Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 20 068
  • 722
  •   2
Отговори
# 675
Сетих се миналата година госпожата по музика беше насвяткала на почти целия клас забележки "Не могат да пеят!" 😂
Моят миналата годима имаше забележка то господина по трудово "Пее възрожденски песни в час!" Sunglasses
Много съм съгласна, че учителят и средата са много важни. Голямата 4 години я потискаше една госпожа и трижди съжалявам, че не я изместих, колко унижения и подмятания щях да ѝ спестя.
Малкият попадна на прекрасен педагог, но класът му е ужасен: с много агресивни деца, той постоянно яде бой, ежедневно, ходи посинен, вчера се прибра целят мокър, едно дете нарочно го бутнало в локва. Обмислям да го местя след края на учебната година.

# 676
Лято, мести го. Агресорите не стават по-добри с времето.

Иначе при нас знае да пее, но не знае кога е роден Моцарт. Обаче знае някои негови произведения и дори части може да ги свири. Това е без значение, в музиката годините са важни, не уменията.

# 677
Началната учителка на сина ми беше прекрасна. Млада, амбициозна, никой не е разбрал за 4 години да е имало случай на агресия. Това, в което чувам, че са се превърнали класовете с децата, които продължиха в училището, няма нищо общо с перфектния клас, който бяха в началото.
Сега в прогимназиалния етап имахме случай на вербална агресия, но в началото  не исках да се намесваме с мъжа ми. Е няма оправия, то всеки ден нови обиди под формата на закачки, дребни подмятания и подобни. С един разговор всичко мина. Ще спестя подробностите, но има начин ръководство, психолог, педагогически съветник или който и да е, да се справи с 2 необуздани хлапета. Като котенца станаха. И много добре знаят, че дебелашките шеги няма да минат по никакъв повод при моето дете.

# 678
Сетих се миналата година госпожата по музика беше насвяткала на почти целия клас забележки "Не могат да пеят!" 😂 Ми, не могат! До 6-ти клас ако не са пропяли, няма за кога 😂
Явно е очаквала след забележката рязко да пропеят!
Това ми напомни за нашия клас по време на ОРЕС учителката по музика как ги караше да пеят с изключени микрофони Grinning
Та.. явно и те не могат да пеят Simple Smile

Темата с агресията и мен ме притеснява, макар до сега дъщерята да е попадала на читави класове. Силно се надявам и със следващия клас да има късмет, защото не съм сигурна доколко спокойно бих реагирала ако разбера за системен тормоз...
В детската градина бях ходила да говоря с директорката след своеволия на едната лелка, но толкова ми беше паднало пердето тогава, че не знам какво е говорила после директорката на лелката, но тази жена отиде чак в другата крайност след това - почна се мазни на детето и да ѝ прави постоянни подаръци.

# 679
Моето беше беше в неделя на изпит ПИ в Междучасие,
но за съжаление цялата част по литература беше ПИ януари-февруари 2025г. Останах разочарована, защото очаквах нов изпит с нови задачи, а не копиране на предходни години.

# 680
А имате ли наблюдение на ПИ с какво сменят интегралните задачи?
И изобщо разбрахме ли с какво ще се заменят?

# 681
  • у дома
Моето беше беше в неделя на изпит ПИ в Междучасие,
но за съжаление цялата част по литература беше ПИ януари-февруари 2025г. Останах разочарована, защото очаквах нов изпит с нови задачи, а не копиране на предходни години.
В Междучасие от години си въртят едни и същи ПИ...

# 682
  • София
Ще чакаме февруари да публикуват нов формат на НВО Мат, след като бъде приета новата заповед. Може и март да го направят, кой ги знае. Безмислено е да гадаем.

# 683
  • shumen
Лято,мести го.Агресорите не стават по-добри,а точно обратното колкото по големи стават,толкова по-лоши и злобни.
До 4 клас класната им и госпожата от занималнята бяха прекрасни и винаги казваха на децата да не се саморазправят,а да споделят с тях или с родител.Но в 5 клас класната им вече им казваше,че са големи и сами да се оправят и да не клюкарят.И миналата година в часа по Музика нещата ескалират и не само,че не пишат,ами и целия час провалят група деца.Моя,за да е с тях и той започва.Имахме разговор след това и нещата се промениха.
Моето дете за седем години на няколко пъти си е идвало разплакано точно от такива.Няма да забравя в 5 клас как го бяха набедили,че е пил той айран и ритал кофичката в съблекалните и всичко било изцапано.И суитчера му бяха хвърляли в тоалетните,и го обиждали и какво ли още не.За сега тази година няма оплаквания поне от моето дете.Аз реших,че е защото са пораснали,но на родителската среща разбрах,че са си намерили друга мишена.Тогава питах моя,а и класната им потвърди,че само той и още едно дете са защитили другото дете.
Доста срочни оценки се появиха при нас.Утре сигурно и другите ще се появят.
И пак съм бясна на МОН.Не знам кои малоумник ги мисли тия програми,но това да имат по 7 часа почти всеки ден,допълнителни часове БЕЛ и МАТ и УЧСД и ще са 2 смяна и частни уроци по МАТ и Английски,е кажете ми,как няма да прегреят тези деца.Пак са им наблъскали допълнителните часове по МАТ в сряда,а по БЕЛ в Понеделник от 11 часа до 12,30.За УЧСД още не знаят кога,но 100 процента ще го изпляскат и него тогава.Че и имат ден с 3 разказвателни,и два последователни дни разказвателни.Те и първия срок имаха,но беше Понеделник,а 2 срок ще е Четвъртък и кога ще им остава време за учене не знам.

# 684
Музиката е важен предмет, ако се преподава качествено, но за съжаление не е важен точно в 7 клас. По обясними причини.

При нас за момента има само две петици за срочни. Останалото - шест. Закрепихме положението. Остават само два неоформени предмета, но и да има още една петица, пак става. Ще има сравнително спокойствие втори срок.

# 685
  • shumen
Shushi,не е важен предмет в 7 клас точно Музиката,но повечето учители не мислят така.Лошото е,че и родителите им казват това на децата и те си мислят,че всичко им е позволено и могат да провалят часове.
Продължават да валят срочни оценки при нас.По БЕЛ ще е с 6 за срока,но по ИУЧ БЕЛ с 5.Ще има една 4 за срока по Физика,по другото 5 и 6.Доволна съм от детето.Дано само втория срок не прегрее отрано.
И като казвам,че МОН не мислят никак сэм много права.В Сряда им изпляскаха и УЧСД от 12 часа,а преди него допълнителния час МАТ от 11 часа и 7 часа след това.Е после тия деца кога да учат и защо са изморени.

# 686
  • София
При нас още няма нова програма и все още има доста предмети без срочна оценка. По БЕЛ има 5 за съжаление, ще видим по МАТ дали ще е 5 или 6, че имаше една 4-ка на домашно, която му направи 6-цата под въпрос.Яд ме е малко на тази по английски. Имаше 5, 6,6, 6 и изведнъж 4 на последното контролно и тя му писа 5 за срока и излезе отпуска, та нямаше и как да поиска да го изпита.
   По въпроса с училищата, аз с първото много проучвах училища и накрая реших все пак да е в квартала. Не ми се стори разумно 1 клас дете да пътува по 1 час за училище и после 1 час обратно, само защото се води елитно. Освен това не искаха да кажат коя ще е учителката, а това е от съществено значение. Проучих всички в квартала - кои учители ще поемат 1 клас и на кое място са в София спрямо другите училища на матурата в 4-ти и 7-ми клас. Госпожата в 1 клас беше много добра, но напусна в края на годината. За щастие, след нея дойде също толкова добра учителка, доста амбициозна и отлично справяща се с дисциплината в класа. Децата бяха добри и амбициозни. В края на 4 клас доста от тях кандидатстваха в други училища. Моето и още 2 деца влезнах в СМГ, няколко в математическата паралелка на 125-то, в НГДЕК също. Което за клас от 20 деца си е голям процент. Тъй като бях много доволна, записах малкия при същата госпожа (те са през 4 г и бяха при едни и същи учители и в ДГ). Е, изискванията и обучението от страна на учителката си бяха същите, но децата са доста по-различни. Добри са, възпитани са, нямаме оплаквания от учители, но няма никаква амбиция. След 4 клас само 1 дете кандидатства и се премести, другите си останаха. Малкия нямаше желание за СМГ и не го натисках, остана си в същото училище, но малко съжалевам, защото в тази среда, дето масово са по течението и той някак така се носи. Поне е сред първите като успех и е умно дете, но някак не си вярва. Един ден даже рева, че щял да се провали на матурите.

# 687
  • пустинята Гоби
Не е задължително децата да са амбициозни, за да има добра атмосфера с класа. Важното е да се отнасят добре едно с друго, което за съжаление не се случва в класа на малкото ми дете, въпреки добрата учителка. Да не говорим, че постоянно се псуват, показват си средни пръсти, клюкарят се и т.н. Говоря за добро училище в центъра на София, големият беше в същото училище, отношенията бяха съвсем други.

Моят син по ИУЧ по бел и мат ще има шестици, за съжаление по бел ще е 5, а по мат ще се реши тези дни с контролно.

# 688
  • София
Със сигурност е по-добре средата да е спокойна, но и амбицията има значение. Малкия не е по-глупав от брат си, но големия е много по-пробивен и със самочувствие.
 При нас пък госпожице по БЕЛ и МАТ, ако някоя по-лоша оценка, гледат да я напишат по ИУЧ, за да не им развалят много успеха по ОП, все пак им трябва за кандидатстване. Харесва ми, че хем са доста строги и изискващи, обясняват добре, дисциплината е топ, хем им дават шанс да ги изпита след някоя кофти оценка, за да не ги закопаят с ниски срочни.

# 689
  • пустинята Гоби
Няма как оценката от класното, което при моето дете е 5,  да се запише по ИУЧ. Така или иначе оценката по БЕЛ е справедлива, госпожата със сигурност знае, че децата кандидатстват и втория срок ще помогне, ако се наложи. Аз се надявам да не се налага, защото знанията ще му трябват и за матурата. Досега не е завършвал с 5 по БЕЛ, видях, че тезата на класното го затрудни, така че над това ще се работи.

Амбицията е важна разбира се, но за моите деца. Чуждите амбиции не ме интересуват, интересува ме възпитанието и отношението между децата. Когато не е ок, кел файда, че са амбициозни.

Общи условия

Активация на акаунт