Имаше ли смисъл да уча педагогика?

• 2 342
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • София
А имаш ли въпрос, Бънди, извън реторичния от заглавието? Защото на него няма как да отговорим. Много знаем ние имало ли е смисъл от твоето образование.

# 16
  • София
Много трудно ще намериш място за учител в Северна България, но се пробвай при всяка възможност. Вероятно ще ти се наложи да кандидатстваш и за други населени места в близост до Добрич, докато натрупаш стаж.
Ако наистина искаш да се занимаваш с тази професия, втора специалност няма да ти се отрази зле.
Разгледай и за СДК /следдипломни квалификации/ от порядъка учител по .. история/биология/химия/география/математика. Въпросът е дали ти се занимава, защото заплащането определено не е нещо сериозно, но за Добрич ще е на ниво ми се струва.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 23:36 от Lunna Sonata

# 17
Много трудно ще намериш място за учител в Северна България, но се пробвай при всяка възможност. Вероятно ще ти се наложи да кандидатстваш и за други населени места в близост до Добрич, докато натрупаш стаж.
Ако наистина искаш да се занимаваш с тази професия, втора специалност няма да ти се отрази зле.
Разгледай и за СДК /следдипломни квалификации/ от порядъка учител по .. история/биология/химия/география/математика. Въпросът е дали ти се занимава, защото заплащането определено не е нещо сериозно, но за Добрич ще е на ниво ми се струва.

Мисля, че трябва да се преквалифицирам, както ме посъветваха. Благодаря за съвета.

# 18
Това с търсенето по селата не ми допада. Няма хора, контакти, магадини, болници. Не е за мен. Аз съм с английски и френски попринцип, но съм се фокусирала върху английския. По - приятен език ми е.
Е, как да няма хора, нали на такива ще преподаваш, такива ще са и колегите ти. Магазини, болници за какво са ти, ти само ще работиш там, но едва ли и живущите там умират от глад и настинки, все по някакъв начин са уредени тези неща. Но ти си знаеш де. Между другото приятелките, за които споменах, споделят, че атмосферата в такива училища е много по-спокойна, неамбициозна и ненатоварваща в сравнение с тези в големия град. Може и просто те да са извадили късмет.

# 19
  • София
Винаги има смисъл от повече знания, но ти нали скоро ще умреш от прионовата ти болест, Bundyrose, та при теб... Няма за кога да се преквалифицираш.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 09:43 от milenaka

# 20
А каква мотивацията Ви про записването на тази специалност?

# 21
Bundyrose, ти ли си бре, душа? За учителка може в някое ромско село да се пробваш.

# 22
  • София
Само да няма котки там...

# 23
Най-добре се преквалифицирайте. Без връзки и ако не сте по математика, химия, физика или биология, шансът ви за реализация е минимален.

# 24
Вие пък по кое разбрахте, че е тя?

# 25
Вие пък по кое разбрахте, че е тя?
Отговор #8

# 26
  • Paris, France
Това с търсенето по селата не ми допада. Няма хора, контакти, магадини, болници. Не е за мен. Аз съм с английски и френски попринцип, но съм се фокусирала върху английския. По - приятен език ми е.
С два езика можеш да се окажеш ценен кадър, защото може да ги преподаваш и двата в едно и също училище без да се пънеш да се преквалифицираш.

Ти няма да живееш в селото и не те бърка има ли болници и магазини или няма. Купуваш си кола и ходиш и се връщаш с нея 4-5 дена седмично.

Можеш да потърсиш работа в офис, дистантна работа с двата езика щом ги знаеш на ниво да ги преподаваш.

Имам съученичка, която все още преподава в села и малки градчета край София и е доволна. Живее си в София. Не работи само като учител заради заплащането.

Можеш да потърсиш и работа в чужбина ако не намериш на място. Съседка на майка от 10-15г преподава в австрийско училище и в началото и дадоха и квартира. Квартирата вървеше с работата. Скоро ще я видя и ако искаш, мога да я питам дали и какви учители търсят и дали там, където намери обявата има и за други езици и държави.

Ако си ученолюбива, можеш да кандидатстваш В университет за докторантура, която върви с преподавателско (асистентско място), заплата, самостоятелна стая в общежитие ако си от друго населено място.

На твое място бих търсила всякаква работа с английски и френски, не само учителска. С двата езика, и двата на добро ниво, работа има и без диплома за нещо конкретно като (IT, финанси, маркетинг итн).

Временна опция е да си направиш от някакво хоби професия, която може да се работи през почивните дни - фризьорство, маникюр, нещо такова. Курсовете са кратки и винаги има места за събота и неделя, а ако си намериш работа по специалността, можеш да напуснеш или да ги работиш и двете.

Успех ти желая. 💐

# 27
А, ако изкараш допълнителна специалност можеш да преподаваш предмет на чужд език  в езиковите гимназии. Напр. Биология на френски. Такива специалисти са по-търсени, отколкото само преподавател по чужд език.

# 28
  • Paris, France
Преподавателите по биология в езиковите гимназии са завършили биология, не педагогика и езикова гимназия. Някои знаят добре езика от работа в чужбина или курсове. Да се преквалифицира в преподавател по биология ще отнеме поне 3г редовно следване, а след това я намери място в езикова гимназия, я не, защото в нейния град вероятно има една или две езикови гимназии с максимум четирима преподаватели по биология на френски и английски. Заплатите на преподаващите биология на чужд език не са много по-високи от тези на преподаващите на български. Класната ми ни преподаваше биология и непрекъснато си търсеше работа в чужбина. Беше се върнала от Алжир като ни преподаваше и заминаха за Канада като завършихме. Същото с учителя по физика, който се върна от Ангола, учителката по химия, която беше преподавала в Мароко и Алжир.

Математика ми се струва по-лесна и интересна специалност, а и по-търсена. Най-важното - може да се учи задочно. След това може да работи като учителка по IT, статистика, анализ на данни итн.

# 29
  • Down south
Изненадана съм, че на ниво преподавател по английски и френски, не може да се намери удовлетворяваща работа?

Общи условия

Активация на акаунт