Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 18 706
  • 683
  •   1
Отговори
# 270
За ненормалното разпределение на оценките е виновен МОН с опростяването на задачите. Родителите искат точно обратното, за да няма струпване в горния диапазон или обратното, изпадане на знаещи деца, заради технически грешки

# 271
Труден изпит и…. Представете си заглавията в медиите: “Срив в образованието: най-ниските оценки от 120 години насам”.
Кой министър, министерски екип или екип на РУО би искал това?!?
Единственият вариант за изход от омагьосания кръг ми изглежда кардинална промяна в начина на кандидатстване и разделяне на НВО за оценка на нивото и изпит за прием.

# 272
Да, така е, няма как в един изпит да се интегрират две противоположни неща, хем диагностика на образователно ниво по села и паланки, хем изпит за влизане в десет елитни училища, за които се борят.....почти всички. Но от МОН мисъл да чакаш, като от умрял писмо

# 273
За ненормалното разпределение на оценките е виновен МОН с опростяването на задачите. Родителите искат точно обратното, за да няма струпване в горния диапазон или обратното, изпадане на знаещи деца, заради технически грешки

Искат само 10% от родителите, останалите са върло против.

# 274
Останалите не се интересуват. Не точно против

# 275
  • София
Абе масово са против. Като кажеш, че изпитите трябва да са по-трудни, обикновео настава вой. Малко хора разбират, че по-трудният изпит е от полза за всички.

# 276
  • София, Младост
Не смея да се зарадвам на отпадането на интегралните задачи. Мирише ми на още по-голяма каша Sad

Всъщност, изобщо не искаме стандартните назубрени задачи, напротив, немалка част от нас с години се борим за специализиран модул с усложнени задачи, но това, което искаме е яснота и прецизна формулировка.
На една част от пишещите в темата децата са олимпийци по част от предметите, които бяха включени в НВО по математика и подобни задачи по никакъв начин не могат да ги затруднят, но неясно формулирани условия ще го направят успешно.
Разгледай примерите, които последно качиха МОН. Има такива описания, че тук доста възрастни разсъждавахме какво е искал да каже авторът.
И на последно място, интегралните задачи са тези, които се решават с интеграли, а това, за което пишеш са интегрирани задачи от различни учебни предмети.

Всъщност не знам къде прочете, че искам зазубрени задачи. Написах просто, че ще има напъни да запълнят тези 6 задачи с други, все още за никого неизвестни какви.
Относно заяждането за "интегралните задачи"- просто този тип задачи придобиха популярност под това име.
За справка произволен сайт: https://sofia-math.org/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D … 0%BB%D0%B0%D1%81/

# 277
Sanaka, моето мнение е, че трудният изпит е в полза на макс 20% от децата на национално ниво (реферирам към една известна фраза на Теодосий Теодосиев).

НВО в сегашния си вид е опит да сравним ябълки с боб чорба.
А и свирепата конкуренция е основно в София.

# 278
Като ги питаш по принцип, нормално да са против.  
20% от децата са над 10000 деца. Малко ли са?  
Все ми е тая дали изпитът е по-сложен или не. Важно е децата да отиват там, където ще се чувстват добре и ще се развиват.

# 279
  • Пловдив
Връщам се от родителска,2 часа се проточи.
Според учителката по математика станало по-лошо с отпадането на тези задачи,защото щели да са лесни и да им гарантират точките.А сега на тяхно място вероятно щели да сложат тип PISA.A децата се плашат от дълги текстове и можело да блокират .
Но лично смятам,че е по добре,защото лесни задачи не ми е опция.Просто трябва са свикнат да отсяват  важната информация от излишната,а не като видят задача от 5 реда все едно Достоевски ще трябва да четат

# 280
  • София
Sanaka, моето мнение е, че трудният изпит е в полза на макс 20% от децата на национално ниво (реферирам към една известна фраза на Теодосий Теодосиев).

НВО в сегашния си вид е опит да сравним ябълки с боб чорба.
А и свирепата конкуренция е основно в София.
Не е така. От полза е за всички - и за най-силните, и за по-слабите. При по-труден изпит техническите грешки, грешките, които не се дължат на незнание, а на стрес, разсейване и т.н. не оказват особено влияние, при лесен изпит са фатални. И няма нужда да трепериш за някой объркан минус или за 5+3=9. Получаа се по-добро разпределение между децата и половин-едно точка не са фатални. В никой диапазон. Няма никакво значение дали ще влезеш в желаната паралелка с 95 или с 85 точки. И не говорим за някаква олимпийска трудност. Преди 2019 изпитите бяха балансирани. През 2018 в СМГ се влизаше с 85т. по мат и приличен бел, съответно бел изобщо не беше решаващ за приема в СМГ. Това само като пример, да не се хванете точно за СМГ.

# 281
  • пустинята Гоби
Според моят син интегралните задачи били по-лесни от останалите, съжалява че са отпаднали.

# 282
Според моят син интегралните задачи били по-лесни от останалите, съжалява че са отпаднали.

И аз писах първия си пост, защото смятам, че интегралните задачи бяха много лесни, почти преструвка, и воплите против тях са просто страх и неразбиране. Но сега има вероятност министерството "да си отмъсти"  с много по-трудно задачи тип ПИСА. Да видим.

# 283
  • София
Той Вълчев няма да доживее политически, за да мъсти с трудни изпити. Но пък, ако новият служебен министър е с друга политическа окраска, може да реши да доказва, че Вълчев нищо не е свършил и пак да даде по-трудни изпити. Joy

# 284
И аз съм от искащите труден изпит. А някой разбра ли дали математическите задачи, които ще заместят тези от науките, ще бъдат с отворен отговор и това ли значи, че форматът остава същия?
Дано поне това оставят.

Общи условия

Активация на акаунт