Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 19 237
  • 701
  •   3
Отговори
# 690
И аз съм на мнение, че средата е важна. Защото може да те поведе и в двете крайности, а златната такава е малко еднорог.

При нас няма оплаквания за агресия в класа, повече е драмата с дисциплината на момчетата тази година. И това беше основната тема на родителската среща преди няколко седмици.

Да ви попитам при вашите деца как протече класното по БЕЛ като брой въпроси, времетраене и участие от страна на учителя за преразказ?

Мисля, че девойката е ощетена с оценката поради недовършен преразказ и малко й дуднах, че не си е използвала правилно времето. След като видях проверените листи обаче стигнах до извода, че за двата учебни часа сляти с малко междучасие това няма как да се направи изцяло. Беше си като чисто НВО - 25 въпроса (четене с разбиране, редактиране, граматика и теза) + преразказ.

# 691
  • София
Права си по принцип, но все си мисля, че ако покрай теб повечето са амбициозни и ти ще се понапънеш, а като от 25 деца, 23 са вятър ги вее на бял кон, вероятността и ти да се пуснеш по течението е по-голяма. Е, разбира се, пак си зависи от детето. Има деца, които във всяка среда биха били амбициозни, но има и такива, дето се влияят от общото положение.
 Класното на детето беше като НВО, но само първата час, без преразказ и за 1 учебен час.
.

# 692
  • София
На НВО колко е времето за преразказ -:90 мин., нали. Така че за 2;учебни часа или първа част на НВО или преразказа. Няма как да успеят и двете неща или поне повечето деца.
При нас беше тест класното - но не по формата на НВО.

Нашето дете е що годе отговорно, учи, но е настроено по-скоро да си сътрудничи с другите. Няма желание да се конкурира и въобще не му пречи, ако някой постига по-добри резултати от него. От оценки пък хич не се впечатлява - независимо високи или ниски.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 13:00 от Magenta2022

# 693
  • София
Ей, преборил се е за 6 по Мат младежа, много се радвам, но мисля, че и госпожата му е дала малко от нея, чак ми иде да и пиша в школо с благодарности. 😂
  Магента, аз нямам предвид точно оценките. Не обичам бележкарството, искам да учи и знае. По-скоро като амбиция имам предвид децата имат някаква визия за бъдещето, да знаят, какво искат да учат, не да им е все едно къде влизат, разни такива неща. Мъжът на моя позната е учил до 8 клас само, но има такъв бизнес нюх и визия за бъдещето, че сам и без незаконни дейности в момента мнооого напред. И е добър като човек и възпитан, и умен. Направо не можех да повярвам, че  е само с основно образование.

# 694
  • София
Няма нашето никаква визия за бъдещето, но още му е рано. Всеки ще си намери своя  път с времето.
Той иска да учи в гимназия, в която все пак учат, но не и в в такава, в която има голям натиск за много учене и високи изисквания.

# 695
  • пустинята Гоби
Малко са децата, които имат визия за бъдещето, честно казано за мен даже е странно, че има такива. Моят седмокласник също няма такава, а има предмети по които е първенец на випуска, класира се 3 години на областен кръг на олимпиади и т.н. Ако не бях аз обаче да го тикам да ходи на въпросните олимпиади и да кандидатства с тези предмети, никога нямаше да го направи. Кандиса да се явява, защото не е необходимо да учи допълнително, просто от малък има интерес и си чете в свободното от блеене на компютъра време.

# 696
Аз бях много горда мисля преди две години, когато моята каза, че е запалена по биология и химия. Ходихме на разни работилници, гледаше научнопопулярни филми и т.н. и аз си мислех, че детето ми е съкровище с визия за бъдещето. Обаче след няколко месеца реши, че иска да става нещо съвсем друго, след още няколко друго, абе спрях да ги броя. И винаги всичко с голям жар в сърцето, търси си допълнително информация и така. Днес казва, че не е сигурна какво иска, защото много неща ѝ харесват, затова практично най-добре езикова докато реши. За мен също е нормално на тази възраст децата да търсят себе си и все още да неориентирани. Ние не сме от родителите, които натискат в някаква посока, опитваме се да и дадем шанс да опита нещата, които в момента са ѝ интересни.
Естествено вероятно има и друг тип деца, но за тях съм чела само по форумите без да познавам лично.

# 697
  • До морето
Никаква визия нямаме ние, хеле пък той. Не съм го питала скоро, но няма да се учудя, ако ми каже, че ще е следващият Роналдо Simple Smile

Аз се опитвам да го насоча, че като си избира език да учи, евентуално да мисли и после в коя държава може да отиде на учи, но товаааа е много далечна асоциация за момента.
По всичко е оформен за 6, само физиката е под въпрос. Госпожата казала, че ако участва в часовете (вчера и в петък) ще го оформи за 6. Тоест до петък ще е в неведение

# 698
Чедото има визия и полага някакви усилия в тази посока.
Проблемът с визията е, че всичко извън нея не се приема. Опитвам се да говоря, че ако не й стигне балът не е драма и че варианти има, но тя засега отказва да разглежда други опции.
Единственото ми притеснение е ако не успее на изпитите, да не се пречупи, защото не е успяла да влезе където е искала.

Не иска и да ме чуе, че на този житейски етап може би ЕГ дава най-широко поле за действие в последствие и че ранното профилиране може да не е най-добрият избор,

# 699
  • пустинята Гоби
И моят син не искаше и да чуе за ЕГ, но резервни варианти тряват, така че се съгласи, разбира се нещо с английски език, че ако трябва да учи нов, ще настане трета световна вкъщи. То и след ЕГ ще трябват варианти, че за съжаление гаранция няма никаква.

# 700
  • София
gigi-gagi, ами точно такова нещо искам и аз. Може да не е избрала, но мисли по въпроса и има интереси. Докато малкия ми младеж мисли как да рита с децата на игрището и фифата на пейстейшъна. В училище си е много добре, но ме дразни тази пасивност и никакви интереси..

Mimi Rose, моят пък иска в английската, а аз искам да учи друг език. Той ходи в Аво Бел от първи клас и е доста добър с този език и ще продължи да ходи, докато си вземе сертификат за C1, така беше и брат му. Затова не мисля, че има смисъл да е в английската, но той ми излиза с довода, че тъкмо няма да давам по над 1000 евро за школа. 😂Английския вече не е предимство за никой, защото децата масово го знаят и учат. Затова се ядосвам и на големия, защото в 9-ти клас започнаха с немски като  втори език в училището и исках да го запиша на школа, като приключи миналата година с C1 по английски, но той отказва - бил гаден език. Верно е гаден, но много търсен за работа. Аз съм фармацевт и като гледам обяви по разни фирми, вече масово се търсят хора с език различен от английски.
 Diavenna и голямото беше така - само СМГ и нищо друго, в краен случай испанската. Еми влезе си детето, макар че и аз му дуднех постоянно, че трябва да мисли и за други училища, че тези са с най-висок бал и е много вероятно да не стане, но той не искаше и да чуе.

# 701
Аз пък не вярвам, че дете на 13 г. може да каже с абсолютна сигурност, че иска това и нищо друго. Възрастен човек може да смени попрището, какво остава за деца.
Моето дете е от този тип - избрало е вече, старателно и последователно, бих казала - и резултатно. Това обаче в никакъв случай не означава, че в 11 клас например, не може да избере съвсем различно направление. Сигурна съм единствено, че спортист или творец няма да бъде. Нищо друго не изключвам.
Срокът приключва с една 5-ца по "разтоварващ" предмет. Много важно!

Общи условия

Активация на акаунт