Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 18 202
  • 667
  •   7
Отговори
# 300
Така или иначе, интегрираният ви изпит явно отпада, обаче "незадължителните" указания на Вълчев по план-према - не. Училищата са притискани от РУО-тата да ги спазват и предложенията им не се приемат, ако не отговарят на тях. Това чувам вече от няколко места.
И не само това. Носят се слухове, че ще има едносменни училища с нулев прием в 8. клас по решение на РУО.

Може ли повече информация, защото не съм наясно, а много се вълнувам за чуждоезиковите паралелки. Защо точно едносменни училища и как решават кои точно ще имат нулев прием? И каква е причината да имат нулев прием и какво ще правят преподавателите, които остават без съответните часове, които трябва да изработят?

# 301
Проблемът с по-трудните задачи е ниското ниво в повечето училища. Това реално ще реши проблема на учениците от силни училища като СМГ - няма да има опция да бъдат изместени от външни ученици. Ако ще е така - да правят както говореха да си продължават автоматично и това е. Какво стана с тази идея всъщност?

Ако ще правят по-трудно НВО-то, нека да има и някаква оценка на учителите, защото някак си ми омръзна от високи изисквания към децата и никакви изисквания към учителите с оправданието, че няма учители.

# 302
  • у дома
Така или иначе, интегрираният ви изпит явно отпада, обаче "незадължителните" указания на Вълчев по план-према - не. Училищата са притискани от РУО-тата да ги спазват и предложенията им не се приемат, ако не отговарят на тях. Това чувам вече от няколко места.
И не само това. Носят се слухове, че ще има едносменни училища с нулев прием в 8. клас по решение на РУО.

Може ли повече информация, защото не съм наясно, а много се вълнувам за чуждоезиковите паралелки. Защо точно едносменни училища и как решават кои точно ще имат нулев прием? И каква е причината да имат нулев прием и какво ще правят преподавателите, които остават без съответните часове, които трябва да изработят?
Ами каквото направиха математиците преди 20+ год,когато намалиха часовете по ооп математика-останаха без работа ...После зор,че няма не добри,ами изобщо учители по математика и физика...

# 303
Този министър е на принципа -защо да решим един проблем, когато можем да създадем няколко други или защо да оправяме нещо, като можем да развалим друго

# 304
  • Някъде по Дунава
Здравейте.
 Детето ми е 7 клас и се интересувам - кога бихме могли ориентировъчно да планираме отпуск спрямо датите за НВО тази година и посочените такива за записване.
Благодаря предварително.

Записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране: 15–17 юли 2026 г.

Подаване на документи за участие в държавния план-прием 08–10 юли 2026 г. Може да ги подадете и от мястото, където сте на почивка, но си носете със себе си входящия номер за вход в системата, лаптоп и списък на паралелките, които ще редите, с номерата им.

Всички дати свързани с различните етапи на класиране ги има в:
З А П О В Е Д
РД 09 -2070 /2 6.0 8.2025 г.
Министър на образованието и науката

А вече планирах, следвайки тази заповед. Връщаме се от почивка на 15 юли. По принцип по това време отиваме на почивка, но не ми се рискува между класиранията.

# 305
  • София
Здравейте! ЧНГ, много здраве и малко нерви!
Не съм чела много назад, за което се извинявам. Излезе проект на заповед за изменение на предходната за НВО за предметите, участващи в НВО с интегрирани задачи. https://www.mon.bg/nfs/2026/01/2-2073-izm-format-20251-09012025.pdf
Пу-пу, добре че моето не сколаса да решава от интегрирания тип, та не затри 3-4 месеца в борба с тоя, дето духа... Някой да вдява от новата заповед какво всъщност ще има в коя част, с какъв отговор го желаят и колко точки носи (на фона на онази оценителна таблица от предишната заповед)? Вълчев и в оставка не трябва да стъпва в това министерство!
Редактирам се- таблицата била от модела на НВО. Окей, значи чакаме нов модел без Мумбай.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 12:42 от Beeps

# 306

Вчера имаше публикация на родители. Подозират, че просто няма места за идващия първи клас. Затова имат намерение да направят училишето ОУ, а гимназистите да се пренасочат към други училища. Дали е така...

# 307
# 308
Статия от вестник Сега: https://www.segabg.com/hot/category-education/kr-vulchev-izpitut … se-razdeli-na-dve
Нямам думи...пак чуждите езици са виновни! RageКак само се измества фокуса от действителните проблеми в образованието.

# 309

Вчера имаше публикация на родители. Подозират, че просто няма места за идващия първи клас. Затова имат намерение да направят училишето ОУ, а гимназистите да се пренасочат към други училища. Дали е така...

Ама как така няма места за 1-ви клас - че то децата стават все по-малко с всяка изминала година. Може единствено в СОфия да има проблем, но не ми се вярва. По-скоро биха рязали цели паралелки, защото то и в 8-ми клас децата стават все по-малко...или идеята е да закриват гимназиите на места, където има много малко желаещи и да запълват дупки в други гимназии?  Не знам, как ще изкарам до юли...

# 310
  • До морето
Точно нашият набор 2012 беше един от последните големи, от тям нататък все вървят надолу цифрите.

Синът ми не се радва на махането на интегрираните задачи. Цитирам: "Сега министърът ще се ядоса и ще нахака супер трудни задачи и ще каже На ви сега математика, кат много знаете!" 😃

# 311
  • София
Е много е смешно, само дето на повечето родители вече им се реве.
Първо министърчето прави  нов формат на НВО със шест задачи с неясно съдържание, уж от природните науки. За целта прави първа част 90 мин., за да не се стресират децата от бързане.
След това тези 6 задачи отпадат, ама за да не сменят времетраенето обратно на 75 мин. от МОН почват да се чудят с какво да запълнят времето за решаване и давай - шест нови задачи от движение и от работа. И накрая още по-голям стрес за децата.
Ей, бързата кучка слепи ги ражда...

# 312
Здравейте.
 Детето ми е 7 клас и се интересувам - кога бихме могли ориентировъчно да планираме отпуск спрямо датите за НВО тази година и посочените такива за записване.
Благодаря предварително.

Записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране: 15–17 юли 2026 г.

Подаване на документи за участие в държавния план-прием 08–10 юли 2026 г. Може да ги подадете и от мястото, където сте на почивка, но си носете със себе си входящия номер за вход в системата, лаптоп и списък на паралелките, които ще редите, с номерата им.

Всички дати свързани с различните етапи на класиране ги има в:
З А П О В Е Д
РД 09 -2070 /2 6.0 8.2025 г.
Министър на образованието и науката

А вече планирах, следвайки тази заповед. Връщаме се от почивка на 15 юли. По принцип по това време отиваме на почивка, но не ми се рискува между класиранията.
А  "списък на паралелките, които ще редите, с номерата им" от къде? Не е ли първо да се види оценката и чак тогава гледаш, търсиш, редиш....

# 313
Ако ще правят по-трудно НВО-то, нека да има и някаква оценка на учителите, защото някак си ми омръзна от високи изисквания към децата и никакви изисквания към учителите с оправданието, че няма учители.
То хубаво да има оценка на учителите, ама ако взимат резултатите от НВО за база, то какво точно ще оценяват - учителите в училище или учителите в школите...

Аз съм за трудно НВО - и без това от този резултат няма никаква друга реална полза освен кандидатстването, та поне щом ще ползват НВО, то да може наистина да се използва за разпределение на учениците (друг е въпросът, че според мен това НВО е пълна безсмислица и трябва да отпадне напълно и да си се замени с изпити по отделните предмети).
Според мен от лесно НВО полза имат само слабите ученици - хем могат да изкарат добри резултати без много знания, хем могат и на принципа на тотото да нацелят някой верен отговор в първата част, хем някой ученик с повече знания може да си пренесе например грешно отговора в бланката и тези точки да му костват мястото.

# 314
  • Пловдив
Това съм го пропуснала за задачите от движение и работа ,че го е казал.
Изобщо ще зависи ли от него какви ще са задачите,при пошожение че е в оставка и  много се надявам никога повече да не помирише министерско кресло?

Общи условия

Активация на акаунт