от това, че когато беше за първи път на рожден ден там получи от едно момиченце фигурка за оцветяване. Миналата седмица получи домино. Хич не са лоши придобивки Simple Smile Аз съм взела неща за оцветяване, сглобяване и по един шарен молив, защото е едно от най-любимите неща на света на щерката Simple Smile Самата тя много се вълнува да им занесе нещо. И вече 3 месеца повтаря, че четката за боички ѝ е от детето Х Simple Smile Имало е рожденици без подарък за децата, изобщо не е било някаква драма.
В пъти предпочитам да се върне вкъщи с гипсова играчка или домино пред това да яде киндер или Барни или да пие сок от кутийка. Вече между тему и киндер не мога да преценя. За празнуване извън градината не бих се занимавала с подаръчета, те са си ситуационно за там.

Някои дечица при нас не ядат торта не заради алергии, а защото родителите не дават никаква захар. За това ще занесем пица (хубава, с квасено тесто, не мазна от Доминос или случайна будка) и плодове за следобедна закуска.

Подаръци от сватби и кръщенета не пазя, освен ако не ми вършат работа. Едни познати подаряваха отварачки (не ми трябва, но поне има приложение), имало е нож за пица, даже един джобен нивелир от младоженци геодезисти и т.н. Снимки хич не обичам да ми натрапват. Бисквитки и меденки мнооого обичам, но обикновено са с фондан или Захарна глазура, а докато я махна от меденката нищо не остава.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1846022
Пуснах темата за шведското разчистване, но е отворена за всякакви коментари относно пазене и разчистване принципно Simple Smile

# 984
Била съм на едва две сватби. На едната ми подариха (фалшива) мида, в която има листче с имената на младоженците. Честно казано наскоро ги хвърлих, защото колкото и да е приятен този спомен, не ми трябва тоя боклук да ми заема място. Покрай раждането на детето супер много неща разкарах, а хубавите раздадох на приятелки и сестра ми.

На другата сватба имаше по малка бутилка шампанско за всеки гост - лично аз останах доволна, споделих с близък човек след сватбата.

# 985
Това е традиция във Великобритания и Северна Америка и явно е пренесено оттам. Аз не знаех, например, и на третия рожден ден на детето, който беше в Англия, не бях подготвила нищо. Ами да ми бяха казали! Нито мъжът ми, нито някой от семейството му ми каза за тази традиция. Явно не са предположили, че не е типична за нас. Това беше преди 20 години, явно някой родител, върнал се в България е започнал традицията и у нас.
И аз, първата ни година в щатите се изложих. Празнувахме РД на детето в подходящо заведение за целта. Тръмполин за децата, торта, пица и лимонада. По едно време към края на събирането децата се оглеждат за гуди багс (торбички с дребни подаръчета) 4 годишни, ама знаят...Много ми стана тъпо, че не бях предвидила. От къде да знам,  ние в Европа нямаме таква традиция да подаряваме дребни боклучки...

# 986
Била съм на едва две сватби. На едната ми подариха (фалшива) мида, в която има листче с имената на младоженците. Честно казано наскоро ги хвърлих, защото колкото и да е приятен този спомен, не ми трябва тоя боклук да ми заема място. Покрай раждането на детето супер много неща разкарах, а хубавите раздадох на приятелки и сестра ми.

На другата сватба имаше по малка бутилка шампанско за всеки гост - лично аз останах доволна, споделих с близък човек след сватбата.

Аз получих малка бутилка шампанско след защитата си от опонента ми (швед). На другия ден решихме да отпразнуваме, подготвихме чашите, тръгнахме да отваряме шампанското - то се оказа свещ! Умряхме от смях!

# 987
  • Down south
"Традицията" с обратните подаръци явно датира от много години.
Аз разбрах за нея, след като дойдохме.
Подаръците за гостите варират, според степента на празника, ако мога така да се изразя.
От малки подаръци до пълни Disney beach totes пълни с техни играчки, големи Lego пакети, кукли Barbie и т.н.

Същата работа и при сватбите. От подложки за чаши, до изискани персонализирани и инкрустирани подаръци.

ПП Мислите, че трябва да се прави сватба, ме напрягат.
Ти имаш време.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 04:11 от Daylily

# 988
Аз на една сватба получих снимка на младоженците, декорирана много красиво. Подмятах я един месец вкъщи в чудене за какво ми е и как се очаква да я окача вкъщи ли? Не помня дали я засилих към кофата или е някъде по чекмеджетата.
Скоро на кръщене - магнит с датата на детето. Много красиво пак, и кой знае колко пари е дала майката. Хубаво де, ама какво ме бърка мен кога е кръстено някое дете?

# 989
  • SF
Тук идеята е да си ползваш магнита, ако имате навика да си пишете бележки по вратата на хладилника - списък с покупки или някакво подсещане "полей орхидеите!" Вместо магнитчета с маргаритки, жената е сложила дата, някои добавят и снимки.
Много хора са с вградени хладилници и имат магнитни дъски. Абе магнит - все за нещо ще ти свърши работа.

Общи условия

Активация на акаунт