Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 18 988
  • 694
  •   9
Отговори
# 255
Много ме радват новините, които споделяте! Благодаря на Sanaka и Silan, че ни държат информирани. Аз едва днес може би щях да науча от пресата или вайбър канала на МОН.
Добре, че не ги почнахме сериозно тези задачи (всъщност и на курсовете само по текущия материал са работили и двамата учители тепърва щяха да отделят време на тях). Аз естетвено да съм подготвена днес си получих трите сборника с интегрални задачи, които поръчах преди НГ Smile Единият е с цели пробни изпити по новия формат и сега се чудя да не я объркам съвсем Satisfied
Иначе минаха и двете класни при нас и бяха доста притеснения от страна на наборката. Учителките сякаш нарочно се наговарят да дават доста трудни задачи. По БЕЛ има отличен само с една грешка, а по математика каза, че се е справила и задачите били по-лесни отколкото очаквала. Все по-често роптае от госпожата в училище - нищо не им обяснявала, заплашвала, че ще им даде по-трудни контролни от съседните класаве, защото били шумни, не отговаряла на въпросите и т.н. Въобще доста беше притеснена вчера и днес ми се обади с облекчение след часа. Явно хич не е добре положението, защото тя по принцип обича математиката и й е по-силният предмет.
За пробни допълнителни не иска и да чува. Дано да успея да я убедя за април/май. Смята, че тези от Междучасие са и повече от достатъчни.
В понеделник следобяд е олимпиадата по Химия. Господинът им казал само да си прочетат последните няколко урока и щели да се справят.  Поне успя да си почине и да събере сили през почивката и сега вече не мрънка, че е уморена, а от миналата неделя е пак на въртележката.

# 256
  • София, Младост
Не смея да се зарадвам на отпадането на интегралните задачи. Мирише ми на още по-голяма каша Sad

# 257
Здравейте, присъствените изпити на "Регалия" се продават само в пакет, докато тези в онлайн формат могат да се купуват и поотделно.
Да питам и аз - знам, че е коментирано и преди, но ако може някой с опит с по-голямо дете да даде мнение за пробните изпити в различните школи, ще бъда много благодарна. Кои изпити са по-близки до реалното НВО (като ниво на трудност и сходност в резултатите) и кои са усложнени? При кои школи обратната връзка е по-добра? За София става въпрос.
Колебая се между "Регалия, "Междучасие", "Ния", "Образователни технологии", "Примерно", "Материка", "Знам и мога", "Елит 89".
Благодаря!

,,Примерно'' твърдо НЕ и като школа на преподаване и изпитите ми.

,,Междучасие'' не са лоши, малко труднички са, но  трябва да имате предвид, че там се преподава първо целият материал по български т.е. би трябвало вече даже да са взели материала, имайки предвид, че на изпита им ноември месец имаха задачи с видове сказуеми.

# 258
Здравейте, качих в пощата пробния изпит по БЕЛ от ОТ, както бях обещала. Ще го сложа и тук за който няма достъп.
Скрит текст:

Моята дъщеря по математика е изкарала 90 точки.. защото е объркала 2-те формули на подточките на геометричната задача... Питам я: "Не ви ли дадоха формулите", а тя: "Ами дадоха ни ги,  ама аз си ги знам".. Обяснявахме се после как дори и да мисли, че ги знае може да хвърли едно око поне да потвърди.
По БЕЛ се е поизложила повече и има 86 точки, като основно преразказът и тезата са изяли точките. За първи път изкарва толкова малко точки на преразказ и се надявам да е заради притеснението и това, че е първия пробен, на който ходи.

Хм...мога да го видя, но не и да го изтегля..

# 259
Момичета, според вас може ли да се направи едно море преди да излязат резултатите 23-30 юни?

До 30/06 са на училище.
Пак ли 15 са дните по домашни причини?

Щастлива съм за отмяната на задачите по другите предмети. Браво на родителите, които  знаеха какво да направят.

# 260
Не смея да се зарадвам на отпадането на интегралните задачи. Мирише ми на още по-голяма каша Sad

Напушва ме смях от тази история с интегралните задачи. Нали гледахме примерите, нищо интегрално няма в тях - вместо круши и ябълки дават задачи с път и време, като на всичко отгоре дават и формулата. Просто паника. То и досега имаше задачи с разтвори, проценти, диаграми... Ама паниката, че ше ми прецакат детето явно взема връх, нищо че ще е еднакво за всички. После защо сме последни на ПИСА, ми защото си искаме стандартните, назубрени формати без никаква връзка с реалността.

# 261
  • София
Ние всъщност почти никакви интегрални задачи не сме видяли от МОН - някакви там скалъпени 5-6 примера да отбият номера. Кой знае какви задачи щяха да изплескат на изпита, защото при МОН мисъл почти винаги липсва.
Децата се стресират от сложни терминологии, чужди и неразбрани от тях. А са неразбрани, тъй като учебната програма на МОН и нейното прилагане са Многооо Практически ориентирани и с Интердисциплинарен подход.... 🤣🤣🤣

# 262

Напушва ме смях от тази история с интегралните задачи. Нали гледахме примерите, нищо интегрално няма в тях - вместо круши и ябълки дават задачи с път и време, като на всичко отгоре дават и формулата. Просто паника. То и досега имаше задачи с разтвори, проценти, диаграми... Ама паниката, че ше ми прецакат детето явно взема връх, нищо че ще е еднакво за всички. После защо сме последни на ПИСА, ми защото си искаме стандартните, назубрени формати без никаква връзка с реалността.
Това, което видяхме, задачата с бабата и счупените очила, не е задача, а малък разказ, пълен с глупости и никаква физическа, нито математическа стойност. Не само са вредни такива напъни, но и още по-неграмотни ще излязат децата с подобни издевателства върху тях
Старият формат е поне малко по-премислен и балансиран. Тези интегрални творчества бяха от зоната на лошата литература, не на математика, интегрирана с науки

# 263

Всъщност, изобщо не искаме стандартните назубрени задачи, напротив, немалка част от нас с години се борим за специализиран модул с усложнени задачи, но това, което искаме е яснота и прецизна формулировка.
На една част от пишещите в темата децата са олимпийци по част от предметите, които бяха включени в НВО по математика и подобни задачи по никакъв начин не могат да ги затруднят, но неясно формулирани условия ще го направят успешно.
Разгледай примерите, които последно качиха МОН. Има такива описания, че тук доста възрастни разсъждавахме какво е искал да каже авторът.
И на последно място, интегралните задачи са тези, които се решават с интеграли, а това, за което пишеш са интегрирани задачи от различни учебни предмети.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 20:51 от silan

# 264
Хайде сега, не ми се спореше за другото, все пак вие сте на пангара, но не мога да отмина заяждането с интегрален и интегриран.

"Интегрален" значи цялостен, комплексен, какъвто беше целта да е изпитът:
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D … D0%BB%D0%B5%D0%BD
https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1 … D0%BB%D0%B5%D0%BD

Докато "интегриран" значи вложен в нещо, вкаран вътре в системата. Точно както и ти си го написала, впрочем - интегрираните в изпита задачи го правят интегрален Simple Smile

И във висшата математика няма интегрални задачи, а просто се решават интеграли.

# 265
Може би не е най-подходящият момент за това, което искам да споделя, но ми се струва, че има връзка. По същество - такива насилени (извинете за думата) ми изглеждат и въпросите по БЕЛ в първата част на теста за ровичкането из текстове и разни шантави после към него неща. Не съм специалист, не мога и нямам право да коментирам, но от миналата година сме потърпевши точно от тази част.

# 266
Ами не е интегрален. Манджа с грозде.
Нито учебноте програми са пипнати, нито е променен изпитът, така че разпределението на резултатите да е нормално.

# 267
Това е съвсем отделна тема. И аз винаги съм пледирала за по-сложен изпит, който да осигури нормално разпределение на оценките. Но и това не става пак заради протести на родители. Това е общото.

# 268
Не родителите. Докато си мерят там колко велики резултати постигат, няма да има нормален изпит.

# 269
  • София
Точно четене с разбиране, ама на неразбираем текст, щяха да са тези задачи, както ги бяха дали за пример МОН. А не математика.

Общи условия

Активация на акаунт