Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 18 753
  • 683
  •   4
Отговори
# 210
Тъкмо видях в другата тема, дано да стане окончателно решението и поне това да не ни създава стрес тая година, че си имаме доволно.

# 211
Здравейте!
Включвам се и аз с една седмокласничка, чак сега се сетих да потърся група за седмокласници тук 🫣.
Малко повече за нас: от София сме, дъщеря ми учи в 32-ро и има амбиции за испанската или нпмг (аз стискам палци около нея). Ходи на школа по бел и на частни уроци с още 2 деца по математика. Засега сме доволни.
Също като много от вас, всички вкъщи се надяваме да отпадне новия формат на изпита по математика.
Надявам се да сме си опора в тази напрегната година!

Пс: дали знае някой пробните изпити в Регалия вървят в пакет всичките 6 ли, защото се опитах да се регистрирам и запиша, но ми дава опция само 6-те накуп 🤔

# 212
По отношение на Определението за спиране изпълнението на заповедта на министъра за включване на интегрирани предмети:

От съда съобщиха, че министър Красимир Вълчев е обжалвал спирането на заповедта, но после е оттеглил жалбата си. Делото е насрочено по същество за 30 януари.

След решението се очаква изпитът да си остане само със задачи по математика, както досега. Вероятно ще е нужна нова заповед на министъра на образованието.

Информацията е оттук - https://www.segabg.com/hot/category-education/sudut-sprya-integr … 7isLLnMh4iEtprpjA.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 17:49 от silan

# 213
  • София
Дано да се обяви за решаване още в първото съдебно заседание, въпреки че е твърде възможно да се отсрочи за следващо заради някое нередовно призоваване, предвид колко много жарбоподатели са.

# 214
Здравейте, присъствените изпити на "Регалия" се продават само в пакет, докато тези в онлайн формат могат да се купуват и поотделно.
Да питам и аз - знам, че е коментирано и преди, но ако може някой с опит с по-голямо дете да даде мнение за пробните изпити в различните школи, ще бъда много благодарна. Кои изпити са по-близки до реалното НВО (като ниво на трудност и сходност в резултатите) и кои са усложнени? При кои школи обратната връзка е по-добра? За София става въпрос.
Колебая се между "Регалия, "Междучасие", "Ния", "Образователни технологии", "Примерно", "Материка", "Знам и мога", "Елит 89".
Благодаря!

# 215
sanaka,

Скрит текст:
Предвид жалбоподателите, и особено единия, не очаквам заповедта да остане в сила, а и времево ми се струва малко вероятно да имаме окончателно решение преди 19.06

# 216
  • София
Silan, то и самите мотиви на определението за спиране на изпълнението навеждат на предположение за отмяна на заповедта. Принципно е възможно да влезе в сила решение преди датите на НВО, ако съдът действа експедитивно.  Ако на 30-ти го обявят да решаване, излязат с решение до две седмици и ВАС не се мотае. А ако е вярно посоченото в статията, че Вълчев е оттеглил жалбата си срещу определението, нищо чудно и да не се подаде изобщо жалба срещу самото решение. Ще го следим, интересно ще е.

# 217
Аз съм в чуденка къде да запиша дъщерята на пробен по математика. В училище им казали, че изпитите към НПМГ, СМГ и т.н. вървяли  много напред с материала и съответно голяма част от изпита бил на невзет материал...

# 218
# 219
Кои изпити са по-близки до реалното НВО (като ниво на трудност и сходност в резултатите) и кои са усложнени? При кои школи обратната връзка е по-добра? За София става въпрос.
Колебая се между "Регалия, "Междучасие", "Ния", "Образователни технологии", "Примерно", "Материка", "Знам и мога", "Елит 89".
Благодаря!
Миналата година имах седмокласник. Ходил е на весички изпити в СМГ и ОТ. При СМГ изпитите са сложни (но и това беше целта, защото след това да му е лесно), но лошото е, че не дават обратна връзка. В ОТ останах доволна, че са малко деца в самия изпит (8-9) и след това се връща персонално с обратна връзка. Въпросите са по-лесни от СМГ, но майките твърдят, че са по-трудни от истинското НВО. Аз чак такива тънки разлики немога да хвана. Факт е, че на истинското изкара повече, но това е защото се е фокусирал по-добре сигурно. Не знам.

Относно включения материал - в ОТ все имаше по 1 задача, която "това не сме го учили", а в СМГ не е имал подобен проблем.  Но този проблем идваше от училището ни, което постоянно беше с 5 урока назад от съседно училище в района. Затова сега учим по 1-2 урока напред преди да се яви в ОТ, но се оказа ненужно.

Тази година също ще посетим всички изпити на ОТ. За математика, де, а за БЕЛ не всички. До момента е минал 2 ПИ и не е имал задачи на невзет материал. В СМГ ще го пусна само, за да се стегне и да не мисли, че всичко си знае. На други места няма да го пращам. Ще решаваме вкъщи и ще чакаме май месец в училище да им организират госпожите.

# 220
В СМГ връщат работата с отбелязани грешки.
Регалия дават подробни решения и разяснения, но присъствените им са на задната част на географията.

# 221
И аз много се надявам да отпаднат интегрираните задачи. Преди месец пак във вестник Сега имаше статия за промените в ЗПУО. Една от тях е, че "управляващите добавят текст, даващ право на просветния министър преди началото на учебната година да определя няколко предмета, които да се включват изпитите от националните външния оценявания, както и да определя със заповед датата и правилата за провеждането им. За започналата вече 2025/26 г. се дава възможност заповедите да бъдат издадени до 2 месеца след влизане в сила на закона. Идеята вероятно е застраховка срещу евентуални обжалвания на промените в изпитите, каквито вече има" и т.н.
Цялата статия: https://www.segabg.com/category-observer/bitkata-za-uchilishtniy … on-stigna-zvuneca

Запознати ли сте кога се очаква да се гласуват промените в ЗПУО и евентуално това означава ли, че може да има нова заповед за НВО с интегрирани задачи за тази година съгласно очакваните промени в закона?

# 222
  • у дома

Благодаря!
Пиша моето мнение,на друг може да е друго-коментирам само математиката....
ПИ на СМГ,Междучасие,НПМГ и ПЧМГ са за деца математици-по формата са,но винаги има нещо завъртяно...

На Регалия и Материка миналата година бяха близки като трудност с реалното НВО.
На НИЯ също  миналата година бяха ок,но тази година този,който видях беше елементарен...На ОТ и Примерно още от миналата година първата част си беше ок,но втората много,много лесна...
Знам и мога и Елит 89 ги чувам за пръв път.

# 223
Някъде мернах, че Красимир Вълчев е казал, че в рамките на това правителство няма да се гласуват.

# 224
  • София
Според мен законопроектът за изменение и допълнение на ЗПУО сега ще потъне в забвение и не се знае каква ще е съдбата му изобщо. Това НС има броени дни живот и за оставащото време имат далеч по-важни работи от ЗПУО.

Общи условия

Активация на акаунт