Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 065
  • 461
  •   1
Отговори
# 60
Доста години ми се е налагало да мисля за външния си вид професионално и съм изключително щастлива, че съм се отървала от този ангажимент. Хич не ме трогва дали някоя селянка ще счете, че съм неподдържана, защото нямам гел лак и пластични операции.

Разбирам те, че не ти пука за гел лак или пластични операции 😊. Всеки има избор за начина си на живот, но когато говорим за поддържане, става дума преди всичко за здравословен режим , правилно хранене, ограничаване на сладко, цигари и алкохол, спорт и грижа за тялото. Това личи много повече от всяка процедура. Също искам и да допълня че изключвам хората, които преживяват труден период от живота си или имат сериозни здравословни проблеми. Всички познаваме хора, които нямат такива обстоятелства, но въпреки това избират неглижиран начин на живот. Беше ми интересно какъв е техния мотив и за това пуснах темата.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:06 от Г. Петкова 774508

# 61
На мен тия ограничения не ми влизат в разбирането за поддръжка. Не яж въглехидрати, не пий, не пуши, спи по 8 часа, спортувай...аааа това за мен е измъчен живот - не живот.
Да, съгласна съм, че хората се лишават от много хубавини в името на красотата и здравето,  но лично за мен, това не е моята  мантра за младост и красота.
Пък ми казват, все още, че изглеждам добре и по- млада за годините си.

Човек, все пак трябва и да живее,  докато е жив...после там горе, язък че си ял марули и си живял в лишения.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:13 от happy doc

# 62
А също и добро възпитание, да не се врем където не ни е работа и да се фиксираме върху повърхностни неща. С две думи, не е ваша работа и показва липси.

# 63
Аз много уважавам поддържани хора, защито първо -по-здрави са.Дядо ми живя до 93 години, но до последно се движеше много и правеше гимнастика, хранеше се здравословно, не пушеше, не пиеше (Да, не е гаранция за здраве, но определено помага)

Второ - за мен е много важно да запазя сексуалното привличане във връзката, а честно казано не ме привличат дебели запуснати мъже.
В предишната ми връзка бившият доста се беше запуснал и с времето спря да ме привлича.
Може да е повурхностно,но колкото и да обичаш характера на някого, физическото привличане също е важно.

Като цяло, надявам се винаги да имам желанието и енергията да се грижа за външния си вид и здравето си.

И между другото поддържан не е да си гримиран, с гел лак или скъпи дрехи.
По-скоро със здравословно тегло, да се грижиш за кожата и косата си, да се обличаш спретнато.

# 64
  • София
Доста години ми се е налагало да мисля за външния си вид професионално и съм изключително щастлива, че съм се отървала от този ангажимент. Хич не ме трогва дали някоя селянка ще счете, че съм неподдържана, защото нямам гел лак и пластични операции.

Разбирам те, че не ти пука за гел лак или пластични операции 😊. Всеки има избор за начина си на живот, но когато говорим за поддържане, става дума преди всичко за здравословен режим , правилно хранене, ограничаване на сладко, цигари и алкохол, спорт и грижа за тялото. Това личи много повече от всяка процедура. Също искам и да допълня че изключвам хората, които преживяват труден период от живота си или имат сериозни здравословни проблеми. Всички познаваме хора, които нямат такива обстоятелства, но въпреки това избират неглижиран начин на живот. Беше ми интересно какъв е техния мотив и за това пуснах темата.
Извинявай, но повечето ти съвети ме карат да искам да умра веднага Simple Smile
Младежкият външен вид е най-вече ген. Имам приятелки, които имаха бръчки и на 30. Аз нямам и на 49, но не съм правила нищо особено по въпроса.
Каквото и да правиш около климакс и преклимакс нещата се променят често неконтролируемо. Ти не можеш да знаеш кой от онези, които си видяла е развил ИР или друга болест, кой се грижи за болен възрастен родител и прочее. И наистина не разбирам какво точно имаш предвид под неглижиран външен вид. Уточни, моля те и ще ти отговоря по-смислено, надявам се.

# 65
Не е нужно да гледате снимки. Огледайте се в градския транспорт. Масово хората са с мръсни обувки, захабени дрехи, които не са им по мярка, ужасно неподдържани коси....Гъркините, ако и да са дебелани, са гримирани и фризирани. Италианките и французойките са също подържани, спретнати и модерни без да са топ модели и ботоксирани. Ние като нация сме си такива - запуснати. Минем ли 35- 40 се отпускаме съвсем и става все по- зле с годините. Нито имаме култура да се грижим за себе си, нито имаме средствата за това. А и добри примери нямаме. Чалгаджийска естетика

# 66
Разбирам те, че не ти пука за гел лак или пластични операции 😊. Всеки има избор за начина си на живот, но когато говорим за поддържане, става дума преди всичко за здравословен режим , правилно хранене, ограничаване на сладко, цигари и алкохол, спорт и грижа за тялото.

Ето това е цената, за която говорих, че трябва да се плати. И след 50 години тази цена става много висока, трябва пълен аскетизъм и за какво? Другият пол и сексът вече са минало за поне половината, спортът вече изисква много усилия, възстановяването е много трудно, а за ефект се изискват двойни усилия, на тези полагани от някоя на 25 години. И много хора решават, че не искат да платят цената.  Аз лично съм на умерена позиция - определила съм си колко съм склонна да платя и се поддържам колкото мога без да гладувам, да отказвам алкохола или да следя строго калории. И да, нямам плочки и съм в горната граница на нормалното тегло, но все пак вътре, а за човек на близо 60 години не виждам защо е нужно да се вманиачава. Иначе не пуша, спортувам, не ям пържено, ходя на пародонтолог... Обаче нямам намерение да избелвам зъби и да си правя корекции.

# 67
За мен най-голямо неглижиране е когато човек почва да не си следи теглото и стига до много наднормено тегло.
Защото колкото по-възрастен ставаш, толкова по-бавен е метаболизма.
И разбира се, късметлиите винаги са си слаби, но много хора стават дебелички, после идват диабет, сърдечни проблеми, задух и т.н.

И ми прави впечатление и как хората ходят наистина с развлачени дрехи, коса на кукуригу (не е толкова трудно просто да се срешеш и подстригваш на няколко месеца, аз почти никога не съм с прическа)

Чак плочки нв мисля че е зор да се правят, нито съвсем нищо да не се яде и да се броят калории.
Но дори нормалното хранене на някои хора винаги е прекалено много мазна пържена храна + алкохол и десерт и навсякъде с кола, едва правят по 2000 крачки на ден и т.н.

# 68
  • София
За мен най-голямо неглижиране е когато човек почва да не си следи теглото и стига до много наднормено тегло.
Защото колкото по-възрастен ставаш, толкова по-бавен е метаболизма.
И разбира се, късметлиите винаги са си слаби, но много хора стават дебелички, после идват диабет, сърдечни проблеми, задух и т.н.

И ми прави впечатление и как хората ходят наистина с развлачени дрехи, коса на кукуригу (не е толкова трудно просто да се срешеш и подстригваш на няколко месеца, аз почти никога не съм с прическа)

Чак плочки нв мисля че е зор да се правят, нито съвсем нищо да не се яде и да се броят калории.
Но дори нормалното хранене на някои хора винаги е прекалено много мазна пържена храна + алкохол и десерт и навсякъде с кола, едва правят по 2000 крачки на ден и т.н.
Около мен поне 5 от 10 познати жени към 50  са с ИР или друго, заради което са качили. Преди 2-3 години аз самата бях 62-65 кг, при ръст 178, цели 46 години бях така. След това отключих Базедова болест, заедно с предишно асимптоматично Хашимото и от лекарствата вече изобщо не съм 62 кг и се радвам, че не съм 100. Но честно казано, това ми е най-малкия проблем, когато почти 2 години не мога да си вкарам хормоните в норма и се лашкам от хипер към хипофункция и обратното.

Човек трябва да има достоен вид – чист, спертнат и всичко останало изобщо не касае другите хора, според мен. Иначе мен окото ми биха дразнили повече натоканите пластмасови същества на неопределена възраст, защото всичките изглеждат на една възраст, не в хубавия смисъл, но те харесват това, имат право да са така.

# 69
Аз не познавам нито една жена на около 50 г., която яде безконтролно. Десерти присъстват в менюто им по изключение, често са само по някакъв повод. Почти всички, имат физическа активност. И въпреки това, имат излишни килограми. Изключения са тези, които не мърдат нагоре. Обичайно се дължи на разни най-разнообразни заболявания, които се отключват с възрастта.

пп. много обичам да си нося косата на кукуриго, не съм си и помисляла, че на някой ще му се стори немарливо. Удобно е и непретенциозно.

# 70
На мен тия ограничения не ми влизат в разбирането за поддръжка. Не яж въглехидрати, не пий, не пуши, спи по 8 часа, спортувай...аааа това за мен е измъчен живот - не живот.
А, интересно, повечето описани неща са въпрос на навик, а не на лишения.
Да не пиеш и пушиш е нормално, да се наспиваш - също. Без спорт не мога да си представя на какво ще разчита един човек над 50, че да запази мобилност. Два пъти седмично подтичване в парка пак е нещо. Малко разтягане пред телевизора, докато гледаш сериал - също.

Останаха въглехидратите, но и там навиците са ключови.

Мъчително е единствено да се спазва калориен дефицит.

# 71
  • София
Много жени на възраст между 40 и 50 години изглеждат сякаш пренебрегват грижата за себе си – неподходящи дрехи, грим или натрупани килограми.

Да бе написала "грижата за външния си вид" поне, защото понятието "себе си" се простира доста отвъд телесата, модата и козметиката. Някои хора се грижат за себе си, като си гледат кефа и не се вживяват в неща, които не са им важни, например нечие мнение.

Иначе, от дадените от теб примери, единствено наднорменото тегло може да мине за неглижиране на собствената персона, по-точно на материалната ѝ обвивка. Дрехите и гримът, били те и "неподходящи" според някого, дори не влизат в категорията грижа. Освен ако не говорим за непрани и вмирисани индивиди, чиито проблеми обикновено се оказват по-дълбоки от едната суета, респ. липсата на такава.

# 72
  • Пловдив
Цитат
Мъчително е единствено да се спазва калориен дефицит.
Да!
А без него пак на вид си дебела леля с неподходящи (каквито и да са) дрехи. Wink

# 73
От темата да разбирам, че само кльощавите и в норма жени са хубави и поддържани? Тия по- закръглените, със здравословните проблеми, менопаузата, ИР, стреса, да си режат вените и да поръчват ковчега ли?

( при мен нощните дежурства и стреса играят също роля и няма как да яда и спя режимно.),

# 74
  • Обран бостан ;)
Не е нужно да гледате снимки. Огледайте се в градския транспорт. Масово хората са с мръсни обувки, захабени дрехи, които не са им по мярка, ужасно неподдържани коси....Гъркините, ако и да са дебелани, са гримирани и фризирани. Италианките и французойките са също подържани, спретнати и модерни без да са топ модели и ботоксирани. Ние като нация сме си такива - запуснати. Минем ли 35- 40 се отпускаме съвсем и става все по- зле с годините. Нито имаме култура да се грижим за себе си, нито имаме средствата за това. А и добри примери нямаме. Чалгаджийска естетика

Това е най-важното в поста.
Да не говорим ,че ако излизаш от работа смачкан ти е все тази дали някоя флоьорца, дето цял ден си е гледала телефона, те намира за поддържан или не. Да си ... ....

Общи условия

Активация на акаунт