Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 355
  • 461
  •   1
Отговори
# 345
  • София

Напълно съм съгласна. За това между приятелките ми си разменяме книги за позитивното мислене, силата на мисълта, разни мантри за сбъдване на желания, и всякакви техники, които да ни накарат да се чувстваме по-добре. Разбира се, тези четива биха срещнали насмешка тук, аз не бих ги споделяла, точно защото мразя да се натоварвам с каквото и да било, дори и с чуждото мнение.

То не е до насмешка, но как позитивното мислене ти помага, когато някой е неизлечимо болен, умира или е умрял и прочее съвсем нормални житейски ситуации, от които човек генерира стрес. И това не е въпрос, не споря, просто казвам, че е едно някой да се невротизира и стресира без нужда, там психотерапия и техники работят, друго е да имаш фактически стрес. Там щетите са неизбежни. Но какво да се прави, живот. Пак разни организми реагират различно.

# 346
Благодаря на Бог, Вселената или някакъв висш разум,( ако има и той решава, на кой какви изпитания да изпрати), но дете не съм губила, дано никога не ми се случва, нито на мен, нито на когото и да било.
Само в този случай съм безмълвна и не знам как се приема такова нещо, какво се казва и как се търси утеха.
За това и посочвам като основен източник на болестите с възрастта: стрес свързан с болести и проблеми свързани с децата, а не храна, цигари, пиене или околната среда.

# 347
Храненето и здравословните навици (движение според възможностите, непиене, непушене) са много важни, но както се спомена по-горе и стресът е голям тригер за болести, а там трудно се повлиява. Никакви медитации и техники не помагат, ако човек се тревожи за здравословен проблем на близък, поне не и при мен.
И не на последно място, понякога е въпрос на гени, понякога на късмет. И нищо не можеш да направиш.

# 348
  • София /Абсурдистан
Мога да споделя личен опит. Аз се разболях от рак и видях много неща, много и всякакви случаи в болниците докато се лекувах цели 6 г. Не пуша и никога не съм. Имам сравнително здравословен начин на живот. Не спортувам заради гръбнака. Но имах години трупан стрес и недоволство. Не помага никакво позитивно мислене и подобни. Ако при рак химиотерапията не може да подейства, значи и нищо друго няма да може. Това от личен опит. Пак от опит, при всички момичета и жени, с които заедно се лекувахме, е имало силен стрес и дълго трупано  вътрешно недоволство от нещо или от някой. Някои вече не са сред нас, за съжаление. Запознах се с прекрасни хора от цялата страна, повечето съфорумки. Някои пушат, други не. Някои си пушеха и по време на терапията, в промеждутъците, когато не повръщат. И после пак пушеха. Някои оцеляха, други не. Питала съм и лекарите онколози какво предизвиква рака. Отговориха ми, че ако биха знаели, щяха да намерят и успешно лечение. Според мен са трупани дълго време стрес и недоволство.
Живейте си живота и много не задълбавайте. На мен ми трябваше да се разболея, за успея да кажа на всичко едно голямо м@ йната му и да продължа спокойно.

# 349
Yellow flower 12, как пък ти се струва абсурдно. Изневяра и развод  са травматично събития и затова трябва да се приключва възможно най-бързо с тях и да не се поглежда назад. Иначе да, всеки може да се разболее от подобни изживявания. Абсурдно било... психиката е могъща и дори не знаем колко.

# 350
Такова розово наивно позитивно мислене е вредно.
Но всеки излиза от розовото балонче.
С мантри и повтаряне не става, когато животат ти тури един шут отзад.
Ситуации бол, няма да обяснявам.

# 351
От моя опит, живеят по-дълго хората, които се чувстват нужни на близките си.

# 352
  • София /Абсурдистан
Аз съм психолог и психотерапевт. Правя си собствени проучвания по темата и ги споделих с вас. Всички болни органи, които са чифт, имат отношение към партньорството и съюзите. От ляво има отношение към миналото, фиксация там и упреци към себе си - защо направих или не направих нещо, а в ляво - страхът и фиксацията в бъдещето. Когато не си тук, бягаш от тукашната реалност и предпочиташ да си на друго място, с други хора и в друга ситуация. Жените сме повече уязвими от мъжете и при нас най-често това отива в гърдите. Но в основата на болестта стои наранената психика, преглътнатите обиди, потиснатите емоции, самосъжалението и недоволството. Никак не мога да изключа и лошият късмет. Той е точно този, когато животът ти бие шамари.
Ей, в този форум има страхотни момичета и жени и много добри хора от цялата страна, с които ме подкрепяме взаимно се подкрепяме. Сега аз на свой ред помагам и на онкоболни момичета и жени. Та исках да кажа, че като не можем да променим средата, трябва да си пазим душите и всички отровни хора и ситуации трябва да са вън от живота ни! Това е най-добрата грижа за себе си.

# 353
Без да съм терапевт или психолог, моят житейски опит също е показал същото – недоволство, гняв, стрес, неудовлетвореност, изтласкани емоции са в основата на различните заболявания при всеки.
Храната е важна – да, но тя касае външния вид и тонуса на тялото, не толкова психиката. Храната е уважение към собственото тяло. Но тя генерално не разболява, както стреса и неудовлетвореността.

# 354
  • София /Абсурдистан
Ами да, същото е.

# 355
  • София
Ако беше толкова просто всеки щеше да ходи на терапевт и да е вечно здрав.
При рака си има физиологични причини, много от тях ясни, други все още в процес на изясняване.
Хубаво е да се знае, че водещ симптом на рака е депресията и не лошото настроение води до рак, а обратното. И онкоболните да посетят специализиран психиатър, за да ги подкрепи и с лекарства при нужда, защото и лечението променя биохимията на тялото, и физическите страдания водят до нови психически. У нас психологическата грижа за онкоболните отсъства и всички се фокусират върху разнообразни ограничения в храненето, а ако няма конкретни показания те трябва да се хранят с каквото им душа иска и ако може да им донесе и някаква радост.

Същото важи и за останалите хора, защото от зор да сме вечно млади и здрави има епидемия от оргорексия и превръщане на живота в каторга от здравословно хранене, упражнения и избягване на всеки, който може да ни развали настроението. Отровата е в дозата и това се отнася за всичко, според мен.

# 356
The Iron Lady благодаря, че сподели! От цялото си сърце ти желая лошото да е зад гърба ти и да си здрава!
Всъщност на всички пожелавам здраве! Слаби, дебели, с бръчки и целулит, ако нямате хармония и обич от и с близките ви, все тая!

# 357
И от мен благодарност за интересно поднесеното проучване (има едно място, дето ляво и дясно трябва да се уточнят) и ти желая пълно възстановяване Айрън Лейди

# 358
  • София /Абсурдистан
Благодаря, момичета! В ремисия съм и помагам на други жени.
Има и генетични фактори, разбира се. Има и фактори на средата. Но основното са емоциите. Психиатър не може да помогне с лекарства, освен ако не става въпрос за тежка клинична депресия. Има и научни изследвания по въпроса. Едно много интересно изследване е на Зорница Ганева. Тя, за съжаление, загуби битката. Беше съфорумка…
Показвам книгата, много добре е описано. Казала е всичко по въпроса, подкрепено с научни изследвания.

# 359
  • София
Естествено, че става въпрос за депресия с физиологичен произход. Имах нещастието да се грижа за няколко близки болни в последните 20 години, единият беше още дете. Специално той беше лекуван в една от най-добрите болници в света и препредавам препоръките на лекарите. При промяна на биохимията на организма, която винаги предшества самото заболяване, е хубаво да се следят нивата на депресия и да се помага с лекарства при нужда. Това го прави лекар, психиатър. И като цяло и терапевтите, които работят с рак са клинични психолози или психиатри, защото физиологичните причини трябва да се имат предвид като основни.
И всичко друго помага, разбира се, всекиму според нуждите.
Кураж, Желязна лейди, помощта за другите е и помощ за себе си!

Общи условия

Активация на акаунт