Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 390
  • 461
  •   1
Отговори
# 285
Включих се пак, заради грешното ти прочитане на "изсилване" като "изнасилване", давайки ти възможност да признаеш грешката си (моят пост стои, не е изтрит, не е редактиран). Дали ще я използваш, твоя воля. Аз съм спокойна, защото споря на база факти. А те са: навсякъде предупрежденията се отнасят до high myopia (severe nearsightedness). Всички ли над 50 спадат към тази категория? Не. Тоест всява се излишен страх. Който пък иска нека първо се консултира с лекар, преди да хване гирички, лошо няма.
И наистина, от мен край.

# 286
Аз няма как да знам, че не е редактирано (има доста време да се направи и без да се изпише отдолу, че има редакция) : това пишеше, това коментирах.

Не се всява страх, напротив, общата тенденция е да се препоръчват силови тренировки/ с тежести около, по време на- и след менопаузата, като за рисковете почти не се говори.

И те НЕ СА малки, нито касаят малка група жени.    Това се коментира. По тоя повод писаха и други жени със същите ограничения.
Нека всеки сам прецени рисковете, но е само в наша вреда да се правим, че ги няма

И последно: НЕ, рискът не е само за high myopia. И изобщо не пише “навсякъде така”.

А дори не включихме хората със сърдечни, ставни, неврологични и прочее заболявания, за които вдигането на тежко е противопоказно.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 20:25 от .Hazel.

# 287
Дами, дами, успокойте се.
Има 100 начина и без тежести да тренираш или с много малки тежести, но с определена програма – и пак да си топ.
Коледа е, стават чудеса – нека и ние жените да проявим солидарност една към друга.Hug
//
Лично аз не одобрявам силовите упражнения за жена – нито за крака, нито клек с щанга, нито гири над 3 кг., но това касае моето тяло и организъм. Залагам на серии с повече повторения и по-малки тежести. Така постигам фит ефект и тонизиран стегнат мускул. Използвам за клекове и лицеви опори собствената тежест. За мен работи. За друга няма да работи.
На всякакви години съм отричала бягане, силови упражнения при жена – засягат сърце, стави, сухожилия, кръст, напомпват излишно женското тяло.
//
Една вметка – при силови упражнения с тежести е много важно дишането и техниката му. То касае и очното налягане. Толкоз. Simple Smile

# 288
  • София
С каланетика, пилатес и прочее се извайват чудесни тела без никаква тежест. Винаги съм имала плочки и никога не съм вдигала и килограм тежест. Леки, но ежедневни упражнения, плуване и танци по дискотеки Simple Smile
Ако човек не е спортувал като дете или като млад, има да блъска по фитнесите до припадък и резултатите ще са мноого трудни. При силовите тренировки е хубаво да се отчита, че тия стави са за цял живот и се износват.

# 289
.Hazel, аз с моите 2,3,4 и 5 кила не съм в тия рискови групи Grinning

Базилче, кажи сега повече за дишането и силовите Hug

Да, каланетиката е супер.
Днес направих за разнообразие 1 час каланетика.

# 290
Ма аз пък какво съм седнала да обяснявам, дето хем тичам и карам колело, хем у фитнеса бича 😄

Абе грижата за възрастните почва отсега. Наскоро дарявах кръв за близка и емпирично ме освести как доста заболявания са предотвратими с внимание и спорт

# 291
Най-хубаво тяло имах, когато усилено комбинирах бягане и силови тренировки. Получава се много хубав баланс между трупане на мускулна маса, горене на мазнини и на всичко излишно. Но аз бягах по 100+ км на седмица и ходех 2-3 пъти да тренирам с големи тежести (за състезания, не за външен вид).

В момента силовите съм ги зарязала. Бягам 3 пъти седмично и 2-3 пъти седмично ходя на катерене. Бих се радвала И на някоя силова, нооо с малко бебе това са ми възможностите откъм време. Simple Smile В интерес на истината така също става много добър баланс - бягането натоварва всичко, общо взето, но с акцент над крака, а катеренето горна част. Но бразилско д няма как да имам с тази програма. Grinning

Аз до 30 г имах много хубава кожа и практически не бях ползвала никакви козметики - само някое елементарно кремче на билка от дм. Сега вече след детето определено не е така и се хванах вече с всички сутрешни и вечерни рутини - с измиващи гелове, серуми с вит. ц, ретинол и тн. Няма как, младостта и естествената красота рано или късно не стават естествено Grinning и искат повечко усилие.

# 292
Завид за бягането.
И на мен ми се бяга, ама ми е забранено Confused
Даже съм се чудила някой ден като си замине кростренажора дали не си купя бягаща пътека.
Не да бягам,без да друсам чакрите, щото не бива, а да си ходя и то под наклонче. Имало и такива. Един вид имитира ходене на планина.
Може и по-бързо ходене на нея.

# 293
Завид за бягането.
И на мен ми се бяга, ама ми е забранено Confused
Даже съм се чудила някой ден като си замине кростренажора дали не си купя бягаща пътека.
Не да бягам,без да друсам чакрите, щото не бива, а да си ходя и то под наклонче. Имало и такива. Един вид имитира ходене на планина.
Може и по-бързо ходене на нея.
Иди направо на планина, според мен. Не сега в зимния сезон, може лятото. Качваш се пеша с каквото темпо те натоварва без да ти идва прекалено и слизаш с лифта/автобуса, за да не товариш ставите. Simple Smile Чист въздух, солидно натоварване и много хубав баланс между кардио и анаеробно натоварване в по-стръмните участъци.

# 294
Ходене, аз ходя на ден по 7-8-9 км за кардио. Бягането пак казвам – не е ок за сърце и стави. Simple Smile Но всеки си знае.
//
При силовите, Елорче, е важно да доставяш кислород на тялото и да не остават без кислород очите. Защото така се покачва очното налягане и правиш вреди – пукат се кръвоносни съдове, отлепят се ретини ецетера Хейзъл е писала. Демек – хубаво дълбоко вдишване и бързо издишване, без задържане, пак вдишване. Не задържай дълго въздуха, когато вдигаш много тежко.

# 295
Бягането е кошмар за ставите, но невероятно за душата и емоционалното състояние. Каквото и друго да съм тренирала, нищо не ме е оставяло толкова спокойна и щастлива след това. Заради това и започнах силови - те включват доста кондиционни движения, които подсилват стави и сухожилия та да държат на бягане. Аз съм и основно планински бегач (сега покрай бебето бягам в парка де) - там ставите умират още повече. Но пък наченките на следродилна депресия умряха, когато пробягах пак след раждането. А с известен срам си казвам, че бях тръгнала да затъвам по едно време.

# 296
Същото е и с ходенето, Гугъл. Преди ходех в планината - беше ми в задния двор, сега ходя в парка. Пак ми е дзен за ума, пречиствам тотално главата, мисълта тече по друг начин. Признавам – ходеща пътека във фитнес ми действа ужасно натоварващо. Не харесвам фитнес зали.

# 297
Същото е и с ходенето, Гугъл. Преди ходех в планината - беше ми в задния двор, сега ходя в парка. Пак ми е дзен за ума, пречиствам тотално главата, мисълта тече по друг начин. Признавам – ходеща пътека във фитнес ми действа ужасно натоварващо. Не харесвам фитнес зали.
Аз на фитнес пътека и 3 км не изкарвам. Навън съм бягала по 70+ км. В планината си ходим почти всяка седмица стига времето да не е ужасно и до голяма степен си права, но бягането ми дава една свобода + възможност за бързо избиване на всякакви лоши емоции, която с преходи не ми се е получавала, където и каквито и да са те, а ние сме ходили почти навсякъде у нас и из голяма част от близките държави.

Първите 3-4 месеца след раждането ревях страшно много и бях зверски потисната. И не спях почти изобщо отчасти заради бебето, от друга страна моите абсурдни страхове. През има няма 15 мин подскачах насън да я проверявам диша ли. По-късно разбрах, че това хем се среща често, хем не е съвсем нормално. Родих естествено живо и здраво бебенце без проблеми и въпреки това ходех като превита сянка. Около 4тия месец започнах да бягам пак, макар и по малко, и все едно се родих наново. Преди това ходех с нея по 10-12 км в парка (тя в раница/слинг) и макар че беше много по-добре от седенето вкъщи, не беше достатъчно да ме привдигне психически.

# 298
Душичка си ти. Simple Smile)
Разбирам те напълно. Аз бях по същия начин. Но по това време мъжът ми беше фитнес инструктор. На 6-тия месец започнах да ходя в залата. Беше ми тегаво, но имаше резултати. Психиката е пряко зависима от физиката. Ако физически не си в кондиция и психиката линее. Безсънието и шашът след раждането няма да коментирам, не е за тази тема.

# 299
  • Пловдив
Бягането не е като ходенето и прехода. Аз не бягам, но съответствие е кардиоуред, каране на колело, стълби, всичко - мисля, че успокоението идва от интензивността и умората, не от изминаването на разстояние, гледки и т.н. Макар че може да е индивидуално и да е просто от самото удоволствие по време на харесвана дейност, а не нещо свързано със самия вид натоварване.

Общи условия

Активация на акаунт