Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 19 306
  • 704
  •   4
Отговори
# 690
И аз съм на мнение, че средата е важна. Защото може да те поведе и в двете крайности, а златната такава е малко еднорог.

При нас няма оплаквания за агресия в класа, повече е драмата с дисциплината на момчетата тази година. И това беше основната тема на родителската среща преди няколко седмици.

Да ви попитам при вашите деца как протече класното по БЕЛ като брой въпроси, времетраене и участие от страна на учителя за преразказ?

Мисля, че девойката е ощетена с оценката поради недовършен преразказ и малко й дуднах, че не си е използвала правилно времето. След като видях проверените листи обаче стигнах до извода, че за двата учебни часа сляти с малко междучасие това няма как да се направи изцяло. Беше си като чисто НВО - 25 въпроса (четене с разбиране, редактиране, граматика и теза) + преразказ.

# 691
  • София
Права си по принцип, но все си мисля, че ако покрай теб повечето са амбициозни и ти ще се понапънеш, а като от 25 деца, 23 са вятър ги вее на бял кон, вероятността и ти да се пуснеш по течението е по-голяма. Е, разбира се, пак си зависи от детето. Има деца, които във всяка среда биха били амбициозни, но има и такива, дето се влияят от общото положение.
 Класното на детето беше като НВО, но само първата час, без преразказ и за 1 учебен час.
.

# 692
  • София
На НВО колко е времето за преразказ -:90 мин., нали. Така че за 2;учебни часа или първа част на НВО или преразказа. Няма как да успеят и двете неща или поне повечето деца.
При нас беше тест класното - но не по формата на НВО.

Нашето дете е що годе отговорно, учи, но е настроено по-скоро да си сътрудничи с другите. Няма желание да се конкурира и въобще не му пречи, ако някой постига по-добри резултати от него. От оценки пък хич не се впечатлява - независимо високи или ниски.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 13:00 от Magenta2022

# 693
  • София
Ей, преборил се е за 6 по Мат младежа, много се радвам, но мисля, че и госпожата му е дала малко от нея, чак ми иде да и пиша в школо с благодарности. 😂
  Магента, аз нямам предвид точно оценките. Не обичам бележкарството, искам да учи и знае. По-скоро като амбиция имам предвид децата имат някаква визия за бъдещето, да знаят, какво искат да учат, не да им е все едно къде влизат, разни такива неща. Мъжът на моя позната е учил до 8 клас само, но има такъв бизнес нюх и визия за бъдещето, че сам и без незаконни дейности в момента мнооого напред. И е добър като човек и възпитан, и умен. Направо не можех да повярвам, че  е само с основно образование.

# 694
  • София
Няма нашето никаква визия за бъдещето, но още му е рано. Всеки ще си намери своя  път с времето.
Той иска да учи в гимназия, в която все пак учат, но не и в в такава, в която има голям натиск за много учене и високи изисквания.

# 695
  • пустинята Гоби
Малко са децата, които имат визия за бъдещето, честно казано за мен даже е странно, че има такива. Моят седмокласник също няма такава, а има предмети по които е първенец на випуска, класира се 3 години на областен кръг на олимпиади и т.н. Ако не бях аз обаче да го тикам да ходи на въпросните олимпиади и да кандидатства с тези предмети, никога нямаше да го направи. Кандиса да се явява, защото не е необходимо да учи допълнително, просто от малък има интерес и си чете в свободното от блеене на компютъра време.

# 696
Аз бях много горда мисля преди две години, когато моята каза, че е запалена по биология и химия. Ходихме на разни работилници, гледаше научнопопулярни филми и т.н. и аз си мислех, че детето ми е съкровище с визия за бъдещето. Обаче след няколко месеца реши, че иска да става нещо съвсем друго, след още няколко друго, абе спрях да ги броя. И винаги всичко с голям жар в сърцето, търси си допълнително информация и така. Днес казва, че не е сигурна какво иска, защото много неща ѝ харесват, затова практично най-добре езикова докато реши. За мен също е нормално на тази възраст децата да търсят себе си и все още да неориентирани. Ние не сме от родителите, които натискат в някаква посока, опитваме се да и дадем шанс да опита нещата, които в момента са ѝ интересни.
Естествено вероятно има и друг тип деца, но за тях съм чела само по форумите без да познавам лично.

# 697
  • До морето
Никаква визия нямаме ние, хеле пък той. Не съм го питала скоро, но няма да се учудя, ако ми каже, че ще е следващият Роналдо Simple Smile

Аз се опитвам да го насоча, че като си избира език да учи, евентуално да мисли и после в коя държава може да отиде на учи, но товаааа е много далечна асоциация за момента.
По всичко е оформен за 6, само физиката е под въпрос. Госпожата казала, че ако участва в часовете (вчера и в петък) ще го оформи за 6. Тоест до петък ще е в неведение

# 698
Чедото има визия и полага някакви усилия в тази посока.
Проблемът с визията е, че всичко извън нея не се приема. Опитвам се да говоря, че ако не й стигне балът не е драма и че варианти има, но тя засега отказва да разглежда други опции.
Единственото ми притеснение е ако не успее на изпитите, да не се пречупи, защото не е успяла да влезе където е искала.

Не иска и да ме чуе, че на този житейски етап може би ЕГ дава най-широко поле за действие в последствие и че ранното профилиране може да не е най-добрият избор,

# 699
  • пустинята Гоби
И моят син не искаше и да чуе за ЕГ, но резервни варианти тряват, така че се съгласи, разбира се нещо с английски език, че ако трябва да учи нов, ще настане трета световна вкъщи. То и след ЕГ ще трябват варианти, че за съжаление гаранция няма никаква.

# 700
  • София
gigi-gagi, ами точно такова нещо искам и аз. Може да не е избрала, но мисли по въпроса и има интереси. Докато малкия ми младеж мисли как да рита с децата на игрището и фифата на пейстейшъна. В училище си е много добре, но ме дразни тази пасивност и никакви интереси..

Mimi Rose, моят пък иска в английската, а аз искам да учи друг език. Той ходи в Аво Бел от първи клас и е доста добър с този език и ще продължи да ходи, докато си вземе сертификат за C1, така беше и брат му. Затова не мисля, че има смисъл да е в английската, но той ми излиза с довода, че тъкмо няма да давам по над 1000 евро за школа. 😂Английския вече не е предимство за никой, защото децата масово го знаят и учат. Затова се ядосвам и на големия, защото в 9-ти клас започнаха с немски като  втори език в училището и исках да го запиша на школа, като приключи миналата година с C1 по английски, но той отказва - бил гаден език. Верно е гаден, но много търсен за работа. Аз съм фармацевт и като гледам обяви по разни фирми, вече масово се търсят хора с език различен от английски.
 Diavenna и голямото беше така - само СМГ и нищо друго, в краен случай испанската. Еми влезе си детето, макар че и аз му дуднех постоянно, че трябва да мисли и за други училища, че тези са с най-висок бал и е много вероятно да не стане, но той не искаше и да чуе.

# 701
Аз пък не вярвам, че дете на 13 г. може да каже с абсолютна сигурност, че иска това и нищо друго. Възрастен човек може да смени попрището, какво остава за деца.
Моето дете е от този тип - избрало е вече, старателно и последователно, бих казала - и резултатно. Това обаче в никакъв случай не означава, че в 11 клас например, не може да избере съвсем различно направление. Сигурна съм единствено, че спортист или творец няма да бъде. Нищо друго не изключвам.
Срокът приключва с една 5-ца по "разтоварващ" предмет. Много важно!

# 702
Никакви мисии и визии не го интересуват. Оформен е по всичко см 5 по Химия, Физика и Технологии. Другото е 6. Но в главата му е игрището, топката, ФИФА и мачове. В тази връзка днес паднал на игрището, ударил си главата, ходихме до Спешното, да не би да има сътресение. Няма, всичко е наред, но за два дни остава в къщи без електронни устройства и т. Н. Ще взема аз да го тресна. Толкова да е спокоен и лежерен и на моменти мързелив, че направо незнам.

# 703
Като родител на неамбициозно дете осъзнавам колко важно нещо е амбицията. За деца като нея дори чуждата амбиция е стимулираща.

Сравнявам я с другите деца от нейния випуск – те винаги дават повече, търсят си правата и се борят за по-доброто. Моята гледа да мине с минимума, а ако може да мине метър – още по-добре.

Един показателен пример: изпитват я устно по БЕЛ. Дъщеря ми не отговаря на един въпрос, госпожата ѝ пише 5 и тя е ок – сяда си. След нея изпитват друго дете – и то не отговаря на въпроса, госпожата му казва 5, но детето започва да се пазарѝ за още един шанс. Госпожата му задава втори въпрос, то пак не знае и се разплаква, че ще има 5. Накрая госпожата се съгласява да го доизпита следващия път.
Моята дъщеря нито някога би си дала такъв зор за оценка, нито би си сложила оценката на сърцето, нито би се напънала повече за следващия път.

С математиката положението е същото. Отдава ѝ се, но я мързи да решава задачи. От двата класа тя е единствената, която влезе в МГ без уроци и без допълнителна подготовка – и то не сред последните места. Само че другите деца са свикнали да решават задачи още от 2. клас. И когато се стигна до етапа, в който освен мисъл в главата трябват и теоретични знания, затвърждавани с практика, дъщеря ми започна да вади петици, а много от останалите си продължиха с шестиците.
Но това са деца, които ходят на школи и решават задачи вкъщи, докато моята дъщеря до зимната ваканция не беше пипнала нито една задача извън домашните.
Миналата година се класира за областния кръг на олимпиадата по математика и я домързя дори да отиде. Тази година дори не се класира, защото, образно казано, такива задачи виждаше за първи път.

# 704
  • София
Мишленце, страхотна е дъщеря ти, над нещата е... 😊
Интелигентните хора често са мързеливи, но когато наистина трябва се справят.

Общи условия

Активация на акаунт