Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 18 486
  • 676
  •   11
Отговори
# 660
И на мен средата е определяща. Това с доброто вече не знам как да го определя. Като има дори административни недомислици, децата страдат. Да не говорим, че някои неща са и въпрос на късмет. Знам, че има родители, които избират училище според някой учител, за когото имат отлични отзиви, но това дали и колко дълго ще преподава учителят не е сигурно.

# 661
  • пустинята Гоби
Опит с две деца в начален клас - средата е по-важна от учителя, въпреки че постоянно се пише обратното. За гимназията пък съвсем, но никой нищо не гарантира реално, просто се надяваме че като детето влезе в профилирано училище с висок бал, ще намери сродни души.

# 662
  • София
Важен си е началният учител, децата до четвърти клас са всеки ден основно с него. И оказва влияние на отношението им към света, не само към ученето. Ние в кварталното попаднахме на един..., ужас беше. Сега детето като си спомня казва, че е било малко тогава и затова е обръщало внимание на глупостите на учителя и се е притеснявало.. Сега не се връзвало на такива неща.

# 663
  • Където морето целува небето...
Ние в най-елитното училище в града попаднахме на такъв учител, че лично аз от 5 клас до сега, два пъти съм предлагала на детето да го преместя. "Учител" който може да те отврати от любим предмет. Съгласна съм, че има и не много читави учители, но унижаването на ученици е извън всякакви граници. 

# 664
И за мен средата е важна, но нямаш гаранция каква ще тя. Ние в първото училище, уж, добро, пострадахме. И за мен вина естествено на първо място е в системата, защото няма адекватни наказания и децата растат с убеждението, че имат права, но нямат задължения. Трябва да сме съпричастни към насилника, за да не нараним крехката му душевност, а жертвите най-добре да стана насилници и те, за да имат и те крехка душевност. На второ място виновна беше класната до четвърти клас. Тогава нито аз, нито детето си давахме сметка, че това се случва, но реално тя разделяше класа. На най-голямото стъпало бяха децата, които ходеха в частната ѝ занималня като тук се открояваше дете на известни родители ( една вметка поне според мен му изградиха фалшиво самочувствие, че знае и може всичко, но това е друга тема), след това се нареждаха децата, които все пак са умни и накрая децата, които имат нужда от помощ. И така бавно и постепенно вместо да изгради клас, тя го раздели на различни части, които не се обичат и се подиграват едни на други. В пети клас класният беше страхотен , но безсилен. Дойдоха деца изгонени от други училища и положението ескалира.
Сега сме в друго, уж, добро училище. Проблемите са подобни вербална агресия, между момчетата и физическа, няма наказания, само се размахва пръст "повече така няма да правите. Никакво уважение към учителите, в час се говори и на никой не му пука за забележки и двойки. На родителската учителите се оплакват класът бил добър в пети клас, но после нещо им станало и сега в седми са нетърпими. Ясно хормони. Но си, мисля че това е оправдание за безсилие. Ако поднесеш материалът интересно , ако се опиташ да ангажираш децата, ако поставиш ясни граници, ако дадеш адекватни наказания.... Днешните деца са изключително будни у умни , а нашето училище се опитва да ги дърпа към дъното вместо да им даде крила.
Малко се увлякох. Надеждата ми е в гимназията да попадне на себеподобни, т.е. с близки интереси и нещата да са по-добри.

# 665
Diavenna , може би балансът е детето да избере самостоятелно какво от всичко му е най на сърце и тази материя да бъде приоритетна. Зарекла съм се от 8 клас натам да се "поправя" сама себе си, защото то си е избрало вече, и среда си има, и желание, и мотивация, и успеваемост на ниво, и всичко, а аз имам амбиции. Blush А мързел трябва да има в здравословни дози. Stuck Out Tongue Winking Eye

Абсолютно съм съгласна за избора обаче:
- НВО е по Мат и Бел и малки изключения резултатите по мат и Бел ще определят къде ще учи детето и дали ще има възможността да преследва избор си;
- има съвестни и целенасочени деца, които драпат в посока избора си със страст и устрем без да се налага контрол и натиск от страна на родителите. Но моите наблюдения са, че повечето деца не са толкова последователни и за да се постигнат резултати са необходими усилия, подкрепа и контрол от страна на родителите.

И за здравословния мързел съм съгласна с уговорката какво е здравословен мързел. Защото 1 месец да не решиш една задача по математика вкъщи (или който и да било друг предмет), а да очакваш резултат, не е здравословен мързел.

# 666
  • София
Gigi-gagi, май положението в прогимназия почти навсякъде е такова, каквото си го описала. Нещата са взаимносвързани - учители-деца-родители. В нашата силно централизирана образователна система обаче "рибата се вмирисва откъм главата" .  И това, което успяват да измислят от МОН в безсилието си и липсата на компетентност, е например предмет Религия или оценка за поведение, обвързана с успеха (второто го нямаше дори в тоталитарно време). На мен са ми намалявали два пъти поведението за глупости, но бях пълна отличничка😄

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 10:24 от Magenta2022

# 667
  • shumen
Гиги,навсякъде в прогимназията е такова положението според мен.Никъде няма наказания и децата си мислят,че всичко им е позволено.Миналата година господина по Музика беше опрял чак той да ни се обажда на родителите и да се оплаква,че му провалят часа.Говорихме вкъщи с моето дете и от тогава има коренна разлика.Но другите родители казали на децата,че този предмет не е важен и не ги интересува.
Мама Сузана,при нас също има такива учители.По Физика децата се чувстват излъгани от госпожата,защото им даде да правят проекти уж да си вдигнат оценката.Предния час част от децата са си представили проектите,а другата част трябваше вчера,но не са,а са взели урок и госпожата им е казала,че оценките ще са за 2 срок.
Започнаха да валят срочни оценки при моя.По Физика се ядосва,че ще му остави 4,но там на последното контролно тая тройка му обърка работата.

# 668
  • До морето
И ние имаме 3 по Физика. Първата госпожа беше кошмарна, абсолютно нищо не правеха в час, а заради интегрираните задачи, беше важно все пак тещо да учат. Заваляха оплаквания и дойде нов преподавател, който още на втория час пуска писмено без предупреждение, за да види какво е нивото на класа. Това се случи в края на ноември, оценките масово 2 и 3, ги разбрахме преди коледната ваканция. Беше им обещала, че няма да ги нанася и да ги брои и онзи ден изведнъж се появиха в дневника. Сега с с две петици, две шестици и тройка остава с 5 за срока.

# 669
  • shumen
Boho Chic,доста оценки имат по Физика вашите.Моя имат 4 оценки само.Той е с 5,4,5 и накрая на контролното 3.Уж им даде проекти,за да си ги вдигнат,а накрая им казала,че ще ги пише за втория срок.
По География пък още в 5 клас намрази предмета заради бившата им класна и с голяма мъка ще е с 5 за срока.Дано вторият срок се постегне малко поне.Сегашната им госпожа по География им даде контролно точно преди ваканцията и им насвятка ниските оценки и шанс за поправка не им даде.А и тя по начало е малко странна.Не ги изпитва както съм казвала да разказват уроците и на картата,а на упражнения или въпроси след урока.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 13:11 от danaeka

# 670
При нас почти по всичко имат вече срочни оценки. Единият предмет, по който дъщерята още няма оценка е... история.. А последният им час за срока мина. Явно след 3 седмици размотаване за тази оценка до последно няма да знае какво ще ѝ остави за срока..
После учителите искат учениците да ги уважават и да обичат предмета им, но някои от тях правят това изключително трудно с действията  си.

# 671
  • До морето
По физика нищо не е, по математика имат по над 20 оценки.
По нищо няма нанесени срочни оценки. Явно ще чакат до последно. Иначе днес и утре имаме индивидуални родителски срещи, ще се запозная с учителите по биология, химия и физика и трите са нови.

# 672
  • София
Всички срочни са нанесени при нас без физическо. Вчера имах индивидуални срещи с учителите по Мат и по БЕЛ, казаха, че се справя младежът, нямат забележки, да не се притесняваме за НВО. Той не се е и притеснил, де😀 Тази година се отнася отговорно към тези два предмета, другите ги е оставил, колкото да не е без хич. Но затова пък не е претоварен и стресиран.

# 673
  • София
Моята пък завършва с 6 почти по всичко, ама баш по БЕЛ е с петици (по обикновения и ИУЧ). Както и по английски, дето уж беше добре. Ама това е защото я натискам да не изоставя разказвателните предмети. И понеже само с нея се занимавам, брат и си е намалил успеха. Че и 4ки по музика. Имат доста хахав учител, всеки час диктува планове, яко теория, яко контролни там... Направо ще кажеш най-важният предмет....

# 674
  • До морето
Сетих се миналата година госпожата по музика беше насвяткала на почти целия клас забележки "Не могат да пеят!" 😂 Ми, не могат! До 6-ти клас ако не са пропяли, няма за кога 😂
Явно е очаквала след забележката рязко да пропеят!

Общи условия

Активация на акаунт