Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 359
  • 461
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Така си е, храненето и спорта не са панацея и лечение за всичко, но помагат.
И да, утре не се знае нищо, ама това не значи, че трява да ядем боклуци, да пушим, пием.
Има хора и с такова мислене.
То виж какво дишаме. Да не говорим, че докато всички са фокусирани върху храносмилателния си тракт ракът на белия дроб се е увеличил четири пъти в страните с редуцирано тютюнопушене, заради ефектите на битовата химия и други замърсявания.

# 316
  • София /Абсурдистан
Живеем в силно замърсена среда и ядем не се знае каква храна и какво има в нея. Това е голям фактор.
Аз съм с тежко увреден гръбнак и за спорт не може да става и дума. Плюс Хашимото, хормоните си правят каквото си щат. И след онкологично лечение, а от химиотерапията се качват кила и от въздуха. Е, свалиха се сами, после се добавиха пак малко без мое участие… Понякога трябва да приемем, че не всичко зависи от нас.
А лошият късмет го има и още как, изпитано е на собствен гръб…

# 317
И да, утре не се знае нищо, ама това не значи, че трява да ядем боклуци, да пушим, пием.
То виж какво дишаме. Да не говорим, че докато всички са фокусирани върху храносмилателния си тракт ракът на белия дроб се е увеличил четири пъти в страните с редуцирано тютюнопушене, заради ефектите на битовата химия и други замърсявания.

Също вейпове, наргилета, трева... Явно остава един вакуум след спирането на тютюнопушенето, и много от моите познати чужденци не пушат цигари и не пият кой знае колко, но си възприемат синтетичните дроги, лекарства, тревата, вейпове като нещо съвсем обичайно за разпускане. Имам познато дете, на 12-13. Заради вейпове получи някакви тежки здравословни проблеми и лекуващият лекар казал на близките му, че кръвната му картина била като на дългогодишен пушач.

# 318
  • София /Абсурдистан
Е то тогава каква е ползата от спирането на цигарите.

# 319
Има полза, ако не ги замениш с нещо друго.

# 320

Да, Бояна, въздуха е отврат, особено тия дни.
Цигарите влияят и на храносмилателния тракт и то много, но малко хора го знаят това и се смеят на това твърдение. Майка ми работи в гастро отделение е доста запозната. Ама ето на, още пуши.
От цигарите не само на белия дроб рак се хваща, много други неща от които хората си мислят, че не може да има общо. Ракът на хранопровод и стомах от цигари е много често срещано. Лекуват ги, спират цигари, оправят се, пропушват и пак рак.
Има хора са ми казвали примерно - моя чичо цял живот правилно живя, все здравословни храни, спорт и накрая рак на белия дроб.
Ама нищо няма гарантирано, ама зорлем това да ти е причина да пушиш.

Иначе аз съм вейпър засега. Запозната съм доста добре какво вейпвам и нямам притеснения.
Виждам и разликите.
Засега така. Дано ми дойде акъла и това да махна скоро.

# 321
  • София
Няма и не може да има нито едно валидно проучване свързано с цигарите и рака, защото допреди 20 години абсолютно навсякъде се пушеше и всеки е бил пасивен пушач от дете, а и цял живот. Няма как да се е получило двойно рандомизирано изследване. С което не отричам вредите от цигарите, но все пак ако ще говорим за научни данни, такива няма.

# 322
Ок, цигарите са полезни и не причиняват ни рак, нито нищо друго Joy

# 323
  • София
Ок, цигарите са полезни и не причиняват ни рак, нито нищо друго Joy
Изобщо не твърдя такова нещо и го написах. Просто двойно рандомизираните изследвания, които при рака са дългогодишни, изискват сериозна референтна група непушачи при същите условия като пушачите и обяснявам защо такива не е могло да има.

# 324
Самата настройка на хората си личи от тази тема.
Понеже всичко около нас е лошо, какъв е смисълът да се стараем?
Ами има смисъл според мен.
Да, всеки може да се разболее от нещо , но да се предаде още преди да е станало е много лоша нагласа.

Наистина ли искате децата ви така да са научени - понеже светът е еди какъв си, живей колкото си можеш по зле, все едно някой ден ще си болен....

На мен ми харесва, когато хората са позитивни, имат желание за живот и имат вяра, че могат да подобрят нещо

# 325
  • Sofia
Понеже всичко около нас е лошо, какъв е смисълът да се стараем?

Ясно че въпросът ти е реторичен, но отговарям, че смисълът ежедневно да се стараем е в това, че повишаваме процента вероятност нещо лошо да не ни се случи. Simple Smile Нищо повече и нищо по-малко.
В живота не можеш да ликвидираш нито един риск напълно; в някаква степен си способен да повлияеш единствено върху вероятността това да се случи.

# 326
Бояна, има си предостатъчно изследвания.

# 327
  • София
Бояна, има си предостатъчно изследвания.
Обясних защо не може да има валидни изследвания при отсъствие на стабилни референтни групи, които при равни други условия с останалите не са били пушачи или пасивни пушачи. Така се установява причината за нещо, иначе става като в случая - сладоледите предизвикват удавяне.

# 328
  • Пловдив
Най-малкото, върху активните пушачи има много. Не знам за пасивните, наистина навремето се пушеше навсякъде, но и там може с въпросник за членовете на семейството да даде някаква разлика с останалите от семейства на непушачи.

# 329
  • София
Най-малкото, върху активните пушачи има много. Не знам за пасивните, наистина навремето се пушеше навсякъде, но и там може с въпросник за членовете на семейството да даде някаква разлика с останалите от семейства на непушачи.
Прекалено много фактори има, за да може да се стигне до категоричен извод научно точно за рак. Френската хипотеза, например, доказва, че французите, които са били едни от най-жестоките пушачи най-малко са страдали от рак, защото са прекалявали с червено вино, в което пък има ресвератрол, най-мощният антиоксидант.
Има генетични видове рак, рак вследствие активността на бактерии и отделно най-различни канцерогени в почвите, въздуха и прочее.
Това не прави цигарите полезни, те са си вредни. Само за рака уточнявам, че зависи. Българският тютюн е бил винаги много канцерогенен, заради радиоактивни съставки в почвата в регионите на отглеждане. Там и останалите продукти расли в почвата са такива.

Но приключвам с това, защото беше скоба и темата не е за рак.

Общи условия

Активация на акаунт