Сред дъжд и есенни мъгли, усещам в мен ново сърчице да тупти. ~бебеправене 624~

• 20 364
  • 760
  •   2
Отговори
# 105
  • Sofia
Аз съм си мислела, че аденомиозата се вижда при хистероскопия. На ултразвук се виждала понякога като миома, на ЯМР не знам дали се разграничава от миома. Аз ще правя хитероскопия и се надявах, че каквото има да се види ще се види поне на 100%, да си знам.
Не, за жалост аденомиоза не се вижда въобще на хистеро. Тя се прави на ендометриума и вътрешната кухина, докато аденомиозата се намира в миометриума (мускулният слой). Общо взето или УЗ или ЯМР или хистология след хистеректомия.

# 106
Да се включа и аз по темата с аденомиозата.
Аз съм горд нейн носител от кой знае колко години. Сега съм на 33, знам за нея, откакто бях на 29. Освен нея, имам и четвърта (най-тежката) степен ендометриоза с много сраствания между много органи. Аденомиозата до такава степен беше засегнала матката, че тя беше с толкова удебелена стена, че външните размери на самата матка бяха колкото на матка, носеща бременност в трети месец... Години след диагнозата и две операции, Калчев каза: ако мислиш, че можеш да износиш и родиш с тази матка с такава тежка аденомиоза, браво на теб! Пък аз още си вярвам, да.
Така че, ако матките ви са с нормални размери, най-вероятно става въпрос за лека, непритеснителна аденомиоза.

Аз съм на Зол@декс вече трети пореден месец с надежда да потисне и двете заболявания. През това време направихме и третата ми стимулация, за да може да се възползваме от положителния ефект на Зол@декса. Ами, най-зле беше: 4 извадени яйцеклетки от цели 15 фоликула, но нито една от тях не се оплоди...
Наистина, навсякъде пише, че трябва да се потиснат и двете заболявания, за да се увеличат шансовете за успех при инвитро, но моят опит не показва, че това се постига дори с дълго потискане. Така че, идея си нямам какво и как е правилно. И отново съм на старта или на нулата по-точно.

# 107
При мен след ЯМР беше описано, че на места зоната на свързване JZ надхвърля 12мм. Това беше основанието да ми поставят диагноза дифузна аденомиоза. Не беше това причината за ЯМР така, че откриването на този потенциален проблем беше случайно. От тогава минаха почти 2 години и както вече казах, освен този образен диагностик и Малинов, който ми показваше някакви светли и тъмни ивици и ми обясняваше, че със сигурност имам, други лекарите не са я потвърждавали. Предполагам, че наистина не е толкова напреднала не знам колко бързо могат да се влошат нещата, но уж една евентуална бременност ще има благоприятен ефект върху това заболяване. Тук обаче е парадокса, че пречи на забременяването, а се подобрява след забременяване и така си тръгнах от Малинов със съвет да се "лекувам" с бременност.😄 На мен ми беше страшно интересно да чета какви са механизмите чрез които аденомиозата пречи на имплантацията и открих статии с предположения, че вероятно причинява имунологични отклонения в матката. Аз в действителност имам лоши резултати от импо+ и се чудех дали са от уреаплазмата, която и след два антибиотика не се повлия или от аденомиозата.

# 108
На ултразвук се виждала понякога като миома, на ЯМР не знам дали се разграничава от миома. Аз ще правя хитероскопия и се надявах, че каквото има да се види ще се види поне на 100%, да си знам.
Моят случай е точно такъв - в България от край време съм с 2 миоми на външната стена на матката, които не пречели. Още на първият ултразвук в Турция ме информираха, че притежавам 1 миома и аденомиоза. Та е много вероятно едната миома да е всъщност аденомиозата, която там виждат.

По стечение на обстоятелствата преди няколко дни отидох на преглед при лекарката ми тук в България по друг повод (след последната пункция ми идва цикъл през 10 дни) и й казах за аденомиозата. Взира се, търси и каза, че пак не вижда. Доколкото четох и всеки цикъл е различен и не винаги се вижда, а и трудно се разпознава.

Факт е, че нищо не бях коментирала с Турския доктор по темата, защото през годините може да съм си самопоставяла всякакви нелепи диагнози, но тази точно не я бях и чувала. Та веднага след прегледа той започна да ме разпитва имам ли много болезнен цикъл и т.н. симптоми, които действително влача цял живот. Та съм склонна да вярвам, че е прав. Защото така и цял живот никой не ми отговори защо имам ужасни болки всеки месец.
Иначе тук съм правила хистеро и освен някой регулярен полип, друго не са виждали досега. И матката си е в нормален размер 🤷‍♀️

# 109
Ванеса, аз също винаги съм била с много болезнен цикъл, но допреди да започна да ходя по репродуктивни нямаше отговор. След това се оказа, че е заради хиперплазия на лигавицата и с две хистероскопии, противозачатъчни и Дуфастон регулирахме дебелината Сега вече е по-поносимо като ми идва. Знам, че при много жени проблем за забременяване е тънка лигавица и със Сенкова се пазарехме да дам от моята на другите и пациентки, така и така ми е в повече Joy

Ние все пак ще се вредим за трансфер преди празниците, стискайте палци!

# 110
Ъъъ, простете лаишкия въпрос, но хиперплазия не би ли следвало да е лесна за диагностициране?

Плюс това, какво значи болезнен цикъл изобщо. Прагът за болка на всеки човек е различен, не виждам как това може да се сравнява добре. Ето, мен понякога много ме боли, понякога хич. При мен преди няколко седмици Калчев видя един полип и една миома, която каза, че била миниатюрна. Правила съм ЯМР преди по-малко от година и не бяха видели нищо. Аз нямам някакви нови симптоми или оплаквания. Единственото ми обяснение е, че съм се сдобила с тези красоти в следствие на стимулациите, особено Станулов който наистина ме наблъска с хормони като животно.

# 111
Firebird26 преди да отида при репродуктивен, всички АГ-та ми се радваха на хубавата дебела лигавица и никой не каза, че може да представлява проблем.
Под болезнен цикъл имам предвид болка, която е нетърпима без обезболяващо, неспособност да станеш от леглото, повръщане от болка и главоболие. След прием на обезболяващо, не минава, а просто се търпи.
Смея да твърдя, че имам висок праг на болка и то точно заради свикването с ежемесечната болка, което ми позволява да правя разни манипулации без упойка.

# 112
  • Be realistic - plan for a miracle.
Същото е при мен като при Монита - хиперплазия и оттам силните болки (без обезболяващо ме считай припаднала) в цикъл.

Първи ми го каза Калчев, Сенкова потвърди.
Преди това се е коментирало "дебела лигавица, мда" ама нищо в конкретика. Просто все бях при лекари, които не обичат да обясняват.

Също имам 1 миома и тук таме полипи, в момента не, но последния го махах '23. Оттогава нещо са притихнали, дано така си продължи.

Не е всеки месец обаче тая свръхдебела лигавиа и поне при мен зависи много от начина на живот. Последно време взе да се укротява и го свързвам с акупунктурата, китайските "цярове" които започнах и промяна в мисленето (не ме мислете за луда, но... визирам медитация).

Ще видим какво ще донесе 2026 Heart

# 113
Над колко мм се води дебела лигавица? На мен Калчев също ми е писал хиперплазия, но не помня да го е коментирал. То друг е въпросът, че тогава не ми бяха в ред хормоните и цикъла на този преглед точно.

# 114
Здравейте, включвам се отново с готов резултат от посявката на урина. Този бацил ми е " любим". Отглеждам си то регулярно, но явно този път е сменил посоката към пикочния ми мехур. Чакам отговор от лекарката, така като гледам няма да ми се размине антибиотик.

# 115
Колко дебела лигавица е твърде дебела? При мен обикновено мерят 8-9мм, понякога около 10мм, и много пъти са ми казвали, че е доста тъничка, но било достатъчно. Това беше една от първите ми теории защо при нас не става. До днешен нямаме категоричен отговор на този въпрос. Та тогава имаше няколко лекари, които ми казаха, че 14-15мм и нагоре било оптимално. Аз много се притесних, защото моята е наполовина от това.

Аз лично съм припадала от болка по време на цикъл няколко пъти в живота ми, но жикълът никога не е бил по-обилен от друг път. Просто ме е боляло повече. Повръщане също съм имала доста пъти, но при мен при всякакви неразположения се стига до там, не знам защо. В повечето случаи или не ми трябва болкоуспокояващо, само топлина е достатъчно (все пак си боли, но не ми пречи толкова), или едно хапче е достатъчно да ми мине. Опитвала съм се да обясня на лекарите, ама само вдигат рамене. Може би имало нещо, може би нямало.

# 116
  • Be realistic - plan for a miracle.
Над колко мм се води дебела лигавица? На мен Калчев също ми е писал хиперплазия, но не помня да го е коментирал. То друг е въпросът, че тогава не ми бяха в ред хормоните и цикъла на този преглед точно.

Ами около 15 в средата на цикъла, т.е. около овулация, не е окей и говори за хиперплазия.
Те я водят размер S.
Освен всичко друго, това е вече презряваща лигавица и се води недобре за имплантация.
Гоним и целим по "учебник" от 8 до 12 и това е идеалната среда.
Друг е въпросът колко бебета са заченати извън тая идеална среда, но... Grinning Сега си говорим какво казват лекарите и науката.

# 117
  • На изток от Ада
Черпя ви за рд

# 118
  • Sofia
Насииии, много здраве ти желая и сбъднати мечти. Много скоро едно малко, сладко, дребно човече да ти трови нервичките и да си се радвате взаимно.

# 119
Честит рожден ден, Наси! Flowers Hibiscus С пожелания за здраве, щастливи моменти и сбъдване на най-съкровеното желание - едно малко, сладко човече да ви изпълни дните Nature Sparkles

Общи условия

Активация на акаунт