Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 15 095
  • 351
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Момичета, интересувам се за близка от онкологията в Токуда - ако започнеш там химиотерапия и въобще лечение - повече като Сити ли са - следи те един лекар, или като в Надежда - действат като екип и при когото се паднеш следващия път? Или поне такива са ми впечатленията в двете болници и се чудя как е в Токуда? Има ли някой там на терапия?

Здравейте,

Следи те един лекар. Минават да ви видят на всеки прием за вливане.
Ако е диспансерен, там ги наричат нулеви, за един ден вливане, не се виждаш с онколога си, освен ако не поискаш да говориш с него, откликват без проблем.

# 316
Здравейте момичета и момче!Следя темата от близо година. Майка ми е с тройно негативен рак на гърдата.Лекува се в Аспарухово, имаме консулт с д-рТимчева за която разбрах от темата.В четвъртък предстои седмата химиотерапия и имунотерапия,2б е стадия,браките са отрицателни, за сега горе долу добре ги кара.Искам съвет за мен какво да правя,защото съм много объркана.След две годишно кърмене ,на 20 ден направих образна диагностика при Христо Куцаров, който видя фиброаденом и в двете гърди 8мм.и 9мм.Каза,че  най-вероятно са лактиращи и да отида след 6 месеца.Месец след това ходих с майка ми при Вълкан Иванов. Гледа и мен и ми каза,че той много неща виждал и не знае от кое по напред да взима биопсия и директно да отивам на ямр с контраст за по точно при Виктор Йорданов.Направих ямр и заключението е birads 1,нормален образ,да направя генетични изследвания заради фамилната обремененост.Когато се чух с др.Йорданов след като получих диска и разчета ,когато го питах за фиброаденомите и защо не са упоменати,ми отговори, че той нищо не виждал и ако съм искала да правя второ мнение на диска, едва ли не такава ми е структурата на гърдата .Всеки ден напипвам топче колкото грахче в едната гърда.Използвах и chat gpt, на който заключението е ,че най вероятно заради дългото кърмене и  рязко отбиване и ниския ми витамин Д се появяват такива лактиращи фиброаденоми и да направя ехограф на 6месеца.Минали са четири месеца от края на кърменето.Самоназначих си туморен маркер  Са 15-3 ,резултата е 12,1 под 31.3 е.Приемам всякакви съвети какво да правя и при кого да отида, Варна ми е най близо.При кого мога да пратя диска за второ мнение или направо да правя кор биопсия или да изчакам още два месеца и да направя нов ехограф да съпоставя с на първия размерите.Четох доста и в темата за фиброаденомите и разбрах,че много от момичетата при които се е виждал фиброаденом за жалост вече са в тая тема.Извинявам се за дългия пост. Благодаря предварително на отговорилите.Желая ви,здраве и късмет на всички ви,и вашите близки!

# 317
Мама Мони и другите момичета,

Аз ще съм в Надежда на 17.02. , ще се радвам да се запознаем!

Вела, благодаря за инфото, това е наистина полезно.

Корал, това е много безочливо да ти го кажат "много ядеш" . И аз знам по себе си , че се храня изчистено и спортувам редовно, ама килограмите не мърдат, а като не бях на хормонална, не беше така. Ще спаднат със сигурност при теб, ама си е гадно човек като не може да понася сам себе си :@

# 318
  • Варна
7946, не е ли много рано след кърмене тия образни. Куцаров също разчита ЯМР, обади се и искай второ мнение.,ако можеш направо говори с него. Той като има няколко различни образни ги сравнява. При сестра ми дори отхвърли рак в другата гърда от Пет скенер. После и други образни го потвърдиха. Не знам при такива малки размери, дали ще се види. Майка е подобен на твоя случай, но не е кърмила скоро. Фиброаденом 2см,В.Иванов искаше да биопсира, но тя отказа и й каза на 6м ехо. Почна да го прави при Куцаров и на втория път, вече имат образи да сравняват, няма динамика и ги разреди на година по негова препоръка.

# 319
7946, не е ли много рано след кърмене тия образни. Куцаров също разчита ЯМР, обади се и искай второ мнение.,ако можеш направо говори с него. Той като има няколко различни образни ги сравнява. При сестра ми дори отхвърли рак в другата гърда от Пет скенер. После и други образни го потвърдиха. Не знам при такива малки размери, дали ще се види. Майка е подобен на твоя случай, но не е кърмила скоро. Фиброаденом 2см,В.Иванов искаше да биопсира, но тя отказа и й каза на 6м ехо. Почна да го прави при Куцаров и на втория път, вече имат образи да сравняват, няма динамика и ги разреди на година по негова препоръка.

Да,съгласна съм,че рано направих образното,но не бях ходила до сега на 38 години съм вече.И предвид ситуацията с майка ми затова исках ехограф. Днес успях да запиша час за Куцаров за 02.03,ще изчакам до тогава да ме види пак на ехо и ямрто,ще са минали 5 месеца. А къде мога да направя генетични изследвания във Варна ако сте правили. Благодаря ти !

# 320
  • Варна
В св. Марина генетични, но цената е висока. Имаше и по евтино, надявам се и други да се включат.

# 321
Привет! След ЯМР-при д-р Йорданов говори ли с д-р Вълкан Иванов? Нали по негова препоръка отиде? Те работят заедно и се вслушват в мнението на другия — ако има каквото и да е разминаване, ще се чуят, ще го обсъдят и при нужда ще повторят изследване, докато се изясни напълно.

Аз например бях изпратена при д-р Йорданов от негов колега за мамография, но туморът не се хвана на образ, защото беше по-високо към деколтето. Понеже обаче имах конкретни находки на ехограф, двамата говориха и повторихме мамографията докато се изясни всичко.

Разбира се, винаги можеш да си направиш и второ (в случая трето) мнение, но според мен си в ръцете на най-добрите специалисти. Просто комуникирай с тях до пълно изясняване на ситуацията — по възможност и документално, със съпоставка на образните (разчети + снимки/кадри). Спокойно, всичко ще е наред. 🤍

+Късмет та майка ти. На финала е! Как се повлиява туморчето от химиотерапията (ако е с неоадюнавтна терапия)?

Здравейте момичета и момче!Следя темата от близо година. Майка ми е с тройно негативен рак на гърдата.Лекува се в Аспарухово, имаме консулт с д-рТимчева за която разбрах от темата.В четвъртък предстои седмата химиотерапия и имунотерапия,2б е стадия,браките са отрицателни, за сега горе долу добре ги кара.Искам съвет за мен какво да правя,защото съм много объркана.След две годишно кърмене ,на 20 ден направих образна диагностика при Христо Куцаров, който видя фиброаденом и в двете гърди 8мм.и 9мм.Каза,че  най-вероятно са лактиращи и да отида след 6 месеца.Месец след това ходих с майка ми при Вълкан Иванов. Гледа и мен и ми каза,че той много неща виждал и не знае от кое по напред да взима биопсия и директно да отивам на ямр с контраст за по точно при Виктор Йорданов.Направих ямр и заключението е birads 1,нормален образ,да направя генетични изследвания заради фамилната обремененост.Когато се чух с др.Йорданов след като получих диска и разчета ,когато го питах за фиброаденомите и защо не са упоменати,ми отговори, че той нищо не виждал и ако съм искала да правя второ мнение на диска, едва ли не такава ми е структурата на гърдата .Всеки ден напипвам топче колкото грахче в едната гърда.Използвах и chat gpt, на който заключението е ,че най вероятно заради дългото кърмене и  рязко отбиване и ниския ми витамин Д се появяват такива лактиращи фиброаденоми и да направя ехограф на 6месеца.Минали са четири месеца от края на кърменето.Самоназначих си туморен маркер  Са 15-3 ,резултата е 12,1 под 31.3 е.Приемам всякакви съвети какво да правя и при кого да отида, Варна ми е най близо.При кого мога да пратя диска за второ мнение или направо да правя кор биопсия или да изчакам още два месеца и да направя нов ехограф да съпоставя с на първия размерите.Четох доста и в темата за фиброаденомите и разбрах,че много от момичетата при които се е виждал фиброаденом за жалост вече са в тая тема.Извинявам се за дългия пост. Благодаря предварително на отговорилите.Желая ви,здраве и късмет на всички ви,и вашите близки!

# 322
Привет! След ЯМР-при д-р Йорданов говори ли с д-р Вълкан Иванов? Нали по негова препоръка отиде? Те работят заедно и се вслушват в мнението на другия — ако има каквото и да е разминаване, ще се чуят, ще го обсъдят и при нужда ще повторят изследване, докато се изясни напълно.

Аз например бях изпратена при д-р Йорданов от негов колега за мамография, но туморът не се хвана на образ, защото беше по-високо към деколтето. Понеже обаче имах конкретни находки на ехограф, двамата говориха и повторихме мамографията докато се изясни всичко.

Разбира се, винаги можеш да си направиш и второ (в случая трето) мнение, но според мен си в ръцете на най-добрите специалисти. Просто комуникирай с тях до пълно изясняване на ситуацията — по възможност и документално, със съпоставка на образните (разчети + снимки/кадри). Спокойно, всичко ще е наред. 🤍

+Късмет та майка ти. На финала е! Как се повлиява туморчето от химиотерапията (ако е с неоадюнавтна терапия)?

Здравейте момичета и момче!Следя темата от близо година. Майка ми е с тройно негативен рак на гърдата.Лекува се в Аспарухово, имаме консулт с д-рТимчева за която разбрах от темата.В четвъртък предстои седмата химиотерапия и имунотерапия,2б е стадия,браките са отрицателни, за сега горе долу добре ги кара.Искам съвет за мен какво да правя,защото съм много объркана.След две годишно кърмене ,на 20 ден направих образна диагностика при Христо Куцаров, който видя фиброаденом и в двете гърди 8мм.и 9мм.Каза,че  най-вероятно са лактиращи и да отида след 6 месеца.Месец след това ходих с майка ми при Вълкан Иванов. Гледа и мен и ми каза,че той много неща виждал и не знае от кое по напред да взима биопсия и директно да отивам на ямр с контраст за по точно при Виктор Йорданов.Направих ямр и заключението е birads 1,нормален образ,да направя генетични изследвания заради фамилната обремененост.Когато се чух с др.Йорданов след като получих диска и разчета ,когато го питах за фиброаденомите и защо не са упоменати,ми отговори, че той нищо не виждал и ако съм искала да правя второ мнение на диска, едва ли не такава ми е структурата на гърдата .Всеки ден напипвам топче колкото грахче в едната гърда.Използвах и chat gpt, на който заключението е ,че най вероятно заради дългото кърмене и  рязко отбиване и ниския ми витамин Д се появяват такива лактиращи фиброаденоми и да направя ехограф на 6месеца.Минали са четири месеца от края на кърменето.Самоназначих си туморен маркер  Са 15-3 ,резултата е 12,1 под 31.3 е.Приемам всякакви съвети какво да правя и при кого да отида, Варна ми е най близо.При кого мога да пратя диска за второ мнение или направо да правя кор биопсия или да изчакам още два месеца и да направя нов ехограф да съпоставя с на първия размерите.Четох доста и в темата за фиброаденомите и разбрах,че много от момичетата при които се е виждал фиброаденом за жалост вече са в тая тема.Извинявам се за дългия пост. Благодаря предварително на отговорилите.Желая ви,здраве и късмет на всички ви,и вашите близки!
[/quote

С Вълкан Иванов се бяхме разбрали да му изпратя резултата от ямр на вайбър.Отговори ми само да си запиша час за преглед в новия център АЯ.Предполагам просто ,че ще иска да ми прави биопсия,защото и първия път искаше, просто каза,че са много нещата който вижда.Така или иначе скоро и при него ще ходим да плануваме операцията за края март.Каза че се е смалил тумора и се виждали маркерите.

# 323
Да, това звучи логично. След като д-р Иванов те е насочил към ЯМР, е нормално да иска да те види на живо и да направи собствена преценка, особено при такава сложна хормонална картина след кърмене. Не означава автоматично, че ще се стигне до биопсия – по-скоро, че иска да затвори случая по най-сигурния начин.

Фактът, че туморът при майка ти се е смалил и че се виждат маркерите, е много добър знак и явно нещата вървят в правилната посока. А това, че планирате операция и така или иначе ще сте при него, дава още една възможност всичко да се обсъди спокойно и на място.

Моето усещане е, че си в добри ръце и че д-р Иванов подхожда максимално внимателно, без да подценява нищо. Говори с него, питай всичко, което те тревожи, и действай стъпка по стъпка – не изпреварвай събитията.

А ето и какво казва моят AI:

Какво реално променя ЯМР в този случай

ЯМР с контраст не е просто „още едно изследване“.
Той отговаря на друг въпрос от ехографа.

➤ Ехографът пита:

„Има ли структура / възелче / нещо, което се различава от околната тъкан?“

Затова:
   •   вижда много дребни образувания
   •   описва „фиброаденом“, „хипоехогенна зона“, „лобуларност“
   •   не може да каже със сигурност дали е биологично активно

➤ ЯМР с контраст пита:

„Има ли тъкан, която се държи като тумор?“

Т.е.:
   •   има ли неоангиогенеза
   •   има ли патологично контрастиране
   •   има ли суспектна кинетика (бързо усилване + задържане/измиване)

📌 Ако няма такова поведение → няма клинично значим тумор, дори да има „възелче“ на ехограф.

Защо „фиброаденомите“ не се описват на ЯМР

Това е ключовият момент и не е грешка.

Причини:
   1.   Много малък размер (8–9 мм)
→ под прага на клинична значимост за ЯМР, ако няма патологично контрастиране
   2.   Лактиращи / хормонално обусловени промени
→ жлезата е неравномерна, „петниста“, с физиологично усилване
→ дребните доброкачествени структури се „губят“ в нормалния фон
   3.   Фиброаденомите ЧЕСТО не контрастират или го правят минимално
→ ЯМР ги счита за несъществени и не ги описва
   4.   BIRADS 1 означава: „Нищо, което изисква действие“,
не „абсолютно нулева анатомия“

📌 Радиологът на ЯМР няма за задача да каталогизира всички доброкачествени възелчета, а да открие или изключи опасни лезии.

Значи кое е вярно – ехото или ЯМР?

➡ И двете. Те не си противоречат.
   •   Ехото: „има малки възелчета“
   •   ЯМР: „никое от тях не се държи като тумор“

Това НЕ е разминаване, а потвърждение.

И най-важното за решението „биопсия или не“

📌 Биопсия има смисъл, когато:
   •   има растеж
   •   има промяна в характеристиките
   •   има патологично контрастиране
   •   или клинично съмнително поведение

❌ Не се прави биопсия, защото „нещо се пипа“, при:
   •   BIRADS 1 ЯМР
   •   стабилни размери
   •   ясен хормонален контекст (след кърмене)

[/quote

С Вълкан Иванов се бяхме разбрали да му изпратя резултата от ямр на вайбър.Отговори ми само да си запиша час за преглед в новия център АЯ.Предполагам просто ,че ще иска да ми прави биопсия,защото и първия път искаше, просто каза,че са много нещата който вижда.Така или иначе скоро и при него ще ходим да плануваме операцията за края март.Каза че се е смалил тумора и се виждали маркерите.

# 324
7946, тройнонегативния си се прикрива като фиброаденом. Моята структора също беше зърнеста и също си напипвах 1001неща, та те разбирам напълно. Сега е силиконова или дунапренена структура- по-спокойна съм🤣

DaiaD, всеки има изкуствен интелект, за да го пита😘

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 06:22 от DZ

# 325
7946, тройнонегативния си се прикрива като фиброаденом. Моята структора също беше зърнеста и също си напипвах 1001неща, та те разбирам напълно. Сега е силиконова или дунапренена структура- по-спокойна съм🤣

Точно това ме притеснява, че нещо май не могат да го видят тройно негативния.Д-р Хинев беше убеден че не е рак при майка и само следеше ,според него беше киста и изписа антибиотик да пие да се спука и на мамограф нищо не се виждаше,а имаше и един заразен лимфен възел. И накрая на биопсията излезе какво е .Затова много сценарий се въртят в главата ми.И това обмислям ако трябва превантивна мастектомия с импланти,въпреки, че не съм фен на силиконовите цици и никога не съм искала.Но ще видя първо генетичните да направя и какво ще излезе.
Благодаря DZ,дано си добре вече и всичко лошо е зад гърба ти Hug

# 326
7946, има и живи с фиброаденоми 🤭😁. Аз вече 15-на години си държа един около 7 мм. Ракът си го отгледах на същата гърда, но несвързан. Ракът го изрязаха, фиброаденомът си стои, като след изкуствена менопауза (тотална хистеректомия) започнаха да го виждат около 4 мм. Всъщност благодарение на това, че следях фиброаденома редовно 10 години хванахме рака, макар и не съвсем навреме, както се казва, защото беше 2-ри стадий преди 4 години. Иначе изобщо не бях разбрала, че има нещо там - никакви симптоми, нито напипвах нещо.  Бих те посъветвала и генетични изследвания, и биопсия, щом предлагат лекарите, за да ти е спокойно, че всичко възможно си изследвала.

# 327
DZ, да, зная че вече всеки ползва изкуствен интелект.  Позволявам си да го цитирам, защото съм с платената версия и са ми казвали, че е доста по-точна от безплатната. Пък не знам кой коя версия ползва. Надявам се да не съм досадила.
И аз искам да питам нещо: на някой случвало ли му се е да му изтръпват ръцете през нощта след диагнозата?

Спокоен ден на всички!

[[/i]

# 328
DaiaD, слагай ги само в скрит текст, че стават големи чаршафи🤗

7946, чакам за лъче сега (голямо чакане се очертава🫣).
Вече не знам какво да казвам, принципно по документи всичко е чисто😘 Ама аз съм си във моите филми🤣

# 329
Здравейте всички!
Вчера бях на профилактични прегледи - гинеколог и мамолог. Гинекологично всичко е чудесно при мен, каза докторът. Бях на нолвадекс и имах удебелена лигавица. От 3 месеца съм на золадекс+анастрокон и лигавицата ми е 2.8 мм, яйчници, матка, всичко наред, за което много се радвам, защото имам ендометриозна киста, която сега се повлиява много добре от това лечение.
При ехографа на гърдите всичко изглежда наред, лимфните възли нормални, супраклавикуларните също. Описано е, че в полето на операцията се визуализира хетероехогенна зона, пише: най-вероятно постоперативно и лъчева фиброза. Лекарката каза, че иска да ме види отново след 3 месеца, нямало образувание, лезия и т.н., спокойни цикатрикси. Сега това дали е нормално? Имали ли сте подобно описание? Година и два месеца след операцията съм. Щото всяка дума вече ме плаши ...Да припомня: Туморът беше 13 мм, чисти лимфни, химиотерапия, лъчетерапия, херцептин до декември- 18 вливки и сега хормонална+золадекс. Пет скенер от октомври - ок.
Прегръдки!

Общи условия

Активация на акаунт