Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 050
  • 461
  •   1
Отговори
Здравейте, интересна ми е Вашата гледна точка. Наскоро разглеждах снимки от нашумелите коледни банкети и ми направи впечатление един любопитен социален феномен. Много жени на възраст между 40 и 50 години изглеждат сякаш пренебрегват грижата за себе си – неподходящи дрехи, грим или натрупани килограми. От другата страна, немалко мъже в същата възрастова група изглеждат по подобен начин: с огромни шкембета и минимална грижа за външния вид, сякаш това е „нормално“ за тяхната възраст. В същото време някои от тях демонстрират високомерен поглед ,самоувереност и маниер на бай Ганьо
Как мислите, на какво се дължи този ефект? На лош начин на живот и стрес, културни нагласи, липса на навици за самоподдържане или нещо друго? Интересно ми е да прочета Вашите наблюдения и мнения – без оценки, просто размисъл.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 13:31 от Г. Петкова 774508

# 1
Може би високомерния поглед се дължи на това, което са постигнали в живота.
Явно не се съсредоточават върху външния вид или имат едни други приоритети.

# 2
В посочената група съм.
Вероятно мога да мина за неподдържана.
Общо взето ми е все тая какво мислят другите, искам да съм в мир със себе си.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 21:12 от Джа̀нъм

# 3
Здравейте, интересна ми е Вашата гледна точка. Наскоро разглеждах снимки от нашумелите коледни банкети и ми направи впечатление един любопитен социален феномен. Много жени на възраст между 40 и 50 години изглеждат сякаш пренебрегват грижата за себе си – неподходящи дрехи, грим или натрупани килограми. От другата страна, немалко мъже в същата възрастова група изглеждат по подобен начин: с огромни шкембета и минимална грижа за външния вид, сякаш това е „нормално“ за тяхната възраст. В същото време някои от тях демонстрират високомерен поглед ,самоувереност и маниер на бай Ганьо
Как мислите, на какво се дължи този ефект? На лош начин на живот и стрес, културни нагласи, липса на навици за самоподдържане или нещо друго? Интересно ми е да прочета Вашите наблюдения и мнения – без оценки, просто размисъл.

Никога не съм разбирала хората като теб, които постоянно се взират в другите и им търсят всякакви кусури!
Ако толкова те дразнят как изглеждат и как се държат, защо не им го кажеш? Wink

# 4
  • Варна
Сигурно, защото ги е виждала на снимки само. Което и написа. Как се предполага да им го каже?

# 5
  • София
Дай твоя снимка, да видим отправната точка на критиката ти.

# 6
Дай твоя снимка, да видим отправната точка на критиката ти.

Няма критика в моя въпрос .Не ме разбирайте погрешно – не съдя никого. Когато говоря за поддържане, нямам предвид скъпи дрехи и топ фигура ,а правилно съчетани, подходяща прическа, спорт и грижа за себе си като цяло.

# 7
С течение на годините ,все повече взех да се грижа за себе си-външен вид и вътрешен комфорт.
Интересува ме как изглеждам,заради мен самата.
Поддържам постоянни килограми,редовно-козметик,фризьор,физическа активност,стайлинг според сезона и модата.
Погледът ми е по-скоро смирен,отколкото високомерен.Таа си мисля аз,де.

# 8
Грижата за тялото изисква все повече грижи и все повече жертви с напредването на годините и хората си преценяват дали си струва или не. И ако да, до каква степен. И за всеки е различно според неговия мироглед. Не мога да пропусна и така модерните интервенции, повече или по-малко радикални. За някои хора те са белег на статус и са се научили да не харесват хора без корекции. За мен е таман обратното, не понасям изкуствените ъпгрейднати физиономии. Или пак опираме до светоглед. Явно той е в дъното на всичко.

# 9
Всеки има право да живее така, както желае, без да бъде съден или ограничаван от чужди рамки. Надявам се, че когато достигна техните години, никой няма да се чувства оправдан да коментира външния ни вид. Живеем за себе си, не за другите, и не трябва да се ограничаваме с правила и норми, наложени отвън.

# 10
Възрастта няма значение. Това са навици и отношение към себе си. Ако си имал собствен стил на 30, ще го имаш и на 50, и на 70.

А и да не злоупотребяваме с прословутата "поддръжка".
Достатъчно е жената да спазва добра лична хигиена, здрави и бели зъби, косата да е чиста, жизнена и хубаво подстригана, дрехите - чисти, изгладени и подходящи за фигурата, ръцете - поддържани, ноктите - оформени.
Многокомпонентни гримове, подобрения, стилизирана коса, дълги нокти, геллакове с орнаменти, множество аксесоари - това са екстри, които не винаги допринасят за по-добър външен вид, понякога дори влошават нещата.

С килограмите въпросът е по-различен. Менопаузата може да превърне всяка газела в хипопотам, независимо дали иска или не, и понякога - и напук на всичките и усилия.

# 11
И на мен са ми интересни колежките, които си купуват нови тоалети специално за повода, па фризьор, па маникюр, па козметик, три тона кит по лицето... Но явно за тях това е събитието на годината - аз ще се мерна за половин час, че имам друга работа, и ще съм по дънки, без капка грим и с всичките си излишни килограми. Да има какво после да обсъждат другите по форумите.
Ще се среша, де. Да не бягат хората.

Казано накратко - въпрос на приоритети. Моите никога (за добро или лошо) не са били свързани с външния вид. Предполагам и на хората, които авторката визира, също. Ако тровим чувството за естетика някому - съжалявам, винаги може да гледа на другаде.

# 12
Тази тема просто няма как да се развие адекватно без снимки. С обичайното "аз съм топ, а пък да знаете колежките какви са мърли" няма да стане.

# 13
  • Обран бостан ;)
По дрехите посрещат, по ума изпращат.

# 14
Зъбите да са бели?
Не е ли достатъчно да са чисти и добре поддържани?
Избелването има има негативи, а масово ни се натрапва. Да не говорим за крайностите с фасетите.

Общи условия

Активация на акаунт