Февруарски снежинки 2026 - Тема 3 ❄️ 🍼

• 9 417
  • 420
  •   1
Отговори
# 405
Ние карахме курса при https://firstaidbg.com/, много беше добре с тренировки с манекени. Ние бяхме на курса, който е два часа след работа, имат и съботен, който е по-дълъг, към 5-6 часа.

Наистина си струва според мен, за да знаеш какво да правиш. Аз миналата година март взех книжка и бях на курс по първа помощ и имаше неща, които бях забравила, така че и аз препоръчвам Simple Smile

Аз съм се записала и на курс по раждане и два за грижи за новородено с Ася Демирева.

Едит: не сме обсъждали нищо за тези масажи на перинеума. Другата седмица пак съм на тонове, записвам си да питам.

# 406
AllegraA, много полезна информация споделяш. Благодаря!

# 407
Благодаря  много за изчерпателните обяснения,наистина много полезна информация!
Здравейте, момичета, тези брадавички/пъпки около зърното (по потъмнялата ареола) са нещо съвсем нормално Simple Smile Не само не пречат, но и помагат на бебето да се ориентира по миризмата, която отдават (която в никакъв случай не е силна или неприятна. Потъмнялата ареола привлича зрението, а “образуванията” привличат обонянието. Всъщност млечните жлези са видоизменени потни жлези. Не ви е нужен чак такъв детайл, ще обобщя, че както промените в матката са огромни и видими, така и тези с гърдите. Ако още не сте си купили сутиени за кърмене, вземете около 2 размера по-големи от типичния ви 🤗

За масажа на перинеума - правила съм с първата бременност с бадемово олио (всяко базово масло върши работа), но не мога да преценя дали е имало смисъл, защото ми направиха епизиотомия 😅
Втория път не съм масажирала, нямах разкъсвания.
Вероятно е до кожа, т.е. синтез на колаген както със стриите, но в хода на раждането вече е по-важно да ви го правят (правила съм го и с контактен гел за ултразвук). Опитната акушерка вижда кога със сигурност ще настъпи разкъсване (има едно специфично побеляване на кожата точно преди главата да се роди) и спрямо собствения си усет или политиката на болницата прави или не епизио/перинеотомия или оставя да настъпят спонтанни разкъсвания.

И тук да си добавя личното мнение - ако сте първораждащи и лежите в литотимичната позиция (по гръб) при напъните, външни разкъсвания ще настъпят в над 80% от случаите. Само ако сте еластична кожа, без епидурална упойка и съответно с добра чувствителност към позивите за напън - няма. Познавам и такива жени 👍🏻

# 408
Здравейте момичета! След няколко дни ми е секциото, ноо направо умирам от страх... от това, че няма да си усещам краката, че мога да получа паник атака, да ми падне кръвното и да ми стане замаяно и прочие..😥 От както ми казаха на коя дата ще ме оперират не мога да спя, само за това мисля.. Моля ви тези от вас, на които също им предстои скоро , да ми кажете как се чувствате , същото ли е илии? Оф не знам вече. Побърках се тотално!🥴

# 409
Аз ще се пробвам да те успокоя, въпреки че досега не съм раждала и аз се страхувам -като се глася за нормално раждане и не знам кога ще започне. Нека да мислим положително , понеже термина ми е 1 февруари,  аз съм и в януарската група - там има вече много родили и по двата начина , всеки се страхува, но ще мине и това. Аз се опитвам да не се притеснявам предварително,  като му дойде времето тогава да охкам и пъшкам ,че ще трябват сили и психически. Хубавото е ,че ще имаш упойка, и после ще гушкаш бебче, най_най хубавото, ама какво да се прави ,трябва да се премине все пак отнякъде😊

Здравейте момичета! След няколко дни ми е секциото, ноо направо умирам от страх... от това, че няма да си усещам краката, че мога да получа паник атака, да ми падне кръвното и да ми стане замаяно и прочие..😥 От както ми казаха на коя дата ще ме оперират не мога да спя, само за това мисля.. Моля ви тези от вас, на които също им предстои скоро , да ми кажете как се чувствате , същото ли е илии? Оф не знам вече. Побърках се тотално!🥴

# 410
И моето е след няколко дни, и се чувствам по същият начин. Не ми е първи път, но съм още по-притеснена. Не спя, изнервена съм, драматизирам или мълча, или съм жертва, и не ми се говори с никой. Не съм казала на никого, за да не ми  звънят бабите, допълнително да ме занимават с всякакви подробности и терзания. Даже нямам сили и желание да си подготвя багажа за болницата. Моите спомени от спиналната упойка не са хубави и това ме травмира още повече. Бебето в понеделник беше 3.600 кг. и от една страна се чудя още колко ще качи, а от друга се притеснявам дали пък не е рано за раждане. Доктора е категоричен, че трябва да родя по-рано, заради увеличението на водите, та не знам…странно чувство

# 411
Нашите пък знаят почти всички (най-близките), защото така даже ми е по-спокойно,  звънят ми говорим си , дават ми кураж. Само съм им казала на датата за секциото никой да не ми звъни и че аз самата като родя ще се обадя на всички да съобщя живот и здраве.🤯🙊 Някак си ми е напрегнато, опитвам се да се успокоя,  даже гледам клипчета в ютюб влогове от раждания (секцио) и малко или много ми действия добре , гледам как им е бил престоят в болницата от деня на приема до деня на изписването. Даже мисля и аз да си влогвам.. ей така за себе си.. да си го гледам после 😄🫣🤔

# 412
  • 🌊
Ние датата я казахме веднага след като беше сигурна. Подробно съм разяснила процедурата и тайминга на семейството.
Не знам защо, около 35 седмица много ме треснаха хормоните и се притесних сериозно от операцията, че може да стане нещо, че аз каква майка ще бъда и т. н.
Сега ми е някакво абсолютно спокойствие, но първо, че много говорех с АГ на прегледите, багажът ми е готов, за пореден път се убедих, че съм си избрала най-добрата болница за мен и съм направила всичко възможно нещата да са добре. Отделно майка ми се успокои като разбра, че аз ще имам около 10-15 шева срещу нейните 40-50 от естествено раждане и това спокойствие ми помага.

Много ми помогна това и да спра да чета фейсбук групи, защото там всекидневно жени като мен са наричани фукли, фръцли, лигавета, лоши майки и подобни. Някои хич не си усещат фанатизма и това примерно на мен почна да ми се отразява негативно към кърменето.

# 413
  • София
Чебурашка, последните няколко дни аз съм на такава вълна - рева какво ме чака, колко е страшно ... Откачена работа. Вкъщи много ми се накараха да спра всякакви ФБ група и други такива.
При мен може да се наложи секцио още другата седмица в 36-а, че има признаци за прееклампсия, но каквото, такова.

# 414
И мен яко са ме ударили хормоните от скоро.
Една вълна от притеснение и рев, от това че не знам дали ще се справям добре и няма да знам какво да правя. Не помага и това, че все още сме в процес на местене в нов апартамент... на фаза чистене и чакаме последната мебел да пристигне - леглото. Но трябва и да се купуват неща като чаши, чинии и тн. Поне за бебето всичко е готово и купено. Но силно се надявам да не подрани.

Иначе, на тези, на които секциото им е много скоро и не успея да се включа със съобщение преди това - стискам палци всичко да мине по план и да гушкате здрави бебчета Two Hearts всичко се нарежда!

# 415
Благодаря ви момичета ! Мислете положително. Аз тази нощ пак не можах да спя , но си повтарям, че има хора на които след броени дни им предстои животострашаващи операции, а пък на нас след няколко дни ни предстои операция,  която за лекарите е като "Добро утро и Добър Ден" и ще си видим малките сладки бебоции!!☺️

# 416
Разбирам те добре и ние цяло лято правихме ремонт , докато свалях тапети имаше с какво да се разсейвам. Началото на декември се нанесохме, но има още неща за правене, които не са спешни. И предстои смяна и къртене на дограми,  защото в момента тече саниране на блока, нямам сили за това да се притеснявам, мисля си главно за раждането . Да ни мине всичко леко, като родим пак ще има за какво да се притесняваме.
И мен яко са ме ударили хормоните от скоро.
Една вълна от притеснение и рев, от това че не знам дали ще се справям добре и няма да знам какво да правя. Не помага и това, че все още сме в процес на местене в нов апартамент... на фаза чистене и чакаме последната мебел да пристигне - леглото. Но трябва и да се купуват неща като чаши, чинии и тн. Поне за бебето всичко е готово и купено. Но силно се надявам да не подрани.

Иначе, на тези, на които секциото им е много скоро и не успея да се включа със съобщение преди това - стискам палци всичко да мине по план и да гушкате здрави бебчета Two Hearts всичко се нарежда!

# 417
Момичета, аз от днес съм в 39-та седмица (вече в 9-ти месец ли съм?).
Нямаме още име за бебето и не  е кефят така нещата.
Отделно да се оплача, не знам от постоянното седене седнала и легнала ли, от това, че се потя повече особено нощем, обаче отдолу съм се протъркала или подсякла не знам какво е. Започнах да се мажа с бебешките кремове против подсичане (мострите които са ми давали на Topfer  и bephanten) но явно като са с цинк и изсушават още повече мястото... Бях купила павловича мас с нея първите 2 дни имаше ефект-успокои се мястото, след това пак същото...
Отделно и хемороиди се мъча да оправя купих си гел хеморрел, ама втори днес днес не мога да преценя има ли ефект... Изобщо... И на бебето вече му е тясно в корема, този следобед нещо се въртя и гъзурчи странно, само се моля да не си променя главичното предлежание и да си остане надолу с главата.
Тази нощ успях да спя до 3ч, след това се събудих и понеже и носа ми е запушен имах чувството, че не ми стига въздуха и не мога да си го набавя, лошо ли ми ставаше, пулса си мерих, 2 часа полуседнала, накрая заспах ама видях зор нещо ...
Та оплаках се Simple Smile

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 20:38 от Sunshine..@

# 418
  • София
Sunshine, отдавна си в 9-ия месец 😉, вече финалът е съвсем близо. Пробвай за подсичането някой от кремовете или маслата на Wooden, Aderma също ще ти помогнат, преди години имах ужасен проблем с ръцете и след много лекари и мазила само техните кремове ме оправиха, та съм им голям фен.
За запушения нос мога да ти препоръчам Tonimer, който направо ме спаси последните седмици. По принцип съм само по лекарствата и капките, но в един момент установих, че не мога да капя само Виброцил и случайно намерих този Tonimer в шкафа. Още ми се запушва, но не така брутално.

# 419
Благодаря ти Wink
Утре отивам да си купя спрея и да видя за мостра на тези кремове.
Sunshine, отдавна си в 9-ия месец 😉, вече финалът е съвсем близо. Пробвай за подсичането някой от кремовете или маслата на Wooden, Aderma също ще ти помогнат, преди години имах ужасен проблем с ръцете и след много лекари и мазила само техните кремове ме оправиха, та съм им голям фен.
За запушения нос мога да ти препоръчам Tonimer, който направо ме спаси последните седмици. По принцип съм само по лекарствата и капките, но в един момент установих, че не мога да капя само Виброцил и случайно намерих този Tonimer в шкафа. Още ми се запушва, но не така брутално.

Общи условия

Активация на акаунт